ciasto na niedziele - 9234 przepisów (strona:72/616)

KRUCHE MAŚLANE/MAŚLANO-KORZENNE CIASTECZKA 125

sypka, wówczas dopiero dodajemy małymi partiami wodę (wody dodajemy niezbędne minimum) i miksujemy dalej do połączenia składników. Czym będzie twardsza masa, tym ciastka będą bardziej chrupiące (jak te sklepowe...) Ciasto dzielimy na 2-4 części, z każdej formujemy kulę, spłaszczamy ją, zawijamy w folię spożywczą i umieszczamy w lodówce na min. 30 minut. Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy

Smaczne Zdrowe
Bułeczki brioche 119

Dodajemy miękkie masło i jeszcze raz wyrabiamy. Przekładamy do natłuszczonej miski i odstawiamy na ok. 1 godzinę w ciepłe miejsce. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 części. Z każdej odrywamy mały kawałek. Blaszkę na muffinki smarujemy masłem lub wykładamy papilotkami. Na dno każdej foremki wkładamy większy kawałek ciasta. Przy formowaniu bułeczek ciasto jest

Ciastkozercy
Drożdżówki z rumowymi powidłami 105

ściereczką i odstawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (na około 1,5 godziny). Powidła mieszamy z rumem. Wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrabiamy, po czym wałkujemy na dość cienki prostokąt. Ciasto dzielimy na kwadraty (około 16-18 sztuk) i na każdy z nich wykładamy porcję powideł. Następnie formujemy bułeczki, dokładnie zamykając powidła w środku drożdżowego ciasta (u mnie część powideł delikatnie

Smaki Na Talerzu
Chałka z oliwą i za’atarem 119

Tefal Companion , do misy z założonym ostrzem do wyrabiania i puszczam program Pastry 1. Jeśli robicie ręcznie, to dokładnie wyrobione ciasto odstawcie na 2 h do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu ciasto dzielimy na 4 części, każdą lekko spłaszczamy i smarujemy mieszanką oliwy i za’ataru. Pleciemy warkocz. Jeśli nie umiecie pleść chałki z czterech części, ciasto podzielcie

ladykitchen
Kakaowa szarlotka. 115

oczkach. Jeśli jest dużo soku, odlewamy go. Do jabłek dodajemy cukier, cynamon  a także łyżkę mąki ryżowej.  Dokładnie mieszamy. Blaszkę 25x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną wykładamy dno i boki blaszki. Posypujemy łyżką mąki ryżowej, wykładamy nadzienie a na wierzch ścieramy na tarce drugą część ciasta. Wkładamy do piekarnika nagrzanego

Radość kipiąca uśmiechem.
Krajanka piernikowa 124

Odstawiamy do przestudzenia. 2. Miód, masło i cukier podgrzewamy, nie gotujemy. Dodajemy przyprawy i mieszamy, następnie dodajemy mąkę, skórkę pomarańczową  i zagniatamy ciasto, będzie miękkie, elastyczne i ciepłe. Ciasto dzielimy na dwie części i każdą z nich wałkujemy na prostokąt wielkości przygotowanej blachy. 3. Formę wykładamy papierem do pieczenia i przedkładamy pierwszą część ciasta, następnie smarujemy je konfiturą

Apetyczna babeczka
Piernik z masą orzechowo śliwkową 208

jednym jajku, rozpuszczoną sodę oraz wszystkie przyprawy, posiekane orzechy i skórkę pomarańczową. Ciasto starannie wyrabiamy. Wyrobione ciasto owijamy w lnianą ściereczkę. Wkładamy do lodówki na 3-4 tygodnie. Dojrzałe ciasto dzielimy na 3 części, rozwałkujemy, pieczemy każdy placek oddzielnie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W nagrzanym piekarniku 180C około 20 minut. Po upieczeniu ciasto jest twarde

kgwjanczewo
Ciasto Dobosza 251

cukru 50 g masła 3/4 szklanki mleka 4 łyżeczki proszku do pieczenia Mąkę mieszamy z jajkami, cukrem, masłem i proszkiem do pieczenia. Stopniowo, często mieszając, dodajemy mleko i zagniatamy. Ciasto dzielimy na sześć części. Każdą część rozwałkowujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (23x35 cm). Każdy placek pieczemy ok 5 minut w 200° C. Ciasto będzie upieczone, gdy jego brzegi

Cynamonowe szczęście
Bułeczki brioche 128

Dodajemy miękkie masło i jeszcze raz wyrabiamy. Przekładamy do natłuszczonej miski i odstawiamy na ok. 1 godzinę w ciepłe miejsce. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 części. Z każdej odrywamy mały kawałek. Blaszkę na muffinki smarujemy masłem lub wykładamy papilotkami. Na dno każdej foremki wkładamy większy kawałek ciasta. Przy formowaniu bułeczek ciasto jest

Ciastkozercy
ROLADA PIECZARKOWA 417

szklanki mąki ekologicznej, dodajemy sól, 3 łyżki oleju rzepakowego i gotowy rozczyn. Wyrabiamy ciasto stopniowo dodając resztę ciepłego mleka na przemian z pozostałą mąką. Na końcu dodajemy pozostałą ilość oleju rzepakowego i zagniatamy ciasto, aż cały tłuszcz się wchłonie i ciasto będzie odchodziło od dłoni. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 45- 60 min., aby wyrosło(...)osuszamy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do zeszklonej cebuli. Smażymy do momentu, aż cała woda z pieczarek odparuje. Przyprawiamy do smaku pieprzem, solą oraz ziołami prowansalskimi. Studzimy. Rolada: Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części. Każdą część rozwałkowujemy na stolnicy oprószonej mąką na prostokąt. Wykładamy połowę farszu pieczarkowego i rozsmarowujemy go równomiernie po całej powierzchni. Ciasto zwijamy w rulon, podwijając

Kuchnia MagdaLeny
Ciasto z połówkami jabłek ala słodkie bułeczki 158

Przepis na pyszne i szybkie do zrobienia ciasto, które przypomina nam słodkie bułeczki z jabłkiem. Oto inna odsłona zwyczajnej szarlotki. Składniki: 2,5 szklanki mąki tortowej 250 g masła  2 płaskie łyżki cukru pudru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 150 g serka waniliowego  1 jajko cynamon ok. 10 jabłek Polewa:  (sok z cytryny(...)usuwamy gniazda nasienne.  Do przesianej wcześniej mąki z proszkiem do pieczenia dodajemy składniki: cukier puder, cukier wanilinowy, posiekane masło, jajko, serek waniliowy i zagniatamy wyrabiając elastyczne ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną cześć wykładamy na spód blachy. Układamy połówki jabłek środkową częścią do dołu, posypujemy solidnie cynamonem i przykrywamy drugą częścią ciasta. Ja ciasto wałkowałam na blaszkach małym

W Moim Magicznym Domu
Ciasteczka Koperty Na Cydrze A'la Francuskie 92

marmolady cukier puder do posypania ciasteczek 1. Mąkę z masłem, cukrem oraz szczypta soli umieścić w misie lub na stolnicy i powoli dolewając cydr, zagnieść ciasto. 2. Ciasto dzielimy na 4 kawałki. Bierzemy jeden i wałkujemy na niezbyt cienki prostokąt. Resztę owijamy folią i chowamy na ten czas do lodówki. 3. Z ciasta wykrawamy kwadraty i na każdy kwadrat nakładamy

Gotowanie...to proste !
Ciasto hit, kakaowy przekładaniec 507

szklanki cukru -250g masła lub margaryny -1 łyżka mąki ziemniaczanej -1 szklanka śmietany 18% -3 jajka -1 budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru 40g Z podanych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy je na 4 części, i wsadzamy na około 40 minut do lodówki. Po tym czasie bierzemy po jednej części, wałkujemy cienko i wykładamy ciastem blachę. Blacha wcześniej musi zostać

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Pyszna szarlotka klasyczna 223

szkl. wody kisiel. Ciasto Mąkę przesiewamy. Dodajemy żółtka, 0,5 szkl. cukru, proszek do pieczenia, śmietanę i cukier waniliowy. Masło siekamy w kostkę i szybko zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na pół. Odstawiamy obie połówki do lodówki lub zamrażalki na ok. 1h. Blachę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Ścieramy na spód połowę ciasta, lub połowę ciasta rozwałkowujemy na wielkość blachy

Mieszam w Garnku
Kolakakor – szwedzkie karmelowe ciasteczka 130

ucieramy z cukrem mikserem na białą masę.  Dodajemy syrop lub miód oraz mąkę wymieszaną z sodą. Mieszamy lub miksujemy do momentu, aż otrzymamy ciasto jak na kruszonkę.  Ciasto dzielimy na 4 części i z każdej z nich formujemy rulonik o długości ok. 20 cm (tak jak szerokość blaszki mniej więcej)  Rulony z ciasta układamy obok siebie

bistro mama
Sernik w kruchym cieście. 178

gęstego) dżemu (u mnie truskawkowy)      Mąkę mieszamy z orzechami, przesianym cukrem pudrem, cukrem waniliowym, posiekanym tłuszczem i rozcieramy palcami. Następnie dodajemy żółtka i szybko zagniatamy kruche ciasto, dzielimy na pół. Jedną część wkładamy do lodówki, a drugą wałkujemy i wykładamy nią dno i brzegi formy (wyścielonej papierem do pieczenia). Tak przygotowane ciasto smarujemy dżemem i również przekładamy

Rozpustne gotowanie
Pierogi z mięsem i najlepsze ciasto na pierogi 362

wyrabiamy na stolnicy przez około 10 minut. Już teraz powinniśmy zauważyć jego elastyczność. Gotowe ciasto wkładamy do miski i przykrywamy wilgotną ściereczkę, odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie ciasto dzielimy na pół, jedną część pozostawiamy w misce a drugą wałkujemy dość cienko i wykrawamy kółka szklanką. Pierogi z mięsem (25 sztuk): 1/2 porcji ciasta z przepisu powyżej mięso

Mango Papaja
Przekładaniec biszkopcikowy 125

żółtku nie przerywając ucierania. Gdy masło utrzemy na puch, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia (odsypujemy 1 łyżkę). Białka ubijamy na sztywną pianę, delikatnie połączyć z ciastem. Przygotowane ciasto dzielimy na trzy równe części. Do jednej dodajemy kakao, do drugiej mak, a do trzeciej odsypaną mąkę. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia przekładamy ciasto kakaowe, następnie wykładamy warstwę biszkoptów

kgwjanczewo
Pizza włoska 158

lepiej. Musi być elastyczne i spójne. Ciasto przekładamy do dużej miski, przykrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy w spokojne miejsce na co najmniej godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Następnie ciasto dzielimy ręcznie na 4 części. Każdą część rozciągnąć na kształt koła o średnicy mniej więcej 30 cm. Układać na blasze, posmarowanej delikatnie oliwą. Na ciasto nakładamy nasze ulubione dodatki

na moim stole...
Ciasto drożdżowe ze śliwkami i suszoną żurawiną 134

cukrem i odstawiam do rozpuszczenia. Dodaję do miski płynne składniki: rozpuszczona margaryna, mleko, drożdże, żółtka. Wszystko razem wymieszać, dodać mąkę i zagnieść ciasto. Odstawiam na pół godziny do wyrośnięcia. Ciasto dzielę na pół i jedną część wykładam na blasze posmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Na nim układam połówki śliwek bez pestek. Drugą część ciasta zagniatam z żurawiną. Rozwałkowane nakładam

Kuchnia co dnia
Bagietki z makiem i cebulką 69

stolnicę. Nie będzie łatwo, bo ciasto będzie się naprawdę kleiło. I tutaj ważne jest, żeby podsypywać mąki tak mało jak się da. Więc podsypujemy na stolnicę troszkę mąki i dzielimy ciasto na 3 części. Każdą z tych części wałkujemy na prostokąt (delikatnie podsypując mąką). Krótsze boki prostokąta składamy do środka, potem tak samo składamy dłuższe boki, sklejamy i w dłoniach

Marder&Marder Manufacture
Miseczki chlebowe do zup 132

oprószonym mąką ( gdy zajdzie taka potrzeba możemy lekko podsypać je mąką), następnie przekładamy ponownie do ciepłego naczynia i przykrywamy ściereczką – odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Po tym czasie ciasto dzielimy na 3 równe części. Każdą z nich lekko spłaszczam i formuję w sakiewki tworząc mały bochenek – powtarzamy do 2-3 razy dzięki czemu ciasto będzie bardziej elastyczne. Każdy chlebek

Słodkie Przyjemności
Mini pizze z salami, oliwkami, papryką i brokułem 156

letnią wodę, olej i dodajemy szczyptę soli. Zagniatamy ciasto w misce, dosypujemy mąki jeśli za bardzo się klei. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto dzielimy na 4 części. Z każdej formujemy kulkę, rozpłaszczamy i lekko rozwałkowujemy na placek.. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na nim ciasto. Pomidory miksujemy blenderem, dodajemy

Aga w kuchni
Ciasto czekoladowe z gruszkami 134

smakiem.Lubię zarówno te niesamowicie soczyste, przy których sok kapie po rękach …. jak i te twarde, przy których zęby można połamać!Dziś mam dla Was przepis na przepyszne ciasto czekoladowe z gruszkami i bitą śmietaną.Fantastyczny pomysł zarówno do popołudniowej kawki jak i słodkości na rodzinne przyjęcie.Polecam! SKŁADNIKI:* masło – 100 g* cukier drobny – 10 łyżek* mąka(...)następnie nie przerywając miksowania dodajemy po 1 jajku.Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy.Ciasto dzielimy na 2 części.Do jednej dodajemy kakao i posiekaną czekoladę – mieszamy.Gruszki obieramy , kroimy w kostkę.Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, zalewamy jasnym ciastem, wygładzamy.Na wierzch wyciągamy ciasto czekoladowe i układamy pokrojone gruszki.Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika

Ostra na Słodko
Tort Piernikowy 314

dosypać niewielką ilość mąki jednak nie za dużo ponieważ ciasto utraci puszystość. Ciasto umieszczamy na ok. 2 godziny w lodówce (lub ok. 25 minut w zamrażalce).Po tym czasie ciasto dzielimy na trzy części i formujemy krążki o średnicy ok. 20 cm bezpośrednio na papierze do pieczenia lub w tortownicach wyłożonych papierem do pieczenia. Ciasto będzie klejące, dlatego warto oprószać

Słodka Strona
Strucla makowa krucho - drożdżowa 341

minut, a potem zostawiamy w gorącej wodzie na 15 minut. Mak odcedzamy, dodajemy bakalie i miód, pianę z białek ubijamy na sztywno i łączymy z masą makową.3. Ciasto dzielimy na trzy części, wałkujemy na kwadrat o szerokości blaszki do pieczenia, smarujemy cienką warstwą masy makowej. Struclę zwijamy, a boki podwijamy pod spód ciasta. Gotowe rolady makowe układamy na blaszkach

Apetyczna babeczka
Drożdżowe z truskawkami i kruszonką 130

wyrośnięty rozczyn. Ciasto wyrabiamy przez ok. 15-20 minut, aż będzie gładkie. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30-40 minut, aby ciasto podwoiło swoją objętość. 3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na pół i wykładamy nim przygotowane blaszki, po czym raz jeszcze odkładamy je do ponownego wyrośnięcia.4. Piekarnik rozgrzewamy do 175 C. Na ciasto układamy truskawki, posypujemy kruszonką i pieczemy

Apetyczna babeczka
Bajgle w wersji slow 160

trzy tak jak list, a potem jeszcze raz na dwa. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na co najmniej osiem godzin.Po tym czasie ciasto dzielimy na 18 kawałków, z każdego formujemy kulkę i zostawiamy na 20 minut. W każdej kulce robimy palcem dziurkę i aby powiększyć dziurkę kręcimy ciastem dookoła palca tak jak hula

Kulinarne przygody Gatity
Wiśniowy marmurek 115

waniliowy- 1/2 szklanki oleju- 2 łyżeczki kakaoPrzygotowanie:Jajka ubijamy z cukrami na puszystą masę a następnie powoli wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wlewamy olej i dokładnie mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy kakao. Formę o wymiarach 25 cm x 35 cm smarujemy i wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy jasne ciasto, na nie przekładamy wydrylowane

Zainspirowana w kuchni
Cranberry Noel 94

Masło powinno być w temperaturze pokojowej. Masło ucieramy  w misce, dodajemy cukier puder i miksujemy do białości, dodajemy sól i mleko, potem wsypujemy żurawinę, pistacje, mąkę i miksujemy. Ciasto dzielimy na dwie części, z każdej części formujemy wałeczek, który owijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażarki na 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy ciasto, kroimy na plasterki, które rozkładamy

Blondynka Gotuje
NAJLEPSZE ciasto na pierogi i uszka 8923

mąki, mieszając wszystko łyżką. W międzyczasie dodajemy roztrzepane jajko i łączymy wszystkie składniki, zagniatamy na gładkie ciasto. Wykładamy na delikatnie podsypany mąką blat i wygniatamy przez ok. 7-8 minut. Zawijamy w folię i odstawiamy na ok. 30 minut. 2. Ciasto dzielimy na 8-10 części i każdą kolejno rozwałkowujemy na cienki placek (2-3 mm). Małą szklanką wycinamy kółka(...)sztuk). Po ponownym zagotowaniu zmniejszamy ogień do średniego i gotujemy pierożki lub uszka przez ok. 2 minuty licząc od czasu wypłynięcia ich na powierzchnię wody (ciasto powinno być miękkie). Długość gotowania zależy od grubości ciasta. Wyławiamy łyżką cedzakową na talerz. Pierogi lub uszka są gotowe do spożycia. JEŻELI MROZIMY NA POTEM: Pierogi lub uszka wkładamy do gotującej się wody (lekko

Be Fit Be Strong
Maślana chałka na kremówce z sezamem 104

roznosi się obłędny zapach, aż chce się skubnąć takiej gorącej chałki...mniam. Polecam. Upieczcie koniecznie :) Dobrej niedzieli Wam życzę :) Potrzebujemy: Na rozczyn: 5 dag świeżych drożdży 2 łyżki cukru pół szklanki śmietanki kremówki 30 % pół szklanki mleka 2 łyżki mąki tortowej Ciasto: 4 szklanki mąki tortowej 2 jajka pół szklanki cukru 1 cukier waniliowy 10 dag masła 82 % Dodatkowo(...)Ciasto: Jajka wbijamy do miski, wsypujemy oba cukry i miksujemy na puszystą masę. Masło roztapiamy i lekko studzimy. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy rozczyn, utarte składniki i stopione masło, następnie zagniatamy ciasto. Ciasto zagniatamy aż będzie gładkie i dobrze będzie odchodziło od ręki. Następnie ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. 3. Formowanie chałek: Wyrośnięte ciasto dzielimy

Izabelawkuchni
MINI TARTY Z CZEKOLADĄ I GRANATEM 81

zaczynamy zagniatać. Gdy z ciasta zaczną tworzyć się grudki dodajemy jajko i zagniatamy ciasto do momentu aż wszystkie składniki dobrze się połączą.  W razie potrzeby gdyby ciasto było zbyt luźne można dodać trochę mąki.  Ciasto formujemy w kulę, owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 1-2 godziny.  Ciasto dzielimy na 4 części i każdą część

RITA food channel
Tarta orkiszowa z cukinią 137

łącze ze sobą. Składniki ciasta dokładnie łącze ze sobą. Wyrabiam by powstała jednolita masa. Zawijam w folię spożywczą i przekładam do zamrażarki na ok 30 min. Po tym czasie dziele ciasto na dwie części i rozwałkowujemy. Formę do tarty smaruję masłem. Przekładam ciasto. Robię dziurki widelcem. Piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez

Gotowanie Patki
Domowy włoski makaron jajeczny z semoliną 186

powstałą mieszankę wlewamy do mąki. Mieszamy ciasto od środka studni, widelcem, do dobrego połączenia składników. Nie będą przypominać ciasta – z początku raczej kruszonkę.   Wyjmujemy ciasto na stolnicę i zaczynamy je zagniatać i ze sobą zlepiać – jeśli ciasto nie chce się ze sobą dobrze lepić, dodajemy jeszcze odrobinę wody – po łyżce, nie więcej! Ciasto musi być bardzo twarde, nie może(...)zagniatając ciasto na blacie. Zajmie to około 10-12 minut – finalnie ciasto musi być ultragładkie, bez śladu suchej mąki – konsystencją najbliżej mu będzie do dobrze wyrobionej modeliny.   Ciasto zawijamy w folię i dajmy mu odpocząć przynajmniej godzinę, żeby mąka zdążyła uwolnić gluten a ciasto stało się delikatniejsze i łatwe do wałkowania. RĘCZNE FORMOWANIE MAKARONU Podzielcie gotowe ciasto

Karo in the Kitchen
Pączki precle z curdem 133

lepiej do 30 minut. Odkładam  w ciepłe miejsce do wyrośnięcia przykryte ściereczką na 90 minut. Jak podwoi swoja objętość przekładam na stolnice podsypaną mąką i zagniatam. Ciasto dziele na porcje 40-50 g, wyjdzie około 18-19 sztuk. Każdą porcje formuję w wałek o długości 30 cm. Zwijam jak precla. Dwa końce ciasta splatam ze sobą dwa razy

wesoła kuchnia
Ciasto Metrowiec 119

Żółtka ucieramy z pudrem na puszystą masę, stopniowo wlewając wodę i olej. Następnie dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia- mieszamy. Z białek ubijamy pianę i delikatnie łączymy z ciastem. Dzielimy je na 2 równe części. Do jednej dodajemy kakao i mieszamy. Przygotowujemy 2 formy keksowe, natłuszczone i obsypane bułką tartą i wykładamy do nich ciasta. Pieczemy po 40 minut

Domowe ciasta
Calzone 118

ciepłe miejsce. W tym czasie podsmażamy cebulę z pieczarkami, kroimy szynkę, pomidorki koktajlowe i inne składniki, ścieramy ser żółty, czyli przygotowujemy nadzienie. Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni. Wyrośnięte ciasto dzielimy na trzy części, rozwałkujemy na okrągły placek. Smarujemy go sosem pomidorowym, posypujemy ziołami i na połowę kładziemy nadzienie, zostawiając odstęp od brzegu. Drugą częścią ciasta przykrywamy nadzienie i sklejamy brzegi

Na moim talerzu
Chleb na okrągło, żytni z kminkiem 134

dodajemy pozostałe składniki. Wyrabiamy ciasto kilka minut, aby otrzymać dość zwartą, ale miękką kulę. Przykrywamy i pozostawiamy w cieple do wstępnej fermentacji na około 1 godzinę. Po tym czasie dzielimy ciasto na 2 części, formujemy w podłużne lub okrągłe bochenki i pozostawiamy do ostatecznego wyrośnięcia. Ja z ciasta po wyrobieniu, odjęłam 600g zrobiłam z niego paluchy chlebowe. Część posypałam grubą

Leśny Zakątek
GRILLOWANE GRUZIŃSKIE CHLEBKI CHACZAPURI NA SŁODKO 125

ciasto będzie elastyczne i giętkie. Ciasto formujemy w kulę. Zostawiamy pod przykryciem na jakąś godzinę. Truskawki blendujemy. Dodajemy je do musu jabłkowego firmy Jamar . Przyprawiamy szczyptą cynamonu. Mieszamy. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8-10 części. W zależności od tego czy wolimy przygotować mniejsze czy większe chlebki. Każdą część wałkujemy. Na środek dodajemy farsz owocowy. sklejamy ciasto tak aby nie wypłynął

Kuchnia w oparach
Pizza z tuńczykiem i pieczarkami 196

cienkim cieście, z dodatkiem ziół prowansalskich, zasmakuje każdemu.  Czas oczekiwania na dostawę z pizzerii, jest podobny do czasu przygotowania własnej pizzy, a smak nieporównywalny, wiec do dzieła!!! :)  Ciasto: 35 dag mąki pszennej 7 g suchych drożdży 250 ml letniej wody 40 ml oleju 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru zioła prowansalskie dodatki: puszka tuńczyka 2 duże pieczarki

Takie tam pichcenie
Skubaniec 421

mikserem lub zagniatamy ręcznie. Jeśli ciasto jest zbyt sypkie i nie chce się połączyć dodajemy tłustą śmietanę aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji (ja dałam ok. 3 łyżki kremówki). Wyrobione ciasto dzielimy na 3 części: 2 większe na spód i 1 mniejszą na posypkę. Do jednej większej części dodajemy kakao i zagniatamy aż do uzyskania gładkiego ciasta. Konsystencja powinna przypominać plastelinę

Ciastkozercy
Ciasto marchewkowe 305

pory wszystkie ciasta marchewkowe jakie próbowałam miały zmiksowane jajka w całości. Mały zabieg, a jednak czuć różnicę. Nie będę się więcej rozpisywać. Zajrzyjcie do przepisu i do dzieła.   Ciasto marchewkowe składniki: 250 g startej marchewki 4 jajka 150 g masła (miękkiego) 100 g mielonych orzechów laskowych 100 g mąki owsianej 100 g miodu 1 pomarańcza (sok + skórka) 2 łyżeczki

Przysmaki Karolki
biscotti z suszonymi figami i orzechami 120

solą. W osobnym naczyniu miksujemy jajka z cukrem na puszysta masę. Do masy jajeczne dodajemy suche składniki i mieszamy np. szpatułką. Następnie dodajemy pokrojone figi oraz orzechy. Wszystko mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie część. Mokrymi dłońmi przekładamy (najpierw jedną część) na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, formując podłużny wałek, lekko spłaszczony. Z drugą częścią ciasta postępujemy tak samo, układamy

Domowy Smak Jedzenia
Pierogi gryczane z kapustą, grzybami i żurawiną 172

zależy od tego ile wchłonie jej mąką. Mniej więcej zawsze jest to około 1 szklanka. Woda ma być ciepła, ale nie gorąca. Wyrabiamy dokładnie ciasto, które będzie przypominać plastelinę. Ciasto dzielimy na 3 części. Jedną z nich bierzemy na stolnicę, podsypujemy mąką ziemniaczaną i wałkujemy na około 2 mm. Wycinamy koła i napełniamy farszem. Pozostałe ciasto na czas

Przysmaki Karolki
Puszyste drożdżowe bułeczki 149

rąk. Jeżeli jest za mokre dodajemy trochę mąki, jeżeli za twarde, mleka. Wyrobione ciasto odstawiamy pod przykryciem na około 45 minut w ciepłe miejsce. Pozostałe masło roztapiamy w rondelku. Ciasto dzielimy na 12 części. My najpierw dzielimy na pół, potem jeszcze raz na pół, i każde z czterech kawałków na trzy części, dzięki temu otrzymujemy w miarę równe kawałki

KasiaiKrzysiu.pl
Kruszonkowe ciasto z rabarbarem 134

bezglutenową. Kruche i półkruche ciasto z mąki ciężkiej, grubego przemiału często wychodzi bardzo suche. Jeśli robicie z mąki bezglutenowej, dodajcie mąkę kukurydzianą, aby nadała ciastu elastyczności. Odradzam mąki z orzechów, bo te sprawiają, że ciasto bardzo mocno się kruszy, tak w trakcie przygotowania ciasta, jak i po jego upieczeniu.   Kruszonkowe ciasto z rabarbarem Danie Ciasto Kuchnia Bez glutenu , Słodkości(...)rabarbar Sposób przygotowania Rabarbar obieramy, kroimy w kostkę, mieszamy z łyżką erytrolu i skrobi. Odstawiamy. Pozostałe składniki dokładnie ze sobą mieszamy. Ugniatamy ciasto, wyrabiamy do czasu, aż przekrojone będzie miało małe dziurki. Ciasto dzielimy na 2 równe części. Jedną część rozwałkowujemy, układamy w formie do pieczenia wyłożonej papierem. Na wierzch wykładamy równą warstwą przygotowany wcześniej rabarbar. Drugą część ciasta siekamy

Kucharzyca
Mini babeczi jak bombonierka 142

kolorowe posypki wykonanie: Jajko ubijamy mikserem z cukrem, mlekiem i oliwą. Do ubitej masy dodajemy mąkę owsianą, mąkę migdałową, proszek do pieczenia, kakao i szczyptę soli. Wszystko dokładnie łączymy. Ciasto dzielimy na trzy części. Do jednej dodajemy wiórki kokosowe, do drugiej powidła śliwkowe, a do trzeciej skórkę z pomarańczy i sok. Wysmarowane oliwą foremki napełniamy ciastem. Babeczki pieczemy we wcześniej

Przysmaki Karolki
Leniwe Na Słono 118

najlepiej aby było to tkz wczorajsze ziemniaki ) i przekładamy do miski, dodajemy twaróg, szczyptę soli i mieszamy całość do połączenia się. Ugniatamy w misce aby powstała taka kopułka. 3. Dzielimy ciasto na pół i uzupełniamy pusta połowę mąką pszenną, ziemniaczaną oraz dodajemy jajko tak aby całość zrównała się z druga częścią ziemniaków. Następnie zagniatamy całość. Dzielimy na kawałki, Kawałki

Gotowanie...to proste !
Pielmienie syberyjskie z wołowiną 204

elastyczne i odrobinę wilgotne, ale w żaden sposób nie lepiące i mokre. Odkładamy je zawinięte w foliowy worek na godzinę, żeby odpoczęło (nie musi leżeć w lodówce). Po godzinie ciasto dzielimy na 4 części, rozwałkowujemy na delikatnie podsypanej mąką stolnicy. Pielmiennicę posypujemy cieniutko mąką (wygodnie to zrobić przez gęste sitko), nakładamy na nią rozwałkowany płat ciasta. W dołki nakładamy gotowe

Karo in the Kitchen
Kołduny litewskie i ciasto pierogowe na maślance 282

elastyczne i odrobinę wilgotne, ale w żaden sposób nie lepiące i mokre. Odkładamy je zawinięte w foliowy worek na godzinę, żeby odpoczęło (nie musi leżeć w lodówce). Po godzinie ciasto dzielimy na 4 części, rozwałkowujemy na delikatnie podsypanej mąką stolnicy. Pierożnicę posypujemy cieniutko mąką (wygodnie to zrobić przez gęste sitko), nakładamy na nią rozwałkowany płat ciasta. W dołki pierożnicy nakładamy

Karo in the Kitchen
PIZZA CALZONE 110

resztę składników. Wyrabiamy bardzo dokładnie elastyczne ciasto. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Kiedy podwoi swoją objętość, wykładamy je na posypany blat mąką i zagniatamy. Ciasto dzielimy na 8 części. Każdą rozwałkowujemy na okrągły, cienki placek.  Placki smarujemy ketchupem i na każdym rozkładamy porcję pieczarek, szynki, salami, kukurydzy i sera. Brzegi ciasta dobrze sklejamy, wierzch pierożków

Kulinarne Fantazje Marioli
Chlebek truskawkowy 102

ciepłe miejsce, aby wyrosło. Truskawki kroimy na kawałki, podgrzewamy w rondelku z dodatkiem cukru waniliowego i płatków migdałowych. Zdejmujemy z ognia, dokładamy jogurt, mieszamy, czekamy aż wystygnie. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie porcje. Każdą z nich wałkujemy na prostokąt o wymiarach 30x40 cm. Na każdą część wykładamy nadzienie truskawkowe pozostawiając wolne brzegi. Każdą część ciasta zawijamy jak roladki, obie zlepiamy

Kucharzyca
Zebra dyniowo czekoladowa 228

musem dyniowym- możemy miksować na najwolniejszych obrotach.   Kolejnym krokiem jest dodanie przesianej mąki z proszkiem do pieczenia, cukru waniliowego, a na końcu oleju.   2. Ciasto dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy dwie łyżki kakao i mieszamy. Jeśli jest zbyt gęste, możemy dodać jeszcze 3 łyżki mleka. (Ja nie dodawałam.) Ciasto wylewamy po jednej łyżce naprzemiennie

Kuchnia w czekoladzie
BABKA TULIPAN Z KOKOSEM 102

stopni C.  Ciasto jest bardzo popularne i szybkie do zrobienia. Można dodawać różne dodatki np. w oryginalnym przepisie zamiast kiśli dodawany jest mak. Ja osobiście lubię mieszać dzielić ciasto na 3 lub 4 części i do każdej dodaję inny smak kiśla staram się tylko tak dobrać smaki by ładnie komponowały się kolory. Więc jak widzicie jest wiele możliwości zależy

Ciastka - domowe słodkości
Góralska pizza z oscypkiem i sosem żurawinowo- pomidorowym 117

konfiturą żurawinową. Dodajemy olwię, ocet, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz posiekany drobniutko rozmaryn i mieszamy. Na koniec przyprawiamy świeżozmielonym pieprzem i odstawiamy aby smaki się przegryzły. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części. Formujemy z niego dwa placki lekko je rozciągając. Kładziemy na blaszce wysmarowanej oliwą z oliwek i dalej delikatnie rozciągamy tak aby ciasto przybrało kształt koła. Na plackach

DefinicjaSmaku
piernik staropolski (dojrzewający) - etap II, III i IV 154

łyżek mleka/śmietanki/masła)    ew. jeszcze jakaś dodatkowe składniki na dekoracje - bakalie, cukrowe gwiazdki, lukier itp. :) Ok. 5-6 dni przed Wigilią (najlepiej 18-19 grudnia) Ciasto dzielimy na 2-3 równe części i wałkujemy na papierze do pieczenia na rozmiar blachy, w której będziemy piec (u mnie 20x25cm). Papier wraz z ciastem przenosimy na blachę, wkładamy

chili & sugar
Bułki śniadaniowe 88

miski wrzucamy i wyrabiamy ciasto przez 20 minut. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie znów przez kilkanaście sekund wyrabiamy i dzielimy ciasto na 12 części. Z każdej formujemy okrągłą bułkę i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Tak nie za blisko siebie, bo bułki jeszcze ładnie wyrosną. Znów przykrywamy ściereczką

Marder&Marder Manufacture
Karpatka czyli kremowy zawrót głowy 130

powstanie nie musi mieć jednorodnej konsystencji. Tym się nie przejmujcie. Po przestudzeniu do masy dodajemy po kolei wszystkie jajka cały czas miksując. Nasze ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Ciasto dzielimy na 2 części. Każdą po kolei rozsmarowujemy na blaszce z piekarnika lub w dowolnej formie do pieczenia cienką warstwą. Możecie rozsmarowywać łyżką lub ręką. Ciasto pieczemy na termoobiegu

Kulinarna Patilogia
Calzone 142

ciepłe miejsce. W tym czasie podsmażamy cebulę z pieczarkami, kroimy szynkę, pomidorki koktajlowe i inne składniki, ścieramy ser żółty, czyli przygotowujemy nadzienie. Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni. Wyrośnięte ciasto dzielimy na trzy części, rozwałkujemy na okrągły placek. Smarujemy go sosem pomidorowym, posypujemy ziołami i na połowę kładziemy nadzienie, zostawiając odstęp od brzegu. Drugą częścią ciasta przykrywamy nadzienie i sklejamy brzegi

NA MOIM TALERZU
Jabłecznik z budyniem 410

pudrem i proszkiem do pieczenia. Ścieramy na tarce jarzynowej zimne masło. Łączymy palcami masło z sypkimi składnikami, na kształt kruszonki. Dodajemy jajko, żółtka, śmietanę i skórkę cytrynową. Szybko zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie części (2/3 i 1/3), wkładamy do woreczków i kładziemy do zamrażarki na 2 godziny. Dużą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Większą część ciasta ścieramy na blaszkę, wyrównujemy

mojewypiekiinietylko
Pizza 236

całość dokładnie zagniatamy. Kiedy ciasto jest gotowe, formujemy je w kulę, odkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia ok 40-60 min (do podwojenia swojej wielkości). Następnie dzielimy ciasto na porcje. Z całości wyjdzie nam 2 olbrzymie pizze, 4 małe, lub więcej mini pizzy na cienkim cieście.Każdą porcję ciasta dokładnie rozciągamy, wałkujemy na okrągło. Na obrzeża układamy

Malinowe Pocałunki
DWUKOLOROWE CIASTO Z BRZOSKWINIAMI 214

Wykonanie:Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier i ubijamy na puszystą masę. Nie przerywając ubijania dodajemy kolejno mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz mleko. Na koniec wlewamy olej. Ciasto dzielimy na pół, do pierwszej części - jasnej dodajemy aromat cytrynowy, do drugiej dodajemy kakao oraz aromat rumowy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy najpierw jasne ciasto, układamy owoce a następnie

Walijskie Pichcenie
SZARLOTKA NA KRUCHYM ORKISZOWYM SPODZIE, OTULONA BEZOWĄ KOŁDERKĄ I OBSYPANA KRUSZONKĄ 342

ksylitol, żółtka i zimne masło pokrojone na mniejsze kawałki siekamy nożem i zagniatamy energicznie kruche ciasto. Ja wysługuję się przy tym hakiem miksera, który rewelacyjnie wyrabia kruche ciasto. Zagniecione ciasto dzielimy mniej więcej na dwie równe części, jedną wykładamy na dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wygniatamy spód (można go ponakłuwać widelcem), blaszkę z ciastem wstawiamy do lodówki

Smaczne Zdrowe
Serowe rogaliki z białym makiem i bakaliami 197

dodajemy pokrojone w kostkę masło i ser twarogowy, wyrabiamy hakiem robota. Można zagnieść ciasto ręcznie, ale wtedy wymaga chłodzenia w lodówce. Wiadomo, że ciasto kruche nie lubi podwyższonej temperatury.  Ciasto dzielimy na kilka 4 części , każdy kawałek rozwałkowujemy w kształcie koła, wykładamy farsz zostawiając wolne miejsce wokół rantu i na środku koła.  Radełkiem wycinamy z ciasta 8 trójkątów

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię