niskokaloryczne ciasto z nimi w roli głównej! Jeżeli jedliście już bezglutenowe ciasto kokosowe z borówkami FIT, ta wersja również Was zachwyci! Lekkie, wilgotne i niesamowicie smaczne! Zapraszam do wypróbowania! Ciasto dzielimy na 12 porcji, jedna to ok. 109kcal! Składniki: – 6 jajek – 50g mąki kokosowej – 40ml oleju rzepakowego – 2 łyżki ciekłego miodu – 2 łyżki wiórków kokosowych (opcjonalnie) – 2 płaskie łyżeczki proszku(...)dolewamy olej. Mąkę, wiórki i proszek do pieczenia mieszamy ze sobą i dosypujemy do jajecznej masy – powinniśmy osiągnąć konsystencję budyniu. Formę 20×25 cm wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto, układamy owoce i pieczemy 30 minut w 160 stopniach. Smacznego! Artykuł Bezglutenowe ciasto ze śliwkami FIT pochodzi z serwisu Just Be Fit Be Strong
Be Fit Be Strongtłuszczem. Następnie dodać żółtka, cukier, śmietanę i zagnieść na w miarę gładkie ciasto. W razie potrzeby można podsypać mąką ale jak będzie trochę lepiące to też wyjdzie. Zagniecione ciasto dzielimy na dwie części jedną troszkę większą na spód i boki blachy i drugą na wierzch. Dla mało wprawionych „cukierników” wyjaśnienie: „mąkę + proszek do pieczenia przesiekać z tłuszczem(...)rękę nóż, najlepiej długi, ostry i z gładkim ostrzem i starajcie się pokroić margarynę leżącą w mące na jak najmniejsze kawałki. Dzięki temu tłuszcz równo rozłoży się w cieście i łatwiej wam będzie je zagnieść. Blachę trzeba natłuścić, wyłożyć papierem lub i obsypać bułką tartą. Większą częścią ciasta wykładamy spód i boki blaszki. Metoda dowolna. Ja kiedyś wrzucałam cały kawałek
Kulinarna PatilogiaPrzykryć ściereczką lub folią spożywczą, nakłuć. Tak przygotowane ciasto odstawiamy na 4-6 tygodni w chłodne miejsce (ciasto nie może przemarzać). Pieczenie na 5-7 dni przed świętami: Ciasto dzielimy na trzy równe części (najlepiej zważyć i podzielić ). Każdą cześć rozwałkować na wymiar blaszki ok. 40x25 cm. Blaty pieczemy ok 15-20 minut w 170*C ( każdy osobno), czekamy(...)papier do pieczenia i blaszkę większą niż piernik. Obciążamy ciężkimi albumami. Oblewamy polewą 1 dzień przed świętami: 80 g masła 200 g gorzkiej czekolady posiekane orzechy włoskie do posypania Ciasto przekrawamy na trzy równe części. W garnuszku rozpuszczamy masło, wrzucamy czekoladę i trzymamy na małym ogniu do rozpuszczeni. Dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Oblewamy wierzch piernika oraz smarujemy boki. Posypujemy
Chocolate Muffin Blogdodajemy do mąki). Masło i margarynę ścieramy na tarce, dokładnie rozkruszamy z mąką. Dodajemy śmietanę. Jajka i żółtka wbijamy do miseczki i rozkłócamy widelcem, wlewamy do mąki – zagniatamy ciasto. Dzielimy na 4 części i po kolei wałkujemy formując prostokąt o grubości ok. 4 mm. Nakładamy farsz, pozostawiając 2 cm wolne od dłuższego brzegu i zwijamy. Kroimy na porcje, jakie(...)czerwonym. Paszteciki krucho drożdżowe z kapustą i grzybami polecam na święta, karnawał… i nie tylko. Są bardzo delikatne, miękkie, wspaniałe na ciepło i na zimno. Przepis nie jest skomplikowany, ciasto nie wymaga wyrastania, więc samo przygotowanie (jeżeli mamy już gotowy farsz – jak u mnie) nie zajmie wiele czasu. Zostało mi trochę ciasta, które wykorzystałam… „na słodko”, ale o tym następnym
mojewypiekiinietylkociasta w CC Major Kenwood. Ciasto przykrywamy i chowamy na noc do lodówki, lub na minimum 1 godzinę. Moje sobie poleżakowało 2 godziny.Na stolnicę podsypaną mąką wykładamy ciasto, dzielimy je na 4 części, rozwałkowujemy i wykrawamy trójąty.Na balszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy rogaliki i smarujemy rozkłóconym białkiem, co nam zostało, pieczemy w nagrzanym pierkarniku do 180 stopni(...)talerze, posypujemy cukrem pudrem.Ja jak zobaczyłam co to mi wychodzi z tych rogalików, nie mam wprawy do trójkątów niestety, to wpadłam na pomysł, by sobie ułatwić życie i...rozwałkowałam ciasto jak na pierogi. Wykroiłam kółka , każde posmarowałam bialkiem. Na środem powidła śliwkowe. Przykryłam drugim krążkiem i zlepiłam brzegi...widelcem. Posypałam Cynamonowym Rajem.Upiekłam. Myślalam że to będą płaskie
Z Kuchni Do KuchniKolejny niesamowity przepis ze starego zeszytu cioci Basi ( tak samo jak CYTRYNOWY CAŁUSEK ) znany w rodzinie od lat!Napoleonki choć królują w cukierniach do tej się
Ostra na Słodkołyżeczki soli, 100 g pokrojonego masła (może być 60%) i 1/2 szklanki śmietany 18% zagniatamy za pomocą haka robota ciasto. Ciasto schładzamy przez okres studzenia farszu w lodówce. Gotowe ciasto dzielimy na 1/2 i rozwałkowujemy i formujemy 2 prostokąty.Farsz:300 g kiszonej kapusty200 g pieczarek1 cebula1 liść laurowyszczypta kminki i kilka ziaren ziela angielskiego (roztarte w moździerzu)sól(...)pieprzem. Na patelni szklimy na niewielkiej ilości oleju pokrojoną w drobną kostkę cebulę, dodajemy posiekane pieczarki, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy ugotowaną kapustą i podsmażamy ok. 5 minut, studzimy.Na cieście układamy przestudzony farsz, zwijamy i kroimy po skosie. Paszteciki smarujemy rozkłóconym jakiem i posypujemy ziarnami sezamu. Paszteciki pieczemy ok. 30 minut w 170 stopniach.The post Paszteciki z kapustą i grzybami
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPrzepis na to przepyszne ciasto dostałam od znajomej. Jest wilgotne, pysznie kakaowe... najbardziej smakowało mojemu mężowi :) Składniki(...)mąki pszennej.Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i miksujemy. Następnie powoli dodajemy żółtka, jedno po drugim. Następnie dodajemy mąkę, olej i na koniec oranżadę z proszkiem do pieczenia. Dzielimy ciasto na dwie części - do jednej dodajemy mąkę, a do drugiej kakao. Ciasto na przemian wylewamy na blaszkę. Pieczemy w temp. 170°C przez ok. 80 minut. Do tzw. suchego
Delicious Titbitswrzucamu jajka, cukier i miksujemy, aż masa będzie puszysta i biała. Następnie wlewamy jeszcze gorące mleko i miksujemy. Dodajemy suche składniki i delikatnie szpatułką mieszamy. Piekarnik nastawiamy na 170C. Ciasto dzielimy na dwie części. Tortownicę o średnicy 23cm wykładamy papierem do pieczenia. Wkładamy pierwszą część masy i pieczemy około 15-20min do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy i studzimy(...)mieszając, aż czekolada się rozpuści i połączy z resztą składników. Ostateczny wnik to konsystencja sosu czekoladowego. Dekoracja: Maliny lub świeże kwiaty... Bierzemy patere (lub duży talerz). Kładziemy pierwszy blat ciasta, na niego wykładamy masę malinową, wyrównujemy. Przykrywamy drugim blatem i lekko dociskamy. Całość oblewamy sosem czekoladowym. Dekorujemy. Smacznego
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/masła (rozpuścić)1 cukier waniliowy4 jajka1 budyń waniliowy1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej1/2 szklanki mlekaNa wierzch: polewa kakaowa z żelatyną ( KLIK) i dowolna posypkaSposób wykonania:1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy na 3 równe części , wykładamy jedną część na blaszkę wyłożoną papierem i pieczemy 10-15 minut w 180 st.C. Wyjmujemy i studzimy. Podobnie pieczemy pozostałe dwa placki.2. Robimy masę(...)mleko z budyniem i mąką. Gotujemy na wolnym ogniu, aż masa będzie miała konsystencję gęstego budyniu.4. Gorącą masą przekładamy miodowe placki. Całość dociskamy. Polewamy polewą i posypujemy posypką.5. Ciasto wkładamy do lodówki na 24 godziny, by masa stężała, a placki zmiękły.6. Najlepiej smakuje na drugi, a nawet trzeci dzień.Smacznego
Kuchnia domowa Anipłaskie łyżeczki soli Wlewamy stopniowo szklankę ciepłej wody i ciągle mieszamy Ciasto przekładamy na stolnicę i dalej wyrabiamy rękami Ciągle podsypujemy mąką , by nie przywarło do stolnicy Całość wyrobionego ciasta dzielimy na mniejsze kawałki i każdy osobno wałkujemy Wałkujemy cienkie okrągłe placki i kładziemy je na formie metalowej W każde wgłębienie wkładamy farsz i przykrywamy drugim plackiem Wałkiem przyciskamy placki(...)rosołowe) cebula, pieprz , olej Przygotowanie: Mięso przemielić, cebulkę pokroić i przesmażyć na oleju Połączyć mięso z cebulą, doprawić pieprzem ewentualnie solą Wymieszaną masę mięsną nakładamy w takiej ilości na ciasto, by nie było jej za dużo, a pierogi można było skleić Przygotowane pierożki gotujemy w osolonym wrzątku. Na dzień następny odsmażyć:) Moja forma ma średnicę 25 cm, a pierożki
Proste Potrawymiodu 2 łyżki kwaśnej śmietany 2 płaskie łyżeczki sody 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka kakao 1 łyżeczka przyprawy do piernika Wszystkie składniki zagniatamy razem do chwili połączenia się składników. Ciasto dzielimy na trzy części. Każdą cienko rozwałkowujemy i wykładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 170 st. C przez ok 20 minut( na złoty kolor). Masa(...)całymi jajami. W garnku roztapiamy masło i dodajemy małymi porcjami ser, na koniec wsypujemy budyń i cały czas mieszając doprowadzamy do wrzenia. Gorącą masę serową wykładamy na spody. Ciasto piernikowe --1/3 masy serowej--ciasto piernikowe--masa serowa-- ciasto piernikowe--masa serowa. Dodatkowo: brzoskwinie z puszki 2 galaretki brzoskwiniowe Galaretki rozpuszczamy w 0,7 l gorącej wody i odstawiamy
Słodka Kraina Wypiekówoknem pogoda mocno się popsuła.Postanowiłam więc upiec jakieś ciasto,które postawi mnie na nogi. Bardzo dobrze się złożyło,bo do moich drzwi zapukał kurier z wielką paczką kaw Prima . Od razu zabrałam się za pieczenie.Zobaczcie sami co z tego wyszło: Składniki: 2 szklanki mąki 1 szklanka cukru 4 jaja 3/4 szklanki oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)mnie Prima Excellent) Sposób przygotowania: Jajka ubijamy na puszysta masę.Stopniowo dodajemy cukier i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.Następnie dodajemy mleko i olej i delikatnie łączymy składniki. Dzielimy ciasto na pół.Do jednej części dodajemy zaparzoną kawkę i kakao. Ciasto piekłam w formie silikonowej.Na spód wlałam ciasto jasne na wierzch ciemne. Pieczemy je ok.15-20 minut(do suchego patyczka
Wielki apetytsię dość mocno do rąk, ale takie ma być. Wkładam przygotowane ciasto do lodówki na ok. 20 minut. Blachę 21 x 30 cm wysmarowuję masłem i wysypuję mąką. Ciasto dzielę na dwie mniej więcej równe części, jedną z powrotem chowam do lodówki, a drugą wylepiam przygotowaną formę. Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni i podpiekam spód przez ok. 20 minut(...)wsypuję budynie i dokładnie mieszam. Na chwilę odstawiam, pod wpływem budyniu masa nieco zgęstnieje. sernik: Na podpieczony spód wlewam zgęstniałą masę, wyrównuję wierzch, a następnie rozkładam kruszonkę z pozostałego ciasta. Sernik wkładam do rozgrzanego piekarnika i piekę ok. 1h i 10 minut w 180 stopniach. Studzę w uchylonym piekarniku, a gdy sernik jest całkowicie wystudzony, chowam
W kuchni Karmel-itkimąki dodajemy posiekane masło, ser oraz żółtko jajka. Zagniatamy ciasto. Jeżeli ciasto będzie się mocno kleić możemy dosypać trochę więcej mąki, ale nie za dużo aby ciasto pozostało miękkie *** *** Ciasto dzielimy na cztery części. Każdą część rozwałkowujemy na posypanym mąką blacie, na kształt koła *** *** Koło dzielimy na osiem trójkątów. Na szerszej części każdego trójkąta kładziemy łyżeczkę marmolady *** *** Trójkąciki zwijamy(...)były dosyć słodkie od marmolady) *** *** SMACZNEGO *** POLECAM RÓWNIEŻ: SZYBKIE ROGALIKI DROŻDŻOWE PRZEPIS TUTAJ ROGALIKI TRZYSKŁADNIKOWE PRZEPIS TUTAJ MAŚLANE CIASTECZKA KWIATKI PRZEPIS TUTAJ POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA PRZEPIS TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Twarogowe rogaliki z marmoladą pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z ApetytemPrzygotowuje się je bardzo podobnie do Placka z sosem jogurtowo-czosnkowym . Placuszki pieką się błyskawicznie - i im cieńsze uda się Wam je nałożyć na patelnię - tym lepiej :) Ja nakładałam ciasto łyżką stołową i przyciskałam do patelni. Danie można urozmaicić dodając do placków różne sosy, ten na zdjęciu to sos jogurtowo-czosnkowy, który znacie z poprzedniego wcielenia cukinii - i który(...)mąki 2-3 jajka odrobina oliwy do smażenia sól Sos: 150g jogurtu naturalnego 150g jogurtu greckiego świeżo mielony pieprz kilka listków bazylii 2 ząbki czosnku lub 1 pomidor Do dzieła: Ciasto przygotowujemy tak samo, jak w przepisie na Placek z sosem . Nieobraną, umytą cukinię przecieramy przez tarkę o dużych oczkach, dodajemy pokrojoną lub przetartą cebulę, wbijamy jajko, wsypujemy mąkę
Spektrum Smakuprzypadkowy. Osoba, której przypadnie kawałek ciasta z niespodzianką zostaje królem lub królową wieczoru i otrzymuje papierową koronę. Fajne prawda? Podobno początki tej tradycji sięgają jeszcze czasów starożytnego Rzymu. Dawniej ciasto dzielone było w taki sposób, aby pozostał nadprogramowy kawałek przeznaczony dla pierwszej ubogiej osoby, która przekroczyła próg domu. W styczniu galette des rois można kupić we Francji w prawie każdej(...)południu - słodka korona Nie w całej Francji jedzą dziś galette des rois. Na południu kraju, m.in. Prowansji, na Epifanię tradycyjnie piecze się gâteau des rois - brioche (francuskie ciasto drożdżowe) w kształcie wieńca udekorowanego kandyzowanymi owocami i cukrem, co ma przypominać koronę ozdobioną drogimi kamieniami. Gdy w 1829 roku w Portugalii otwarto francuską piekarnię, tradycja przygotowywania Ciasta Trzech Króli
Chilli Czosnek i Oliwa