ciasto na niedziele - 9234 przepisów (strona:103/616)

KRUSZON, SKUBANIEC Z AGRESTEM I PORZECZKAMI 206

daję 120g) - 2 łyżeczki proszku do pieczenia dodatkowo: - 20g kakao Wszystkie składniki ciasta umieścić w misie miksera i przy pomocy haka zagnieść kruche ciasto, lub zagnieść ciasto ręcznie. Gotowe ciasto dzielimy na trzy równe części. Z dwóch tworzymy kule, każdą zawijamy w folię spożywczą i umieszczamy na min. 30 minut w zamrażarce (może być dłużej). Do trzeciej części dodajemy kakao(...)się schłodzą. Kruszonka: - ok.150g mąki orkiszowej typ450 lub typ700  lub 160g typ750 - 80g zimnego masła (pokrojonego na mniejsze kawałki) - 130g ksylitolu lub cukru Z powyższych składników zagnieść kruche ciasto ( można ręcznie, można przy pomocy haka miksera), masa powinna się rozkruszyć i umieścić ją w lodówce. Dodatkowo: - 1 litrowy słoik agrestu - czerwone porzeczki (świeże lub mrożone) Schłodzone ciasta ścieramy każde

Smaczne Zdrowe
Ciasto Mikado 992

Mikado to ciasto dla słodyczowych łasuchów. Słodkie, intensywne w smaku, aromatyczne i polane warstwą czekolady. Idealnie sprawdza się w warunkach świątecznych, ale również do kawy. Placki można upiec na kilka dni przed przełożeniem go masą. Przepis z zeszytu mojej Mamy Kochanej, także polecam podwójnie :) Skusicie się na małe łasuchowanie? :) Składniki (ciasto): 3 szklanki mąki  1 łyżeczka sody oczyszczanej(...)łyżki mleka     Przygotowanie:   Margarynę, mleko, miód, kakao i cukier - zagotować i przestudzić. Do ostudzonej masy dodajemy mąkę z sodą i jajkiem i zagniatamy.  Dzielimy ciasto na 6-7 równych kawałków. Rozwałkujemy każdy z nich na średnicę okrągłej formy do pieczenia.   Pieczemy w 180 stopniach przez około 8-10 minut każdy placek. Placki będą

ChilliJemy
ciasto Katarzynka, z piernikami i masą :-) 227

którego ja korzystałam , znajduje się na moim blogu w  poście z 5 grudnia, więc zapraszam do archiwum. *tylko róbcie z połowy porcji :-) No to zaczynamy :-) SKŁADNIKI :  * ciasto na dużą blachę BISZKOPT: 2 sztuki -8 jajek -1 szkl mąki pszennej i 2 łyżki -3 łyżki mąki ziemniaczanej -2 łyżeczki proszku do pieczenia -3/4 szkl cukru -cukier waniliowy Białka(...)następnie dodajemy po jednym żółtku i miksujemy. Na końcu dodajemy mąkę połączoną z mąką ziemniaczaną, oraz proszkiem do pieczenia. Wszystko bardzo delikatnie mieszamy. Przygotowujemy 2 takie same blaszki, i dzielimy ciasto na dwie części, i wylewamy do blaszek. Pieczemy około 12 minut w temperaturze 170 stopni, na złoty kolor. MASA: -3 budynie śmietankowe 40g -4 szkl mleka -3/4 szkl

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Pizza calzone z pysznym farszem 193

dusimy około 10 minut. Po tym czasie odlewamy nadmiar wody i dodajemy przyprawy i koncentrat pomidorowy. Mieszamy i gotujemy kilka minut. I farsz gotowy-odkładamy go do przestygnięcia. wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 równych części, każdą z nich wałkujemy na cienki krągły placek. Na jego połowę dajemy farsz i trochę startego żółtego sera. Placek składamy na pół jak pieroga(...)wyłożonej papierem do pieczenia (mi akurat się skończył)  , smarujemy koncentratem rozpuszczonym w wodzie i posypujemy oregano. Pieczemy na złoty kolor w temp 200 stopni. Tak postępujemy z całym ciastem. I gotowe :) Bardzo Wam polecam ten przepis, farsz jest pyszny, ciasto-rewelacja :) życzę smacznego

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Najprostsza szarlotka 155

jajko 1,5 kg jabłek cynamon cukier puder do obsypania ciasta Wykonanie: z podanych składników: mąka, 3 łyżki cukru, cukier waniliowy, 250 masła, proszku do pieczenia, jajka - wyrabiamy ciasto, dzielimy na dwie kulki o rozmiarach 1/3 i 2/3. Zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki. W międzyczasie obieramy jabłka, wycinamy gniazda i kroimy je w kostkę. Podsmażamy(...)łyżek wody. Po podsmażeniu odkładamy na bok i studzimy. Blaszkę o wymiarach 24 x 24 wykładamy papierem do pieczenia. Wyciągamy większą kulkę i wykładamy nią blaszkę.  Na ciasto dajemy przechłodzone jabłka, a na samą gorę robimy posypkę z mniejszej kulki. Ja posypkę robiłam z rozpłaszczonych placków z ciasta ale można zmrozić mocniej ciasto i zetrzeć na tarce.  Ciasto

W Moim Magicznym Domu
British Apple Pie 103

robota kuchennego (można do zwykłej miski) wrzucamy pokrojone na kawałki masło, cukier, mąkę i zalewamy to wodą i wyrabiamy (można ręcznie). Zwarte ciasto przekładamy na blat i dalej wyrabiamy. Ciasto dzielimy na dwie części, pierwszą zawijamy w folię i wkładamy do zamrażalnika, drugą zaś rozwałkowujemy, a następnie wykładamy nią formę do pieczenia, wstawiamy do rozgrzanego do 180`C piekarnika(...)grubą kostkę. Przekładamy do miski, posypujemy cynamonem i gałką muszkatołową, cukrem i mąką i dokładnie mieszamy. Owoce przerzucamy na lekko ostudzona tartę i przykrywamy drugim płatem cienko rozwałkowanego ciasta. Gotowe ciasto nacinamy, aby zbierająca się w cieście para miała swoje ujście, następnie smarujemy wierzch ciasta wodą i lekko posypujemy cukrem.Pieczemy około 25 minut - do zarumienienia.Studzimy w formie.Podajemy na ciepło

Słodkie Przyjemności
Sernik królewski 442

stopione łyżki masła2 łyżki kartoflanki4 żółtka7 białekWykonanie:Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, proszek do pieczenia, kakao, margarynę i żółtka. Wszystko zagniatamy, gdy to konieczne można dodać mąki. Wyrobione ciasto dzielimy na połowę wkładamy do woreczków i zamrażamy - najlepiej zrobić to dzień prędzej. Do miski dodajemy twarożki homogenizowane, dodajemy stopione masło, kartoflankę i mieszamy. W osobnej misce ubijamy białko(...)wcześniej dodanymi składnikami i wszystkie składniki dokładnie, delikatnie i powoli mieszamy, aby piana nie opadła. Blachę smarujemy tłuszczem lub wykładamy papierem do pieczenia. Wyjmujemy 1 połowę zamrożonego ciasta i ścieramy na tarce  wylewamy masę serową i na górę ścieramy 2 połowę zamrożonego ciasta. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni około 1 godziny, choć zależy to od piekarnika. Gotowy

Piekę, bo lubię
Tęczowy sernik z ricottą 151

podgrzewamy w garnuszku z laską wanilii, którą po 10-15 minutach wyjmujemy i wyciągamy ze środka ziarenka. Razem z mlekiem dodajemy do masy serowej, chwilę mieszamy.      Ciasto dzielimy na 6 podobnej wielkości kubków - do każdego dodajemy barwniki spożywcze: fioletowy, niebieski, zielony, różowy, pomarańczowy i żółty. Co istotne, dodajemy ich naprawdę odrobinę, wystarczą 3 krople na końcu łyżeczki(...)końcowej fazie będzie dużo intensywniejsze. Gdy 6 porcji serowych jest już dokładnie wymieszanych wylewamy je po kolei na sam środek formy cienkim strumieniem na podobnej zasadzie jak w cieście zebra. Powinno nam wyjść coś takiego:      Tak przygotowane ciasto delikatnie wstawiamy do piekarnika i pieczemy w kąpieli wodnej przez 45-50 minut w 170 stopniach. Bardzo ważną kwestią

sama złodycz
SERNIK GOTOWANY 156

olejku cytrynowego Sposób przygotowania: ciasto: Na stolnicę wsypujemy mąkę, dodajemy cukier i margarynę pokrojoną w kostkę. Siekamy. Następnie dodajemy jajka, śmietanę z proszkiem do pieczenia i zagniatamy wszystkie składniki. Ciasto dzielimy na 3 części. Do jednej części dodajemy kakao i ponownie zagniatamy. Każdą część pieczemy w 180 stopniach C przez ok. 30 minut. masa serowa: Ser przełożyć do garnka, dodać(...)koniec wlać olejek cytrynowy i zagotować masę serową mieszając od czasu do czasu. Gdy masa serowa będzie ugotowana to na spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia kładziemy jasny blat ciasta i wylewamy 1/2 masy serowej. Przykrywamy kakaowym blatem i ponownie wylewamy 1/2 masy serowej, przykrywamy jasnym ciastem. Gotowe sernik odstawiamy najlepiej na całą noc aby ciasto zmiękło. Przed podaniem posypujemy

Prosto i Smacznie z Anetą
Ciasto Aniołek 452

przeciekać całość tworząc kruszonkę. W osobnej misce roztrzepać jajka z cukrem i śmietaną oraz mąką ziemniaczana. Masę jajeczną dodawać powoli do naszej kruszonki  wyrabiając ciasto. Następnie ciasto dzielimy na 4 części ( ja postanowiłam zrobić 3 ) i każde z osobna upiec na blaszce 25 x 30 cm w 180-190 stop przez 15-20 min. 2. Teraz robimy masę śmietanową(...)zagotowanego mleka wlewamy naszą masę jajeczną i ciągle energicznie mieszamy aby masa się nie przypaliła. Gotujemy chwilkę. 3. Ciepłą masą przekładamy nasze placki, zostawiając sobie trochę masy na górę ciasta. Dekorujemy kokosem, bądź płatkami lub tak jak w moim przypadku (przed samym podaniem ! ) złotymi perełkami. Ciasto jest najlepsze na drugi/trzeci dzień kiedy blaty zmiękną. Smacznego

Gotowanie...to proste !
Ciasto Zebra (prostsza wersja) 162

Szukacie łatwego, pysznego ciasta na oleju które jeszcze ładnie wygląda? Polecam "Zebrę" znalezioną u Kuby Piekłam pierwszy raz i wyszła pyszna ;) Składniki: 5 jajek 1,5 szklanki cukru 3 szklanki mąki 1 szklanka oleju 1 szklanka wody (większość przepisów posiada gazowaną lub inne słodkie napoje gazowane) 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki(...)kakao masło i bułka tarta do nasmarowania blachy Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy 2,5 szklanki mąki i proszek do pieczenia. Mieszamy dodając olej i wodę. Dzielimy ciasto na dwie części, do jednej dodajemy resztę mąki (pół szklanki), do drugiej  2 łyżki kakao. Blachę smarujemy masłem i obsypujemy bułką. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto nakładamy

W kuchni bez szafek
Drożdżowe bułeczko-supełki z czosnkiem 152

ciasto.  Powinno być gładkie i bardzo dobrze wyrobione. Wyrobione ciasto umieszczamy w misce, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do podwojenia objętości (na 1,5 /2 h). Po tym czasie ciasto dzielimy na 20 równych części. Formujemy z nich wałeczki i robimy luźny supełek. Przykrywamy i pozostawiamy na 30 minut do napuszenia. Nadzienie Czosnek i pietruszkę miksujemy lub bardzo drobniutko siekamy(...)przez około 15 minut. Oczywiscie najlepsze są ciepłe, choć na drugi dzień są równie pyszne. Niestety nie jestem szcześliwą posiadaczką jednego z tych super potężnych, nowoczesnych robotów. W przypadku ciasta drożdżowego zadowolę się maszyną do chleba, która równie doskonale poradzi sobie z tym ciastem. Metoda dla maszynistów: Wszystkie składniki na bułeczki umieszczamy w maszynie wg kolejności: płynne, sypkie, na końcu

Mia Cucina Sofieta
Sernik jagodowy 297

Moje Wypieki . Jej wypiek był dla mnie inspiracją i tak powstał mój przepis na… sernik jagodowy. Jako ciekawostkę dodam, że 30 lipca jest Międzynarodowy Dzień Sernika. Tym razem Ciasto na niedzielę , to właśnie Sernik . Składniki na tortownicę o średnicy 26cm: (może być większa, ja musiałam podwyższyć obręcz używająjąc papieru do pieczenia) - 470g twarogu tłustego (dałam mazurski) - 1 kg serka mascarpone(...)wiśniami Sernik na zimno z owocami Tartaletki sernikowe ze śliwkami Mini serniczki cytrynowo czekoladowe Sernik z marakują Sernik tęczowy Sernik „Zebra” Sernik malinowy Chatka Puchatka W wydarzeniu Ciasto na niedzielę – Sernik , wraz ze mną uczestniczyły autorki niżej wymienionych blogów: Wszystkim uczestniczkom bardzo dziękuję za wspólną zabawę i udział w pieczeniu. Wpis zostanie uzupełniony po zakończeniu wydarzenia. Wydrukuj przepis

mojewypiekiinietylko
Krajanka rabarbarowa 195

cukru pudru 250 g masła 2 jajka   Rabarbar: 1 kg rabarbaru 5 łyżek cukru 3 łyżki bułki tartej Sposób przygotowania: 1. Wszystkie składniki ciasta kruchego zagniatamy na jednolite ciasto, dzielimy na dwie równe części, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę (możemy sobie pomóc malakserem). Po tym czasie jedną część rozwałkowujemy cienko w blaszce o wymiarach(...)długości ok. 1 cm. Mieszamy z cukrem i odstawiamy na godzinę. Następnie odsączamy dokładnie z soku na sitku i mieszamy z bułką tartą. Tak przygotowany rabarbar wykładamy na kruche ciasto w blaszce. 3. Druga część ciasta kruchego rozwałkowujemy cienko i kroimy na paski o szerokości ok. 1-2 cm, z których układamy kratkę na rabarbarze. Ciasto pieczemy przez 10 minut

Na Ciasteczkowych Papierach
Zebra 480

pszenną przesiewamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy jajecznej łyżka po łyżce. Na koniec wlewamy olej, Spirte’a oraz ekstrakt z wanilii. Dokładnie mieszamy do połączenia składników. Ciasto dzielimy na dwie równe części. Do jednej dodajemy kakao, a do drugiej 2 łyżki mąki. Obie masy bardzo dokładnie mieszamy. Tortownicę (moja o średnicy ok. 24 cm) wykładamy papierem(...)tortownicy nakładamy łyżkę ciemnej/białej masy, a na nią łyżkę masy w przeciwnym kolorze. Masy powinny rozchodzić się jak koła na wodzie ;) Tak postępujemy do wyczerpania obu mas. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 60-70 minut (przed wyjęciem koniecznie sprawdźcie stan upieczenia za pomocą patyczka!). Wystudzoną zebrę można oprószyć cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową

MyCookBook.pl
Bułki pszenne owsiane 262

podzielić na 6 części i formować bułki- bułki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach, posmarować je z wierzchu wodą, posypać płatkami owsianymi, lekko przyciskając je do ciasta, następnie tępą stroną noża zrobić na środku każdej bułki "przedziałek"- piec w około 200 stopniach przez 30-35 minut Po wyjęciu z piekarnika nie mogłam się powstrzymać, żeby chociaż(...)ciepłym wnętrzu bułeczki. Mniam!Moje bułki wyszły średniej wielkości i myślę, że jest ona optymalna i porównywalna do wielkości bułek kupowanych w sklepie. Jeżeli nie mamy talentu do równego dzielenia ciasta na części, można posłużyć się wagą kuchenną - każda z moich bułek przed upieczeniem ważyła około 120g.  Można też pokusić się o inne dodatki zamiast płatków owsianych, wiem natomiast

Smakołyki Bereniki
Sernik na czekoladowym spodzie z posypką 323

posypką, mniam! Jak na razie nie ustaliłam co jest lepsze, szarlotka czy sernik. A jak Wy uważacie? Zapraszam na Sernik na czekoladowym spodzie z kruchą posypką."Składniki:Na kruche ciasto:200 g masła500 g maki3 żółtka180 g cukru100 g czekolady deserowejMasa serowa:1 kg mielonego sera białego5 jaj3 białka150 g cukru1/3 szklanki oleju rzepakowego3 łyżki mąki pszennej4 łyżki maki ziemniaczanej1(...)naczynia wsypujemy mąkę, dodajemy żółtka wymieszane z cukrem, pokrojone na małe kawałki miękkie masło i wszystko mieszamy, następnie dodajemy rozpuszczoną czekoladę i ugniatamy do momentu, aż masa będzie zwarta.Ciasto dzielimy na dwie równe części, następnie jedną z nich ścieramy na tarce (grube oczka) do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy i wstawiamy do rozgrzanego do 180`C piekarnika

Słodkie Przyjemności