ciasto na niedziele - 9234 przepisów (strona:94/616)

ciasto drożdżowe z serem i śliwkami 101

ręki. (Do wyrabiania ciasta spokojnie możemy użyć robota kuchennego z końcówką np. hak) Wyrobione ciasto pozostawiamy w naczyniu, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części. Jedną przekładamy do formy (ok. 21×32 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Drugą delikatnie rozwałkowujemy i kroimy w poprzek na paseczki. składniki na warstwę śliwkową

Domowy Smak Jedzenia
Sernik Harataniec 228

można użyć dobrej jakości z wiaderka) Wykonanie: 250 g masła lub kostki do pieczenia siekamy, dodajemy proszek do pieczenia, 3 żółtka, 3/4 szklanki cukru, śmietanę i zagniatamy.  Następnie ciasto dzielimy na 3 części. Jedną odkładamy na bok - ona zostaje jasna. Pozostałe dwie natomiast zagniatamy z kakao i dzielimy na pół. Zawijamy w folię i chowamy do zamrażarki na minimum

Poezja Smaków - blog kulinarny
Ciasto makowo-orzechowe 163

białka kilka kropli olejku migdałowego odrobina cynamonu 1 łyżeczka kawy prawdziwej mielonej Dodatkowo: wiśnie smażone 1. Ciasto kruche: na stolnicę dajemy wszystkie składniki oprócz kakao i miesimy ciasto. Ciasto dzielimy na 3 części, do jednej dodajemy 1 łyżkę kakao, zagniatamy i dajemy ją do zamrażalnika. Mak: mak zaparzamy, studzimy i mielimy dwa razy przez maszynkę. Do maku dodajemy cukier(...)dokładnie ucieramy. Mak i orzechy dzielimy na dwie części. 2. Jeden biały placek dajemy na formę o wymiarach 23x38 cm wyłożoną papierem do pieczenia, Na placek wykładamy smażone wiśnie. 3. Na wiśnie wykładamy wzdłuż paskami po jednej części maku i orzechów. Dajemy po trzy paski. 4. Na to ścieramy na grubej tarce ciasto brązowe z zamrażalnika . 5. I potem wykładamy

Kuchnia u Bietki
Babka zebra 128

Zmieniamy obroty miksera na najmniejsze, do sztywnej piany dodajemy żółtka a następnie na przemian w dwóch partiach olej, aromat, wodę i mąkę. Miksujemy tylko do połączenia składników.  2. Ciasto dzielimy na dwie równe części. Do jednej dodajemy 3 łyżki kakao, do drugiej 3 łyżki mąki pszennej, dokładnie mieszamy.  3. Do formy na babkę z kominem nakładamy na przemian

Szefowa kuchni
"Tego tutaj chcę podwójnie..." - rabarbarowy pleśniak 137

odstawiam, żeby puścił sok. Teraz czas na ciasto. W mącznym wulkanie umieszczam żółtka. Dokładam zimne masło, kostkę 200g. Siekam, a następnie szybko zagniatam na jednolite ciasto. Utoczony walec z ciasta dzielę na 3 w miarę równe części. Jedną rozwałkowuję i umieszczam w blaszce wysmarowanej masłem. Używam blachy o wielkości około 25 na 40 centymetrów.  Może się lekko rwać

I tu będę miała takie te
Ciasto z jabłkami 165

margaryny250 g cukru3 jajka2 łyżeczki proszku do pieczeniaJabłka:2 litrowe słoiki prażonych jabłek (lub 1,5 kg świeżych)2 galaretki pomarańczowecukier do smakuSposób wykonania:1. Z podanych składników zagniatamy ciasto, dzielimy na 3 części i pieczemy osobno 3 placki na rumiano w 180 st.C. Studzimy.2. Jabłka prażone podgrzewamy, wsypujemy suche galaretki i mieszamy do rozpuszczenia. (Jeśli używamy świeżych jabłek, należy

Kuchnia domowa Ani
Szarlotka z karmelem 168

proszku do pieczeniaDodatkowo:8 dużych jabłeklukierpuszka masy karmelowejWykonanie:Mąkę przesiewamy przez sitko i wysypujemy na stolnicę. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto aż powstanie z niego jednolita masa. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części. Pierwszą rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 25 cm na 35 cm i układamy na spodzie formy do pieczenia. Jabłka myjemy przekrawamy na pół i obieram

ciastkarnia na kruchym spodzie
Flatbread, czyli chlebek z patelni 165

blat lub stolnicę oprószoną mąką i wyrabiamy gładkie elastyczne ciasto.Zagniecione ciasto formujemy w kulę i wkładamy do miski. Przykrywamy folia spożywczą i odstawiamy na 30 minut.Po tym czasie ciasto dzielimy na 8 równych części i formujemy z nich kulki. Każdą kulkę obtaczamy w mące i wałkujemy na placem o grubości 2-3 mm.Patelnię o średnicy 24 cm mocno rozgrzewamy

Kulinarne przygody Gatity
Pizza Calzone a stylu Reuben 149

mąkę, ale nie całą, zwykle zużywam 3 i 3/4 szklanki mąki. Kiedy ciasto odchodzi od dłoni wlewam łyżkę oliwy i wyrabiam do czasu, aż ciasto przestanie się błyszczeć. Wyrobione ciasto dzielę na dwie części i formuję dwie kulki, które układam na deskę oprószoną mąką, wierzch smaruję odrobiną oliwy z oliwek, przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na około godzinę

Blondynka Gotuje
Karpatka. 151

minut do ostygnięcia. Po tym czasie miksujemy przestudzone ciasto i do jeszcze ciepłego wbijamy pierwsze jajko i dokładnie miksujemy, następnie wbijamy po kolei kolejne jajka i miksujemy. Powstałe ciasto dzielimy na 2 części i jedną z nich przekładamy na wyłożoną papierem blaszkę o wymiarach 25x40 cm. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 210 stopni C i pieczemy 20 minut

Rozpustne gotowanie
Szarlotka na kruchym cieście 136

łyżeczka cynamonu Przygotowanie   Cytrynę sparzamy ,skórkę ścieramy. Mąkę łączymy z cukrem pudrem ,szczyptą soli i połową skórki cytrynowej. Dodajemy zimne masło ,siekamy ,dodajemy żółtka i szybko zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części ( 2/3 i 1/3). Każdą część owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. W garnku rozpuszczamy cukier

R'n'G Kitchen
Domowa Chałka 199

objętość. Po odgazowaniu znowu kładziemy w to samo miejsce do wyrastania. (proponuję odgazowywać co 40 min - w sumie 2 razy) Gdy miną w sumie dwie godziny jego wyrastania to dzielimy ciasto na 2 części (czyli nasze 2 przyszłe chałki), a każdą z tych części na 4 kolejne. >>TUTAJ<<   jest filmik jak postępować przy zaplataniu chałki

Jedzeniomania
Pizzerinki 145

dodajemy odrobinę mąki, jednak nie za dużo, bo ciasto straci swą elastyczność. Nie odstawiamy do wyrośnięcia, gdyż w zupełności wystarczy czas kilkunastu minut dopóki nie nagrzeje się piekarnik.  Ciasto dzielimy na 4 kawałki, układamy na posypanej mąką blaszce, spłaszczamy i smarujemy ketchupem. Posypujemy mieszanką ziołową do pizzy i układamy kawałki wędliny, np. kiełbasy. Ja dodałam też kawałki pieczonego kurczaka

KasiekGotuje
Pyszne drożdżowce - czyli znów dwa w jednym 148

dodajemy jaja, margarynę i zaczynamy zagniatać ciasto. Potem dodajemy tyle mleka, aby ciasto było miękkie. Zagniatamy dłuższą chwilę. Ciasto odstawiamy na co najmniej godzinkę, nakryte ściereczką do wyrośnięcia.  Ciasto dzielimy na dwie części, przy czym ta na bułeczki może być większa. Tą większą cześć bierzemy w obroty :), odrywamy po kawałku i delikatnie rozpłaszczamy, nadziewamy łyżeczką musu jabłkowego i dokładnie

Moje pyszne gotowanie
SZARLOTKA NA KRUCHYM CIEŚCIE 139

łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy Cynamon  Cytryna 7 średnich jabłek  Wykonanie     Wszystkie składniki, z wyjątkiem jabłek, szybko zagniatam .    Ciasto dzielę na 2 równe części, zawijam w folię i wkładam do zamrażalnika na pół godziny.       Obrane jabłka, trę na tarce o grubych oczkach. Dodaję sok z połowy

Zdrowo i kolorowo