łyżka mąki ziemniaczanej -100ml oleju rzepakowego DODATKOWO -około 300g borówek -cukier puder do posypania ciasta Blaszkę o wymiarach 25x25cm wykładamy papierem do pieczenia. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Ciasto dzielmy na mniejszą i większą część. Większą wałkujemy i wykładamy nią dno blaszki. Drugą wsadzamy do lodówki. PIANKA Białka ubijamy na sztywną pianę dodając stopniowo cukier-miksujemy aż powstanie błyszcząca
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokubudyniu waniliowego - 300 ml mleka - 2 łyżki cukru - 1 mały kubeczek jogurtu naturalnego jabłka - 6 małych jabłek - 2 łyżeczki cynamonu Przygotowuję ciasto: Łączę ze sobą wszystkie składniki, powstałe ciasto dzielę na dwie kulę w proporcji 2/3 i 1/3. Większą kulę wykładam na blaszkę, mniejszą daję do lodówki. Przygotowuję masę budyniową: Gotuję budyń z wytycznymi na opakowaniu, jednak z mniejszą
Wielopokoleniowomięso, cebulę oraz pieczarki przepuszczamy przez maszynkę do mielenia, dodajemy bułkę tartą i smażymy na oleju ciągle mieszając, by się nie przypaliło. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. 3. Ciasto dzielimy na 2 części, jedną pozostawiamy cały czas pod naczyniem, by nie przeschło, a drugie wałkujemy podsypując mąką na placek o grubości ok 3 mm. Kroimy w kwadraty (wielkość zależy
Kuchnia w czekoladzieMasa * białka 5 szt * cukier 1 szklanka (ja dałam pół szklanki) * śmietana kwaśna 18* 2 pojemniki po 600ml (ja dałam 2x450) * wiórki kokosowe 20 dag ( 3 małe opakowania) Do dzieła!!! Ciasto z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na 2 części jedną wyłożyć blaszkę a drugą schłodzić. Masa białka ubić na sztywna pianę, dodać cukier i dalej ubijać. Stopniowo dolewać śmietanę
sierotka maRysia w kuchnifrużeliny malinowej/ konfitury 5 łyżek kajmaku 500 g śmietany 36% 1 łyżka cukru pudru Kruche ciasto: Wszystkie składniki na kruche ciasto mieszamy ze sobą i zagniatamy na jednolite gładkie ciasto. Dzielimy na dwie części. Każdą częścią wykładamy blachy o wymiarach 24*29 cm. Pieczemy osobno w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 20 minut. Krem orzechowy: Orzechy mielimy na drobny
VioletoweKucharzenieprzykrywamy i zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 250 stopni (w środku piekarnika od razu ma się grzać blacha wyłożona papierem do pieczenia) i dzielimy ciasto na 3-4 części (zależy od wielkości chlebków, które chcemy otrzymać), rozwałkowujemy dość płasko (maksymalnie na 10 mm grubości), smarujemy olejem z obu stron i od razu kładziemy
Marder&Marder ManufactureMąkę mieszany z solą. Wodę podgrzewamy i mieszamy z olejem. Stopniowo dolewamy wodę do mąki mieszając drewnianą łyżką. Wyrabiamy kilka minut. Zawijamy w folię i odkładamy na pół godziny. Dzielimy ciasto na części, kształtujemy kulki i je również zawijamy w folie i odstawiamy na ok. 15 min (ja niby to pominęłam). Wałkujemy koła grubości ok. 2, 3 mm. Okładamy
W kuchni bez szafekmaśle/margarynie, dodajemy pocięte pieczarki i całość dusimy do miękkości. Na końcu doprawiamy papryką, czosnkiem, solą i pieprzem. Studzimy.Do passaty pomidorowej dodajemy po szczypcie przypraw i dokładnie mieszamy.Wyrośnięte ciasto dzielimy na ok. 3 części. Każdą z nich formujemy w płaski okrągły placek. Na środku każdego z nich rozprowadzamy sos pomidorowy i wykładamy farsz. Wszystko posypujemy startym serem. Składamy, zlepiamy
Słodka Stronałyżki kwaśnej śmietany Jabłek miałam kilka dużych sztuk zważyłam po starciu było około 1 kg 1 łyżka cynamonu 2 łyżki cukru Wszystkie składniki bardzo dokładnie siekamy i wyrabiamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części: jedną większą (2/3), drugą mniejszą (1/3). Większą część wstawiamy na godzinę do lodówki, mniejszą do zamrażalki. W tym czasie przygotowujemy jabłka. Ścieramy na tartce
Na moim talerzuGotowe nadzienie lekko studzimy i jeszcze gorące doprawiamy – mocno pieprzem, powinien być wyczuwalny, do smaku solą i majerankiem, też sporo. Dopiero dobrze doprawione nadzienie całkowicie studzimy. WAŁKOWANIE, NADZIEWANIE, GOTOWANIE Ciasto dzielimy na porcje, cienko rozwałkowujemy, wycinamy, nadziewamy i lepimy zgrabne pierogi. Farsz ziemniaczany jest lepki i niezbyt gęsty– warto do nakładania zamaczać sobie łyżkę w zimnej wodzie lub posmarować
Karo in the Kitchenfolią i pozostawiamy w temperaturze pokojowej na ok 45-60 minut 3. Farsz - serek łączymy ze startym parmezanem, doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową, łączymy z jajkiem 4. Ciasto dzielimy na 2 części, i rozwałkowujemy bardzo cienko, wykrawamy dowolny kształt, nakładamy łyżeczkę farsz, w środku robimy wgłębienie, wbijamy do środka samo żółtko, ostrożnie żeby żółtko się nie rozlało, białka
Słodki Kompromismąkę, roztrzepane całe jajko, sól, gałkę, pieprz i ser ricotta, który nada całości odrobinę słodyczy, a ciasto stanie się delikatniejsze. Wyrobione ciasto odstawiamy w chłodne miejsce aby zesztywniało. Następnie ciasto dzielimy na 4 części, podsypujemy stół dodatkową porcją mąki i kształtujemy je na wałeczki o średnicy 1,5-2 cm. Dociskamy delikatnie górę wałka aby uzyskać w przekroju coś
Right Behind The Kitchenschłodzenia. Masło do farszu roztapiamy i dodajemy do orzechów, dokładnie mieszamy. Przygotowujemy natłuszczoną formę (ja miałam kwadrat o wymiarach ok. 30x30 cm). Rozpuszczamy masło i przygotowujemy pędzelek do smarowania Ciasto dzielimy na 8 części. Bierzemy pierwszą część i podsypując mąkę ziemniaczaną wałkujemy na jak najcieńszy placek, grubości kartki papieru. Wycinamy kwadrat wielkości formy i wkładamy do formy smarujemy masłem
Jadło i czytadłołyżki kwaśnej śmietany Jabłek miałam kilka dużych sztuk zważyłam po starciu było około 1 kg 1 łyżka cynamonu 2 łyżki cukru Wszystkie składniki bardzo dokładnie siekamy i wyrabiamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części: jedną większą (2/3), drugą mniejszą (1/3). Większą część wstawiamy na godzinę do lodówki, mniejszą do zamrażalki. W tym czasie przygotowujemy jabłka. Ścieramy na tartce
NA MOIM TALERZUdużego słoika) Wiśnie odsączamy i zasypujemy łyżeczką mąki. Masło ucieramy z cukrem. Ciągle ucierając dodajemy na zmianę jajka i mąkę z proszkiem do pieczenia. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na pół. pierwszą połowę wykładamy na spód foremki. Do drugiej dodajemy przesiane kakao oraz mleko, krótko ucieramy i przekładamy do foremki na jasną część. Masę z kakao rozprowadzamy delikatnie
Relaxtimemożna skracać. Ja ciasto zagniatam zawsze 25 minut i wtedy jest bardzo, bardzo puszyste. Ciasto obsyp męką i pozostaw w misce na 45 minut do godziny. Podwoi swoją objętość. Ciasto dzielimy na dwie części. Wałkujemy na prostokąt, który smarujemy cienką warstwą domowej roboty masła orzechowego o smaku trzech rodzajów orzechów. Blat rolujemy na jednolity wałek, który kroimy na mniejsze części
SMYKWKUCHNIMiksujemy białka na sztywną masę. 2. Margarynę , żółtka i cukier ucieramy. 3. Dodajemy mąkę z proszkiem ( przesiałam przez sitko ). 4. Wlewamy olej. 5. Dodajemy ubitą wcześniej pianę. 6. Ciasto dzielimy na 4 części: - 1 częśc łączymy z makiem - 2 częśc z kisielem(...)wykładamy do foremki na babkę , posmarowanej margaryną i posypaną bułka tartą. 8. Piec w temp. 180 C przez 50 minut , ale to juz zależy tak naprawde od naszych piekarników :) Ciasto najlepiej sprawdzic patyczkiem czy jest suche i musi byc pieknie zarumienione . 9. Po wystygnięciu ciasta przygotowujemy polewe i jeszcze ciepłą polewamy ciasto i posypujemy do dekoracji zmielonymi orzechami włoskimi. Życzę
Słodkości i nie tylkokostkę i przesmażamy na maśle lub oliwie z oliwek. Dodajemy passatę oraz koncentrat pomidorowy i na małym ogniu odparowujemy większość wody. Dodajemy przyprawy, mieszamy i odstawiamy do przestudzenia. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części, rozwałkowujemy podsypując w razie potrzeby mąką i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy przestudzonym sosem pomidorowym. Pieczemy 15 minut w piekarniku nastawionym
Ciastkozercytrochę cierpliwości (wałkowanie nóżek i ich przyklejanie troszkę trwa). Ciasteczka są bardzo smaczne, kruche, ale nie twarde, o przyjemnym, delikatnym, cytrynowym smaku. Ciasto najlepiej zrobić wieczorem, a pieczenie i dekorowanie zostawić na drugi dzień, ponieważ po wyrobieniu ciasta, musi ono pole żakować kilka godzin w lodówce. Oczy pajączków to gotowe, cukrowe ozdóbki, które kupiłam jakiś czas temu i wreszcie nadarzyła(...)masę na wolnych obrotach dodajemy po łyżce mącznej mieszanki do jej wyczerpania. Gdy składniki się połączą ciasto jeszcze chwilkę zagniatamy (powinno być gładkie i nie kleić się do rąk), formujemy w kulkę, zawijamy w folię i wkładamy na noc do lodówki. Schłodzone ciasto dzielimy na 2 części : 1/4 i 3/4. Większą część wykładamy na wysypany mąką blat i rozwałkowujemy
MyCookBook.pljajek ( oddzielnie żółtka) WYKONANIE : Przygotowanie ciasta: Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, dodajemy kakao i siekamy z tłuszczem. Łączymy z pozostałymi składnikami i szybko zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części. Owijamy w folię i wstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny Przygotowanie masy serowej: Masło ucieramy z cukrem, ucierając dodajemy po jednym żółtku, a następnie
W kuchennym oknie Ewyśmietankowy łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 łyżki śmietany Wykonanie: Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy żółtka, margarynę, pół szklanki cukru pudru, szczyptę soli, śmietanę i szybko zagniatamy. Ciasto dzielimy na dwie części (60/40). Mniejszą z nich wkładamy na 30 minut do zamrażalnika, pozostałą część do lodówki. Jabłka obieramy, ucieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy pół szklanki zwykłego
Ania i Marcin gotująnaprawdę żaden wyczyn. Nas do podziału było ośmiu. Zabrakło zapasu na dokładki niestety. Cieniutka warstwa ciasta maślanego, delikatnego, półkruchego. Warstwa owoców ( może być również warstwa konfitury ). Kratka na górze, zdradzająca co pod nią. Użyłam jabłek, stworzyły bardzo dobrą kompozycję z rozpływającym się w ustach ciastem. Jedyny mankament - wypiek jest tak kruchy, że wręcz niemożliwy do przetransportowania w stanie nienaruszonym :). Składniki(...)Wykonanie: Z podanych składników zagniatamy ciasto - przesiewamy do miski mąkę z proszkiem, solą, cukrami. Dodajemy miękkie masło i robimy zacierki - ja posługuję się widelcem. Dodajemy dwa jajka rozbełtane uprzednio w szklance ze śmietaną i dłonią, szybko zagniatamy ciasto w kulę, którą owiniętą w folię wkładamy na pół godziny do lodówki. Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie równe części. Jedną
Kronika PiekarnikaPrzygotowując gulasz najczęściej jadamy go z dodatkiem ugotowanej kaszy, ale tym razem zachciało mi się czegoś innego, knedlików właśnie. Przygotowanie ich nie jest trudne, w zasadzie trzeba jedynie wyrobić ciasto drożdżowe, uformować knedle, a potem ugotować je we wrzątku i gotowe. Proste? Pewno, że tak:) 500 g mąki krupczatki 2 jajka 300 ml mleka 20 g drożdży sól 1 łyżeczka(...)dużej miski. Dodajemy sporą szczyptę soli, rozbełtane jajka, resztę mleka oraz wyrośnięty zaczyn. Mieszamy. Wyrabiamy, dosyć długo, gładkie ciasto (do momentu aż przestanie lepić się do rąk). Odstawiamy pod przykryciem aż do wyrośnięcia (na około 45 minut). Wyrośnięte ciasto dzielimy na 5 części. Każdej nadajemy kształt knedlika (czyli formujemy wałek). Odstawiamy, przykryte ściereczką, na około 20 minut do wyrośnięcia. Knedle
Smaki Na Talerzumasła ▸ 2 łyżki słodzika/cukru ▸ pół łyżeczki cynamonu ▸ 4 białka ▸ pół szklanki cukru pudru (u mnie zmielony słodzik) + na wierzch Przygotowanie: 1. Ze składników na ciasto zagniatamy ciasto. Dzielimy się ja 2 części i 1/3 mrozimy, a resztę schładzamy 10 minut w lodówce, najlepiej owinięte w folię spożywczą. 2. Po wyjęciu rozwałkujemy na placek. Formę wykładamy papierem
Zdrowie i pysznie na talerzujabłka • 4 łyżki cukru pudru PRZYGOTOWANIE : Mąkę, masło, serek i cukier puder zagniatamy na jednolite ciasto, ma ładnie odchodzić od rąk, wstawiamy do lodówki na ok.40 minut. Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części, każdą rozwałkowujemy na ok.3-4mm, szklanką lub kubkiem wycinamy kółka, na połowę każdego z nich nakładamy cienki plaster jabłka, składamy na pół, układamy na blaszce wyłożonej papierem
KUCHNIA POLSKAfolią spożywczą i chłodzę w lodówce przez kilka godzin. Zatem dobrze zrobić sobie je wieczorem i piec dopiero następnego dnia. Piekarnik rozgrzewam do 175-180 stopni (góra-dół). Schłodzone ciasto dzielę na mniejsze porcje, które łatwiej rozwałkować. Mam zestaw swoich ulubionych foremek. Staram się dobrać je tak, by nie było między nimi zbyt dużej różnicy wielkości oraz by ich kształty
Karczma HonoriettySPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO CZEKOLADOWE : Miękkie masło ucieramy z cukrem, dodajemy żółtka, a następnie wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli oraz budyniami czekoladowymi. Dokładnie zmiksowane ciasto dzielimy na 2 części, jedną wylepiamy blachę wyłożoną papierem do pieczenia, drugą wkładamy do mrożenia. Blachę wkładamy do lodówki i przygotowujemy masę. MASA GRYSIKOWA: Białka ubijamy an sztywno ze szczyptą soli
Ostra na Słodkoużytej mąki. Robiąc ciasto na pewno będziecie wiedzieć czy dodać jeszcze trochę wody czy mąki, chodzi o to by ciasto było bardzo elastyczne i dobrze się wałkowało. Ciasto dzielimy na mniejsze kawałki, które rozwałkowujemy na cienkie placki, a następnie nakładamy odrobinę farszu i wykrawamy pierogi specjalnym przyrządem do pirogów. Naprawdę warto go kupić, ale jeśli ktoś nie ma takiego
upichcic