ciasto na niedziele - 9234 przepisów (strona:72/616)

Pączki precle z curdem 148

lepiej do 30 minut. Odkładam  w ciepłe miejsce do wyrośnięcia przykryte ściereczką na 90 minut. Jak podwoi swoja objętość przekładam na stolnice podsypaną mąką i zagniatam. Ciasto dziele na porcje 40-50 g, wyjdzie około 18-19 sztuk. Każdą porcje formuję w wałek o długości 30 cm. Zwijam jak precla. Dwa końce ciasta splatam ze sobą dwa razy

wesoła kuchnia
Ciasto Metrowiec 136

Żółtka ucieramy z pudrem na puszystą masę, stopniowo wlewając wodę i olej. Następnie dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia- mieszamy. Z białek ubijamy pianę i delikatnie łączymy z ciastem. Dzielimy je na 2 równe części. Do jednej dodajemy kakao i mieszamy. Przygotowujemy 2 formy keksowe, natłuszczone i obsypane bułką tartą i wykładamy do nich ciasta. Pieczemy po 40 minut

Domowe ciasta
Calzone 135

ciepłe miejsce. W tym czasie podsmażamy cebulę z pieczarkami, kroimy szynkę, pomidorki koktajlowe i inne składniki, ścieramy ser żółty, czyli przygotowujemy nadzienie. Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni. Wyrośnięte ciasto dzielimy na trzy części, rozwałkujemy na okrągły placek. Smarujemy go sosem pomidorowym, posypujemy ziołami i na połowę kładziemy nadzienie, zostawiając odstęp od brzegu. Drugą częścią ciasta przykrywamy nadzienie i sklejamy brzegi

Na moim talerzu
Chleb na okrągło, żytni z kminkiem 156

dodajemy pozostałe składniki. Wyrabiamy ciasto kilka minut, aby otrzymać dość zwartą, ale miękką kulę. Przykrywamy i pozostawiamy w cieple do wstępnej fermentacji na około 1 godzinę. Po tym czasie dzielimy ciasto na 2 części, formujemy w podłużne lub okrągłe bochenki i pozostawiamy do ostatecznego wyrośnięcia. Ja z ciasta po wyrobieniu, odjęłam 600g zrobiłam z niego paluchy chlebowe. Część posypałam grubą

Leśny Zakątek
GRILLOWANE GRUZIŃSKIE CHLEBKI CHACZAPURI NA SŁODKO 145

ciasto będzie elastyczne i giętkie. Ciasto formujemy w kulę. Zostawiamy pod przykryciem na jakąś godzinę. Truskawki blendujemy. Dodajemy je do musu jabłkowego firmy Jamar . Przyprawiamy szczyptą cynamonu. Mieszamy. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8-10 części. W zależności od tego czy wolimy przygotować mniejsze czy większe chlebki. Każdą część wałkujemy. Na środek dodajemy farsz owocowy. sklejamy ciasto tak aby nie wypłynął

Kuchnia w oparach
Pizza z tuńczykiem i pieczarkami 212

cienkim cieście, z dodatkiem ziół prowansalskich, zasmakuje każdemu.  Czas oczekiwania na dostawę z pizzerii, jest podobny do czasu przygotowania własnej pizzy, a smak nieporównywalny, wiec do dzieła!!! :)  Ciasto: 35 dag mąki pszennej 7 g suchych drożdży 250 ml letniej wody 40 ml oleju 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru zioła prowansalskie dodatki: puszka tuńczyka 2 duże pieczarki

Takie tam pichcenie
Skubaniec 450

mikserem lub zagniatamy ręcznie. Jeśli ciasto jest zbyt sypkie i nie chce się połączyć dodajemy tłustą śmietanę aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji (ja dałam ok. 3 łyżki kremówki). Wyrobione ciasto dzielimy na 3 części: 2 większe na spód i 1 mniejszą na posypkę. Do jednej większej części dodajemy kakao i zagniatamy aż do uzyskania gładkiego ciasta. Konsystencja powinna przypominać plastelinę

Ciastkozercy
Ciasto marchewkowe 322

pory wszystkie ciasta marchewkowe jakie próbowałam miały zmiksowane jajka w całości. Mały zabieg, a jednak czuć różnicę. Nie będę się więcej rozpisywać. Zajrzyjcie do przepisu i do dzieła.   Ciasto marchewkowe składniki: 250 g startej marchewki 4 jajka 150 g masła (miękkiego) 100 g mielonych orzechów laskowych 100 g mąki owsianej 100 g miodu 1 pomarańcza (sok + skórka) 2 łyżeczki

Przysmaki Karolki
biscotti z suszonymi figami i orzechami 141

solą. W osobnym naczyniu miksujemy jajka z cukrem na puszysta masę. Do masy jajeczne dodajemy suche składniki i mieszamy np. szpatułką. Następnie dodajemy pokrojone figi oraz orzechy. Wszystko mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie część. Mokrymi dłońmi przekładamy (najpierw jedną część) na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, formując podłużny wałek, lekko spłaszczony. Z drugą częścią ciasta postępujemy tak samo, układamy

Domowy Smak Jedzenia
Pierogi gryczane z kapustą, grzybami i żurawiną 187

zależy od tego ile wchłonie jej mąką. Mniej więcej zawsze jest to około 1 szklanka. Woda ma być ciepła, ale nie gorąca. Wyrabiamy dokładnie ciasto, które będzie przypominać plastelinę. Ciasto dzielimy na 3 części. Jedną z nich bierzemy na stolnicę, podsypujemy mąką ziemniaczaną i wałkujemy na około 2 mm. Wycinamy koła i napełniamy farszem. Pozostałe ciasto na czas

Przysmaki Karolki
Puszyste drożdżowe bułeczki 169

rąk. Jeżeli jest za mokre dodajemy trochę mąki, jeżeli za twarde, mleka. Wyrobione ciasto odstawiamy pod przykryciem na około 45 minut w ciepłe miejsce. Pozostałe masło roztapiamy w rondelku. Ciasto dzielimy na 12 części. My najpierw dzielimy na pół, potem jeszcze raz na pół, i każde z czterech kawałków na trzy części, dzięki temu otrzymujemy w miarę równe kawałki

KasiaiKrzysiu.pl
Kruszonkowe ciasto z rabarbarem 153

bezglutenową. Kruche i półkruche ciasto z mąki ciężkiej, grubego przemiału często wychodzi bardzo suche. Jeśli robicie z mąki bezglutenowej, dodajcie mąkę kukurydzianą, aby nadała ciastu elastyczności. Odradzam mąki z orzechów, bo te sprawiają, że ciasto bardzo mocno się kruszy, tak w trakcie przygotowania ciasta, jak i po jego upieczeniu.   Kruszonkowe ciasto z rabarbarem Danie Ciasto Kuchnia Bez glutenu , Słodkości(...)rabarbar Sposób przygotowania Rabarbar obieramy, kroimy w kostkę, mieszamy z łyżką erytrolu i skrobi. Odstawiamy. Pozostałe składniki dokładnie ze sobą mieszamy. Ugniatamy ciasto, wyrabiamy do czasu, aż przekrojone będzie miało małe dziurki. Ciasto dzielimy na 2 równe części. Jedną część rozwałkowujemy, układamy w formie do pieczenia wyłożonej papierem. Na wierzch wykładamy równą warstwą przygotowany wcześniej rabarbar. Drugą część ciasta siekamy

Kucharzyca
Mini babeczi jak bombonierka 158

kolorowe posypki wykonanie: Jajko ubijamy mikserem z cukrem, mlekiem i oliwą. Do ubitej masy dodajemy mąkę owsianą, mąkę migdałową, proszek do pieczenia, kakao i szczyptę soli. Wszystko dokładnie łączymy. Ciasto dzielimy na trzy części. Do jednej dodajemy wiórki kokosowe, do drugiej powidła śliwkowe, a do trzeciej skórkę z pomarańczy i sok. Wysmarowane oliwą foremki napełniamy ciastem. Babeczki pieczemy we wcześniej

Przysmaki Karolki
Leniwe Na Słono 137

najlepiej aby było to tkz wczorajsze ziemniaki ) i przekładamy do miski, dodajemy twaróg, szczyptę soli i mieszamy całość do połączenia się. Ugniatamy w misce aby powstała taka kopułka. 3. Dzielimy ciasto na pół i uzupełniamy pusta połowę mąką pszenną, ziemniaczaną oraz dodajemy jajko tak aby całość zrównała się z druga częścią ziemniaków. Następnie zagniatamy całość. Dzielimy na kawałki, Kawałki

Gotowanie...to proste !

Proponowane wyszukiwania