ciasto na niedziele - 9234 przepisów (strona:80/616)

KRUCHE CIASTO Z GRUSZKAMI I BEZĄ 125

łyżeczki mąki ziemniaczanej Wykonanie: Ciasto: Żółtka oddzielamy od białek. Do miski wsypujemy przesianą mąkę, cukier puder, żółtka oraz szczyptę soli. Dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło i zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części w proporcji 2:3, każdą część zawijamy osobno w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na około 30 min. Po tym czasie wyciągamy większą część ciasta

Kuchnia MagdaLeny
Sernik na jogurtach greckich 157

Przygotowujemy ciasto: mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukry, szczyptę soli i wbijamy żółtka. Masło (lub margarynę) kroimy na kosteczki, dodajemy do reszty i wyrabiamy gładkie ciasto *** *** Ciasto dzielimy na dwie części w proporcjach 1/3 i 2/3. Mniejszą część owijamy folią i wkładamy do zamrażarki. Większą część wykładamy dno foremki – użyłam blaszki o wymiarach 28×28 cm. Ciasto

Blog z Apetytem
Chleb z orzechami włoskimi i marchewką Jeffreya Hamelmana 124

godziny. Po pierwszej godzinie ciasto wykładamy na blat wysypany mąką rozklepujemy na kształt placka i składamy w kopertę. Wkładamy ponownie do miski na następną godzinę. Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie części i z każdej formujemy bochenek, u mnie podłużny. Staramy się, aby jak najmniej surowej mąki dostało się do środka. Nie przejmujemy się tym, że z ciasta wystają

Leśny Zakątek
Kruche ciasto z rabarbarem 82

posypania ciasta, bułka  tarta, Sposób przygotowania: Mąkę pszenną i proszek do pieczenia przesiewamy. Dodajemy masło i siekamy nożem. Następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto.  Gotowe ciasto dzielimy na pół. Jedną część rozwałkowujemy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę, a drugą część wkładamy do zamrażarki.  Rabarbar obieramy, myjemy i kroimy w plasterki, dodajemy cukier i mieszamy

kulinarne odsłony pati
Ciasto styropian z truskawkami 160

Przygotowujemy ciasto: mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukry, szczyptę soli i wbijamy żółtka. Margarynę (lub masło) kroimy na kosteczki, dodajemy do reszty i wyrabiamy gładkie ciasto *** *** Ciasto dzielimy na dwie części w proporcjach 1/3 i 2/3. Mniejszą część owijamy folią i wkładamy do zamrażalki. Większą część wykładamy dno foremki – użyłam blaszki o wymiarach

Blog z Apetytem
Rosół z pieczonej gęsi z suszonymi grzybami i domowym bezglutenowym makaronem 179

ciasto (jeśli jest zbyt suche, można dodać 1 - 2 łyżki wody), wyrabiamy je przynajmniej 10 minut. Następnie zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy na około godzinę. Po tym czasie dzielimy ciasto na pół, wyrabiamy kulkę, spłaszczamy ją i rozwałkowujemy na stolnicy, dobrze obsypując ciasto z obu stron mąką, aby się nie przyklejało. Następnie tniemy na paseczki i odstawiamy do przesuszenia

Quinoa Raz!
Kruche ciasto z gruszkami i budyniem 141

Sposób przygotowania: M ą k ę  przesiewamy, dodajemy proszek do pieczenia, cukier, jajko, jogurt naturalny oraz masło. Wszystkie składniki najpierw siekamy nożem, a następnie zagniatamy ciasto rękoma. Gotowe ciasto dzielimy na dwie równe części. Jedn ą  część wkładamy do zamrażarki lub lodówki. Drug ą  część rozwałkowujemy na wielkość blaszki i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia

kulinarne odsłony pati
Sernik na jogurtach greckich z brzoskwiniami 503

Dodatkowo: 1 puszka brzoskwiń cukier puder do posypania Sposób wykonania: Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, cukrami i solą,  dodajemy masło, siekamy drobno, wbijamy żółtka, zagniatamy kruche ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części: 1/3 i 2/3. Mniejszą część zawijamy w folię aluminiową, wkładamy do zamrażarki. Blaszkę 25x40 cm wykładamy papierem do pieczenia, dno oraz boki wylepiamy większą częścią ciasta

Cukiernia Pychotki
Kantyczka 202

Palmę ucieramy z cukrem pudrem, stopniowo dodajemy po jednym żółtku, następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i na sam koniec dajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy. Ciasto dzielimy na trzy części: do jednej dajemy kakao, do drugiej kokos i do trzeciej suchy mak. 2. Brytwankę o wymiarach 25x38 wykładamy papierem do pieczenia. Na sam spód dajemy ciasto

Kuchnia u Bietki
domowe cebulaki z curry 143

roztopione masło. Całość wyrabiamy, aż ciasto będzie elastyczne i będzie odchodziło od ręki. Pozostawiamy w naczyniu, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto dzielimy na 12 części. Z każdej formujemy okrągłe placuszki. składniki na farsz: 500 g obranej cebuli 5 łyżek oleju 1/2 łyżeczki curry sól, pieprz dodatkowo: jajko do smarowania brzegów ciasta

Domowy Smak Jedzenia
Szarlotka z antonówkami 142

umytej cytryny ścieramy skórkę i wyciskamy sok, dodajemy do jabłek. Po 10 minutach dodajemy przyprawy i dusimy kolejne 10 minut. Jabłka odstawiamy do przestudzenia. Formę smarujemy tłuszczem, posypujemy kaszą. Ciasto dzielimy na dwie części, jedną troszkę większą. Tę większą wałkujemy na placek o średnicy nieco większej niż forma. Wylepiamy nim dokładnie dno formy i jej boki. Wykładamy farsz.  Pozostałe

Kulinarne przygody Gatity
Kluski śląskie – miękkie, delikatne, idealne 1429

część, dodajemy jajko, ok. pół łyżeczki soli i krótko wyrabiamy gorące ciasto na jednolitą masę (uwaga, parzy!). Wyrabiamy tylko do połączenia się ziemniaków z mąką – nie dłużej. Gotowe ciasto dzielimy na 4 części. Z każdej toczymy otwartą dłonią wałek na blacie lub stolnicy podsypanej mąką (podsypywać można także mąką pszenną). Każdy wałek dzielimy na mniejsze części, a następnie toczymy

Poezja smaku
Kruche na szybko z powidłami śliwkowo-migdałowymi i pianką bezową. 158

Orzech Wykonanie: Do miski miksera przesiewamy mąkę z proszkiem, następnie dodajemy miękkie masło, żółtka, cukier i cukier waniliowy, mieszamy na grudkowatą masę, następnie przekładamy na stolnicę i szybko zagniatamy. Ciasto dzielimy na dwie części z tym że jedna jest trochę większa. Zawijamy w folię o odkładamy do zamrażarki na około 30 minut.Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, większą część ciasta

Sama słodycz i szczypta chili
Kruche ciasto z owocami leśnymi 248

owoców leśnych( ja użyłam mieszanki którą miałam wcześniej zebraną czyli: jagody, maliny, jeżyny, truskawki, porzeczka) Masło kroimy w kostkę i zagniatamy z pozostałymi składnikami (ja to robię w mikserze). Ciasto dzielimy na 2 części, tylko tak aby jedna była większa. Każdą zawijamy w folię i zamrażamy. Blachę 33 x 20cm wykładamy papierem do pieczenia. Na spód ścieramy większą część ciasta

Panda i jej świat
Ciasto maślankowe z mango i lukrowaną kruszonką 176

aromat – łączymy składniki. Suche składniki dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy łyżką, tylko do chwili aż się połączą (nie będzie grudek). Keksówki wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na dwie przygotowane foremki, równamy powierzchnię, posypujemy odłożonymi wiórkami kokosowymi (po 2 łyżki na formę). Umyte i obrane mango odkrajamy od pestki i kroimy w kostkę. Układamy na cieście, posypujemy

mojewypiekiinietylko
Ranna rosa 311

posypania Wykonanie: Masło ucieramy z cukrem, miksując dodajemy po jednym jajku oraz białko. Podczas miksowania dodajemy  na zmianę  śmietanę oraz  mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto dzielimy na pół, do jednej części dodajemy kakao, a do drugiej części mleko, mieszamy ze sobą składniki. Tortownicę o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia wylewamy najpierw jasne ciasto

kgwjanczewo
Wiosenne bułeczki 96

ciasto. Wrzucamy ziółka i ugniatamy jeszcze 5 minut. Przykrywamy miskę szmatką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Jak wyrośnie to ugniatamy jeszcze przez jakaś minutę i dzielimy ciasto na 8 kawałków. Z każdego kawałka formujemy takie w miarę płaskie (ze 3 cm wysokości) prostokątne bułeczki, kładziemy na blachę (wyłożoną papierem do pieczenia) i znowu zostawiamy pod przykryciem

Marder&Marder Manufacture
Majowy Tulipan 368

galaretki agrestowe Ponadto 1 tabliczka czekolady mlecznej Wykonanie: Białka ubijamy z cukrem na sztywno, następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, olej delikatnie mieszamy wszystkie składniki. Ciasto dzielimy na 4 równe części do pierwszej części dodajemy suchy mak, do drugiej części kakao, do trzeciej części wsypujemy kisiel oraz dolewamy 3 łyżki wody, do ostatniej 4 części ciasta dodajemy roztrzepane

kgwjanczewo
Kruche babeczki z budyniem 177

Wlewamy do gotujacego się mleka, mieszamy i doprowadzamy do zagotowania. Cały czas mieszając gotujemy, aż budyń zgęstnieje(ok. 4-5 minut). Foremki do babeczek smarujemy masłem i oprószamy mąką. Ciasto dzielimy na 3 części. Każdą część rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie, na placek o grubości ok. 3-4 mm. Szklanką wycinamy krążki i wylepiamy nimi foremki do babeczek. Z ciasta

Mia Cucina Sofieta
Babka marmurkowa 122

płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 płaskie łyżeczki kakao cukier puder do posypania Wykonanie: Jajka ubijam z cukrem na puszysta masę, dodaję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto dzielę na dwie części. Do jednej dodaję 2 łyżeczki mąki, a do drugiej dodaję dwie łyżeczki kakao. Formę z kominkiem smaruję masłem i posypuję bułką tartą.Na spód wylewam ciasto jasne

Ciasteczkowy Potwór
Faworki 134

ciasto w obie ręce i mocno... rzucamy nim o stolnicę. Przynajmniej 200 razy. Nie żartuję! W ten sposób smażyłam faworki z moją Babcią, kiedy byłam małą dziewczynką. Więc do dzieła! ;) Ciasto chowamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie wyciągamy i wałkujemy na bardzo cienki placek. Jeśli ciasta jest dużo radzę podzielić ciasto na więcej kawałków, wtedy będzie się

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Babeczki z budyniem 121

kuchenki i wlewamy masę jajeczną – ciągle mieszając. Po chwili ponowne stawiamy na palnik i jeszcze chwilę gotujemy do momentu aż masa zgęstnieje. Pozostawiamy do lekkiego ostudzenia. W tym czasie ciasto dzielimy na pół i pierwszą część rozwałkowujemy na blacie obsypanym mąką i wycinamy koła (np. za pomocą szklanki), którymi wypełniamy foremki na babeczki (dostępne w każdym większym hipermarkecie).Na ciasto

Słodkie Przyjemności
Rocher 307

Krem: 0,5 margaryny 1 puszka mleka krówkowego 1 czekolada deserowa lub gorzka 2 łyżki kakao wiórki kokosowe do posypania Ciasto I Wszystkie składniki wykładamy na blat i ugniatamy ciasto. Dzielimy je na dwie części i przekładamy do wcześniej wyłożonych papierem do pieczenia blach. Następnie podpiekamy je przez ok 10-15 min w nagrzanym wcześniej piekarniku do 200 stopni. Ciasto

Kolizje Smaków
PIZZA NA MĄCE ORKISZOWEJ - NAJLEPSZA 177

wysmarowanej oliwą miski i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok.1h aż podwoi objętość. W tym czasie możemy sobie przygotować pyszny szybki sos pomidorowy do posmarowania blatów pizzy. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4-6 części i z każdej formujemy płaski okrągły placek ( można lekko podsypać mąką , wówczas łatwiej się wałkuje) . Wałkuję od razu na papierze do pieczenia.  Na rozwałkowane ciasto

Smaczne Zdrowe
Miodownik z kremem z kaszy manny (Stefanka) 123

mleka 2% 120 g cukru 200 g masła 100 g cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Dodatkowo- powidła śliwkowe Ze składników na ciasto wyrabiamy jednolitą i elastyczna kulę ciasta. Dzielimy na 4 równe części i zawijamy w folie do żywności, wstawiamy na pół godziny do lodówki. Blachę, u mnie 23x23 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wałkujemy jedno z czterech ciast

Z Kuchni Do Kuchni
,,Śnieżne kule zatopione w cieście’’ 4011

puszystą masę, następnie dodajemy po 1 żółtku. Do dobrze utartej masy dodajemy olej i mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy ubitą pianę z białek. Wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto dzielimy na 3 części. Do jednej części dodajemy 2 łyżki kakao, do drugiej 1 kisiel lub barwnik różowy, do trzeciej szkl. maku. Do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia wylewamy najpierw

Podróż w kulinaria
Ciasteczka z mąki żytniej 139

Kolejny weekend i kolejne wspólne pieczenie Ciasta na niedzielę ..tym razem piekłyśmy nie ciasto, a ciasteczka na choinkę..moje nie są jeszcze udekorowane,ale mam jeszcze to zrobię...przed ubieraniem choinki zdążę..haha..Ja zrobiłam ciasteczka z mąki żytniej..przepis na nie znalazłam tutaj . Razem ze mną ciasteczka piekły: 5 łyżek c ukru  5 łyżek masła  2 szklanki

Moje domowe kucharzenie
bułki razowe 146

formujemy ciasto w kule, smarujemy ją olejem i nakrywając wilgotną ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce, na co najmniej godzinę. W tym czasie ciasto wyrabiamy, jeszcze co najmniej dwukrotnie. Wyrośnięte ciasto dzielimy na osiem części, każdą zagniatamy w kształt bułki i zostawiamy na pół godziny do wyrośnięcia. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 130 stopni i wkładamy do niego wyrośnięte

Miód i pieprz
razowe bułki 117

formujemy ciasto w kule, smarujemy ją olejem i nakrywając wilgotną ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce, na co najmniej godzinę. W tym czasie ciasto wyrabiamy, jeszcze co najmniej dwukrotnie. Wyrośnięte ciasto dzielimy na osiem części, każdą zagniatamy w kształt bułki i zostawiamy na pół godziny do wyrośnięcia. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 130 stopni i wkładamy do niego wyrośnięte

Miód i pieprz
Paluchy drożdżowe, czyli gąsienice z dżemem. 158

jest za rzadkie dosypujemy resztę mąki. Po 7-10 minutach wyrabiania przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 60 minut, żeby ciasto wyrosło. Po tym czasie ciasto dzielimy na 10 części i każdą z nich wałkujemy na owalny placuszek. Wzdłuż dłuższego boku smarujemy dżem i składamy jak na zdjęciu, dociskając krawędź (jak byśmy zlepiali pierogi), nacinamy pozostałe

Rozpustne gotowanie
Wianuszki z dżemem. 129

jest za rzadkie dosypujemy resztę mąki. Po 7-10 minutach wyrabiania przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 60 minut, żeby ciasto wyrosło. Po tym czasie ciasto dzielimy na 10 części i każdą z nich wałkujemy na owalny placuszek. Wzdłuż dłuższego boku smarujemy dżem i składamy jak na zdjęciu, dociskając krawędź (jak byśmy zlepiali pierogi), nacinamy pozostałe

Rozpustne gotowanie
62. Orkiszowe ciasto z rabarbarem i kruszonką - zdrowsza wersja 198

potrzebujecie więcej) Formę do tarty lub tortownicę wykładamy papierem do pieczenia (najlepiej tylko spód). Nastawiamy piekarnik na 200 stopni. Wszystkie składniki na ciasto łączymy ze sobą i wyrabiamy gładkie ciasto. Dzielimy na trzy części. Pierwszą część wkładamy do siateczki i umieszczamy w lodówce. Kolejne dwie części wyrabiamy ponownie i wykładamy nimi formę do tarty lub tortownicę, starając się równomiernie rozłożyć

Be Fit Be Strong
Zebra Hanki 143

ubijając dodajemy stopniowo cukier. Na końcu dodajemy po jednym żółtku. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ubijając dodajemy na przemian olej i wodę. Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dokładamy 3 łyżki kakao, a do drugiej 3 łyżki mąki. Tortownicę o średnicy 26 cm smarujemy masłem posypujemy zmielonymi migdałami. Wylewamy na środek tortownicy

kgwjanczewo
Ciasto kruche z rabarbarem 135

WYKONANIE Rabarbar obieramy, kroimy w kawałki i zasypujemy cukrem ok 1/4 szklanki. Odstawiamy, aż puści sok.  Masło ścieramy na grubych oczkach tarki i szybko zagniatamy z pozostałymi składnikami ciasta. Dzielimy na dwie części ( 3/4 i 1/4). Każdą część zawijamy w folię  i mrozimy. Blachę- dużą smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Na spód ścieramy na tarce większą

W kuchennym oknie Ewy
Szarlotka z budyniem + film 136

miski, dodajemy margarynę ,3/4 szklanki cukru, cukier waniliowy i łyżeczkę proszku do pieczenia. Całość siekamy nożem do połączenia się składników , następnie dodajemy żółtka i wyrabiamy kruche ciasto. Po wyrobieniu ciasto dzielimy na  dwie części i wkładamy na 1/2 godziny do lodówki. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy budyń w proszku i dokładnie mieszamy . Obrane jabłka kroimy w plastry . Jedną

Smakowite Dania
Ciasto ze śliwkami i pianką + film 139

przesianą mąkę pszenną, dodajemy pół szklanki cukru, żółtka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia oraz miękką margarynę . Wszystko siekamy nożem, żeby składniki się połączyły a następnie dłonią wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto dzielimy na 3 części, 2 wkładamy na chwilę do zamrażalnika a jedną częścią wylepiamy posmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą formę do pieczenia. Opłukane, wydrylowane i przepołowione śliwki układamy

Smakowite Dania
Impanata Siciliana – pizza sycylijska 261

kuchenny ,tudzież w pracy. Charakterystyczną „potrawą” świąteczną lub na „wynos” jest tzw. m'banata. To zamykana pizza nadziana samymi dobrociami. Ciasto na tę pizzę znajdziecie  TUTAJ Tym razem do ciasta wykorzystałam mąkę pszenną 500 MŁYN KOPYTOWA  i ciasto zrobiłam w automacie do pieczenia chleba. Nadzienie -mrożony szpinak -ser koryciński swojski Czesławy Zarzeckiej u mnie  suszone pomidory, bazylia(...)Międzyczasie bierzemy formę do pizzy lub formę do tarty z wyższym brzegiem i kładziemy papier do pieczenia. Na Sycylii nie kładą papieru tylko mocno smaruja formę oliwą z oliwek. Dzielimy ciasto na pół, wałkujemy i wkładamy do formy , robimy większe kółko i zostawiamy brzegi. Na ciasto nakładamy szpinak, następnie dajemy ser koryciński. Lekko dociskamy i wyrównujemy nadzienie. Skrapiamy oliwą

Z Kuchni Do Kuchni
Pierogi z twarogiem na słodko 104

talerzem (ja swój podgrzałam w mikrofali) i odstawiamy na 15 minut.2. W czasie, gdy nasze ciasto odpoczywa, przygotowujemy nadzienie. W misce dokładnie mieszamy wszystkie składniki i odstawiamy na bok.3. Ciasto dzielimy na 4 równe części. Bierzemy jedną z nich, resztę przykrywamy folią spożywczą, żeby nie wyschło. Rozwałkujemy cienko i przy pomocy szklanki wycinamy kółka (ok. 10 kółek z jednego kawałka

My Culinary Art
Rombosse - pieczone jabłko w cieście 175

rondelka wlewamy mleko, lekko je podgrzewamy, a następnie przelewamy do przesianej mąki. Roztrzepujemy jajko dodajemy do mąki i całość ugniatamy.Jabłka myjemy i wydrążamy środki. Osuszamy. Przygotowane wcześniej ciasto dzielimy na 8 części. Każdą z nich cienko rozwałkowujemy.Na każdym placku układamy osuszone jabłko, wrzucając do środka trochę rozgniecionych orzechów i kawałki suszonych wiśni wierzch posypujemy szczyptą cukru cynamonowego. Ciasto

Słodkie Przyjemności
Mazurek z daktylami 174

morskiejMąkę mieszamy z solą i cukrem. Następnie siekamy masło i ścieramy na tartce żółtko. Dodajemy do mąki i szybko zagniatamy ciasto. Odstawiamy na 30 minut do lodówki. Po wyjęciu ciasto dzielimy na dwie porcje: mniejszą (1/3) i większą (2/3), którą rozwałkowujemy i formujemy z niej spód, wykładając na dno blachy. Z mniejszej formujemy warkocz lub wyciskamy dekorację za pomocą szprycy

Food Square
Rogaliki z kruchego ciasta z marmoladą 229

które rozpływa się w ustach. Składniki: 2 1/4 szklanka mąki 20 dag masła 2 żółtka 1 czubata łyżka gęstej śmietany 1/4 szklanki cukru szczypta soli Wykonanie: Ze składników zagniatam ciasto... ...dzielę je na trzy równe części i każdą z nich rozwałkowuję na placek grubości ok 2mm... ...następnie nożem wykrajam trójkąty - wielkość wg uznania, boki moich trójkątów mają ok. 10cm

Taste Of My Day
Szarlotka 112

który zgromadził się w naszym nadzieniu. W tzw. "między czasie" nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 - 200 stopni, przygotowujemy blachę do pieczenia, którą wykładamy papierem, po czym z lodówki wyjmujemy ciasto. Dzielimy je na części w proporcji 1:2. Większą część rozwałkowujemy, przekładamy do blaszki (ja użyłam tortownicy).  Spód nakłuwamy widelcem i zapiekamy przez ok 10-15 minut. Następnie

Taste Of My Day
Szarlotka na kruchym cieście 423

cynamon i odrobinę cukru (do smaku). Mąkę przesiewamy na stolnicę.  Dodajemy cukry, masło pokrojone w kostkę i żółtka.  Siekamy nożem ciasto.  Na koniec dodajemy śmietaną i zagniatamy szybko kruche ciastoDzielimy je na dwie części, zawijamy i odkładamy na około 20 - 30 minut do lodówki, aby odpoczęło.  Prostokątną formę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Jedną część

Sto kolorów kuchni
TORT CHAŁWOWY 365

kilku placków oraz tortów. Za samą chałwą nie przepadam, jednak tort chałwowy bardzo mi zasmakował. Pomimo tego, że wydawałoby się, że będzie za słodki, jest idealny.  Składniki na ciasto: -6 jajek -1,5-2 szklanki ksylitolu lub cukru(ja dałam 1,5 szklanki) -3 szklanki mleka -1,5 szklanki oleju -5,5 szklanki mąki orkiszowej(może być pszenna(...)Jajka miksujemy z ksylitolem, mlekiem i olejem, wsypujemy mąkę z sodą i mieszamy wszystko do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy miód, cynamon, cukier waniliowy i bakalie(mielone orzechy i migdały). Dzielimy ciasto na trzy równe części i pieczemy trzy placki(po 30 minut każdy w temp. 180 stopni C).  Wykonanie masy: Budyn gotujemy na mleku i studzimy. W 2 łyżkach

Smaczne Zdrowe