świąteczne przepisy :-) A ponieważ sernik to podstawowe ciasto na Wielkanoc - tak mi się przynajmniej wydaje - to dziś propozycja jednego z szybszych i łatwiejszych w przygotowaniu serników :-) Kiedyś już proponowałam Wam sernik gotowany, a dziś jego zmodyfikowana wersja :-) Gwarantuję, że będzie Wam smakowała, tym bardziej, że macie od razu i szarlotkę :-) :-) :-) SKŁADNIKI Na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki(...)ciasta mieszamy razem na stolnicy lub w dużej misce, a następnie dodajemy startą na tarce jarzynowej margarynę i całość rozcieramy w dłoniach aż margaryna połączy się z sypkimi składnikami tworząc grudki przypominające mokry piasek. Dodajemy jajka i żółtka i szybko zagniatamy ciasto (pamiętajcie, że ciasto kruche trzeba zagniatać jak najszybciej, ponieważ w przeciwnym razie będzie twarde). Gotowe ciasto dzielimy
Czary - gary w kuchniszklanki cukru 0,5 kostki margaryny miękkiej Piana 5 białek 1 szklanka cukru ponadto 1 puszka brzoskwiń lukier Wykonanie: Mąkę przesiewamy na stolnicę dodajemy pozostałe składniki zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie części, jedną połowę wkładamy do lodówki, a drugą do zamrażarki na 1 godzinę. Masa serowa Jajka, cukier oraz margarynę miksujemy, następnie dodajemy po 1 łyżce sera dalej miksując
kgwjanczewopieczenia 200 g cukru 110 ml oleju 180 ml wody gazowanej 2 łyżeczki kakao Przygotowanie Żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy olej, wodę, mąkę i proszek do pieczenia. Miksujemy. Ciasto dzielimy na dwie części, do jednej z nich dodajemy kakao i miksujemy. Następnie dodajemy po połowie ubitej na sztywno pianie z białek i delikatnie mieszamy. Do natłuszczonej blaszki wlewamy na przemian
e-PrzepisyKulinarnerozcieramy drożdże razem z łyżeczką cukru następnie dodajemy do mąki. Wszystko mieszamy i zostawiamy do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie lekko podsypujemy mąką, i wykładamy na blat. Ciasto dzielimy na kilka mniejszych części, w zależności od pożądanej wielkości pizzerinek.Szparagi myjemy, odłamujemy końcówki i wrzucamy do osolonej wody z dodatkiem cukru. Gotujemy około 5 minut. Po tym czasie szparagi
Słodkie Przyjemnościszklanka wody na każdą galaretkę1 galaretka brzoskwiniowa + 1 szklanka wodySposób przygotowania:1. Białka ubijamy z cukrem, a potem partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz wlewamy olej. Ciasto dzielimy na 4 równe części: do jednej dodajemy żółtka i dwie łyżki mąki, do drugiej suchy mak, do trzeciej kakao, a do ostatniej suchy kisiel. 2. Blachę (25x36 cm) wykładamy papierem
Kuchnia domowa Anidodajemy stopniowo do białek - dokładnie mieszamy. Dodajemy olej oraz wodę, mieszamy.Ciasto dzielimy na 4 części. Do jednej dodajemy kakao, do drugiej mak, do trzeciej kisiel (opcjonalnie możemy dodać też czerwony barwnik, wtedy uzyskamy żywszy kolor), a ostatnią część zostawiamy białą.Foremkę natłuszczamy, obsypujemy mąką i wykładamy kolejno części ciasta :jasne -> kakaowe
charlotte gotujeZebrę z pewnością prawie wszyscy znają. Jest to ciasto proste w wykonaniu i na każdą okazję. Składniki: -5 jajek -2,5 szklanki mąki tortowej + 3 łyżki -1,5 szklanki cukru -1 szklanka oleju -1 szklanka letniej wody -3 łyżki kakao -2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia -aromat waniliowy lub rumowy Miksujemy jajka z cukrem i odrobiną(...)aromatu. Dodajemy olej i delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy wodę i delikatnie mieszamy. Dodajemy 2,5 szklanki mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto dzielimy mniej więcej na połowę Do jednej części dodajemy 3 łyżki mąki i miksujemy. Do drugiej dodajemy kakao i miksujemy. Blaszkę o wymiarach ok. 30x10 cm wykładamy papierem do pieczenia
Maminek kulinarnycynamon Na stolnicę przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz cukrem pudrem. Dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło, siekamy nożem. Następnie dodajemy żółtka i szybko zagniatamy. Powstałe gładkie ciasto dzielimy na dwie części – jedną wylepiamy spód wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (21x32cm), nakłuwamy w kilku miejscach widelcem, drugą część owijamy folią i wkładamy do lodówki. Obrane i pozbawione
Smaki Na Talerzumisy, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 2-3 h 3. Po tym czasie wykładamy dwie płaskie blachy papierem do pieczenia i posypujemy obficie mąkę, ciasto dzielimy na pół, wylewamy na każdą z blach i przy pomocy papieru do pieczenia, podciągając brzegi papieru, formujemy bochenek, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce
Słodki KompromisMąkę wysypać na blat i posiekać z masłem . Dodać pozostałe składniki ciasta , posiekać nożem, aż składniki się połączą Zlepić wszystko szybko rękoma. Nie zagniatamy zbyt długo ,żeby nie ogrzewać ciasta . Dzielimy na dwie równe części i wkładamy do lodówki na kilkanaście minut. Jabłka obieramy , kroimy na mniejsze części. Wrzucamy na patelnię wraz z wodą i cukrem. Smażymy na małym ogniu
Malinowa Kawiarenkaproszkiem do pieczenia, zdejmujemy z ogania i jeszcze przez chwilę mieszamy do połączenia się składników. Odstawiamy do wystudzenia. Do przestudzonej masy wbijamy całe jajka i dokładnie ucieramy. Ciasto dzielimy na dwie części i wykładamy na dwie równe blaszki posmarowane margaryną i posypane bułką tartą ( u mnie 25x30 cm), wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy w temeraturze 170 st. C przez
Słodka Kraina Wypiekówjest, to kilka zawsze musi takich być...) Wszystkie składniki ciasta umieszczamy w misie miksera i zagniatamy (przy pomocy haka) kruche ciasto .Można również zagnieść ciasto ręcznie. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części i rozwałkowujemy po kolei na blacie. Następnie wykrawamy krążki (u mnie metalową obręczą o śr.7,5cm). Gotowe ciacha układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy
Smaczne ZdroweSkładniki masy makowej:-15 dkg mielonego maku-2 i 1/2 szklanki mleka-4-5 łyżek miodu-garść orzechów włoskich i garść rodzynek Z podanych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie porcje i rozwałkowujemy na cienkie placki. Pozostawiamy do przeschnięcia. Zagotowujemy mleko.Dosypujemy mak i na małym ogniu gotujemy ok. 15 minut
Maminek kulinarnypozostałe mleko, dodajemy jajka, sól i aromat.Wstępnie zagniatamy.Dosypujemy stopniowo mąkę i wyrabiamy ciasto.Wlewamy roztopione masło i wyrabiamy do czasu, aż się wchłonie.Odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części. Na stolnicy formujemy prostokąty o długości blaszki, na której będą się piekły.W dwa prostokąty zawijamy jabłka. Układamy je na dnie blaszki
Maminek kulinarnywsypujemy do misy robota, dodajemy szczyptę soli, pokrojoną w kostkę masło i gęsty jogurt grecki, wyrabiamy hakiem robota. Oczywiście ciasto można zagnieść ręcznie. Ciasto nie wymaga chłodzenia w lodówce. Ciasto dzielimy na 2 części, każdy kawałek rozwałkowujemy w kształcie koła, może też to być prostokąt, z każdego koła wycinamy 12 trójkątów i nie mamy odpadów. Przy szerokiej krawędzi trójkąta kładziemy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię