Gotową masę zostawić do ostygnięcia, kiedy już wystygnie dodawać kolejno jajka miksując masę aż powstanie gładka masa. 3. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni 4. Ciasto dzielimy na dwie części. I każdą część wykładamy na blachę (rozmiary mniej więcej 32 x 23 ) wyłożoną papierem do pieczenia. 5. Pieczemy przez 30 min w nagrzanym piekarniki do 200 stopni(...)opisem na opakowaniu 7. Zostawiamy do wystygnięcia 8. Ucieramy masło i łyżkami dodajemy zimny budyń można też dodać cukru jeśli jest za mało słodki. 9. Na wystudzone ciasto wykładamy nasz krem a drugim plackiem przekrywamy. 10. Gotową karpatkę wstawiamy w do lodówki lub w chłodne miejsce na około godzinę. Smacznego deseru
Mój pomysł nazalewamy gorącą wodą i odstawiamy na ok. 15 min. Następnie obieramy ze skórki i przepoławiamy wzdłuż. Wszystkie składniki oprócz migdałów przekładamy na stolnicę, siekamy nożem a następnie zagniatamy gładkie ciasto. Dzielimy je na dwie części, wkładamy do woreczków i umieszczamy w lodówce na ok. 30 min. Po tym czasie wyciągamy jedną część, dzielimy na mniejsze kawałki i formujemy paluchy (grubości(...)blaszką do lodówki na ok. 15 min.. a następnie pieczemy w 190 st. C przez ok. 10 min. Upieczone odstawiamy do wystudzenia i dekorujemy lukrem. Z drugą częścią ciasta robimy tak samo
Domowy Smak Jedzeniamało dolewamy jeszcze trochę, jeśli ciasto się za bardzo lepi podsypujemy mąką. Ciasto można zagnieść za pomocą miksera z mieszadłem hakiem, tak jak przy cieście do pizzy. Zagniecione ciasto dzielimy na 10 części, formujemy kulki, odkładamy na bok i przykrywamy ściereczką. Ziemniaki gotujemy 20 minut w rondelku, następnie dodajemy roszek i gotujemy do miękkości. Na patelni podsmażamy imbir z papryczką(...)kurkumę, kmin i kolendrę. Smażymy 1 minutę aż przyprawy zaczną wydzielać aromat. Dodajemy groszek i ziemniaki. Mieszamy i ugniatamy widelcem. Dosalamy. Dodajemy pestki grantu. Odstawiamy do wystygnięcia. Każdą kuleczkę ciasta rozwałkowujemy na okrąg o średnicy ok 12cm. Nakładamy nadzienie na środek, a brzegi smarujemy wodą. Następnie chwytamy ciasto w 3 punktach, wierzchołkach trójkąta równoramiennego i łączymy u góry. Zlepiamy łączące
W kuchni wieczoremwsypuje przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. W osobnej misce ubijam białką na sztywną pianę. Białka łączę z ciastem. Dodaje ok. 2 łyżek ubitych białek i mieszam już tylko szpatułką , aby rozrzedzić masę. Dodaje pozostałą część białek i mieszam. Ciasto dzielę na 4 równe części. Do każdej części dodaje inny składnik i mieszam do połączenia się składników: do pierwszej kakao(...)kolei warstwy i rozsmarowujemy po całości blachy na równo. (kolejność kolorów nie ma znaczenia). Przed włożeniem do piekarnika robię pojedyncze nacięcie na środku nożem wzdłuż całej długości blaszki. Ciasto wkładam do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i piekę ok 70 minut do tzw. suchego patyczka. Jeśli ciasto podczas pieczenia zacznie się zbyt mocno rumienić możemy przykryć wierzch folią aluminiową
Kulinarne przygodySkładniki na ciasto kruche: 1 1/2 szklanki mąki pszennej 2 żółtka cukier waniliowy 4 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 kostki margaryny Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy na 2 części. Schładzamy w lodówce ok. godzinę. Składniki na frużelinę: 500 g wiśni drylowanych ( mrożonych) szklanka cukru 1 łyżeczka mąki + 1 łyżeczka wody 3 łyżeczki żelatyny rozrobione(...)cukrem. Gdy cukier się rozpuści dodajemy mąkę rozrobioną w łyżce wody. Gotujemy aż masa zgęstnieje. Do masy dodajemy żelatynę rozrobioną w gorącej wodzie. PIECZENIE KRUCHYCH BLATÓW: jedną część ciasta wykładamy do tortownicy o standardowych wymiarach, nakłuwamy widelcem, pieczemy ok. 30 minut w temp. 180 stopni. drugą część ciasta wykładamy do tortownicy o standardowych wymiarach, nakłuwamy widelcem, smarujemy 4 łyżkami frużeliny
Domowe ciastaSkładniki na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 6 żółtek cukier waniliowy 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia kostka margaryny 1 łyżka kakao Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy na 2 części. Składniki na masę czekoladową ze śmietaną: 6 białek szklanka cukru 2 budynie czekoladowe bez cukru 3 śmietany 18 % tłuszczu (po 330 g każda) Białka ubijamy(...)powstanie lśniąca beza. Wsypujemy proszek budyniowy i delikatnie miksujemy na najniższych obrotach. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy całość. Dodatkowe składniki: mały słoik powideł śliwkowych cukier puder do posypania WYKONANIE: ½ ciasta kruchego + powidła masa czekoladowa ze śmietaną ½ ciasta kruchego startego na tarce pieczemy 60 minut w temp 180 stopni, zostawiamy w zamkniętym piekarniku do ostudzenia ( ok. 30 minut
Domowe ciastabiałek 0,5 szklanki cukru Do miski przesiewamy mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia. Wsypujemy cukier, mieszamy. Następnie dodajemy żółtka oraz pokrojoną margarynę. Całość zagniatamy na gładkie ciasto. Ciasto dzielimy na 3 części. Do jednej z nich dodajemy kakao i ponownie zagniatamy. Każdą część owijamy folią spożywczą i chłodzimy w zamrażarce przez 30-40 minut. Jabłka obieramy i ścieramy(...)Dodajemy cukier, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i cynamon. Całość mieszamy. Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru. Foremkę o wymiarach 24x24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Dno wylepiamy ciemnym ciastem. Następnie wykładamy jabłka. Na jabłka ścieramy na tarce jedną część jasnego ciasta. Następnie wykładamy pianę z białek. Na wierzchu rozkładamy startą na tarce trzecią część ciasta. Foremkę wstawiamy do nagrzanego
VioletoweKucharzeniepieczenia Masa serowa: 1 kg sera 4 jajka (białka oddzielone od żółtek) 1 szklanka cukru 1 cukier wanilinowy budyń waniliowy SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Kruche ciasto: Z podanych składników szybko zagniatamy ciasto, dzielimy na 2 części, owijamy w folię i odkładamy na 2 godziny do zamrażalnika. Masa serowa: Jajka ucieramy z cukrami na jasną i puszystą masę, następnie dodajemy po łyżce twarogu(...)dodajemy proszek budyniowy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy je do masy serowej i delikatnie mieszamy. Prostokątną blaszkę (25 x 35 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Jedną część zamrożonego ciasta ścieramy na tarce. Na nie wylewamy masę serową, wyrównujemy. Na wierzch ścieramy drugą część ciasta.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy około 60 minut. Studzimy w lekko uchylonym
RAROSSArozpuszczamy cukier i masło. Do miski przesiewamy mąkę,sól i dodajemy drożdże. Dolewamy mieszaninę mleka z masłem, mieszamy. Zagniatamy ciasto, jeśli będzie za rzadkie dodajemy trochę mąki. Ciasto dzielimy na 12 porcji. Porcje odstawiamy na blaszce przykryte ścierką, w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na co najmniej godzinę. W tym czasie przygotowujemy farsz farsz: Szpinak myjemy i siekamy(...)praskę 2 ząbki czosnku oraz szpinak. Zdejmujemy z ognia, lekko studzimy. Z przestudzonego szpinaku można odcisnąć nadmiar soku/wody. Dodajemy pokruszoną fetę, mieszamy i doprawiamy odrobiną soli i pieprzu. Gdy ciasto wyrośnie formujemy wałeczki, które lekko spłaszczamy. Na całej długości rozsmarowujemy warstwę farszu, a następnie zwijamy w rulon. Ruloniki wkładamy do natłuszczonych papilotek, a potem do formy na muffiny
Bon appetit mon amiechrupiącą fakturą ciasta francuskiego. Dodatek kremowego budyniu i kwaskowego rabarbaru zmieniają te proste ciastka w niebanalne, wyszukane słodkości. Pychota!!! Składniki na bułeczki z ciasta duńskiego z budyniem i rabarbarem ciasto duńskie przygotowane według tego przepisu 1 budyń waniliowy w proszku (na 500 ml mleka) 450 ml mleka 250 g rabarbaru jajko do posmarowania cukier puder(...)wrzącego mleka i gotujemy budyń, studzimy. Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy w 2-3 cm kawałki. W zależności od tego jakiej wielkości bułeczki chcemy otrzymać dzielimy ciasto na 16-20 części. Wałkujemy na kwadraty o grubości około 7 mm, na środku kładziemy 1-2 łyżki budyniu i garść rabarbaru, składamy w kopertę lub formujemy prostokątne bułeczki, układamy
Rozpustne gotowanieugotowaniu obieramy i dusimy na pure. Wykładamy na oprószona mąką stolnicę i pozostawiamy do wystudzenia. Następnie robimy w nich dołek, wbijamy jajko, dodajemy mąkę oraz szczyptę soli i zagniatamy ciasto. Dzielimy je na np. 3 części. Z każdej formujemy grubsze wałek i kroimy na kawałki. Każdy kawałek spłaszczamy na okrągły placek, na każdym kładziemy śliwkę, dokładnie zlepiamy i formujemy kulki(...)wody i gotujemy przez ok. 2-3 min.od wypłynięcia na powierzchnię wody. Podajemy np. okraszone masłem, obtoczone w zrumienionej na maśle bułce tartej, ze śmietaną, oprószone cukrem pudrem, cynamonem. (Ciasto wyrabiamy od razu, nie może długo leżeć gdyż rzednie) składniki na nadzienie i dodatki: ok. 500 g śliwek, świeżych lub mrożonych (wypestkować) masło bułka tarta cukier puder śmietana cynamon Zapisz
Domowy Smak Jedzeniapomocą blendera miksujemy, aż do uzyskania gładkiej konsystencji ( powinna ona być dość gęsta i nie rozlewająca się, tak by dało się z niej uformować ciasteczka). Gotowe ciasto dzielimy na dwie części i przekładamy do osobnych naczyń. Do pierwszego wsypujemy kakao i utartą czekoladę, a do drugiego dodajemy masło orzechowe, ekstrakt z wanilii i ulubione orzeszki. Ponownie obie porcje(...)barwy. Następnie łączymy obie części i delikatnie mieszamy, uważając by nie zatracić różnic w kolorystyce. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, nakładamy przy pomocy łyżki małe porcje ciasta i wyrównujemy widelcem. Pieczemy w tem. 180 stopni przez ok. 20 min. Uwaga! Lubią się przypalać więc miejcie piekarnik na oku. Upieczone już ciastka, po wystudzeniu są chrupiące z wierzchu
Gawron w rosoleszklanki cukru Na masę różową: 4 białka 4 łyżki cukru 1 kisiel truskawkowy bez cukru Wykonanie: Z cukru, mąki, margaryny, żółtek i proszku do pieczenia zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy je na połowę. Do jednej części dodajemy kakao i ponownie zagniatamy. Wkładamy do lodówki.Ser mielimy. Kasię (najlepiej wcześniej wyjętą z lodówki) ucieramy z cukrem. Dodajemy żółtka oraz po łyżce(...)Białka ubijamy na sztywno. Mieszamy delikatnie z masą serową.Białka na masę serową ubijamy, dodając pod koniec ubijania cukier oraz kisiel.Formę wysmarowaną masłem i posypaną mąką wyklejamy białym ciastem (można je rozwałkować i na wałku przenieść na blaszkę). Ciasto smarujemy dżemem, na dżem ścieramy na tarce połowę ciemnego ciasta. Na to warstwa serowa, na ser - różowa piana z ubitych
Walijskie Pichcenieokoło 10 minut do momentu, aż uzyskamy gładkie, elastyczne ciasto, które przekładamy do miski wysmarowanej olejem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 i 1/2 godziny. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 6 równych części. Z każdej formujemy długie, równej długości wałki. Następnie trzy wałki umieszczamy obok siebie i pleciemy tak, jakbyśmy robili warkocz, końce zlepiamy i podwijamy pod spód(...)sposób otrzymamy dwie chałki). Przekładamy chałki na blaszkę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podrośnięcia na około 40-55 minut. Pod koniec wyrastania ciasta rozgrzewamy piekarnik do temp.185 stopni, wyrośnięte chałki smarujemy roztrzepanym jajkiem, pieczemy nasze chałki na drugiej półce od dołu przez około 40 minut. Gorące chałki wyciągamy z piekarnika i studzimy na kratce
KulinarneImpresje.plnastępnie dodajmy żółtka i śmietanę – szybko zagniatamy jednolite ciasto. Wszystkie składniki można połączyć także w malakserze. Formę o wielkości ok. 22×30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na dwie części – mniejszą (ok. 1/3) i większą (ok. 2/3). Mniejszą część chowamy do zamrażarki, a większą wylepiamy dno formy wyłożonej papierem. Zabieramy się za jabłka – obieramy(...)cienkie plasterki – malakserem ze specjalną przystawką do krojenia, szatkownicą lub po prostu nożem. Do jabłek dodajemy cukier puder i cynamon, a następnie staramy się delikatnie je wymieszać. Wyjmujemy ciasto z lodówki i układamy na nim poziomo plasterki jabłek. Staramy się to robić równo. Wyjmujemy ciasto z zamrażarki i trzemy na wierzch za pomocą tarki jarzynowej. Wiórki ciasta równomiernie rozkładamy
Poezja smaku