ciasto na niedziele - 9234 przepisów (strona:129/616)

Strucla z makiem, zawijaniec 455

dodajemy ciepłe roztopione masło, jeśli za bardzo się klei do rąk to należy podsypać mąką. Odstawiamy na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia, szczelnie przykryte folią do żywności. 3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na pół, każdy kawałek wałkujemy na prostokąt, smarujemy połową maku i zwijamy roladę, boki zakładamy pod spód. Każdą roladę zawijamy w papier do pieczenia zostawiając nie więcej niż

Apetyczna babeczka
Pomarańczowe pierniczki z lukrem królewskim 163

oraz sok i skórkę z pomarańczy i mieszamy drewnianą łyżką ( można zmiksować). Ciasto wstawiamy do lodówki aby nabrało zwartej konsystencji na ok. 1-2 h (można na całą noc). Ciasto dzielimy na mniejsze części, wałkujemy na grubość 2-3 mm i wykrawamy pierniczki. Wycięte ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni

DefinicjaSmaku
Miodowiec z masą jabłkową i kokosową 174

masła 4 łyżki kaszy manny 2 łyżki cukru 10 dag wiórków kokosowych ponadto: polewa czekoladowa wiórki do posypania Sposób przygotowania: Wszystkie składniki na ciasto kruche łączymy. Zagniatamy ciasto, dzielimy na dwie części. Każdą część wykładamy na blaszkę (25x36) i pieczemy w temperaturze 195 stopni C przez ok. 15-20 minut. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce. Wodę zagotowujemy z cukrem

Pobite gary Barbary
Miseczki na sałatkę 360

sól, przyprawę kebab-gyros, olej i mąkę. Wszystkie składniki mieszamy, aż do powstania elastycznego ciasta. Zostawiamy na 20 minut, by ciasto wyrosło. Przygotowujemy 4 bulionetki (miseczki), smarujemy je tłuszczem. Ciasto dzielimy na 4 części i każdą z nich lekko rozwałkujemy. Oklejamy nim miseczki i pieczemy 30 minut w 180 stopniach.  Można je upiec dzień wcześniej, są świeże i chrupiące

Lawendowe Niebo
Placek miodowy z masą jabłkową- konkurs 152

masła 4 łyżki kaszy manny 2 łyżki cukru 10 dag wiórków kokosowych ponadto: polewa czekoladowa wiórki do posypania Sposób przygotowania: Wszystkie składniki na ciasto kruche łączymy. Zagniatamy ciasto, dzielimy na dwie części. Pieczemy dwa placki w temperaturze 195 stopni C przez ok. 15-20 minut. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce. Wodę zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy jabłka

Pobite gary Barbary
Cranberry Noël 150

przepisu jest Martha Stewart, jednak powstało już bardzo wiele modyfikacji (moja – niewielka – jest jedną z nich). Te wyborne maślane ciasteczka z dodatkiem żurawiny powycinałam w kształcie gwiazdek (oryginalnie z ciasta robi się wałek i kroi na plastry). Do ciastek w pierwowzorze przepisu dodaje się orzechy pekan (można je też zastąpić włoskimi lub laskowymi), a ja zamieniłam je na płatki migdałowe(...)Dodajemy mleko, cukier waniliowy, sól i stopniowo wsypujemy przesianą mąkę. Na koniec dodajemy żurawinę i migdałowe płatki. Wyrabiamy ciasto, aż dodatki dobrze wnikną w ciasto. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 2 godziny. Następnie ciasto dzielimy na części (np. na 3, nie muszą być równe). Każdą z nich rozwałkowujemy na placek grubości

MyCookBook.pl
Pełnoziarnista tortilla z frytkami z batatów 158

solą i zalewamy gorącą wodą. Dodajemy olej i wszystko dokładnie mieszamy, a następnie zagniatamy rękoma. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i na chwilkę odstawiamy na bok. Po krótkim czasie ciasto dzielimy na 4 równe części i rozwałkowujemy na okrągłe tortille. Smażymy na suchej, dobrze rozgrzanej patelni około 30 sekund z jednej strony i tyle samo z drugiej. Obserwuj je cały czas

Moja Micha
PUSZYSTA, MARMURKOWA BABKA NA MAJONEZIE 189

jajka ubijamy z cukrem do puszystości. Do ubitych jajek dodajemy przesianą mąkę pszenną, mąką ziemniaczana oraz proszek do pieczenia .Następnie ciągle ubijając dodajemy majonez. Jeszcze chwilę ubijamy po czym dzielimy ciasto  na 2 części: do jednej dodajemy 1 łyżkę kakao, do 2 aromat cytrynowy. Mieszamy. Foremkę z kominem smarujemy masłem i posypujemy mąką (lub bułką tartą). Wlewamy ciasto

Walijskie Pichcenie
Przekładaniec jabłkowo-orzechowy 260

szklanka cukru 1 kostka masła  2 jajka Do dekoracji: polewa czekoladowa  Ciasto: Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy cukier puder, proszek do pieczenia, posiekane masło, żółtka, śmietanę. Zagniatamy ciasto. Dzielimy je na dwie części. Blaszkę (kwadratową lub tortownicę) smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Każdy placek pieczemy w temperaturze 180 stopni około 20 minut. Masa jabłkowa: Jabłka myjemy, obieramy

Salonik smaków
Wegetariańskie pierożki na parze 157

trochę oleju i podsmażamy warzywa, aż zmiekną. Przyprawiamy w międzyczasie odrobiną sosu sojowego, pieprzu i imbiru. Składniki sosu łączymy ze sobą i odstawiamy do lodówki, żeby smaki się połączyły Ciasto dzielimy na porcje, rozwałkowujemy cienko na posypanej mąką stolnicy. Szklanką wycinamy kółka średnicy około 6cm. Delikatnie je rozciągamy i nakładamy niecałą łyżeczkę farszu. Zwijamy brzegi do góry formując coś

Gotuj z Rumcajsem
Paszteciki ze szpinakiem i mięsem mielonym 266

tarce pieczarki. Smażymy chwilę, po czym dodajemy rozmrożony szpinak i dusimy do odparowania wody. Wyłączamy gaz, dodajemy starty żółty ser, mieszamy. Doprawiamy do smaku, pozostawiamy do wystudzenia.  3. Ciasto dzielimy na 2 części. Rozwałkowujemy na cienki prostokąt, nakładamy farsz i sklejamy przeciwległe boki. Kroimy na kawałki o szerokości 2-3 cm.  4. Każdy kawałek smarujemy rozbełtanym jajkiem

Szefowa kuchni
Pocałunek murzyna 668

bakali (rodzynki, orzechy, czy co tam komu pasuje) Jajka ucieramy z cukrem na puszystą białą masę, a następnie dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy. Wsypujemy mąkę, sodę i wlewamy ocet. Ciasto dzielimy na 3 równe części, jedną pozostawiamy bez dodatków, do drugiej dodajemy kakao, a do trzeciej bakalie. Pieczemy każdą część oddzielnie w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia

Cynamonowe szczęście
Bułki śniadaniowe ze słonecznikiem 172

właściwa konsystencja. Przykrywamy naszą miskę ścierką i zostawiamy do wyrośnięcia na 1-2 godziny.  Ciasto potroiło swoją objętość. Przekładamy teraz ciasto na oproszoną mąką  stolnice silikonową, wyrabiamy ciasto, dzielimy je na 8 części, z każdej części formujemy kulę, kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem od pieczenia, zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.  Smarujemy bułki jajem i popsujemy łuskanym

Różowa kuchnia
Paszteciki z kapustą i grzybami 133

śmietanę i rozbełtane jajka z żółtkami.Zagniatamy ciasto stopniowo dolewając stopione masło.Wyrabiamy ciasto do momentu aż będzie odchodziło od rąk.Odstawiamy pod przykryciem na 30 minut do wyrośnięcia. Ciasto dzielimy 4 części. Każdy kawałek wałkujemy na długi prostokąt o szerokości około 12 cm. Wzdłuż dłuższego boku rozkładamy równomiernie 1/4 farszu. Zwijamy, układając łączeniem do dół. Kroimy na małe kawałki

Bajeczna Kuchnia
Kopytka na słodko. 138

Jeśli chodzi o mąkę pszenną jej ilość może ulec zmianie. Najlepiej dosypywać po małej porcji  i ugniatać ciasto. Jeśli nadal się klei do rąk wtedy dosypujemy jeszcze mąki. Ciasto dzielimy na kilka części a następnie każdą z nich rolujemy na wałeczki o średnicy około 2-3 cm. i kroimy na niewielkie kawałeczki. Podsypując mąką odkładamy na bok stolnicy. Wodę

Radość kipiąca uśmiechem.