ciasto na niedziele - 9234 przepisów (strona:94/616)

Miodownik 338

ognia i przekładamy go do miski wypełnionej zimną wodą dalej mieszając  do momentu aż krem całkowicie ostygnie. Masło ucieramy, dodając stopniowo budyń.  pożądaną gęstość. Przygotowane ciasto dzielimy na 10 równych części*, które następnie cienko rozwałkowujemy i wycinamy na równe kawałki (ja pomogłam sobie formą keksową), następnie wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około

Słodkie Przyjemności
Kafelki drożdżowe z rodzynkami 101

odstawiamy do wyrośnięcia.   Rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm.   Smarujemy roztopionym masłem lub olejem.   Posypujemy brązowym cukrem i wiórkami kokosowymi.   Ciasto dzielimy na pasy,układamy jeden na drugim,ostrym nożem tniemy pasy na kwadraty.   W podłużnej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy nasze kwadratyi pozostawiamy do wyrośnięcia.Smarujemy roztrzepanym

Maminek kulinarny
Babka tęczowa 149

żółtka od białek.Białka ubijamy na sztywna pianę.Dodajemy cukier i cukier wanilinowy i miksujemy do rozpuszczenia cukru.Dodajemy olej oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy.Powstałe ciasto dzielimy na 4 części.   Do pierwszej części dodajemy żółtka i łyżkę mąki i miksujemy.   Do drugiej dodajemy kisiel w proszku i miksujemy.   Do trzeciej

Maminek kulinarny
ciasto drożdżowe z serem i śliwkami 96

ręki. (Do wyrabiania ciasta spokojnie możemy użyć robota kuchennego z końcówką np. hak) Wyrobione ciasto pozostawiamy w naczyniu, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części. Jedną przekładamy do formy (ok. 21×32 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Drugą delikatnie rozwałkowujemy i kroimy w poprzek na paseczki. składniki na warstwę śliwkową

Domowy Smak Jedzenia
Sernik Harataniec 205

można użyć dobrej jakości z wiaderka) Wykonanie: 250 g masła lub kostki do pieczenia siekamy, dodajemy proszek do pieczenia, 3 żółtka, 3/4 szklanki cukru, śmietanę i zagniatamy.  Następnie ciasto dzielimy na 3 części. Jedną odkładamy na bok - ona zostaje jasna. Pozostałe dwie natomiast zagniatamy z kakao i dzielimy na pół. Zawijamy w folię i chowamy do zamrażarki na minimum

Poezja Smaków - blog kulinarny
Ciasto makowo-orzechowe 140

białka kilka kropli olejku migdałowego odrobina cynamonu 1 łyżeczka kawy prawdziwej mielonej Dodatkowo: wiśnie smażone 1. Ciasto kruche: na stolnicę dajemy wszystkie składniki oprócz kakao i miesimy ciasto. Ciasto dzielimy na 3 części, do jednej dodajemy 1 łyżkę kakao, zagniatamy i dajemy ją do zamrażalnika. Mak: mak zaparzamy, studzimy i mielimy dwa razy przez maszynkę. Do maku dodajemy cukier(...)dokładnie ucieramy. Mak i orzechy dzielimy na dwie części. 2. Jeden biały placek dajemy na formę o wymiarach 23x38 cm wyłożoną papierem do pieczenia, Na placek wykładamy smażone wiśnie. 3. Na wiśnie wykładamy wzdłuż paskami po jednej części maku i orzechów. Dajemy po trzy paski. 4. Na to ścieramy na grubej tarce ciasto brązowe z zamrażalnika . 5. I potem wykładamy

Kuchnia u Bietki
Babka zebra 120

Zmieniamy obroty miksera na najmniejsze, do sztywnej piany dodajemy żółtka a następnie na przemian w dwóch partiach olej, aromat, wodę i mąkę. Miksujemy tylko do połączenia składników.  2. Ciasto dzielimy na dwie równe części. Do jednej dodajemy 3 łyżki kakao, do drugiej 3 łyżki mąki pszennej, dokładnie mieszamy.  3. Do formy na babkę z kominem nakładamy na przemian

Szefowa kuchni
"Tego tutaj chcę podwójnie..." - rabarbarowy pleśniak 130

odstawiam, żeby puścił sok. Teraz czas na ciasto. W mącznym wulkanie umieszczam żółtka. Dokładam zimne masło, kostkę 200g. Siekam, a następnie szybko zagniatam na jednolite ciasto. Utoczony walec z ciasta dzielę na 3 w miarę równe części. Jedną rozwałkowuję i umieszczam w blaszce wysmarowanej masłem. Używam blachy o wielkości około 25 na 40 centymetrów.  Może się lekko rwać

I tu będę miała takie te
Ciasto z jabłkami 157

margaryny250 g cukru3 jajka2 łyżeczki proszku do pieczeniaJabłka:2 litrowe słoiki prażonych jabłek (lub 1,5 kg świeżych)2 galaretki pomarańczowecukier do smakuSposób wykonania:1. Z podanych składników zagniatamy ciasto, dzielimy na 3 części i pieczemy osobno 3 placki na rumiano w 180 st.C. Studzimy.2. Jabłka prażone podgrzewamy, wsypujemy suche galaretki i mieszamy do rozpuszczenia. (Jeśli używamy świeżych jabłek, należy

Kuchnia domowa Ani
Szarlotka z karmelem 162

proszku do pieczeniaDodatkowo:8 dużych jabłeklukierpuszka masy karmelowejWykonanie:Mąkę przesiewamy przez sitko i wysypujemy na stolnicę. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto aż powstanie z niego jednolita masa. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części. Pierwszą rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 25 cm na 35 cm i układamy na spodzie formy do pieczenia. Jabłka myjemy przekrawamy na pół i obieram

ciastkarnia na kruchym spodzie
Flatbread, czyli chlebek z patelni 157

blat lub stolnicę oprószoną mąką i wyrabiamy gładkie elastyczne ciasto.Zagniecione ciasto formujemy w kulę i wkładamy do miski. Przykrywamy folia spożywczą i odstawiamy na 30 minut.Po tym czasie ciasto dzielimy na 8 równych części i formujemy z nich kulki. Każdą kulkę obtaczamy w mące i wałkujemy na placem o grubości 2-3 mm.Patelnię o średnicy 24 cm mocno rozgrzewamy

Kulinarne przygody Gatity
Pizza Calzone a stylu Reuben 140

mąkę, ale nie całą, zwykle zużywam 3 i 3/4 szklanki mąki. Kiedy ciasto odchodzi od dłoni wlewam łyżkę oliwy i wyrabiam do czasu, aż ciasto przestanie się błyszczeć. Wyrobione ciasto dzielę na dwie części i formuję dwie kulki, które układam na deskę oprószoną mąką, wierzch smaruję odrobiną oliwy z oliwek, przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na około godzinę

Blondynka Gotuje
Karpatka. 144

minut do ostygnięcia. Po tym czasie miksujemy przestudzone ciasto i do jeszcze ciepłego wbijamy pierwsze jajko i dokładnie miksujemy, następnie wbijamy po kolei kolejne jajka i miksujemy. Powstałe ciasto dzielimy na 2 części i jedną z nich przekładamy na wyłożoną papierem blaszkę o wymiarach 25x40 cm. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 210 stopni C i pieczemy 20 minut

Rozpustne gotowanie
Szarlotka na kruchym cieście 130

łyżeczka cynamonu Przygotowanie   Cytrynę sparzamy ,skórkę ścieramy. Mąkę łączymy z cukrem pudrem ,szczyptą soli i połową skórki cytrynowej. Dodajemy zimne masło ,siekamy ,dodajemy żółtka i szybko zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części ( 2/3 i 1/3). Każdą część owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. W garnku rozpuszczamy cukier

R'n'G Kitchen
Domowa Chałka 191

objętość. Po odgazowaniu znowu kładziemy w to samo miejsce do wyrastania. (proponuję odgazowywać co 40 min - w sumie 2 razy) Gdy miną w sumie dwie godziny jego wyrastania to dzielimy ciasto na 2 części (czyli nasze 2 przyszłe chałki), a każdą z tych części na 4 kolejne. >>TUTAJ<<   jest filmik jak postępować przy zaplataniu chałki

Jedzeniomania