ciasto na niedziele - 9234 przepisów (strona:89/616)

Szybka ciabatta 94

misy, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 2-3 h 3. Po tym czasie wykładamy dwie płaskie blachy papierem do pieczenia i posypujemy obficie mąkę, ciasto dzielimy na pół, wylewamy na każdą z blach i przy pomocy papieru do pieczenia, podciągając brzegi papieru, formujemy bochenek, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce

Słodki Kompromis
Szarlotka z budyniem 1283

Mąkę wysypać na blat i posiekać z masłem . Dodać pozostałe składniki ciasta , posiekać nożem, aż składniki się połączą Zlepić wszystko szybko rękoma. Nie zagniatamy zbyt długo ,żeby nie ogrzewać ciasta . Dzielimy na dwie równe części i wkładamy do lodówki na kilkanaście minut. Jabłka obieramy , kroimy na mniejsze części. Wrzucamy na patelnię wraz z wodą i cukrem. Smażymy na małym ogniu

Malinowa Kawiarenka
Karpatka 147

proszkiem do pieczenia, zdejmujemy z ogania i jeszcze przez chwilę mieszamy do połączenia się składników. Odstawiamy do wystudzenia. Do przestudzonej masy wbijamy całe jajka i dokładnie ucieramy.  Ciasto dzielimy na dwie części i wykładamy na dwie równe blaszki posmarowane margaryną i posypane bułką tartą ( u mnie 25x30 cm), wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy w temeraturze 170 st. C przez

Słodka Kraina Wypieków
KRUCHE, MAŚLANE CIACHA ORKISZOWO-JAGLANE 210

jest, to kilka zawsze musi takich być...) Wszystkie składniki ciasta umieszczamy w misie miksera i zagniatamy (przy pomocy haka) kruche ciasto .Można również zagnieść ciasto ręcznie. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części i rozwałkowujemy po kolei na blacie. Następnie wykrawamy krążki (u mnie metalową obręczą o śr.7,5cm). Gotowe ciacha układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy

Smaczne Zdrowe
Łazanki z makiem 196

Składniki masy makowej:-15 dkg mielonego maku-2 i 1/2 szklanki mleka-4-5 łyżek miodu-garść orzechów włoskich i garść rodzynek   Z podanych składników zagniatamy ciasto.   Dzielimy na dwie porcje i rozwałkowujemy na cienkie placki.   Pozostawiamy do przeschnięcia.   Zagotowujemy mleko.Dosypujemy mak i na małym ogniu gotujemy ok. 15 minut

Maminek kulinarny
Ciasto drożdżowe z jabłkami i serem 122

pozostałe mleko, dodajemy jajka, sól i aromat.Wstępnie zagniatamy.Dosypujemy stopniowo mąkę i wyrabiamy ciasto.Wlewamy roztopione masło i wyrabiamy do czasu, aż się wchłonie.Odstawiamy do wyrośnięcia.   Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części.   Na stolnicy formujemy prostokąty o długości blaszki, na której będą się piekły.W dwa prostokąty zawijamy jabłka.   Układamy je na dnie blaszki

Maminek kulinarny
Kruche rogaliki z marcepanem i bakaliami 190

wsypujemy do misy robota, dodajemy szczyptę soli, pokrojoną w kostkę masło i gęsty jogurt grecki, wyrabiamy hakiem robota. Oczywiście ciasto można zagnieść ręcznie. Ciasto nie wymaga chłodzenia w lodówce. Ciasto dzielimy na 2 części, każdy kawałek rozwałkowujemy w kształcie koła, może też to być prostokąt,  z każdego koła wycinamy 12 trójkątów i nie mamy odpadów. Przy szerokiej krawędzi trójkąta kładziemy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kopytka jaglane z boczniakami i szalotką 200

zwilżoną wodą dłonią i dzielimy całość na 4 równe części. Jedną część kaszy wyjmujemy, a w to miejsce wsypujemy skrobię ryżową i ziemniaczaną (jeśli nie macie skrobi ryżowej, sama ziemniaczana wystarczy). Wszystko razem mieszamy widelcem (jak gotowanie ziemniaki na knedle czy kotlety ziemniaczane ), tak żeby fragmenty kaszy równomiernie otoczyły się w mące. Dlaczego w cieście nie ma jajka? W ogóle(...)stolnicy silikonowej nie potrzebuje już ani grama mąki więcej, na drewnianej będzie potrzeba je lekko podsypać. Dalej postępujemy dokładnie tak samo jak przy klasycznych kopytkach szykowanych z ziemniaków – ciasto dzielimy na porcje, z każdej toczymy wałek grubości około 2,5-3cm, spłaszczamy go nożem na wysokość centymetra i pod skosem kroimy wałek na pojedyncze, zgrabne kluseczki.   W dużym

Karo in the Kitchen
Szybkie, włoskie faworki dwuskładnikowe, bez jajek 175

śmietany (dałam 18%) Wykonanie Zagniatamy ciasto z podanych składników. Jeśli jest zbyt rzadkie, dodajemy mąki. Ciasto ma być elastyczne. Ciasto kilka razy składamy i uderzamy wałkiem w celu napowietrzenia. Ciasto dzielimy na 3 części, każdą część rozwałkowujemy na cienki okrąg. Wykrawamy niewielkie prostokąty radełkiem. Faworki smażymy na złoto z obu stron. Podajemy posypane cukrem pudrem Artykuł Szybkie, włoskie faworki dwuskładnikowe

Mieszam w Garnku
CIASTO PANI WALEWSKA 295

CIASTO: Mąkę razem z pudrem, proszkiem i amoniakiem przesiewamy, dodajemy masło i siekamy. Następnie dodajemy żółtka i śmietanę. Zagniatamy ciasto i chowamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto dzielimy na pół. Wałkujemy i przekładamy na 2 takie same blachy (wyłożone papierem) Każdą część smarujemy słoikiem powidła i wykładamy beze.   BEZA: Białka ubijamy na sztywno, powoli dosypujemy(...)cukier, miksujemy. Na końcu dodajemy mąkę ziemniaczaną. Dzielimy na pół,  smarujemy na powidło. Posypujemy płatkami i orzechami. Pieczemy w 150 st. C termoobieg lub 180 st. C góra dół ok. 25 minut. KREM: Masło ubijamy na puch, dodajemy po łyżce budyniu aż do wyczerpania. SKŁADANIE: Ostudzone ciasto wyciągamy z blaszek tak, żeby beza była na górze. Krem wykładamy

Pani na deser
Ciasto orzechowo-jabłkowe bez pieczenia 137

godziny. Migdały mielimy. Orzechy włoskie wrzucamy do misy miksera i drobno miksujemy. Dodajemy zmielone migdały, daktyle, miód lub syrop klonowy, olej kokosowy. Miksujemy przez chwilę do momentu połączenia składników. Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną częścią wykładamy spód formy i wkładamy do lodówki na około 20 minut. Jedno jabłko, pół pomarańczy, wymoczone daktyle, cynamon i gałkę muszkatołową dokładnie miksujemy. Pozostałe

Moja Mama Gotuje
Ciasto "Pawi ogon" z serową roladą 608

dodajemy pianę ubitą ze szczyptą soli z 3 pozostałych białek. Delikatnie łączymy za pomocą łyżki i przelewamy na wyłożoną papierem blaszkę. Pieczemy ok pół godziny w temp 200st. Zimne ciasto dzielimy na 4 części. Wałkujemy na długość i szerokość foremki. Jeden placek przekładamy na blaszkę i pieczemy w temp. 200st C ok 20 minut. Pozostałe 2 części smarujemy powidłami

Kuchnia w czekoladzie
Ciasto Aniołek 453

jajka szklanka cukru 2 cukry waniliowe 250g margaryny 3 łyżki mąki ziemniaczanej Dodatkowo: wiórki kokosowe Kruche blaty:  Składniki na kruche blaty mieszamy razem i zagniatamy gładkie ciasto. Dzielimy na 4 części. Każdą z nich rozwałkowujemy, układamy w blasze na papierze do pieczenia  i pieczemy około 13-15 minut w 180 stopniach. Trzeba uważać, żeby nie przepiec zbytnio blatów

Czerwona Porzeczka
Sernik krakowski 175

Dobrze schłodzone masło ścieramy na tarce do miski z mąką. Palcami łączymy starte masło z mąką, na grubą kruszonkę. Dodajemy żółtka, śmietanę, wodę różaną i lodowatą wodę. Szybko wyrabiamy ciasto. Dzielimy je na 2 części - ¾ i ¼ – wkładamy do woreczków i przez noc chłodzimy w lodówce. Na drugi dzień porcję ¾ rozwałkowujemy na prostokąt wielkości blaszki (u mnie o wym. 39cm

mojewypiekiinietylko
Babka kolorowa 111

mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy do misy miksera wciąż miksując. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z resztą masy. Już nie mikserem tylko szpatułką, delikatnie. To ciasto dzielimy na 4 równe części. Do każdej z osobna dodajemy: kisiel cytrynowy, kisiel wiśniowy z odrobiną czerwonego barwnika spożywczego, kakao i mak. Delikatnie mieszamy. Formę do babki (taką z kominem

Marder&Marder Manufacture