przepisu jest Martha Stewart, jednak powstało już bardzo wiele modyfikacji (moja – niewielka – jest jedną z nich). Te wyborne maślane ciasteczka z dodatkiem żurawiny powycinałam w kształcie gwiazdek (oryginalnie z ciasta robi się wałek i kroi na plastry). Do ciastek w pierwowzorze przepisu dodaje się orzechy pekan (można je też zastąpić włoskimi lub laskowymi), a ja zamieniłam je na płatki migdałowe(...)Dodajemy mleko, cukier waniliowy, sól i stopniowo wsypujemy przesianą mąkę. Na koniec dodajemy żurawinę i migdałowe płatki. Wyrabiamy ciasto, aż dodatki dobrze wnikną w ciasto. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 2 godziny. Następnie ciasto dzielimy na części (np. na 3, nie muszą być równe). Każdą z nich rozwałkowujemy na placek grubości
MyCookBook.plsolą i zalewamy gorącą wodą. Dodajemy olej i wszystko dokładnie mieszamy, a następnie zagniatamy rękoma. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i na chwilkę odstawiamy na bok. Po krótkim czasie ciasto dzielimy na 4 równe części i rozwałkowujemy na okrągłe tortille. Smażymy na suchej, dobrze rozgrzanej patelni około 30 sekund z jednej strony i tyle samo z drugiej. Obserwuj je cały czas
Moja Michajajka ubijamy z cukrem do puszystości. Do ubitych jajek dodajemy przesianą mąkę pszenną, mąką ziemniaczana oraz proszek do pieczenia .Następnie ciągle ubijając dodajemy majonez. Jeszcze chwilę ubijamy po czym dzielimy ciasto na 2 części: do jednej dodajemy 1 łyżkę kakao, do 2 aromat cytrynowy. Mieszamy. Foremkę z kominem smarujemy masłem i posypujemy mąką (lub bułką tartą). Wlewamy ciasto
Walijskie Pichcenieszklanka cukru 1 kostka masła 2 jajka Do dekoracji: polewa czekoladowa Ciasto: Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy cukier puder, proszek do pieczenia, posiekane masło, żółtka, śmietanę. Zagniatamy ciasto. Dzielimy je na dwie części. Blaszkę (kwadratową lub tortownicę) smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Każdy placek pieczemy w temperaturze 180 stopni około 20 minut. Masa jabłkowa: Jabłka myjemy, obieramy
Salonik smakówtrochę oleju i podsmażamy warzywa, aż zmiekną. Przyprawiamy w międzyczasie odrobiną sosu sojowego, pieprzu i imbiru. Składniki sosu łączymy ze sobą i odstawiamy do lodówki, żeby smaki się połączyły Ciasto dzielimy na porcje, rozwałkowujemy cienko na posypanej mąką stolnicy. Szklanką wycinamy kółka średnicy około 6cm. Delikatnie je rozciągamy i nakładamy niecałą łyżeczkę farszu. Zwijamy brzegi do góry formując coś
Gotuj z Rumcajsemtarce pieczarki. Smażymy chwilę, po czym dodajemy rozmrożony szpinak i dusimy do odparowania wody. Wyłączamy gaz, dodajemy starty żółty ser, mieszamy. Doprawiamy do smaku, pozostawiamy do wystudzenia. 3. Ciasto dzielimy na 2 części. Rozwałkowujemy na cienki prostokąt, nakładamy farsz i sklejamy przeciwległe boki. Kroimy na kawałki o szerokości 2-3 cm. 4. Każdy kawałek smarujemy rozbełtanym jajkiem
Szefowa kuchnibakali (rodzynki, orzechy, czy co tam komu pasuje) Jajka ucieramy z cukrem na puszystą białą masę, a następnie dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy. Wsypujemy mąkę, sodę i wlewamy ocet. Ciasto dzielimy na 3 równe części, jedną pozostawiamy bez dodatków, do drugiej dodajemy kakao, a do trzeciej bakalie. Pieczemy każdą część oddzielnie w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
Cynamonowe szczęściewłaściwa konsystencja. Przykrywamy naszą miskę ścierką i zostawiamy do wyrośnięcia na 1-2 godziny. Ciasto potroiło swoją objętość. Przekładamy teraz ciasto na oproszoną mąką stolnice silikonową, wyrabiamy ciasto, dzielimy je na 8 części, z każdej części formujemy kulę, kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem od pieczenia, zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Smarujemy bułki jajem i popsujemy łuskanym
Różowa kuchniaśmietanę i rozbełtane jajka z żółtkami.Zagniatamy ciasto stopniowo dolewając stopione masło.Wyrabiamy ciasto do momentu aż będzie odchodziło od rąk.Odstawiamy pod przykryciem na 30 minut do wyrośnięcia. Ciasto dzielimy 4 części. Każdy kawałek wałkujemy na długi prostokąt o szerokości około 12 cm. Wzdłuż dłuższego boku rozkładamy równomiernie 1/4 farszu. Zwijamy, układając łączeniem do dół. Kroimy na małe kawałki
Bajeczna KuchniaJeśli chodzi o mąkę pszenną jej ilość może ulec zmianie. Najlepiej dosypywać po małej porcji i ugniatać ciasto. Jeśli nadal się klei do rąk wtedy dosypujemy jeszcze mąki. Ciasto dzielimy na kilka części a następnie każdą z nich rolujemy na wałeczki o średnicy około 2-3 cm. i kroimy na niewielkie kawałeczki. Podsypując mąką odkładamy na bok stolnicy. Wodę
Radość kipiąca uśmiechem.razie potrzeby dosypujemy mąki (nie więcej niż 3 łyżki). Formujemy z ciasta kulę, obsypujemy mąką, wkładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy na 1,5 godziny do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 16 części, formujemy kulki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w dużych odległościach od siebie (na dużej blasze z pieca powinno być tylko 9 sztuk). Pozostawiamy
Gotowanie moimi oczamiskładników. Zagniatamy ciasto, schładzamy w lodówce. Masa orzechowa: Orzechy drobno siekamy. W rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy cukier i miód, mieszamy do połączenia składników. Dodajemy posiekane orzechy, dokładnie mieszamy. Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części. Rozwałkowujemy na wielkość blaszki do pieczenia. Na jednym placku rozprowadzamy masę orzechową. Pieczemy placki w temperaturze 190st przez około 20 minut. Masa budyniowa: Połowę mleka
Gotowanie moimi oczamijajko, roztopione masło i rozczyn drożdżowy. Wyrabiamy ciasto przez kilka minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 2 godziny. Po tym czasie wyrośnięte ciasto dzielimy na 10 części, formujemy kulki. Każdą kulkę cienko wałkujemy na okrągły placuszek. Każdy placek smarujemy roztopionym masłem, posypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem. Następnie każdy placek zwijamy w rulonik, składamy
Gotowanie moimi oczamiwałkować) i schłodzić w lodówce przez 5 godzin, ale jeśli nie mamy czasu, ostatnie chłodzenie można pominąć. Wykonanie rogali: Rozwałkowane na grubość 0,5 cm w kształt prostokąta ciasto dzielimy na trójkąty o podstawie 10-12 cm – powinny być długie. Nakładamy na nie naszą masę makową (hojnie), ale nie do samego czubka. Podstawę trójkąta nacinamy na środku
Pociąg Do Kuchnimiejsce na 90 minut, aż podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto lekko zarabiamy, składamy w kopertę ( prawy brzeg do środka, lewy na prawy, dolny do środka i gorny na dolny). Ciasto dzielimy na jednakowej wielkości części, z ktorych formujemy małe, okrągłe bułeczi o wadze około 60 g. Do czesci dodajemy czekoladowy groszek. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając
Mia Cucina Sofieta