ciasto na niedziele - 9234 przepisów (strona:92/616)

Pleśniak. 147

Przygotowanie: Masło siekamy razem z mąką, 2 łyżkami cukru, proszkiem do pieczenia, szczyptą soli i 4 żółtkami. Ciasto zagniatamy (ciężko jest ale da się ładnie zagnieść). Zagniecione ciasto dzielimy na trzy równe części. Jedną z nich ugniatamy z kakao. Zagniecione trzy części wkładamy do lodówki do stwardnienia. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy 2/3 szklanki cukru pudru. Blachę

W kuchni u Moniki
Słodkie środy - Pani Walewska z żurawiną 120

łyżki cukru 200 g masła   PRZYGOTOWANIE: Mąkę przesiewamy, dodajemy proszek do pieczenia oraz cukier puder i miękkie masło - siekamy do połączenia składników, dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto.  Dzielimy je na dwie równe części.  Ubijamy dwie bezy - 4 białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli,następnie dodajemy 3/4 szklanki cukru pudru oraz łyżkę mąki ziemniaczanej

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Włoskie calzone 199

pokroić warzywa, zetrzeć ser, pieczarki delikatnie podsmażyć z cebulą na patelni. Lepiej je wcześniej podsmażyć, bo pieczarki zawierają w sobie dużo wody. Smażymy także kurczaka pokrojonego w kostkę.  Ciasto dzielimy na tyle części, ile chcemy przygotować "pierogów". Ja robię spore porcje, dlatego dzielę na 4 części. Po kolei rozwałkowujemy placki w kształcie koła, jedną część smarujemy przecierem pomidorowym połączonym

upichcic
Bułeczki - Pieski 179

minut. Po tym czasie dodajemy resztę składników i dobrze wyrabiamy ciasto. Przykrywamy i odkładamy w ciepłe miejsce na ok. 1,5-2 h (do podwojenia objętości).  Następnie ciasto dzielimy na ok. 9 równych części i formujemy kule. Każdą bułeczkę nacinamy po bokach na kształt pyszczka pieska. Odstawiamy na kolejne 30 minut. Oliwki przekrawamy wzdłuż - będą to noski pieska. Resztę

Słodka Strona
Walenty na boczku czyli cebularze na Dzień Zakochanych 131

cebule i podsmażam na oleju, dodaję kawałki boczku, sól i pieprz i duszę pod przykryciem. Tak naprawdę mozna zrobić nadzienie bez mięsa albo z dodatkiem innych warzyw. Formowanie: wyrośnięte ciasto dzielę na 4 części. Z każdej formuję kulkę i roplaszczam ręką, można walkiem. Do okrągłych cebularzy to wystarczy ale żeby były serducha potrzebny jest nóż.  Odcinam od góry kształt

prawdziwe jedzenie
ciasto zemsta teściowej 478

pieczenia 1 łyżka śmietany wykonanie: Mąkę z proszkiem do pieczenia oraz cukrem pudrem mieszamy na stolnicy. Dodajemy masło, siekamy nożem. Następnie dodajemy żółtka oraz śmietanę, siekamy a następie zagniatamy ciasto. Dzielimy je na dwie części, wkładamy do woreczków spożywczych i schładzamy przez ok. 30 min. w lodówce. Następnie wyciągamy jedną część, rozwałkowujemy, przekładamy do foremki (ok. 21x32cm) wyłożonej papierem

Domowy Smak Jedzenia
Pierogi pieczone z kapustą i grzybami 111

dolać wodę. Gdy kapusta będzie już gotowa, doprawić do smaku pieprzem, cukrem i ewentualnie solą. Odparować płyn, dodać masło. Wymieszać. Odstawić do ostudzenia. Wymieszać mąkę ze śmietaną, wyrobić ciasto. Ciasto dzielić na kawałki wielkości sporego orzecha włoskiego, rozciągać na okrągłe placuszki, a następnie lekko rozwałkować. Nałożyć farsz, zamknąć, lekko zawinąć do góry, ułożyć na blasze wyłożonej papierem. Posmarować rozmąconym jajkiem

królestwo garów
Sernik z jagodami i pianką na ciemnym cieście 314

jagód Piana: 6 białek 1/3 szklanki cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej SKŁADNIKI: 1. Ciasto: Mąkę przesiewam na stolnicę, łączę z margaryną. Dodaję pozostałe składniki i zagniatam ciasto. Ciasto dzielę na dwie równe części. Jedną część wkładam do zamrażalnika, a drugą rozwałkowuję i wykładam na blaszkę (wymiary 22×30 cm). 2. Masa serowa: Jajka ucieram z cukrem oraz masłem. Dodaję zmielony

Tradycyjna kuchnia Kasi
Jogurtowe ciasto z rabarbarem 192

więcej mi nie potrzeba. Gdybym żywiła się sama, to w takim sezonie mogłabym zrezygnować z wielu rzeczy, nie jeść mięsa, a truskawki jeść codziennie. Tym razem osłodziłam dzisiejszą niedzielę ciastem z rabarbarem i kruszonką. Przygotowanie ciasta to 15 minut, błyskawiczne, niewymagające, pięknie rośnie i jest pyszne i delikatne. Jogurtowe ciasto z rabarbarem i otrębową kruszonką przemyca w swoim składzie trochę

dom-agi.pl
Mistrzowski sernik Mamy Hani. Czarno - biały deser po królewsku z kolorową przeszłością 129

małe serki homogenizowane waniliowe garść rodzynek 1-2 łyżki skórki pomarańczowej Przygotowanie: Z podanych wyżej składników zagniatamy ciasto. Jeśli nie chce się lepić możemy dodać łyżkę śmietany lub jogurtu. Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną wykładamy na dużą blachę posmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą. Drugą wkładamy do zamrażalnika. Ser przepuszczamy przez maszynkę. Dodajemy kolejno składniki i mieszamy na jednolitą

Kuchnia po mojemu
Babeczki ryżowo-czekoladowe z mlecznym kremem i borówkami 168

twarogowo-maślany z dodatkiem mleka w pro szku już robiłam kilka razy, lubię jego mleczny smak. Borówki o tej porze to najlepsze owoce do deserów, więc właśnie one wieńczą dzieło... - Ciasto: 1 opakowanie kleiku ryżowego 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 200 g miękkiego masła 3 łyżki kakao 2 duże jajka 2/3 szklanki drobnego cukru Krem: 500 g bardzo gęstego

Czerwień i błękit
CIASTO MIODOWE "MARLENKA" 163

Pyszne ciasto składające się z 6 miodowych spodów i każde przełożone kremem budyniowo -krówkowym a na górze posypane orzechami.Co tu dużo mówić :) trzeba spróbować. SKŁADNIKI miodowe spody -150g masła lub margaryny -3 szklanki mąki -4 łyżki miodu -180g cukru pudru -1 i 1/2 łyżki octu 10% -łyżka sody oczyszczonej -3 jajka krem -2 budynie śmietankowe(...)masa stanie się lekko brązowa.zdejmujemy z ognia i studzimy ok.10 minut. Do tej masy dodajemy jajka i przesianą mąkę,którą dodajemy stopniowo.Ciasto ma być elastyczne i miękkie. Nasze ciasto dzielimy na 6 części w miarę równych :) .Każdą część wałkujemy na cienkie placki wielkości naszej formy do pieczenia.Każdy placek pieczemy osobno przez 7 minut w temperaturze 170C. Po upieczeniu

Mała w garnku miesza
Spirale z ciasta francuskiego z serem 144

podawać  na zimno lub jeszcze gorące. Do tego polecam sos, przepis TU SKŁADNIKI  2 płaty ciasta francuskiego 30 dag sera mozzarella ( stary) jajko do smarowania WYKONANIE Płat ciasta dzielimy na połowę , a następnie na  prostokąty, Posypujemy startym serem. Łapiemy prostokąt z jednej i drugiej strony skręcamy. Spiralki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Możemy posmarować jajkiem

W kuchennym oknie Ewy
Rogaliki drożdżowe 114

kulę i wkładamy do zimnej wody na ok. godzinę. Ciasto urośnie i wypłynie na wierzch. Jeszcze raz ciasto dokładnie wyrabiamy (ręcznie albo mikserem). W miarę potrzeby dosypujemy trochę mąki. Ciasto dzielimy na 4 części i rozwałkowujemy tworząc koło. Dzielimy na ok. 8 części (trójkątów). Na każdy trójkąt kładziemy odrobinę dżemu zwijamy od strony szerszej do węższej. Na wierzchu smarujemy białkiem

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Szarlotka z połówkami jabłek 157

masło, 150 g serka homogenizowanego waniliowego, 1 jajko, jabłka- 15 połówek Lukier: 1 szkl. cukru pudru 1 łyżka śmietany 12% Wykonanie: Wszystkie składniki przekładamy do miski i zagniatamy ciasto. Dzielimy je   na dwie części jedną rozwałkowujemy i wykładamy na blaszkę tak aby zakryło dno i połowę wysokości boków blaszki. Na to układamy obrane, pokrojone, wydrążone z gniazd nasiennych jabłka

Passion of Cooking