ciasto na niedziele - 9234 przepisów (strona:85/616)

Świąteczne ciasto – orzechowiec z masą kawową 130

przesiewamy mąkę, dodajemy masło pokrojone na drobne kawałki i siekamy nożem, dodajemy jajka, ponownie siekamy nożem, dodajemy cukier oraz miód i sodę rozpuszczone w mleku, zagniatamy ciasto rękoma. Wyrobione ciasto dzielimy na 2 równe części. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni. Z papieru do pieczenia wycinamy 2 prostokąty, dokładnie odpowiadające spodowi naszej blaszki do pieczenia (u Agaty 22cmx34cm). Na środku

KulinarneImpresje.pl
Krówka 274

cytrynowe, 2 łyżki drobnego cukru, dodatkowo: puszka masy kajmakowej o smaku krówki, 100 g orzechów włoskich. Wykonanie: Z mąki, jajek, masła, miodu, cukrów i proszku do pieczenia zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części. Pierwszą część rozwałkowujemy i nakładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Blaszkę 36x25 wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 30 minut. Podobnie

paapilotkaa
Rogaliki drożdżowe z nadzieniem w trzech smakach 124

wstawiamy na 1 godzinę do lodówki.  5. Piekarnik rozgrzać do 200 st C. Ciasto wyjąć z lodówki powinno być elastyczne,wyrośnięte i miękkie jednocześnie.  6. Ciasto dzielimy na 3 równe części formujemy kulę i wałkujemy każdą na koło.  koło dzielimy na osiem części na każdą z nich nakładając nie za dużą porcję nadzienia.  Zawijamy od podstawy

vaniliowoczekoladowa
Zebra 90

momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści, a piana będzie lśniąca. Teraz dodajemy stopniowo po jednym żółtku na przemian z mąka, wodą i olejem. Miksujemy do połączenia się składników. Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy kakao i mieszamy, do drugiej 2 łyżki mąki i również mieszamy. Dno tortownicy o wymiarach 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na środek wykładamy

Wędrówki po kuchni
KRUCHE CIASTO Z JAGODAMI I KOKOSEM 269

dowolne owoce (u mnie 300g mrożonych jagód) Wykonanie:  Wszystkie składniki przewidziane na kruche ciasto wykładamy na stolnicę (blat kuchenny) i wyrabiamy do połączenia się składników. Po dokładnym wyrobieniu ciasto dzielimy na 2 części : większą (ok. 2/3) i mniejszą (ok. 1/3). Mniejszą wkładamy do zamrażalnika (łatwiej będzie nam zetrzeć ją na tarce), a większą delikatnie rozwałkowujemy i przekładamy na blaszkę

Walijskie Pichcenie
Por fawor! Karnawałowe faworki – kruche i delikatne 173

razy (wpadłam w trans, nie liczyłam). Na powiększeniu zobaczycie dokładniej jaką ma strukturę. Po tak okrutnym traktowaniu ciasto pakujemy w folię i chłodzimy przez minimum godzinę w lodówce. Schłodzone ciasto dzielimy na cztery porcje i każdą po kolei wałkujemy. Im cieniej, tym lepiej. Ja nienawidzę grubych faworków i zawsze śmieję się, że moje pękają od samego patrzenia. Ale prawda jest

Karo in the Kitchen
Drożdżowe różyczki z masą makową. 336

minut ,aż zaczną pracować . Następnie dodać mąkę ,jajko i letnie masło i wyrabiać ciasto ,aż zacznie odchodzić od rąk .Odstawić pod przykryciem na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto dzielimy na małe kuleczki ,rozwałkowujemy wzdłuż na coś w rodzaju prostokąta ,ale bez wielkiej dokładności i rozsmarowujemy na każdym kawałku masę makową ,zwijamy w rulon wzdłuż dłuższego boku i skręcamy

Ladylaura.
Babka tulipan. 101

Jajka ubijamy, dodając kolejno po sporej łyżce cukru, na puszystą, jasną masę. Do masy jajecznej dodajemy mleko, przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, olej i dokładnie miksujemy. Ciasto dzielimy na cztery części, do jednej dodajemy budyń, do drugiej kisiel, do trzeciej kakao, a do czwartej suchy mak. Każdą część dokładnie mieszamy. Formę smarujemy masłem, wysypujemy bułką tartą

Rozpustne gotowanie
Szarlotka z bezą 360

jabłek, cukier waniliowy, łyżka cynamonu, sól. Wykonanie: Mąkę i proszek do pieczenia siekamy nożem z margaryną. Następnie dodajemy 5 dag cukru, żółtka i śmietanę i zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na godzinę. Jabłka obieramy, myjemy i ścieramy na dużych oczkach tarki a następnie smażymy w garnku, dodając cynamon i cukier

paapilotkaa
Szarlotka wiedeńska 169

jarzynowej bezpośrednio do mąki z dodatkami i mieszam lub siekam do połączenia się składników. Wlewam rozmieszane żółtka i zagniatam kulę ciasta, którą wstawiam na 2 godziny do lodówki.  Ciasto dzielę na dwie części. Jedną rozwałkowuję cieniutko, przekładam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na spód nasypuję bułkę tartą. Jabłka obieram ze skórki, 4-5 ścieram na tarce o dużych

Ciasteczkowy Potwór
wielkanocny mazurek kajmakowo jabłkowy 156

jajko wykonanie: Mąkę siekamy z zimnym masłem masłem. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na ok. 45 min. Następnie ciasto dzielimy na 2 części i z każdej rozwałkowujemy placek o grubości 1/2 cm. Wycinamy jednakowe blaty (w moim przypadku 21 x 32 cm) a z okrawków formujemy rant i przyklejamy

Domowy Smak Jedzenia
Placek z rabarbarem i dżemem truskawkowym + film 160

puder do posypania przepis Do miski wsypujemy przesianą mąkę oraz cukier, dodajemy żółtka oraz miękkie pokrojone masło, wsypujemy również proszek do pieczenia i dodajemy śmietanę. Dłonią wyrabiamy ciasto . Wyrobione ciasto dzielimy na dwie części i wkładamy na pół godziny do lodówki aby się schłodziło. Opłukany rabarbar kroimy na około centymetrowe kawałki. Do posmarowanej tłuszczem tortownicy ścieramy na tarce o dużych

Smakowite Dania
ryba w cieście 95

objetosci. W tym czasie jak nasze ciasto rosnie, przygotowujemy nadzienie. Pieczarki czyscimy i szatkujemy drobno; podsmazamy je razem z cebulkami, doprawiamy do smaku. Rybe przyprawiamy z obu stron. Wyrosniete ciasto dzielimy na 2 czesci. Z pierwszej walkujemy placek i wycinamy nozem ksztalt ryby. Delikatnie przenosimy na blache(wczesniej trzeba ja posmarowac maslem i podsypac maka). Brzegi rybki smarujmey bialkiem

w mojej kuchni
Makowiec drożdżowy 162

orzechy, migdały i rodzynki. Ubijamy na sztywno pozostawione białka i dodajemy do masy makowej z ekstraktem wanilowym i rumem. Delikatnie mieszamy. Jeżeli szykujemy masę samodzielnie zaglądamy do Joanny. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części. Każdą wałkujemy na prostokąt grubości ok. 3mm. Nakładamy 1/3 masy makowej pozostawiając 2 cm od brzegu. Zwijamy roladę, wzdłuż dłuższego boku, podwijając końce pod spód

mojewypiekiinietylko
Karpatka 354

ciasta:Wodę zagotowujemy, rozpuszczamy w niej margarynę, a następnie dodajemy mąkę. Troszkę zagotować, mocno mieszając, a następnie odstawiamy do wystygnięcia. Dopiero potem dodajemy całe jajka i mieszamy mikserem. Ciasto dzielimy na 2 części. Rozsmarowujmy je cienko na blachach wyłożonymi papierem do pieczenia. Pieczemy 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Aczkolwiek podany przeze mnie czas pieczenia zależy

upichcic