ciasto na niedziele - 9234 przepisów (strona:77/616)

Ciasto miodowe z orzechami, kremową masą i powidłami (Orzechowiec czy też Miodownik) 285

małym ogniu. Kiedy cukier dobrze się rozpuści, dodaję orzechy. Całość gotuję na wolnym ogniu przez kilka minut. Przygotowuję ciasto: Do dużego naczynia umieszczam wszystkie składniki i wyrabiam gładkie, elastyczne ciasto. Dzielę na dwie części. Pierwszą cześć wykładam na blaszkę i piekę ok. 12 minut w temp. 180' C (grzałki góra-dół ). Kiedy się upiecze, wykładam pozostałą część ciasta na blaszkę

Wielopokoleniowo
Cantuccini z migdałami i pekanami 102

zagniatamy ciasto, gdy jest już elastyczne dodajemy migdały i zagniatamy aby równomiernie rozłożyły się w cieście. Gotowe ciasto odkładamy na 1 godzinę do lodówki aby odpoczęło.  3. Schłodzone ciasto dzielimy na 4 części, z każdej części rolujemy wałeczek i układamy w dużych odstępach na blaszce do pieczenia. Czas pieczenia ok. 15 minut w 200 C. Podpieczone wałeczki ciasta wyciągamy

Apetyczna babeczka
Śmietankowo- czekoladowe paluchy 165

schłodzić ok pół godziny w lodówce. W tym czasie rozpuścić batonik "Pawełek" z 2 łyżeczkami śmietanki. Ostudzić lecz nie pozwolić zbytnio zastygnąć. Wafelek WWW drobno siekamy.  2. Schłodzone ciasto dzielimy na 2 części, każdą wałkujemy na grubość ok 3mm, a następnie kroimy na 8 trójkątów. Każdy trójkąt smarujemy cieniutko roztopionym batonem i posypujemy odrobiną posiekanego wafelka WWW. Ciasto rolujemy

Kuchnia w czekoladzie
Ciasto zebra. 179

sztywną pianę. Dodajemy powoli cukier i żółtka. Do masy białkowej dodajemy stopniowo, naprzemiennie mąkę, olej i wodę, delikatnie mieszając łyżką.  Pod koniec dodajemy aromat i wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie części (dwie różne miski).  Do jednej dodajemy 2 łyżki kakao a do drugiej dajemy 2 łyżki mąki. Do silikonowej formy wlewamy raz dwie łyżki jasnego ciasta

Tagebuch po polsku
Dyniowy chlebek na słodko 120

jest to niestety ciężka fizyczna praca, no chyba, że mamy silny mikser, który zrobi to za nas. Gotowe ciasto znowu odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut. Wyrośnięte ciasto dzielimy na pół i z każdej połówki formujemy podłużny chlebek. Najlepiej chlebek wychodzi z foremek, ale można również zrobić zwykły owalny bochenek. Nacinamy po długości dość głęboko, żeby ciasto miało miejsce

KasiaiKrzysiu.pl
Kubdari czyli gruziński placek drożdżowy z mięsem 180

mąki. Ciasto odstawiamy na 1,5-2 godziny do wyrośnięcia. W tym czasie mięso mielone doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem oraz papryką. Dodajemy posiekaną cebulę i czosnek. Dokładnie mieszamy. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 lub 4 części i wałkujemy tworząc koło. Nakładamy część farszu na środek koła, zostawiając 7-8 cm odstępy od brzegów. Farsz posypujemy serem i sklejamy ciasto tworząc

Mango Papaja
Babka marmurkowa w czekoladzie. 124

Jajka ubijamy, dodając kolejno po sporej łyżce cukru, na puszystą, jasną masę. Do masy jajecznej dodajemy mleko, przesianą mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia, olej i dokładnie miksujemy. Ciasto dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy kakao, a do drugiej mąkę. Każdą część dokładnie mieszamy. Formę smarujemy masłem, wysypujemy bułką tartą. Na tak przygotowaną formę wylewamy jasne ciasto

Rozpustne gotowanie
Babka marmurkowa makowa. 172

Jajka ubijamy, dodając kolejno po sporej łyżce cukru, na puszystą, jasną masę. Do masy jajecznej dodajemy mleko, przesianą mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia, olej i dokładnie miksujemy. Ciasto dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy mak, a do drugiej mąkę. Każdą część dokładnie mieszamy. Formę smarujemy masłem, wysypujemy bułką tartą. Na tak przygotowaną formę wylewamy jasne ciasto

Rozpustne gotowanie
Ciasto Red Velvet 147

mąka, cukier, kakao, sól i barwnik) a w drugiej składniki mokre (jajko, olej, jogurt i aromat). Składniki suche stopniowo przesypujemy do mokrych i mieszamy do momentu połączenia składników. Gotowe ciasto dzielimy na pół. Do szklanki wlewamy 1 łyżeczkę octu i wsypujemy 1/3 łyżeczkę sody i powstałą pianę wlewamy do 1 części i przekładamy do tortownicy. Z drugą częścią ciasta robimy

Kuchenne Wariacje
Bułki supełki 123

pozwalamy ciastu tak luzem odpocząć przez 5 minut. Potem znów 10 minut wyrabiamy. I przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Potem przez chwilkę znów wyrabiamy i dzielimy ciasto na 12 części. Każdą część wałkujemy i wiążemy supełek: instrukcja na samym dole. Układamy gotowe bułki-supełki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i przykrywamy ściereczką na 30 minut

Marder&Marder Manufacture
Ciasto z pigwą a'la szarlotka 164

sokiem z cytryny. Doprowadzamy do wrzenia. Budynie rozprowadzamy w kilku łyżkach wody i wlewamy do gotującej się masy. Mieszamy tak długo, aż masa wyraźnie zgęstnieje. Odstawiamy do przestudzenia. Ciasto dzielimy na dwie części w proporcjach 2/3 i 1/3. Większym kawałkiem wylepiamy dno i boki blaszki. Nakłuwamy widelcem. Następnie rozkładamy masę pigwową. Na wierzch układamy "kruszonkę" z pozostałego ciasta. Pieczemy około

My simple kitchen
Drożdżówka z nutellą . 173

razie potrzeby podsypać mąką ,jeśli będzie się kleić .Odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę . Po tym czasie ciasto jeszcze raz chwilkę wyrabiamy ,aby pozbyć się pęcherzyków powietrza .Ciasto dzielimy na trzy równe części i rozwałkowujemy je w formie koła .Kładziemy pierwszy na papier i smarujemy cienko nutellą ,przykrywamy drugim , znów smarujemy nutellą i przykrywamy trzecim kawałkiem ciasta. Na środku

Ladylaura.
Kolorowa babka drożdżowa 166

mieszamy. Rozczyn odstawiamy do wyrośnięcia.     Dodajemy pozostałe mleko, 3 żółtka i jajko, sól, aromat, stopniowo dosypujemy  mąkę,  na koniec dodajemy roztopione masło i zagniatamy ciasto.    Dzielimy na 4 części. Do jednej części nie dodajemy nic, do drugiej kakao, do trzeciej i czwartej barwniki spożywcze. Zagniatamy, układamy na stolnicy, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasta

Maminek kulinarny
Ciasto z Masą Kawową 1411

pieczenia 1 łyżka cukru waniliowego 1 słoiczek konfitury porzeczkowej lub powidła Wszystkie składniki oprócz konfitury umieszczamy w misie miksera. Ręcznie lub za pomocą haka do ciasta kruchego zagniatamy ciasto. Dzielimy na pół, owijamy folią i wkładamy na około 30 minut do lodówki. Dwie formy o wymiarach 24 x 36 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy na nie ciasto. Na pierwszą

Made By Mom And Son
Bajgle 127

sposób jakbyśmy składali list, a następnie jeszcze na pół. Tak przygotowane ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i umieszczamy w lodówce na minimum 8 godzin.  Po tym czasie ciasto dzielimy na 17 równych części, z których formujemy kulki i zostawiamy do wyrośnięcia na 20 minut. Następnie w każdej z kulek robimy  palcem dziurkę. Za radą Moniki kręciłam ciastem

Plate of Joy

Proponowane wyszukiwania