ciasto na niedziele - 9234 przepisów (strona:120/616)

Hot Cross Buns 175

gęsta by nie spłynęła z bułeczek, ale i na tyle rzadka, by można ją było wycisnąć z woreczka. Glazura: wodę i cukier umieszczamy w rondelku, zagotowujemy ciągle mieszają. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 10 części, z każdej formujemy okrągłą bułeczkę. Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy je na 30-40 minut do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy

Smak mojej kuchni
Stefanka 207

zagniatamy kruche ciasto, jeśli  z jakiegoś powodu klei się do rąk dodajemy jeszcze trochę mąki, jeśli natomiast nie chce się zagnieść dodajemy łyżkę lub 2 kwaśnej śmietany. Gotowe ciasto dzielimy na 3 równe części, rozwałkowujemy na wielkość blaszki (23x35 cm) i pieczemy w 180 st. C na złoty kolor. Najlepiej jest upiec placki dzień lub 2 wcześniej, by poleżały

Cynamonowe szczęście
Kluski śląskie 385

ziemniaki, wyrównać i podzielić na cztery równe części. 1/4 cześć ziemniaków wyjmujemy i w to puste miejsce wsypujemy mąkę, tak żeby przykryła dołeczek. Dodajemy żółtko, sól i wyrabiamy ciasto. Ciasto dzielimy na 2-3 części, formujemy wałek i tniemy na 2-3 cm krążki. Z każdego krążka formujemy kulki, lekko spłaszczyć w dłoni i malutkim palcem zrobić dziurkę. Kluski wrzucamy

magiczna kuchnia Kasi
Langosz 228

minut. Następnie do większej miski dodajemy pozostałą mąkę i mleko, sól oraz rozpuszczone drożdże i wyrabiamy ciasto ręką. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Po tym czasie ciasto dzielimy na 4 części. Z każdej części formujemy placek o grubości ok. 1 cm. Na patelni rozgrzewamy olej. Placek smażymy na głębokim tłuszczu na złoty kolor, z obu stron. Przygotowujemy

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
GRAHAMKI 121

oraz zaczyn, na końcu dodajemy ziarna i olej, wyrabiamy aż ciasto zacznie odchodzić od ręki. Formujemy kulę, pozostawiamy w misce, przykrywamy ściereczką, odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. Następnie ciasto dzielimy na 9 części, formujemy bułki, układamy na formie wyłożonej pergaminem, każdą bułkę nacinamy na krzyż ostrym nożem, przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Pieczemy

słodki bratek
Słodkie środy - Pączki pieczone w piekarniku 136

cukrem. Dodajemy jajka, wyrośnięte drożdże oraz masło. Całość mieszamy drewnianą łyżką do połączenia składników. Przykrywamy ciasto bawełnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Wystarczy 45 minut.  Ciasto dzielimy na 16 części. Każda część wyrabiamy w rękach, rozpłaszczamy i na środek nakładamy łyżeczkę marmolady. Marmoladę zamykamy w środku i układamy tak przygotowane pączki na blaszce wyłożonej papierem

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
z jabłuszkiem i śliwką 119

zwykłego ciasta :) Mąka 1 kg, drożdże 1/2 kostki, masło 1/2 kostki, dwa jajka, szklanka curku, szklanka ciepłej wody. Oprócz ciasta trzeba coś dodać do bułek :) Mus jabłkowy, dżem śliwkowy... Ciasto dzielimy i "kulkujemy"  Nakładamy dżem, sklejamy i odkładamy sklejonym do spodu. Dla odróżnienia smaków :) śliwkowe zakręcamy inaczej :)  Posmarowane rozbitym jajkiem ciastka wrzucamy do piekarnika...  Pieczemy

chleba naszego
wieczorne lepienie 160

sobotę trzeba upiec coś słodkiego na niedzielę :) Ciasto czekało w lodówce cały dzień... Wszyscy "latają " w domu, bo lato wyjątkowo zimne, dopiero wieczorem jest czas na wypieki :) Ciasto  z 1kg mąki, 1/2 kost.drożdży,1szkl.cukru,2 jaj, 1/2 kost.masła, 1szkl. ciepłej wody. Jak zawsze robimy zaczyn, mieszamy z resztą i wyrabiamy ciasto, wstawiamy do lodówki... Jak znajdziemy

chleba naszego
drożdżówki z serem 133

mleka... do pół kg twarogu dodajemy trochę cukru, cukier waniliowy, śmietanę jak nie mamy to jogurt,  można również dodać dżem, konfiturę ... wszystkie składniki łączymy ze sobą i ... ciasto dzielimy, wałkujemy, nakładamy twaróg...zawijamy :)  wrzucamy na blachę, smarujemy rozbitym jajkiem i pieczemy 200 st.C 25-30 min... upieczone posypujemy pudrem i już :)  oczywiście można polukrować po wystudzeniu :) Smacznego

chleba naszego
BUŁECZKI Z CYNAMONEM 106

odchodziło od rąk.  Ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na około 40 minut.  Na rozgrzanej patelni roztapiam 2 łyżki masła, które wykorzystam do posmarowania płatów.  Ciasto dzielę na dwie części, blat podsypuję mąką i rozwałkowuję każdy kawałek na duży prostokąt, następnie za pomocą pędzelka smaruję masłem, posypuję cynamonem oraz cukrem.  Płaty kroję w paski ( około

Kukuleczki
domowe bułeczki śniadaniowe 161

dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, rozmieszane drożdże, pozostałą wodę oraz olej. Wyrabiamy elastyczne ciasto. Formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 15 min. do podrośnięcia. Następnie ciasto dzielimy na 10 w miarę równych części, formujemy bułeczki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na ok. 15 min. do wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika smarujemy każdą

Domowy Smak Jedzenia
Rożki z jabłkami 171

się wydostać para. Piec w temperaturze 200ºC przez ok. 20 minut, aż ciasto nabierze rumianego koloru. Przestudzić na kratce. Jeszcze ciepłe można polukrować lub oprószyć cukrem pudrem. Smacznego! * Jeżeli ciasto dzielimy na 6 lub 8 kwadratów, do każdego ciastka zmieści się więcej nadzienia, a wtedy będą potrzebne 3 jabłka

Pełny talerz
Pączki 169

ciasto, przekrywamy czysta ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce najlepiej na około 1,5 godziny. Ciasto musi podwoić swoją objętość.  6. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz przez chwilę wyrabiamy. Ciasto dzielimy na mniejsze części aby lepiej nam się wałkowało.  Podczas wałkowania nie podsypujemy mąką. Nie ma takiej potrzeby.  Każdy kawałek wałkujemy na grubość około

Mój pomysł na
Pierogi leniwe 365

szczyptą soli na sztywną pianę, do zmielonego sera dodajemy żółtka i mąkę, mieszamy starannie, na końcu dodajemy ubitą na sztywno pianę, zagniatamy ciasto, w razie potrzeby dodajcie mąki, ciasto dzielimy na 4 części, z każdej z nich formujemy wałek i kroimy kluski - powinny byś skośne, ale ja pokroiłam je "na prosto", gotujemy we wrzącej i osolonej wodzie przez 3 minuty

Zasmakuj Kuchni
Warkocze z sezamem i makiem 143

kilka minut aby było gładkie i elastyczne, jeśli jest potrzeba podsypujemy dodatkowo mąką, następnie ciasto odstawiamy na ok. 30 - 40 minut pod przykryciem aby podwoiło swoją objętość. 3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 części, a każdą część na 3 mniejsze i dłonią na omączonym blacie toczymy cienkie wałeczki, które następnie zaplatamy w warkocze, a początek i koniec każdego zakładamy

Apetyczna babeczka