szklanki mąki pszennej 6 żółtek cukier waniliowy 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g margaryny +1 łyżka kakao do części ciemnej Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy na 3 części( jasne: 1 duże druga mała, ciemna: dodajemy kakao) . Wkładamy na 1 godzinę do lodówki. + dodatkowo : 2 spore słoiki powideł śliwkowych( ok 350-400 g) Składniki
Domowe ciastałyżkę mąki. Mieszamy. Odstawiamy na 15 min, aż drożdże ładnie nam podrosną. Z wszystkich składników wraz z rozczynem zagniatamy sprężyste ciasto. Ciasto odkładamy na 15 min pod ściereczkę. Ciasto dzielimy na 3 części. Każdą część wałkujemy na placek, na który nakładamy farsz. Placek zwijamy w rulon i tniemy w 3 cm kawałki. Kawałki smarujemy żółtkiem i opcjonalnie posypujemy przyprawami
Mieszam w Garnkuprzygotowania: Ciasto: Miękką margarynę dodajemy do przesianej mąki, łączymy z pozostałymi składnikami i zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Owijamy je folią spożywczą i chłodzimy w lodówce minimum godzinę. Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części - 2/3 i 1/3. Większą część rozwałkowujemy przez folię spożywczą na kształt formy (u mnie średnica 26cm), ale z zakładkami, czyli robimy trochę większy okrąg (chociaż możecie
Kolorowy Przepisownikpokrojone w kostkę, cukier, sól, żółtka oraz 1 łyżkę wody. Szybko wyrobić kruche ciasto. Jeśli będzie za suche, w końcowym etapie wyrabiania, należy dodać kolejną łyżkę zimnej wody. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części w proporcjach 3/4 jedna i 1/4 druga. Owinąć obie części folią i włożyć na minimum 2-3 godziny do lodówki, a najlepiej na całą noc. Formę
Świat Ciastaciasta wystarczy połowa opakowania budyniu. Zamiast 250 ml mleka bierzemy 200 ml, tak aby budyń do nadziania babeczek był gęstszy. Budyń odkładamy przykryty do wystygnięcia. Ciasto dzielimy na dwie części, każdą rozwałkowujemy na placek grubości ok 3-4 mm i wycinamy krążki, którymi wylepiamy metalowe foremki. Każdą babeczkę nadziewamy łyżeczką budyniu. Budyniu
Przepisy na domowy ser i chlebłyżka mąki ziemniaczanej -100ml oleju rzepakowego DODATKOWO -około 300g borówek -cukier puder do posypania ciasta Blaszkę o wymiarach 25x25cm wykładamy papierem do pieczenia. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Ciasto dzielmy na mniejszą i większą część. Większą wałkujemy i wykładamy nią dno blaszki. Drugą wsadzamy do lodówki. PIANKA Białka ubijamy na sztywną pianę dodając stopniowo cukier-miksujemy aż powstanie błyszcząca
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokubudyniu waniliowego - 300 ml mleka - 2 łyżki cukru - 1 mały kubeczek jogurtu naturalnego jabłka - 6 małych jabłek - 2 łyżeczki cynamonu Przygotowuję ciasto: Łączę ze sobą wszystkie składniki, powstałe ciasto dzielę na dwie kulę w proporcji 2/3 i 1/3. Większą kulę wykładam na blaszkę, mniejszą daję do lodówki. Przygotowuję masę budyniową: Gotuję budyń z wytycznymi na opakowaniu, jednak z mniejszą
Wielopokoleniowomięso, cebulę oraz pieczarki przepuszczamy przez maszynkę do mielenia, dodajemy bułkę tartą i smażymy na oleju ciągle mieszając, by się nie przypaliło. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. 3. Ciasto dzielimy na 2 części, jedną pozostawiamy cały czas pod naczyniem, by nie przeschło, a drugie wałkujemy podsypując mąką na placek o grubości ok 3 mm. Kroimy w kwadraty (wielkość zależy
Kuchnia w czekoladzieMasa * białka 5 szt * cukier 1 szklanka (ja dałam pół szklanki) * śmietana kwaśna 18* 2 pojemniki po 600ml (ja dałam 2x450) * wiórki kokosowe 20 dag ( 3 małe opakowania) Do dzieła!!! Ciasto z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na 2 części jedną wyłożyć blaszkę a drugą schłodzić. Masa białka ubić na sztywna pianę, dodać cukier i dalej ubijać. Stopniowo dolewać śmietanę
sierotka maRysia w kuchnifrużeliny malinowej/ konfitury 5 łyżek kajmaku 500 g śmietany 36% 1 łyżka cukru pudru Kruche ciasto: Wszystkie składniki na kruche ciasto mieszamy ze sobą i zagniatamy na jednolite gładkie ciasto. Dzielimy na dwie części. Każdą częścią wykładamy blachy o wymiarach 24*29 cm. Pieczemy osobno w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 20 minut. Krem orzechowy: Orzechy mielimy na drobny
VioletoweKucharzenieprzykrywamy i zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 250 stopni (w środku piekarnika od razu ma się grzać blacha wyłożona papierem do pieczenia) i dzielimy ciasto na 3-4 części (zależy od wielkości chlebków, które chcemy otrzymać), rozwałkowujemy dość płasko (maksymalnie na 10 mm grubości), smarujemy olejem z obu stron i od razu kładziemy
Marder&Marder ManufactureMąkę mieszany z solą. Wodę podgrzewamy i mieszamy z olejem. Stopniowo dolewamy wodę do mąki mieszając drewnianą łyżką. Wyrabiamy kilka minut. Zawijamy w folię i odkładamy na pół godziny. Dzielimy ciasto na części, kształtujemy kulki i je również zawijamy w folie i odstawiamy na ok. 15 min (ja niby to pominęłam). Wałkujemy koła grubości ok. 2, 3 mm. Okładamy
W kuchni bez szafekmaśle/margarynie, dodajemy pocięte pieczarki i całość dusimy do miękkości. Na końcu doprawiamy papryką, czosnkiem, solą i pieprzem. Studzimy.Do passaty pomidorowej dodajemy po szczypcie przypraw i dokładnie mieszamy.Wyrośnięte ciasto dzielimy na ok. 3 części. Każdą z nich formujemy w płaski okrągły placek. Na środku każdego z nich rozprowadzamy sos pomidorowy i wykładamy farsz. Wszystko posypujemy startym serem. Składamy, zlepiamy
Słodka Stronałyżki kwaśnej śmietany Jabłek miałam kilka dużych sztuk zważyłam po starciu było około 1 kg 1 łyżka cynamonu 2 łyżki cukru Wszystkie składniki bardzo dokładnie siekamy i wyrabiamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części: jedną większą (2/3), drugą mniejszą (1/3). Większą część wstawiamy na godzinę do lodówki, mniejszą do zamrażalki. W tym czasie przygotowujemy jabłka. Ścieramy na tartce
Na moim talerzuGotowe nadzienie lekko studzimy i jeszcze gorące doprawiamy – mocno pieprzem, powinien być wyczuwalny, do smaku solą i majerankiem, też sporo. Dopiero dobrze doprawione nadzienie całkowicie studzimy. WAŁKOWANIE, NADZIEWANIE, GOTOWANIE Ciasto dzielimy na porcje, cienko rozwałkowujemy, wycinamy, nadziewamy i lepimy zgrabne pierogi. Farsz ziemniaczany jest lepki i niezbyt gęsty– warto do nakładania zamaczać sobie łyżkę w zimnej wodzie lub posmarować
Karo in the Kitchen