ciasto na niedziele - 9234 przepisów (strona:106/616)

Twarogowe rogaliki z marmoladą 102

mąki dodajemy posiekane masło, ser oraz żółtko jajka. Zagniatamy ciasto. Jeżeli ciasto będzie się mocno kleić możemy dosypać trochę więcej mąki, ale nie za dużo aby ciasto pozostało miękkie *** *** Ciasto dzielimy na cztery części. Każdą część rozwałkowujemy na posypanym mąką blacie, na kształt koła *** *** Koło dzielimy na osiem trójkątów. Na szerszej części każdego trójkąta kładziemy łyżeczkę marmolady *** *** Trójkąciki zwijamy(...)były dosyć słodkie od marmolady) *** *** SMACZNEGO ***     POLECAM RÓWNIEŻ: SZYBKIE ROGALIKI DROŻDŻOWE PRZEPIS TUTAJ ROGALIKI TRZYSKŁADNIKOWE PRZEPIS TUTAJ MAŚLANE CIASTECZKA KWIATKI PRZEPIS TUTAJ POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA PRZEPIS TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ   Artykuł Twarogowe rogaliki z marmoladą pochodzi z serwisu Blog z apetytem

Blog z Apetytem
Małe placuszki z cukinii 135

Przygotowuje się je bardzo podobnie do Placka z sosem jogurtowo-czosnkowym . Placuszki pieką się błyskawicznie - i im cieńsze uda się Wam je nałożyć na patelnię - tym lepiej :) Ja nakładałam ciasto łyżką stołową i przyciskałam do patelni. Danie można urozmaicić dodając do placków różne sosy, ten na zdjęciu to sos jogurtowo-czosnkowy, który znacie z poprzedniego wcielenia cukinii - i który(...)mąki 2-3 jajka odrobina oliwy do smażenia sól Sos: 150g jogurtu naturalnego 150g jogurtu greckiego świeżo mielony pieprz kilka listków bazylii 2 ząbki czosnku lub 1 pomidor Do dzieła: Ciasto przygotowujemy tak samo, jak w przepisie na Placek z sosem . Nieobraną, umytą cukinię przecieramy przez tarkę o dużych oczkach, dodajemy pokrojoną lub przetartą cebulę, wbijamy jajko, wsypujemy mąkę

Spektrum Smaku
Galette des Rois - francuska tarta migdałowa na Święto Trzech Króli 184

przypadkowy. Osoba, której przypadnie kawałek ciasta z niespodzianką zostaje królem lub królową wieczoru i otrzymuje papierową koronę. Fajne prawda? Podobno początki tej tradycji sięgają jeszcze czasów starożytnego Rzymu. Dawniej ciasto dzielone było w taki sposób, aby pozostał nadprogramowy kawałek przeznaczony dla pierwszej ubogiej osoby, która przekroczyła próg domu. W styczniu galette des rois można kupić we Francji w prawie każdej(...)południu - słodka korona Nie w całej Francji jedzą dziś galette des rois. Na południu kraju, m.in. Prowansji, na Epifanię tradycyjnie piecze się gâteau des rois - brioche (francuskie ciasto drożdżowe) w kształcie wieńca udekorowanego kandyzowanymi owocami i cukrem, co ma przypominać koronę ozdobioną drogimi kamieniami. Gdy w 1829 roku w Portugalii otwarto francuską piekarnię, tradycja przygotowywania Ciasta Trzech Króli

Chilli Czosnek i Oliwa
Pizzerinki podwójnie serowe 158

ciepłego mleka 3 łyżki oliwy z oliwek Wykonanie: Z drożdży zrobić rozczyn. Gdy urośnie dodać go do przesianej mąki i reszty składników. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Gotowe ciasto dzielimy na 10 części. Każdą z nich wałkujemy na dość cienki placek, odstawiamy do wyrośnięcia.  Sos: 3/4 kubeczka śmietany 18% 3 łyżki majonezu  3 łyżki bazylii  3 łyżeczki oregano(...)pióra i podsmażyć. Ser żółty zetrzeć na małych oczkach. Mozzarelle pokroić w drobną kostkę. Wykonanie pizzerinek: Na rozwałkowane placki (a dokładnie ich rogi) wyłożyć żółty ser i przykryć ciastem (tworząc obwódkę). Na środek placka wyłożyć łyżkę sosu, salami, cebulkę i posypać mozzarella. Przygotowane placki piec przez 10 minut w 180 stopniach. Smacznego

Krakowskie smaki Ani
COŚ na ZĄB --BADAMBURA ------Qualcosa per DENTE --BADAMBURA 156

następnie dodajemy zaczyn i krótko mieszamy. Dodajemy mąkę , wyrabiamy aż całość będzie jednolita . Przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 1 godz do napuszenia. Po tym czasie ciasto dzielimy na cztery części. Każą rozwałkowujemy na bardzo cienki placek. Smarujemy roztopionym masłem i zwijamy dosyć ściśle jak roladę. Jeden tak zwinięty rulon kroimy na kawałki(...)dołu. Piekarnik nagrzać do 160 -170 ° i wstawić do pieczenia na ok. 20-25 minut.-do lekkiego zarumienienia. Wyjąc i wystudzić. Dokładnie tak samo postępujemy z drugim kawałkiem ciasta. Podajemy posypane cukrem pudrem  Przepis oryginalny     tutaj

w mojej kuchni
Śmietanowiec z jabłkami 638

cukrem, dodajemy roztopioną margarynę oraz amoniak rozpuszczony w mleku. Odstawiamy w przykrytym naczyniu do lodówki. Po 12 godz. dodajemy do mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i wyrabiamy ciasto. Dzielimy na 5 części , rozwałkowujemy na wielkość blaszki (23,5x35 cm), 3 placki pieczemy na złoty kolor w ok 20 minut w 180 st. C. Pozostałe 2 części przekładamy odciśniętymi jabłkami(...)łyżki mleka tabliczka czekolady Żelatynę zalewamy mlekiem i odstawiamy do napęcznienia, a następnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, a następnie łączymy z żelatyną. Złożenie ciasta - ciasto z jabłkami, następnie część masy śmietanowej, placek, znów część masy śmietanowej i kolejny placek i tak jeszcze raz. Na wierzch pozostawiamy dosłownie 2-3 łyżki śmietany tylko

Cynamonowe szczęście
Ciasto Pani Walewska z orzechami 289

cukru waniliowego - 2 żółtka Przygotowanie: Mąkę przesiewamy z cukrem pudrem oraz proszkiem do pieczenia. Dodajemy margarynę oraz żółtka i całość zagniatamy. Ciasto wstawiamy na 30 minut do lodówki. Schłodzone ciasto dzielimy na 2 części. Każdą z nich rozwałkowujemy i wykładamy formy o wymiarach 25 cm x 35 cm. Wierzch blatów smarujemy porcją dżemu. Białka ubijamy na sztywną pianę(...)się mleka wlewamy mieszankę mączną, zagotowujemy i odstawiamy do wystudzenia. Miękkie  masło ucieramy dodając porcjami wystudzony budyń. Blat pokrywamy kremem budyniowym a na wierzch kładziemy drugi blat. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin, by masa stężała

Zainspirowana w kuchni
Ciasteczka pomarańczowe 142

Ciasteczka pomarańczowe Kruche maślane ciasto nadaje się świetnie do wielu przepisów, ja jednak najbardziej lubię je w ciasteczkach, najlepiej z delikatną nutą pomarańczy. Gotowe ciasteczka możecie przechowywać w słoiku czy puszce przez dłuższy czas, dlatego dobrze czasem zrobić sobie zapasy. 1,5 szklanki mąki2 jajka0,5 szklanki cukru0,5 kostki masła2 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka śmietany1 łyżeczka(...)Masło wyciągamy z lodówki, kroimy na mniejsze kawałki i odstawiamy, żeby zmiękło.  Mieszamy mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Dodajemy miękkie masło, jajka, śmietanę, skórkę pomarańczową i dokładnie zagniatamy. Dzielimy ciasto na dwie części. Do jednej dodajemy kakao i zagniatamy aż do uzyskania jednolitego koloru.Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni.Na stolnicy wałkujemy ciasto na grubość kilku centymentrów i wycinamy ciasteczka

Ciastkozercy
Smak z wyobraźnią, czyli bułeczki z rozmarynem 142

wyrabiamy do momentu, aż otrzymamy miękkie, lekko lepkie ciasto. Wyrobione ciasto przekładamy do miski wysmarowanej oliwą, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1,5 do 2 godzin do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8/9 części i formujemy kulki, które kładziemy na blasze od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą bułkę spłaszczamy dłonią, blachę wypełnioną bułkami przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia(...)termomixem: Do naczynia wkruszamy drożdże dodajemy cukier i wodę mieszamy 2min/37stopni/obr.2, ostawiamy na 10 minut. Następnie dodajemy pozostałe składniki zaczynając od płynnych, a kończąc na suchych i wyrabiamy ciasto 2 minuty/interwał. Dalej postępujemy zgodnie z przepisem powyżej. Artykuł Smak z wyobraźnią, czyli bułeczki z rozmarynem pochodzi z serwisu Kulinarne Impresje

KulinarneImpresje.pl
Tort na zakończenie roku 215

cukier. Studzimy i łączymy z pozostałymi składnikami i zagniatamy. Jeśli damy gorący miód itd. to się nam to będzie okropnie lepiło. Jeśli się lepi to dodać mąki. Ciasto dzielimy na trzy części i pieczemy każdy blat 15-20 minut w 180°C.Masa:3 szklanki mleka4 łyżki kopiaste kaszy manny Skworcu100 g masła1.5 łyżki cukru1 cukier waniliowy z prawdziwą(...)masa będzie aksamitniejsza. Po trzech minutach gotowania dodajemy masło, mieszamy i zestawiamy do lekkiego ostygnięcia. Dwa blaty smarujemy grubo powidłem śliwkowym Orzech. Jeszcze ciepłą masą przekładamy upieczone blaty ciasta posmarowane powidłem.Na wierzch dajemy polewę czekoladową i posypujemy płatkami migdałowymi Skworcu oraz podwójnym batonem czekoladowym Daimo pokrojonym drobniutko. Wcześniej je prażymy na patelni uważając

Z Kuchni Do Kuchni
Placki tortilli pszenno-ryżowe 147

Dzień Dobry w niedzielę :)  Robicie domowe placki tortilli czy kupujecie? Ja do tej pory ani razu nie kupiłam, więc nawet nie wiem jak smakują te kupne. Wolę zrobić je własnoręcznie. Do tej pory robiłam tylko na pszennej mące, teraz postanowiłam je trochę urozmaicić. Na pierwszy ognień poszła mąką ryżowa. Takie placki są trochę twardsze od tych na samej(...)miski. Następnie stopniowo wlewamy wodę i zagniatamy ciasto, możemy nie zużyć całej wody, zależy to od wilgotności mąki. Ciasto powinno być takie pośrodku, ani za twarde, ani za miękkie. Następnie z ciasta formujemy kulę i przykrywamy miseczką i odstawiamy na 30 minut, żeby odpoczęło. 2. Po tym czasie ciasto dzielimy na 8 części. Każdą część wałkujemy na stolnicy lekko posypanej

Izabelawkuchni
Kruche kakaowe ciasto z jabłkami i kokosem 172

łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka śmietany Na stolnicę wysypujemy mąkę, kakao, cukier i proszek do pieczenia, dodajemy margarynę i drobno siekamy, dodajemy żółtka i śmietanę. Szybko zagniatamy ciasto, dzielimy na pół, jedną część wkładamy do zamrażalnika, a drugą wykładamy wyłożoną pergaminem blaszkę. Masa kokosowa: 200 gram wiórków kokosowych 5 białek 1 szklanka cukru 1,5 paczki budyniu śmietankowego Białka(...)kosteczkę i wkładamy do garnka. Dodajemy wodę i gotujemy na małym ogniu do czasu aż jabłka zmiękną, następnie dodajemy cukier i sok z cytryny. Jeszcze ciepłe jabłka wykładamy na ciasto, następnie kładziemy masę kokosową, a na wierzchu ścieramy na grubych oczkach pozostałe ciasto z zamrażalnika. Blachę wkładamy na ok 1 godzinę do piecyka nagrzanego do 170 stopni

Słodka Kraina Wypieków
Pierogi z truskawkami + mrożenie 121

owoce przekładamy do miski i posypujemy 3 łyżkami cukru. Odstawiamy w misce na później.Mąkę przesiewamy do miski i zalewamy wodą, dodajemy masło, jajka i mieszamy, a następnie zagniatamy. Ciasto dzielimy na trzy części, jedną wyjmujemy z miski, resztę przykrywamy mokrą ściereczką. Oderwany kawałek wałkujemy na cienki placek i wykrawamy kółka za pomocą dużej szklanki albo okrągłej foremki do ciastek.Na(...)wierzch gotujemy jeszcze około minutę ).Wyławiamy z wody, odcedzamy i zdobimy kleksem ze śmietany zmieszanej z cukrem.Smacznego! * Mrożenie Pierogów.Jeżeli chcielibyście zamrozić pierogi to na sam początek ciasto należy przygotować troszkę grubsze - nie przeźroczyste, będzie dużo smaczniejsze, po rozmrożeniu.Pamiętajcie, że pierogów nie powinno się mrozić wrzucając je od razu do torebki. Przygotujcie w zamrażalce miejsce na jakiś mały

Słodkie Przyjemności
Miodownik z kremem budyniowym i polewą. 157

jakiś czas piekę któreś z tych słodkości. Tym razem upiekłam pyszny miodownik przełożony budyniowym kremem, całości dopełnia własnoręcznie zrobiona polewa. Ciasto jest bardzo pyszne i ładnie się prezentuje na talerzu. Zapraszam :) Składniki: Ciasto: 2 i pół szklanki mąki tortowej 1 jajko 10 dag masła lub margaryny 1 łyżka oleju 4 łyżki mleka 4 łyżki miodu prawdziwego 1 łyżeczka sody oczyszczonej(...)Wykonanie: 1. Ciasto: Cukier, miód, masło lub margarynę, mleko wkładamy do garnka i roztapiamy, następnie wsypujemy sodę, dokładnie mieszamy i studzimy. Do mąki dodajemy pozostałe składniki : olej, jajko i roztopione i przestudzone składniki, zagniatamy miękkie ciasto. Ciasto nie może nam wyjść za twarde, a gdy wyjdzie nam zbyt rzadkie dosypujemy trochę mąki i zagniatamy. Tak przygotowane ciasto dzielimy

Izabelawkuchni
Pomarańczowiec z piernikami 221

piernika. Margarynę ucieramy z cukrem. Cały czas miksując dodajemy stopniowo żółtka. Dodajemy miód i esencję z herbaty oraz wsypujemy sypkie składniki. Z białek ubijamy pianę. Delikatnie mieszamy z ciastem. Dzielimy na dwie części. Każdy placek pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w 180 stopniach C ok. 25 minut. Masa pomarańczowa: Masło roztapiamy w garnuszku na wolnym ogniu. Kisiele rozprowadzamy(...)Polewa: W garnuszku podgrzewamy rozpuszczoną w 3 łyżkach wody żelatynę, kakao, cukier i margarynę (nie gotujemy!). Po przestudzenie (masa ma być lekko ciepła) dodajemy cały czas mieszając śmietanę. Przełożenie ciasta: miodowy placek, masa pomarańczowa, pierniki, masa śmietanowa, miodowy placek, polewa. Ciasto schłodzić w lodówce. Placki od razu są miękkie więc, nie trzeba czekać kilku dni na konsumpcję

Pobite gary Barbary
Szarlotka na bardzo kruchym cieście 157

ponadto: 1,5 kg jabłek 3 łyżki cukru 4 łyżeczki cynamonu lub więcej, jeśli ktoś go uwielbia ;) 3 łyżki bułki tartej Wszystkie składniki siekamy nożem, po czym szybko zagniatamy ciasto, dzielimy na dwie kule, jedna nieco większa od drugiej. Ta większa posłuży jako spód, mniejsza jako wierzch. Zależało mi na czasie dlatego kule powędrowały na pół godziny do zamrażarki. Jabłka(...)czasie wyjmujemy większą i ścieramy na grubych oczkach tarki na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Lekko ugniatamy. Podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut. Na podpieczone ciasto wykładamy jabłka i posypujemy resztą cynamonu. Na wierzch ścieramy drugą kulę ciasta i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 minut. Smacznego! Skomentuj

MamaOskarka