ciasto na niedziele - 9234 przepisów (strona:76/616)

Kruche Ciastka Potrójnie Czekoladowe 203

połączenia składników. 2. Do maślanej masy wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i mieszamy mikserem na średnich obrotach, aż powstaną wilgotne okruchy. Dodajemy wszystkie czekolady i rękoma zagniatamy ciasto. 3. Ciasto dzielimy na dwie części i rolujemy każdą część ( patrz FILM ), robiąc dwa ruloniki/walce. Każdy rulonik obtaczamy w cukrze ( patrz FILM ) i zawijamy w folię spożywczą. Oba kawałki ciasta wstawiamy

Mała Cukierenka
Torcik czekoladowo – orzechowy i taka zwykła historia o Nim i o Niej 112

papierem do pieczenia i smarujemy boki masłem. Podsypujemy bułka tartą. Masę przekładamy do tortownicy i pieczemy w 180C przez ok. 45-50 min do „suchego patyczka”. Przestudzone ciasto dzielimy na 3 równe części. Każdy blat smarujemy ulubioną konfiturą. Mascarpone mieszamy z kremem z orzeszków (mieszałam łyżką). Masę wykładamy na blat wysmarowany konfiturą, przykładamy kolejny blat ciasta, lekko docisakmy

Raj dla Podniebienia
Zakręcona Chałka z nadzieniem cynamonowym czyli Niedzielne Śniadanie odc.98 207

lodówki. Jeśli ciasto rosło w lodówce wyjmujemy je na pół godziny przed pieczeniem. Przygotowujemy nadzienie. W misce mieszamy olej, cukier i cynamon oraz sól. Rozgrzewamy piekarnik do 190 st.C. Dzielimy ciasto na 3 części. Rozwałkowujemy każdy kawałek na prostokąt. Smarujemy nadzieniem tak by 2 cm z brzegu ciasta pozostało bez nadzienia. Zwijamy ciasto jak roladę. Otrzymujemy 3 roladki, każdą lekko

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pita 154

delikatnie mąką w trakcie wyrabiania, jeśli ciasto jest zbyt klejące. Gotowe ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Odstawiamy do wyrośnięcia na 2-3 godziny. Piekarnik nagrzewamy do 230 stopni. Ciasto dzielimy na 8 części, z każdej robimy kulkę, którą następnie cienko rozwałkowujemy. Placki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez 5-7 minut, aż ciasto całkowicie się

Smakowity Blog Kulinarny
Kruche ciasto z brzoskwiniami i budyniem 3602

Dokładnie mieszamy. Następnie dajemy zimną margarynę, którą nożem siekamy, delikatnie łącząc z suchymi produktami. Wbijamy jajko i same żółtka. Najpierw końcem noża mieszamy a następnie dłonią zagniatamy ciasto. Wyrobione ciasto dzielimy na dwie części i zawijamy każdą w folię aluminiową. Jedną wkładamy do zamrażarki a druga na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie, blaszkę (24x29cm) wyklejamy ciastem z lodówki

Tagebuch po polsku
Maślane bagietki z sezamem 165

zagniatamy ciasto. Ciasto jest miękkie i lekko lepkie, ale winno się dać ładnie uformować w kulę. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Po tym czasie dzielimy ciasto na dwie części i formujemy bagietki. Ja wałkuję ciasto i zwijam jak roladę, zawijając pod spód końce. Bagietki układamy na blaszce do pieczenia, odstawiamy do wyrośnięcia na około

Słodkie okruszki
Bułeczki zajączki do koszyczka wielkanocnego 130

ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie dodajemy pozostałą część mąki, olej rzepakowy i wyrabiamy na gładkie, jednolite ciasto.  W zależności od potrzeby dodajemy mąki.  Ciasto dzielimy na 10 równych części, formułujemy lekko podłużne bułeczki, wykałaczką robimy dwie dziurki – będą to oczka zajączka.  W każdy otwór wkładamy po jednym ziarenku słonecznika.  Nożyczkami nacinamy

Moniki Smakołyki
137. Chaczapuri z serkiem feta 108

dodajemy mąkę i mieszamy, po chwili dodajemy mleko, delikatnie podgrzewamy i dodajemy pokruszony serek feta, podgrzewając i mieszając do połączenia się składników na samym końcu dodajemy żółtka i doprawiamy. Ciasto dzielimy na dwie części i wałkujemy bardzo cienko na okrągło (podane proporcje są na dużą patelnie 32 cm średnicy). Patelnie delikatnie smarujemy oliwą i wkładamy jeden płat ciasta

Jadło i czytadło
Kruche rogaliki z marmoladą 149

zetrzeć na tarce) Przygotowanie: Mąkę z masłem wyrobić. Ja to robię za pomocą tłuczka do ziemniaków, ponieważ dłońmi zbyt szybko ogrzejemy margarynę. Dodajemy pozostałe składniki i szybko wyrabiamy dłońmi. Ciasto dzielimy na 4 porcje. Pozostałe 3 wkładamy do lodówki owinięte w folię. Jedną część wałkujemy na około 3-5mm w kształcie koła. Dzielimy na trójkątny, na szerszą część trójkąta

Amatorka kuchenna
Kruchy placek morelowo budyniowy 152

pieczenia) przesiewamy i dokładnie mieszamy. Dobrze schłodzone masło ścieramy na tarce. Palcami łączymy starte masło z mąką na grubą kruszonką. Dodajemy żółtka, śmietanę i łyżkę lodowatej wody. Szybko wyrabiamy ciasto. Dzielimy je na 2 części, wkładamy do woreczków i chłodzimy (w lodówce lub zamrażarce). Ja zrobiłam z podwójnej porcji, po prostu lubię mieć „zapas pod ręką”. Gdy ciasto się schłodzi

mojewypiekiinietylko
Tort miś 173

ostygnięcia. Cukry, jajka, margarynę, mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia miksujemy mikserem ok. 2 minut, aż powstanie jednolite ciasto. Na końcu dodajemy roztopioną (chłodną, ale jeszcze płynną) czekoladę.Ciasto dzielimy na dwie części wykładamy do tortownicy o średnicy 26cm, wysmarowanej margaryną i posypanej mąką. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180°C ok. 25 minut (sprawdzamy patyczkiem). Ciasta po upieczeniu

NA MOIM TALERZU
Empanada gallega, hiszpański "kulebiak" 149

przyprawiamy. Dusimy jeszcze przez parę minut, aż cebula będzie szklista. Farsz studzimy. Empanadę będę piekła w skalnej formie o średnicy 30 cm. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części. Najpierw wałkujemy jedną część na okrągły placek o średnicy około 32-33 cm. Plackiem wykładamy natłuszczoną formę i wywijamy brzegi do góry. Na cieście układamy

Kulinarne przygody Gatity
cygańska droga czyli walka z galaretką 179

delikatnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Biszkopt pieczemy 30 minut w 180 stopniach. Masa: ucieramy margarynę z cukrem i dodajemy jajka, a na koniec olejek cytrynowy.  Ciemne ciasto dzielimy na dwie części na jednej rozsmarowujemy połowę masy. Na wierzch kładziemy plastry biszkoptu na przemian z plastrami galaretki. Na wszystko nakładamy resztę masy i przykrywamy  ciemnym ciastem. Wierzch

ciastkarnia na kruchym spodzie
Szarlotka z lodami według Magdy Gessler 239

soli. Całość wyrabiamy na jednolitą masę. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na około 2 godziny. W tym czasie przygotowujemy jabłka. Obieramy je oraz kroimy w kostkę. Umieszczamy w garnuszku z dodatkiem cukru i cynamonu. Całość dusimy na małym ogniu około piętnastu minut.  Po schłodzeniu ciasta dzielimy go na dwie części: większą około 2/3 objętości

Kolizje Smaków
Orzechowa szarlotka 164

łyżki  bułki tartej   3 białka   80 g drobnego cukru do wypieków   1 łyżka mąki ziemniaczanej  Wszystkie składniki na kruchy spód szybko wyrobiamy. Powstałe ciasto dzielimy na 2 części - około 2/3 i 1/3, każdą zawijamy w folię spożywczą. Wiekszą wkładamy do lodówki na 1 h, a mniejszą zamrażamy ( ok. 2 h). Kiedy ciasto się chłodzi

Mia Cucina Sofieta