ciasto na niedziele - 9234 przepisów (strona:132/616)

Domowe pity 122

Drożdże i cukier rozpuszczamy w wodzie. Odstawiamy do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy, dodajemy oliwę, sól, jajko + białko, mleko i rozczyn. Pozostawiamy do wyrośnięcia na ok 40 min. Po tym czasie ciasto dzielimy na 2 części i wałkujemy na okrągłe placki o grubości ok 3mm. Każdy smarujemy z jednej strony roztrzepanym żółtkiem z 4 łyżkami mleka i posypujemy sezamem. Wkładamy od razu

Kuchnia w czekoladzie
Waniliowa bułka z kakaową kruszonką 99

mieszamy i pozostawiamy do wyrośnięcia. Rozczyn wlewamy do przesianej mąki z dodatkiem soli, cukru waniliowego, żółtkami, olejkiem waniliowym i roztopioną, przestudzoną margaryną. Mieszamy i pozostawiamy do wyrośnięcia. 2. Wyrośnięte ciasto dzielimy natłuszczonymi dłońmi na dwie części i przekładamy do dwóch keksówek o wymiarach ok. 26 x 13cm. Smarujemy roztrzepanym żółtkiem z dodatkiem mleka i posypujemy przygotowaną kakaową kruszonką. Kruszonka: Wszystkie

Kuchnia w czekoladzie
Różowe pierogi z serem 180

solą, dodajemy jajko, powoli dolewamy wodę - wyrabiamy ciasto do chwili, gdy na jego przekroju pokażą się małe otworki, które sugerować będą, że mąka wchłonęła odpowiednio dużo powietrza. Ciasto dzielimy na kilka kawałków, które przykrywamy ściereczką, żeby nie obsychało. Rozwałkowujemy na grubość 5-7 milimetrów. Wycinamy krążki o średnicy 6-7 centymetrów. Na każdy nakładamy farsz, składamy na pół i starannie

Życie zamknięte w smaku
Jabłecznik kakaowo – waniliowy 132

Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na cząstki i posypujemy niewielką ilością cukru wanilinowego. Jajka ucieramy z cukrem. Dodajemy kolejno olej, proszek do pieczenia i mąkę. Mieszamy. Po wymieszaniu ciasta dzielimy je na dwie części. Do jednej części dodajemy 1 łyżkę mąki i pozostałą część cukru wanilinowego. Do drugiej części dodajemy 1 łyżkę kakao. Blaszkę do pieczenia ( mniejszą niż najczęściej

Smaki Ewy
Miękkie i puszyste rogaliki drożdżowe 181

rogaliki będą twarde i suche. Gdy ciasto będzie gładkie i jednolite, przekładamy je do naczynia wysmarowanego olejem, przykrywamy ścierką i zostawiamy w ciepłym miejscu na godzinę. Po tym czasie ciasto dzielimy na 3 części. Z każdej z nich formujemy kulę i wałkujemy na kształt okrągłego placka. Następnie dzielimy na 8 trójkątów, nakładamy łyżeczką marmoladę i zawijamy w rogaliki. Układamy

KasiekGotuje
Paluchy z ziarenkami 170

stolnicę. Łączę z masłem. Dodaję żółtka, śmietanę oraz sól. Zagniatam ciasto.  2. Przygotowane ciasto zawijam w folię spożywczą i wkładam na noc do lodówki.  3. Przygotowane ciasto dzielę na mniejsze porcje i formuję z nich cienkie wałeczki.  4. Paluszki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smaruję rozkłóconym jajkiem i posypuję ziarenkami. Piekę około 20 minut

Tradycyjna kuchnia Kasi
Kluski na parze / pampuchy / parowańce z parowaru 345

gorącego) mleka. Odstawiamy na chwilę a kiedy zaczną rosnąć, dodajemy do mąki. Dolewamy resztę mleka, wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 1h. 2. Ciasto dzielimy na 12-15 części. Formujemy bułeczki. Ponownie pozostawiamy do napuszenia, tym razem na około 30 minut.  3. Pampuchy układamy na wszystkich poziomach parowaru w sporych odstępach od siebie. Parujemy przez

Szefowa kuchni
pita 194

formujemy ciasto w kule, smarujemy ją olejem i nakrywając wilgotną ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na co najmniej godzinę. W tym czasie ciasto wyrabiamy jeszcze co najmniej dwukrotnie. Wyrośnięte ciasto dzielimy na sześć części, każdą zagniatamy w kształt bułki, a następnie rozwałkowujemy ją na placek półcentymetrowej grubości i zostawiamy na dziesięć minut aby trochę wyrósł. W tym czasie nagrzewamy piekarnik

Miód i pieprz
Dwukolorowe muffiny z nadzieniem toffi 137

nich mieszamy składniki suche, tj.  mąka, cukier i proszek do pieczenia. W drugiej mleko, jajko i olej, następnie łączymy składniki z obu misek i mieszamy  łyżką, ciasto dzielimy na pół. Do jednej miski dodajmy 2 łyżki kakao.  Do foremek od muffinek  łyżką nakładamy masę białą, łyżkę masy toffi a na górę masę ciemną  z kakao

Słodka Kraina Wypieków
Nogi z kaczki z wiśniami i orzechami 205

orzechów. W gruncie rzeczy można by ją potraktować jako samodzielny byt – co zdarza mi się czasami robić. Tu jednak zawartość słoika z wiśniami w zalewie (takimi jak do ciast) dzielimy w ten sposób, że w soku dusi się mięso, a owoce podajemy na zimno w sałatce. To w zasadzie bardzo proste do przygotowania danie. Kaczkę i przyprawy wkładamy do naczynia

Kulinarna Pokusa
Pełnoziarniste knedle ze śliwkami krok po kroku 136

mieszając dużą łyżką, gdy mieszanie będzie szło już opornie zagnieść ciasto na gładką masę, nielepiącą się do dłoni. Śliwki umyć i ostrożnie wypestkować, tak aby nie przeciąć całej śliwki. Ciasto dzielić ta kulki takiej samej wielkości jak śliwki (sprawdzona przeze mnie wielkość), każdą kulkę rozpłaszczyć dłonią Umieścić na środku śliwkę I zawijać z czterech stron Jak widać dziecinne proste, można

greenscarf
Dietetyczne pizzerinki 141

wody, łyżka oliwy, 2 ząbki czosnku, bazylia, oregano, sól, pieprz) 6 plasterków szynki mozzarella (light) kilka pieczarek Przygotowanie Składniki na pizzerinki mieszamy ze sobą i odstawiamy na 15 minut. Ciasto dzielimy na sześć kulek, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczamy. Pizzerinki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C przez 15 minut. Następnie rozsmarowujemy na nich

e-PrzepisyKulinarne
Ciasteczka z miodem gryczanym cynamonowe, imbirowe i kakaowe 141

garnku rozpuszczam margarynę razem z miodem. Odstawiam do ostudzenia. Do miski wsypuję wszystkie sypkie składniki na ciasto i mieszam. Dodaję śmietanę, jajko i margarynę z miodem. Dokładnie zagniatam. Ciasto dzielę na trzy równe części.  Do każdej z nich dodaję odpowiednie inny dodatek: cynamon, imbir, kakao. Każdą część zagniatam osobno. Wałkuję każdy placek na grubość 0,5 cm i wycinam

Kuchnia co dnia
Rogaliki drożdżowe z niespodzianką 119

jajo i dodajemy żółtka. Rozpuszczamy margarynę i dodajemy razem z pozostałym cukrem . Miksujemy ciasto ( robotem najlepiej i końcówka hak ) jakieś 15 minut. Zostawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Po godzinie ciasto dziele na 4 części i wałkuje w okrąg. Nacinam na 8 części i wychodzą trójkąty na które nakładam łyżeczką konfiturę różaną. Zwijam trójkąty i kładę na blaszkę wyłożoną papierem

Różowa kuchnia
Flatbread z patelni 136

maślanki Przygotowanie: Do miski wlewamy maślankę, wsypujemy mąkę, sól i sodę oraz posiekaną natkę. Mieszamy łyżką. Zagniatamy ciasto i odstawiamy, pod przykryciem na 30-60 minut. Po tym czasie ciasto dzielimy na 4 części, oprószamy mąką i rozwałkowujemy na 2 mm placuszki. Placuszki smażymy na suchej, nieprzywieralnej patelni, przez 1-2 minuty, z każdej strony

Moja smaczna kuchnia