ciasto na niedziele - 9234 przepisów (strona:120/616)

Bułki do hamburgerów 207

posypania 1 jajko 1. Wszystkie składniki umieszczamy w misce, zagniatamy na gładkie, elastyczne ciasto. Jeśli jest klejące, podsypujemy mąką. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy na około 30 minut.  2. Ciasto dzielimy na 6 równych części (można posłużyć się wagą kuchenną). Formujemy kule, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczając. Smarujemy rozmąconym jajkiem, posypujemy sezamem. Przykrywamy, odstawiamy w ciepłe

Szefowa kuchni
Orzeszki z nadzieniem kokosowym 150

Orzeszki z nadzieniem kokosowym Pyszne kruche orzeszki z nadzieniem kokosowym, pieczone w patelni na kuchni gazowej. Do kawki na niedzielę. Ciasto przygotowałam z przepisu  źródło Składniki : Ciasto : jajka całe - 2 szt soda - 1 płaska łyżeczka mąka pszenna - 3 szkl masło miękkie - 250 g cukier - 0,5 szkl szczypta  soli Krem kokosowy  czekolada biała w pastylkach

Kuchnia Danusi
Ciasteczka ryżowe 241

dopiero teraz możemy dodać śmietanę (w zależności od konsystencji ciasta może to być 1 lub 2 łyżki), ciasto musi być plastyczne i gładkie, i odchodzić od ręki. Gotowe ciasto dzielimy na 2 części, z każdej robimy wałek o średnicy 3-4cm i ostrym nożem tniemy wałek na talarki o grubości ok. 1cm. Brytfankę smarujemy masłem lub wykładamy papierem

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Hot Cross Buns 170

gęsta by nie spłynęła z bułeczek, ale i na tyle rzadka, by można ją było wycisnąć z woreczka. Glazura: wodę i cukier umieszczamy w rondelku, zagotowujemy ciągle mieszają. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 10 części, z każdej formujemy okrągłą bułeczkę. Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy je na 30-40 minut do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy

Smak mojej kuchni
Stefanka 202

zagniatamy kruche ciasto, jeśli  z jakiegoś powodu klei się do rąk dodajemy jeszcze trochę mąki, jeśli natomiast nie chce się zagnieść dodajemy łyżkę lub 2 kwaśnej śmietany. Gotowe ciasto dzielimy na 3 równe części, rozwałkowujemy na wielkość blaszki (23x35 cm) i pieczemy w 180 st. C na złoty kolor. Najlepiej jest upiec placki dzień lub 2 wcześniej, by poleżały

Cynamonowe szczęście
Kluski śląskie 380

ziemniaki, wyrównać i podzielić na cztery równe części. 1/4 cześć ziemniaków wyjmujemy i w to puste miejsce wsypujemy mąkę, tak żeby przykryła dołeczek. Dodajemy żółtko, sól i wyrabiamy ciasto. Ciasto dzielimy na 2-3 części, formujemy wałek i tniemy na 2-3 cm krążki. Z każdego krążka formujemy kulki, lekko spłaszczyć w dłoni i malutkim palcem zrobić dziurkę. Kluski wrzucamy

magiczna kuchnia Kasi
Langosz 222

minut. Następnie do większej miski dodajemy pozostałą mąkę i mleko, sól oraz rozpuszczone drożdże i wyrabiamy ciasto ręką. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Po tym czasie ciasto dzielimy na 4 części. Z każdej części formujemy placek o grubości ok. 1 cm. Na patelni rozgrzewamy olej. Placek smażymy na głębokim tłuszczu na złoty kolor, z obu stron. Przygotowujemy

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
GRAHAMKI 115

oraz zaczyn, na końcu dodajemy ziarna i olej, wyrabiamy aż ciasto zacznie odchodzić od ręki. Formujemy kulę, pozostawiamy w misce, przykrywamy ściereczką, odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. Następnie ciasto dzielimy na 9 części, formujemy bułki, układamy na formie wyłożonej pergaminem, każdą bułkę nacinamy na krzyż ostrym nożem, przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Pieczemy

słodki bratek
Słodkie środy - Pączki pieczone w piekarniku 132

cukrem. Dodajemy jajka, wyrośnięte drożdże oraz masło. Całość mieszamy drewnianą łyżką do połączenia składników. Przykrywamy ciasto bawełnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Wystarczy 45 minut.  Ciasto dzielimy na 16 części. Każda część wyrabiamy w rękach, rozpłaszczamy i na środek nakładamy łyżeczkę marmolady. Marmoladę zamykamy w środku i układamy tak przygotowane pączki na blaszce wyłożonej papierem

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
z jabłuszkiem i śliwką 114

zwykłego ciasta :) Mąka 1 kg, drożdże 1/2 kostki, masło 1/2 kostki, dwa jajka, szklanka curku, szklanka ciepłej wody. Oprócz ciasta trzeba coś dodać do bułek :) Mus jabłkowy, dżem śliwkowy... Ciasto dzielimy i "kulkujemy"  Nakładamy dżem, sklejamy i odkładamy sklejonym do spodu. Dla odróżnienia smaków :) śliwkowe zakręcamy inaczej :)  Posmarowane rozbitym jajkiem ciastka wrzucamy do piekarnika...  Pieczemy

chleba naszego
wieczorne lepienie 157

sobotę trzeba upiec coś słodkiego na niedzielę :) Ciasto czekało w lodówce cały dzień... Wszyscy "latają " w domu, bo lato wyjątkowo zimne, dopiero wieczorem jest czas na wypieki :) Ciasto  z 1kg mąki, 1/2 kost.drożdży,1szkl.cukru,2 jaj, 1/2 kost.masła, 1szkl. ciepłej wody. Jak zawsze robimy zaczyn, mieszamy z resztą i wyrabiamy ciasto, wstawiamy do lodówki... Jak znajdziemy

chleba naszego
drożdżówki z serem 130

mleka... do pół kg twarogu dodajemy trochę cukru, cukier waniliowy, śmietanę jak nie mamy to jogurt,  można również dodać dżem, konfiturę ... wszystkie składniki łączymy ze sobą i ... ciasto dzielimy, wałkujemy, nakładamy twaróg...zawijamy :)  wrzucamy na blachę, smarujemy rozbitym jajkiem i pieczemy 200 st.C 25-30 min... upieczone posypujemy pudrem i już :)  oczywiście można polukrować po wystudzeniu :) Smacznego

chleba naszego
BUŁECZKI Z CYNAMONEM 102

odchodziło od rąk.  Ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na około 40 minut.  Na rozgrzanej patelni roztapiam 2 łyżki masła, które wykorzystam do posmarowania płatów.  Ciasto dzielę na dwie części, blat podsypuję mąką i rozwałkowuję każdy kawałek na duży prostokąt, następnie za pomocą pędzelka smaruję masłem, posypuję cynamonem oraz cukrem.  Płaty kroję w paski ( około

Kukuleczki
domowe bułeczki śniadaniowe 151

dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, rozmieszane drożdże, pozostałą wodę oraz olej. Wyrabiamy elastyczne ciasto. Formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 15 min. do podrośnięcia. Następnie ciasto dzielimy na 10 w miarę równych części, formujemy bułeczki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na ok. 15 min. do wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika smarujemy każdą

Domowy Smak Jedzenia
Rożki z jabłkami 165

się wydostać para. Piec w temperaturze 200ºC przez ok. 20 minut, aż ciasto nabierze rumianego koloru. Przestudzić na kratce. Jeszcze ciepłe można polukrować lub oprószyć cukrem pudrem. Smacznego! * Jeżeli ciasto dzielimy na 6 lub 8 kwadratów, do każdego ciastka zmieści się więcej nadzienia, a wtedy będą potrzebne 3 jabłka

Pełny talerz