oryginalne – miska lekko natłuszczona oliwą). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny, do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto przebijamy pięścią, aby odgazowało i krótko zagniatamy. Ciasto dzielimy na 10 porcji (ok. 110g każda). Z każdej porcji formujemy na lekko oprószonej mąką stolnicy wałeczki o długości ok. 70 cm, składamy na pół i zaplatamy, następnie łączymy(...)piekarnika i pieczemy ok. 20 minut. Gotowe studzimy na kratce. UWAGI: 1. Nigdy nie dajemy soli bezpośrednio na drożdże. W bezposrednim kontakcie – sól „zabija” drożdże i ciasto może nie wyrosnąć. Sypmy ją więc, np. na obrzeża mąki. 2. Dobrze wyrobione ciasto jest wilgotne, miękkie, elastyczne i nie klei się do rąk. Z tej racji, że mąka
mojewypiekiinietylkoWarszawy do Poznania przez Częstochowę), ale finał zawsze jest osiągany. Więc kobiet rozumieć nie ma potrzeby, trzeba po prostu cieszyć się, że są :) A jeśli chodzi o ciasto to potrzebujemy: 3 szklanki mąki 250 g masła lub margaryny 2 szklanki cukru 2 jajka 0,5 szklanki śmietany 1 laska wanilii 1,5 kg jabłek 0,5 szklanki bułki tartej Jabłka(...)łączymy siekając nożem. Dodajemy 1 szklankę cukru, żółtka, śmietanę i resztę ziaren z wanilii. Szybko zagniatamy, zawijamy w folię spożywcza i wkładamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie dzielimy ciasto na 2 części. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i kładziemy na nim rozwałkowaną połowę ciasta. Posypujemy bułka tartą i wykładamy masą jabłkową. Kładziemy rozwałkowaną drugą część ciasta i wkładamy
Marder&Marder Manufacturepodwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószoną mąką stolnicę lub blat i szybko zagniatamy ciasto (żeby pozbawić je nadmiernej ilości pęcherzyków powietrza). Następnie ciasto dzielimy na pół i każdą część kolejno wałkujemy na placek o grubości 0,5 cm i za pomocą radełka lub ostrego noża wycinamy prostokąty (o wym około 4x14 cm), w każdym(...)wyrośnięcia. Po tym czasie we frytkownicy bądź garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej do 170 stopni C (jeśli nie mamy termometru czekamy aż tłuszcz się rozgrzeje i wrzucamy skrawek ciasta, jeśli zatonie musimy jeszcze chwilę poczekać, jeśli pływa na wierzchu olej jest dobrze nagrzany). Faworki porcjami wrzucamy na gorący tłuszcz i smażymy po około 1 minucie z każdej strony. Gotowe
Rozpustne gotowaniesobie, że w najbliższym czasie go wykorzystam. Niestety, jakoś „zeszło” – przepis poszedł w zapomnienie do przepastnej szuflady. Kilka dni temu dzięki zaproszeniu przez Bożenę do udziału w pieczeniu Ciasta na niedzielę (ciasteczka) powrócił pomysł na ciasteczka pieczarki. Przepis z moimi uwagami i modyfikacją. Składniki: - 150g miękkiego masła - 4 czubate łyżki cukru pudru - 1 jajko - 2 szklanki skrobi kukurydzianej(...)jestem z nich bardzo zadowolona. Dodatek soku z cytryny i esencji migdałowej nadał im wyrazistego aromatu. Gorąco polecam. Smacznego. Wraz ze mną autorki n/w blogów uczestniczyły w akcji Ciasto na niedzielę (ciasteczka) : - Różowa Kuchnia - Sama słodycz u Asi Lista będzie uzupełniona po zakończeniu wydarzenia. Wymienionym dziękuję za wspólne pieczenie. Wydrukuj przepis The post Ciasteczka pieczarki appeared first on Moje
mojewypiekiinietylkowszystkim wilgotność. Zawsze, gdy tylko mam dobrą oliwę z oliwek, korzystam i robię coś na słodko lub na słono. W kolejce czeka focaccia, ale póki co jest jeszcze ciasto, niedziela i świetna okazja do pieczenia. Wykorzystajcie ten wolny czas na realks przy pysznym ciachu. Pomarańczowa babka z czekoladą Składniki: 250 ml mleka 2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki pomarańczowej(...)jednej misce. Do drugiej, większej miski wlewamy mleko, pomarańczową oliwę z oliwek, roztrzepane jajka i wsypujemy cukier, całość mieszamy, wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, starannie całość mieszamy. Ciasto wylewamy do formy "keksówki" wysmarowanej wcześniej oliwą z oliwek i wysypanej bułką tartą, pieczemy przez 40 minut. Łatwo sprawdzić czy ciasto jest gotowe, wtykając wykałaczkę w ciasto, jeśli patyczek jest suchy
Moja smaczna kuchniacebulą. Ugotowane mięso, warzywa, czosnek, przesmażony boczek z cebulą mielimy maszynką. Dodajemy jajka, przyprawy i dokładnie wyrabiamy masę mięsną. W dużym garnku zagotowujemy wodę z niewielką ilością soli. Gotowe ciasto dzielimy na porcje, cienko wałkujemy (pozostałe ponownie przykrywamy ściereczką lub przechowujemy w woreczku) i foremką lub szklanką wycinamy kółka. Na każde kładziemy porcję farszu i zlepiamy pierogi. Odkładamy i przykrywamy(...)cebulką, albo jeszcze inaczej – w rosole. Do rosołu robimy oczywiście mniejsze pierożki, pozostałe – większe. Z powyższych proporcji zrobiłam ok. 180 pierogów – różnych wielkością i kształtem. Kilka słów o cieście na pierogi, bo naprawdę warte jest wspomnienia. Z tego przepisu robię już nie po raz pierwszy. Poprzednie na blogu były z truskawkami . Ciasto wychodzi bardzo elastyczne, nie wymaga podsypywania mąką
mojewypiekiinietylkobardzo nam zasmakowały, w tak wielkiej rodzinie jak moja, zjadane są w ciągu 2 dni. Jednak bardzo lubimy też kombinować z różnymi nowymi przepisami, którymi miło mi dzielić się z Wam :) Ciasteczka są kruche i mają przepyszny smak. Żurawina nadaje im lekko kwaskową nutę , a orzechy...po prostu w tym komplecie pasują do siebie idealnie!:) Przepis znalazłam tutaj Składniki(...)minut. Po tym czasie odsączamy i kroimy na mniejsze kawałki i studzimy. Orzechy kroimy na dosyć grube cząstki i wsypujemy do ciasta wraz z ostudzoną żurawiną. Całość dokładnie mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie części i formujemy z nich wałki, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki na około pół godziny. Po tym czasie wyjmujemy stężałe wałeczki i kroimy
Smaczne Zdrowestały można lekko podgrzać i ostudzić), olej oraz herbatę. Cały czas miksując na wolnych obrotach dodajemy suche składniku w kilku porcjach. Formę o wym. 26x37 wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na dwie części. Można upiec także jedna po drugiej. Pieczemy w temp. 175 C przez ok. 50 min do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy i studzimy. Przecinamy na pół. Mleko(...)wykładamy masę mleczną. Przykrywamy drugim blatem. Kremówkę mocno podgrzewamy, dodajemy kawałki czekolady i zostawiamy na 2 min pod przykryciem. Po tym czasie mieszamy do rozpuszczenia i polewamy wierzch ciasta. Posypujemy rozdrobnionymi orzechami wloskimi. Wkładamy do lodówki na min. kilka godzin lub całą
Kubki smakuDokładnie ubijamy białka mikserem. Nadal miksując dodajemy cukier a następnie żółtka. Na koniec resztę sypkich składników. Mieszamy drewnianą łyżką. Dwie foremki o wymiarach 26x30 wykładamy papierem do pieczenia. Przygotowane ciasto dzielimy na dwie części. Pieczemy placki przez 20 minut w 170 st.C bez nawiewu. Przekładamy wraz z papierem na kratkę do przestudzenia. Mieszamy zimne mleko z sokiem z cytrusów. Odlewamy(...)przypalić. Rondelek zdejmujemy z ognia a po kilku minutach dodajemy żółtka. Studzimy pod przykryciem. Kiedy wystygnie dodajemy porcjami miękkie masło ubijając mikserem. Krem wykładamy na pierwsze ciasto i rozsmarowujemy dokładnie. Przykrywamy drugim plackiem. Dociskamy i odstawiamy do lodówki, by się przegryzło. Podajemy posypane cukrem pudrem, polane lukrem lub polewą z białej czekolady
Dzieje kuchennej Wiewiórypieczenia i cukrami. Masło kroimy w mniejsze kosteczki.Do mąki dodajemy jajka i masło i przy pomocy miksera łączymy składniki w jednolite ciasto. Możecie oczywiście ciasto zagnieść również ręcznie.Gotowe ciasto dzielimy na dwie części i schładzamy w lodówce około godziny.Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w średniej wielkości kostkę.W sporym garnku rozpuszczamy masło, dodajemy cukier i podgrzewamy(...)dodajemy mąkę i ciągle mieszając prażymy jeszcze chwilę aby masa delikatnie zgęstniała. Odstawiamy do przestygnięcia.Formę o wymiarach mniej więcej 24x30 cm wykładamy papierem do pieczenia.Jedną część ciasta rozwałkowujemy i wykładamy nią spód formy. Nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.Pieczemy 10 minut, aż ciasto leciutko się zarumieni. Drugą część ciasta rozwałkowujemy i wycinamy
Mania Gotowaniaschłodzonego masła i 100 g cukru. Składniki siekamy, dodajemy żółtko i serek. Szybko zagniatamy i formujemy kule, owijamy w folię spożywczą i chowamy do lodówki na 40 minut. Schłodzone ciasto dzielimy na 2 części ( mniejszą i większą) Większą pokrywamy dno kwadratowej formy,pokrytej papierem do pieczenia. Mniejszą część należy rozwałkować i powycinać np. kwiatki. Należy je poukładać po bokach(...)proszku, resztą cukru (100 g) i cukrem waniliowym. Do suchych składników,dolewamy 80 ml wrzątku i miksujemy. Następnie dodajemy rozpuszczone,ostudzone masło. Mieszamy i wylewamy na ostudzone ciasto. 50 g czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Papier do pieczenia kładziemy na deseczce i łyżeczką robimy esy floresy na papierze, takie nie za duże, żeby po zdejmowaniu z papieru się
Słodkości i nie tylkosody wykonanie: Mąkę z sodą przesiewamy na stolnicę, dodajemy cukier, mód, jajko, masło i siekamy wszystko nożem. Następnie dodajemy śmietanę, ponownie siekamy nożem a następnie zagniatamy gładkie ciasto. Dzielimy na 3 równe części, rozwałkowujemy na równe blaty (wielkości blaszki; 21 x 25,5 cm ) Przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. orzechy w miodzie: 120 g orzechów włoskich(...)następnie odcedzamy i siekamy. W rondelku na małym ogniu podgrzewamy miód, masło oraz cukier, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Dodajemy posiekane orzechy, mieszamy a następnie jeszcze gorącą masę, dzielimy na 3 części i wykładamy na każdy z blatów. Każdy blat pieczemy przez ok. 10 – 15 min w 180 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki
Domowy Smak Jedzeniałyżek mąki. Odstawiamy na 10 minut.Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto. Przekładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 1 h). Po tym czasie ciasto dzielimy na ok. 10 okrągłych bułeczek i odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia w dość dużych odstępach. Pozostawiamy pod przykryciem na kolejne 30 minut.Następnie bułeczki smarujemy mlekiem i posypujemy sezamem(...)dokładnie mieszamy, tak aby pokryły każdy kawałek mięsa. Odkładamy do lodówki (można je pozostawić na kilka godzin lub nawet całą noc).Przygotowujemy ciasto: Do wysokiego naczynia wsypujemy mąkę, dodajemy odrobinę mleka, wbijamy jajko i doprawiamy niewielka ilością soli i pieprzu. Całość mieszamy za pomocą miksera przez dłuższą
Słodka Stronadodajemy miód i dokładnie mieszamy. Mąkę przesiewamy z resztą suchych składników. Robimy wgłębienie, wlewamy miód z masłem, wbijamy jajka i zagniatamy ciasto. Jeśli jest za suche dodajemy śmietany. Wyrobione ciasto dzielimy na cztery części i pieczemy cztery jednakowe placki, każdy 10 min w 180 stopniach. Trzeba uważać, na miód szybko łapie kolor i łatwo je przypalić. Na mleku gotujemy(...)masę. Taką nawet lekko ciepłą masą przekładamy placki łącznie z posmarowaniem wierzchu. Lekko dociskamy i odstawiamy do stężenia. Z podanych składników robimy polewę, którą smarujemy wierzch ciasta. Ta polewa nie jest konieczna, doskonale sprawdza się oprószenie kakao lub np inką. Niestety aby ciasto dobrze smakowało musi trochę postać, aby suche placki naszły wilgocią kremu. I czym dłużej
Dieta moja pasjaprzykrywamy je ściereczką i odstawiamy na ok. 15 minut, aby „odpoczęło”. Truskawki płuczemy, odsączamy na sitku i usuwamy szypułki. W dużym garnku zagotowujemy wodę z niewielką ilością soli. Gotowe ciasto dzielimy na porcje cienko wałkujemy (pozostałe ponownie przykrywamy ściereczką lub przechowujemy w woreczku) i foremką lub szklanką wycinamy kółka. Na każde kładziemy truskawkę (moje truskawki były duże) i zlepiamy. Odkładamy(...)moje, deser nie wymaga żadnych dodatków, powiem więcej – jakiekolwiek dodatki są zbędne. Ale to już kwestia smaku i gustu, co oczywiście pozostawiam do wyboru. Najważniejsze w pierogach jest idealne ciasto i takie właśnie znalazłam u Renaty na blogu Art Kulinaria . Przyznam, że przepis budził we mnie różne emocje, ale ilość bardzo pozytywnych komentarzy przeważyła na jego korzyść, aby go przetestować
mojewypiekiinietylkoszczypta soli 2 łyżki dżemu truskawkowego Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier, sól, żółtka, masło /margarynę i zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy je na dwie części: jedną mniejszą, drugą większą. Mniejszą wkładamy do zamrażalnika. A większą częścią wylepiamy dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika(...)smarujemy dżemem, a na to wylewamy masę śmietanową. Mniejszą część wyciągamy z zamrażarki i ścieramy na dużych oczkach tartki (u mnie druga część była za krótko w zamrażarce, dlatego ciasto porwałam na małe kawałki). Ciasto wkładamy na 50 minut do piekarnika (wierzch powinien być przyrumieniony). Trzymamy ciasto 30 minut w wyłączonym piekarniku, po tym czasie uchylamy drzwiczki i tak studzimy
NA MOIM TALERZU