ciasto na niedziele - 9234 przepisów (strona:96/616)

Babeczki orkiszowe z budyniem 204

ciasta wystarczy połowa opakowania budyniu. Zamiast 250 ml mleka bierzemy 200 ml, tak aby budyń do nadziania babeczek był gęstszy. Budyń odkładamy przykryty do wystygnięcia.  Ciasto dzielimy na dwie części, każdą rozwałkowujemy na placek grubości ok 3-4 mm i wycinamy krążki, którymi wylepiamy metalowe foremki. Każdą babeczkę nadziewamy łyżeczką budyniu. Budyniu

Przepisy na domowy ser i chleb
Ciasto kakaowe z pianką i borówkami 142

łyżka mąki ziemniaczanej -100ml oleju rzepakowego DODATKOWO -około 300g borówek -cukier puder do posypania ciasta Blaszkę o wymiarach 25x25cm wykładamy papierem do pieczenia. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Ciasto dzielmy na mniejszą i większą część. Większą wałkujemy i wykładamy nią dno blaszki. Drugą wsadzamy do lodówki. PIANKA Białka ubijamy na sztywną pianę dodając stopniowo cukier-miksujemy aż powstanie błyszcząca

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Jabłecznik z budyniem i kruszoną (ciasto z jabłkami) 162

budyniu waniliowego - 300 ml mleka - 2 łyżki cukru - 1 mały kubeczek jogurtu naturalnego  jabłka - 6 małych jabłek - 2 łyżeczki cynamonu Przygotowuję ciasto: Łączę ze sobą wszystkie składniki, powstałe ciasto dzielę na dwie kulę w proporcji 2/3 i 1/3. Większą kulę wykładam na blaszkę, mniejszą daję do lodówki. Przygotowuję masę budyniową: Gotuję budyń z wytycznymi na opakowaniu, jednak z mniejszą

Wielopokoleniowo
Uszka z barszczem 183

mięso, cebulę oraz pieczarki przepuszczamy przez maszynkę do mielenia, dodajemy bułkę tartą i smażymy na oleju ciągle mieszając, by się nie przypaliło. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. 3. Ciasto dzielimy na 2 części, jedną pozostawiamy cały czas pod naczyniem, by nie przeschło, a drugie wałkujemy podsypując mąką na placek o grubości ok 3 mm. Kroimy w kwadraty (wielkość zależy

Kuchnia w czekoladzie
Ciasto kokosowe 193

Masa * białka 5 szt * cukier 1 szklanka (ja dałam pół szklanki) * śmietana kwaśna 18* 2 pojemniki po 600ml (ja dałam 2x450) * wiórki kokosowe 20 dag ( 3 małe opakowania) Do dzieła!!! Ciasto z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na 2 części jedną wyłożyć blaszkę a drugą schłodzić. Masa białka ubić na sztywna pianę, dodać cukier i dalej ubijać. Stopniowo dolewać śmietanę

sierotka maRysia w kuchni
Kruchy orzechowiec 227

frużeliny malinowej/ konfitury 5 łyżek kajmaku 500 g śmietany 36% 1 łyżka cukru pudru Kruche ciasto: Wszystkie składniki na kruche ciasto mieszamy ze sobą i zagniatamy na jednolite gładkie ciasto. Dzielimy na dwie części. Każdą częścią wykładamy blachy o wymiarach 24*29 cm. Pieczemy osobno w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 20 minut. Krem orzechowy: Orzechy mielimy na drobny

VioletoweKucharzenie
Gyros 154

przykrywamy i zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 250 stopni (w środku piekarnika od razu ma się grzać blacha wyłożona papierem do pieczenia) i dzielimy ciasto na 3-4 części (zależy od wielkości chlebków, które chcemy otrzymać), rozwałkowujemy dość płasko (maksymalnie na 10 mm grubości), smarujemy olejem z obu stron i od razu kładziemy

Marder&Marder Manufacture
Tortilla 353

Mąkę mieszany z solą. Wodę podgrzewamy i mieszamy z olejem. Stopniowo dolewamy wodę do mąki mieszając drewnianą łyżką. Wyrabiamy kilka minut. Zawijamy w folię i odkładamy na pół godziny. Dzielimy ciasto na części, kształtujemy kulki i je również zawijamy w folie i odstawiamy na ok. 15 min (ja niby to pominęłam). Wałkujemy koła grubości ok. 2, 3 mm. Okładamy

W kuchni bez szafek
Calzone 329

maśle/margarynie, dodajemy pocięte pieczarki i całość dusimy do miękkości. Na końcu doprawiamy papryką, czosnkiem, solą i pieprzem. Studzimy.Do passaty pomidorowej dodajemy po szczypcie przypraw i dokładnie mieszamy.Wyrośnięte ciasto dzielimy na ok. 3 części. Każdą z nich formujemy w płaski okrągły placek. Na środku każdego z nich rozprowadzamy sos pomidorowy i wykładamy farsz. Wszystko posypujemy startym serem. Składamy, zlepiamy

Słodka Strona
Szarlotka 119

łyżki kwaśnej śmietany Jabłek miałam kilka dużych sztuk zważyłam po starciu było około 1 kg 1 łyżka cynamonu 2 łyżki cukru Wszystkie składniki bardzo dokładnie siekamy i wyrabiamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części: jedną większą (2/3), drugą mniejszą (1/3). Większą część wstawiamy na godzinę do lodówki, mniejszą do zamrażalki.  W tym czasie przygotowujemy jabłka. Ścieramy na tartce

Na moim talerzu
Podlaskie pierogi z surowymi ziemniakami – szlachcice 231

Gotowe nadzienie lekko studzimy i jeszcze gorące doprawiamy – mocno pieprzem, powinien być wyczuwalny, do smaku solą i majerankiem, też sporo. Dopiero dobrze doprawione nadzienie całkowicie studzimy. WAŁKOWANIE, NADZIEWANIE, GOTOWANIE Ciasto dzielimy na porcje, cienko rozwałkowujemy, wycinamy, nadziewamy i lepimy zgrabne pierogi. Farsz ziemniaczany jest lepki i niezbyt gęsty– warto do nakładania zamaczać sobie łyżkę w zimnej wodzie lub posmarować

Karo in the Kitchen
Ravioli z płynnym żółtkiem i palonym masłem szałwiowym 208

folią i pozostawiamy w temperaturze pokojowej na ok 45-60 minut  3. Farsz - serek łączymy ze startym parmezanem, doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową, łączymy z jajkiem  4. Ciasto dzielimy na 2 części, i rozwałkowujemy bardzo cienko, wykrawamy dowolny kształt, nakładamy łyżeczkę farsz, w środku robimy wgłębienie, wbijamy do środka samo żółtko, ostrożnie żeby żółtko się nie rozlało, białka

Słodki Kompromis
Gnocchi z serem ricotta, cukinią i pecorino 223

mąkę, roztrzepane całe jajko, sól, gałkę, pieprz i ser ricotta, który nada całości odrobinę słodyczy, a ciasto stanie się delikatniejsze. Wyrobione ciasto odstawiamy w chłodne miejsce aby zesztywniało. Następnie ciasto dzielimy na 4 części, podsypujemy stół dodatkową porcją mąki i kształtujemy je na wałeczki o średnicy 1,5-2 cm. Dociskamy delikatnie górę wałka aby uzyskać w przekroju coś

Right Behind The Kitchen
174. Baklawa 321

schłodzenia. Masło do farszu roztapiamy i dodajemy do orzechów, dokładnie mieszamy. Przygotowujemy natłuszczoną formę (ja miałam kwadrat o wymiarach ok. 30x30 cm). Rozpuszczamy masło i przygotowujemy pędzelek do smarowania Ciasto dzielimy na 8 części. Bierzemy pierwszą część i podsypując mąkę ziemniaczaną wałkujemy na jak najcieńszy placek, grubości kartki papieru. Wycinamy kwadrat wielkości formy i wkładamy do formy smarujemy masłem

Jadło i czytadło
Szarlotka 152

łyżki kwaśnej śmietany Jabłek miałam kilka dużych sztuk zważyłam po starciu było około 1 kg 1 łyżka cynamonu 2 łyżki cukru Wszystkie składniki bardzo dokładnie siekamy i wyrabiamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części: jedną większą (2/3), drugą mniejszą (1/3). Większą część wstawiamy na godzinę do lodówki, mniejszą do zamrażalki.  W tym czasie przygotowujemy jabłka. Ścieramy na tartce

NA MOIM TALERZU

Proponowane wyszukiwania