opakowania budyniu czekoladowego- 1 kg jabłek- 100 g wiórków kokosowychPrzygotowanie:Białka oddzielamy od żółtek. Zagniatamy ciasto z żółtek, 1 szklanki cukru pudru, margaryny oraz proszku do pieczenia. Następnie ciasto dzielimy na pół i obie połówki rozwałkowujemy na wielkość blachy do pieczenia.Formę smarujemy tłuszczem, wysypujemy bułką tartą i wykładamy jedną część ciasta. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce
Zainspirowana w kuchniPyszna szarlotka na kruchym cieście z dużą ilością jabłek i budyniu :). Trochę inna od tradycyjnej szarlotki ale jakże pyszna. Wilgotna, delikatna idealnie pasuje do popołudniowej kawy czy herbaty. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na ciasto: 500 gram mąki pszennej 250 gram margaryny lub masła 1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 3 łyżki kwaśnej śmietany 1 jajko 2 żółtka 2 łyżeczki(...)łyżki bułki tartej cukier puder do posypania (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: przygotowanie ciasta: do miski przesypujemy mąkę, dodajemy cukier,cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, mieszamy suche składniki następnie wbijamy jajko, dodajemy żółtka, rozdrobnioną margarynę/masło oraz śmietanę i zagniatamy ciasto. Zagniecione ciasto dzielimy na dwie części, jedna część ma być trochę większa od drugiej i wstawiamy na ok godzinę
Blog kulinarny S9.PLmikserem z hakiem) elastyczne ciasto. Możemy podsypać odrobiną mąki, gdyby było kleiste. Nakrywamy ściereczką i zostawiamy na ok. 1,5 godziny – aż podwoi objętość. Po tym czasie dzielimy ciasto na ok. 16-18 kulek. Jeśli je nadziewamy – każdą spłaszczamy dłońmi, nakładamy łyżeczkę nadzienia i zamykamy zlepiając uważnie brzegi. Naczynie, w którym będziemy piec buchty smarujemy tłuszczem lub wykładamy
Poezja smakulitr, cukier 5 łyżek, truskawki 1 kg, cukier puder do posypania ciasta, Sposób przygotowania: Mąkę przesiewamy, dodajemy margarynę lub masło i siekamy nożem. Następnie dodajemy pozostałe składniki, zagniatamy ciasto, dzielimy na dwie równe części i jedną z nich wkładamy do zamrażarki, a drugą rozwałkowujemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy. Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy
kulinarne odsłony patiwymieszanymi 21 gramami mokrych drożdży. Tak przygotowane składniki wyrabiamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na 40 minut. Po wyrośnięciu wyrabiamy ponownie nasze ciasto, dzielimy na dwie części(jedna większa druga mniejsza) i rozwałkowujemy tą większą na duże koło tak żeby starczyło również na brzegi. Tak przygotowane ciasto wykładamy na okrągłą tortownicę (24cm
Swojskie jedzonkociasta francuskiego - 25 dag sera żółtego, polecam ser o wyrazistym smaku np.wędzony lub zwykły oscypek - 25 dag kiełbasy krakowskiej suchej mini od Hańderek - pęczek szczypiorku 1. Ciasto dzielimy na 6 -7 części. Ser i kiełbasę kroimy w cienkie plastry. Formujemy róże wg. pokazanych zdjęć czyli na każdym kawału do połowy ciasta układamy ser na przemian
Apetyczna babeczkaTuż przed użyciem masy makowej ubijamy białko na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy resztę cukru pudru, łączymy masę makową z ubitym białkiem 9. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części, jedną chowamy pod folię, drugą rozwałkowujemy na blacie podsypanym mąką, na prostokąt o wymiarach ok 40/50 cm 10. Na cieście rozkładamy połowę masy makowej, składamy ciasto na trzy części
Słodki KompromisJabłka, pomarańcze, przekładam do garnka, dodaję sok z cytryny i podsmażam aż jabłka będą miękkie. Na końcu dodaję skórkę pomarańczową, i studzę. Nie słodzę jabłek bo beza jest słodka. Ciasto dziele na sześc części i każdą wałkuję do rozmiarów foremki do tarteletek. Foremki dokładnie smaruję masłem, posypuję bułką tartą i wykładam do nich ciasto dociskając do brzegów foremki, nakłuwam widelcem
wesoła kuchniaSkładniki: Ciasto: 250 g mąki 250 g orzechów laskowych kostka zimnego masła 2 żółtka 150 g cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Nadzienie: 3 szklanki świeżej żurawiny ½ szklanki cukru trzcinowego opakowanie cukru wanilinowego kieliszek whisky Sposób przygotowania: Żurawinę przekładamy do garnka i zasypujemy cukrem(...)Gotujemy, aż żurawina się lekko rozpadnie, pod koniec dodając alkohol. Ostawiamy do ostygnięcia. Orzechy mielimy na mąkę. Mieszamy z pozostałymi składnikami i zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki na pół godziny. Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części: większą i mniejszą. Większą wykładamy tortownicę, wyciągając brzegi do góry. Na wierzchu rozsmarowujemy równo masę z żurawiny. Zawijamy brzegi ciasta
Dobra zagrycha u Krychy i Zdzichajagód Mąkę połączyć z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. do mąki dodać posiekaną margarynę, całość mieszamy, aż powstanie kruszonka. Potem dodajemy jajka i szybko zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części - 2/3 i 1/3. Mniejszą część wkładamy do zamrażarki. Blaszkę o wymiarach 25x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Większą część ciasta rozłożyć na blaszce i podpiekamy około 12 minut
Ewusiowe Smakiłyżki kakao Zaczynamy od ciasta. Przesiewamy mąkę, dodajemy posiekane zimne masło. Wszystko siekamy nożem lub urządzeniem do kruchego ciasta. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy. Należy wyrabiać ciasto jak najkrócej. Ciasto dzielimy na 2 części, owijamy folią spożywczą i wstawiamy do zamrażalnika na minimum 2 godziny. Po tym czasie zabieramy się za masę serową. Ciasto może dalej leżeć w zamrażalce. Sera
KuchcikoweLoveposypka kolorowa Mleko , masło , jajko razem mieszamy. Suche składniki - mąka , proszek do pieczenia i cukier również mieszamy razem następnie wsypuje je do mokrych składników i razem dokładnie mieszamy mikserem. Ciasto dzieli na pół i do jednej części wsypujemy kakao ale mieszamy nie dokładnie łyżką by powstała marmurkowa barwa. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni , ciasto wykładamy do foremek na cake pops
na gazieprzed Wigilią. Po upływie wyżej wymienionego czasu wyciągamy ciasto z lodówki i odstawiamy na 30 minut, by nabrało nieco temperatury pokojowej. Ułatwi nam to wałkowanie ciasta. Ciasto dzielimy na 3 części. Każdy blat wałkujemy na prostokąt o wielkości keksówki (jego grubość powinna być od 0,5 cm -1 cm). Następnie ciasto umieszczamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy
Mango Papajaściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, na co najmniej godzinę. W tym czasie ciasto wyrabiamy, jeszcze co najmniej trzykrotnie, za każdym razem przesypując je częścią odłożonej mąki. Wyrośnięte ciasto dzielimy (dosyć ostrożnie, żeby nie "siadło") na cztery części, każdą z nich formujemy w rękach (wysmarowanych oliwą) w podłużne buły (najważniejsze jest aby ciasto miało taką konsystencje by prawie
Miód i pieprzszczyptę soli. Zagniatam ciasto. Jeśli lepi się zbyt mocno, można dosypać trochę mąki. Zawijam w folię i odstawiam do lodówki na minimum 30 minut. Po wyjęciu dzielę ciasto na pół i rozwałkowuję na 2 prostokąty. Odcinam kawałek ciasta i formułuję boki oraz przedziałki w środku. Układam ciasto na blasze wyścielonej papierem do pieczenia i wkładam do nagrzanego piekarnika
Kuchnia co dnia