ciasto na niedziele - 9234 przepisów (strona:105/616)

Orzechowiec 647

przesiewamy, dodajemy do niej cukier puder, pokrojoną w kostkę margarynę, miód i jajka. Sodę dobrze rozpuszczamy w mleku i dodajemy do reszty składników. Zagniatamy, nie zbyt długo, na gładkie ciasto. Dzielimy na dwie równe połówki i wyklejamy nimi dwie takie same, wyłożone papierem do pieczenia formy. Wkładamy do piekarnika i pieczemy na złoty kolor w 150°C z termoobiegiem(...)rondelku roztapiamy margarynę z miodem. Dodajemy posiekane orzechy i cukier puder. Podgrzewamy aż wszystko zacznie się gotować. Tak przygotowane orzechy wylewamy po około 15 minutach na jedno z podpieczonych ciast i pieczemy dalej przez kolejne 20 minuty. Upieczone ciasta pozostawiamy do wystudzenia. W garnku z grubym dnem zagotowujemy połowę mleka. Dodajemy do niego cukier i mieszamy aż się rozpuści

PatiGotuje
Miodownik z dwiema masami 165

Przesiewamy mąkę z sodą. W misce ucieramy masło z żółtkami, miodem,cukrem i mlekiem. Przekładamy do mąki i zagniatamy ciasto. Wkładamy na 24 godziny do lodówki. Po tym czasie ciasto dzielimy na 3 części. Każda z części wałkujemy na placek 24x29 i pieczemy 3 placki po ok. 20 minut w temp. 180 C Masa z kaszy : Mleko doprowadzamy do wrzenia(...)Masa budyniowa: Z podanych składników gotujemy budyń. Odstawiamy do wystygnięcia. Miodownik z dwiema masami: Placki przekładamy masami, wierzch smarujemy roztopioną czekoladą i posypujemy pokrojonymi orzechami włoskimi. Odstawiamy do zastygnięcia. Ciasto najlepsze na 2 dzień, a wiec polecam miodownik przygotować na 2 dni wcześniej :) Smacznego

Różne smaki w kuchni
Karpatka według Ewy Wachowicz 555

małym ogniu,  dodajemy mąkę i szybko mieszając łyżką,  czekamy aż zrobi się jednolita szklista masa. Wystudzone ciasto przekładamy do miksera.  Miksujemy dodając  po 1 jajku. Ciasto dzielimy na 2 części. Wykładamy  na dwie jednakowe blaszki wysmarowane i posypane mąką Pieczemy w temperaturze 180 st. C. Jak się upiecze  zmniejszamy temperaturę(...)wrzątku wlewamy mleko z budyniem i jeszcze raz zagotowujemy. Masło ucieramy z cukrem pudrem. Jak zbieleje, dodajemy po łyżce wystudzonego budyniu. Dolewamy sok z cytryny i spirytus. Na pofałdowane ciasto wykładamy masę budyniową, Przykrywamy drugim plackiem górami do góry. Posypujemy cukrem pudrem. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić

W kuchennym oknie Ewy
Sernik kakaowy + film 85

dodajemy proszek do pieczenia, kakao, cukier waniliowy i cukier kryształ, dodajemy miękką pokrojoną margarynę oraz jajko. Dłonią wyrabiamy ciasto, jeżeli ciasto będzie zbyt wilgotne możemy dosypać trochę mąki. Wyrobione ciasto dzielimy na 2 części, jedną większą a drugą odrobinę mniejszą i wkładamy na 1,5 godziny do zamrażalnika.             masa Żółtka ucieramy z cukrem(...)sztywną pianę. Do masy serowej dodajemy ubite białka i całość delikatnie mieszamy. Na posmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą formę, ścieramy na tarce o dużych oczkach większą cześć zamrożonego ciasta. Na ciasto wykładamy masę serową i dokładnie rozprowadzamy. Na wierzch ścieramy na tarce o dużych oczkach mniejszą część zamrożonego ciasta . Sernik pieczemy 60 minut w piekarniku nagrzanym

Smakowite Dania
Ciasto kruche z pianką i malinami 161

szkl cukru -1 cukier waniliowy -2 budynie śmietankowe bez cukru po 40g -1 łyżka mąki ziemniaczanej -150ml oleju DODATKOWO -500g malin Z podanych składników zagniatamy ciasto, dzielimy je na dwie części w proporcji 2/3 i 1/3  mniejszą część chowamy do lodówki, a większą wykładamy dno blaszki i podpiekamy na lekko złoty kolor w temp 180 stopni. Studzimy(...)delikatnie mieszamy na najniższych obrotach do połączenia się składników. Powstałą masę wykładamy na podpieczony spód, wyrównujemy i układamy na niej maliny, dziurką do góry. Na maliny trzemy resztę ciasta, lub urywamy kawałeczki palcami. Tak przygotowanie ciasto pieczemy około 50 minut w temp 180 stopni. Ostudzone posypujemy cukrem pudrem, przechowujemy w lodówce. Najlepiej kroić na drugi dzień :) I gotowe :) Ciasto jest

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Niebo w gębie - sernik z brzoskwiniami :) 167

mieszamy z proszkiem do pieczenia i cukrem. Margarynę siekamy i mieszamy z sypkimi składnikami. Wszystko dokładnie mieszamy dodając stopniowo żółtka (białka wkładamy do lodówki). Zagniatamy do jednolitej konsystencji. Gotowe ciasto dzielimy na 3 części. Dwoma wykładamy formę wyłożoną papierem do pieczenia a 1/3 zawijamy w folię i wkładamy do zamrażalki. Brzoskwinie odsączamy na sitku i kroimy w kostkę. Przygotowujemy masę(...)około 1h czasu wolnego który możemy przeznaczyć na zrobienie prania lub porządki albo usiąść sobie przy dobrej kawie i włączyć tv bo musimy poczekać aż dobrze zamrozi się 1/3 ciasta w zamrażalce. Jak 1/3 ciasta w zamrażalce będzie już dobrze zamrożona przystępujemy do dalszych działań. Nagrzewamy piekarnik do 100 stopni. Białka z jajek wyciągamy z lodówki dodajemy szczyptę soli

Piekielna Kuchnia Pati
Bezglutenowe ciasto ze śliwkami FIT 186

niskokaloryczne ciasto z nimi w roli głównej! Jeżeli jedliście już bezglutenowe ciasto kokosowe z borówkami FIT, ta wersja również Was zachwyci! Lekkie, wilgotne i niesamowicie smaczne! Zapraszam do wypróbowania! Ciasto dzielimy na 12 porcji, jedna to ok. 109kcal! Składniki: – 6 jajek – 50g mąki kokosowej – 40ml oleju rzepakowego – 2 łyżki ciekłego miodu – 2 łyżki wiórków kokosowych (opcjonalnie) – 2 płaskie łyżeczki proszku(...)dolewamy olej. Mąkę, wiórki i proszek do pieczenia mieszamy ze sobą i dosypujemy do jajecznej masy – powinniśmy osiągnąć konsystencję budyniu. Formę 20×25 cm wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto, układamy owoce i pieczemy 30 minut w 160 stopniach. Smacznego! Artykuł Bezglutenowe ciasto ze śliwkami FIT pochodzi z serwisu Just Be Fit Be Strong

Be Fit Be Strong
Szybki jabłecznik 123

tłuszczem. Następnie dodać żółtka, cukier, śmietanę i zagnieść na w miarę gładkie ciasto. W razie potrzeby można podsypać mąką ale jak będzie trochę lepiące to też wyjdzie. Zagniecione ciasto dzielimy na dwie części jedną troszkę większą na spód i boki blachy i drugą na wierzch. Dla mało wprawionych „cukierników” wyjaśnienie: „mąkę + proszek do pieczenia przesiekać z tłuszczem(...)rękę nóż, najlepiej długi, ostry i z gładkim ostrzem i starajcie się pokroić margarynę leżącą w mące na jak najmniejsze kawałki. Dzięki temu tłuszcz równo rozłoży się w cieście i łatwiej wam będzie je zagnieść. Blachę trzeba natłuścić, wyłożyć papierem lub i obsypać bułką tartą. Większą częścią ciasta wykładamy spód i boki blaszki. Metoda dowolna. Ja kiedyś wrzucałam cały kawałek

Kulinarna Patilogia
Piernik staropolski 140

Przykryć ściereczką lub folią spożywczą, nakłuć.  Tak przygotowane ciasto odstawiamy na 4-6 tygodni w chłodne miejsce (ciasto nie może przemarzać). Pieczenie na 5-7 dni przed świętami: Ciasto dzielimy na trzy równe części (najlepiej zważyć i podzielić ). Każdą cześć rozwałkować na wymiar blaszki ok. 40x25 cm. Blaty pieczemy ok 15-20 minut w 170*C ( każdy osobno), czekamy(...)papier do pieczenia i blaszkę większą niż piernik. Obciążamy ciężkimi albumami. Oblewamy polewą 1 dzień przed świętami: 80 g masła 200 g gorzkiej czekolady posiekane orzechy włoskie do posypania Ciasto przekrawamy na trzy równe części. W garnuszku rozpuszczamy masło, wrzucamy czekoladę i trzymamy na małym ogniu do rozpuszczeni. Dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Oblewamy wierzch piernika oraz smarujemy boki. Posypujemy

Chocolate Muffin Blog
Paszteciki krucho drożdżowe z kapustą i grzybami 201

dodajemy do mąki). Masło i margarynę ścieramy na tarce, dokładnie rozkruszamy z mąką. Dodajemy śmietanę. Jajka i żółtka wbijamy do miseczki i rozkłócamy widelcem, wlewamy do mąki – zagniatamy ciasto. Dzielimy na 4 części i po kolei wałkujemy formując prostokąt o grubości ok. 4 mm. Nakładamy farsz, pozostawiając 2 cm wolne od dłuższego brzegu i zwijamy. Kroimy na porcje, jakie(...)czerwonym. Paszteciki krucho drożdżowe z kapustą i grzybami polecam na święta, karnawał… i nie tylko. Są bardzo delikatne, miękkie, wspaniałe na ciepło i na zimno. Przepis nie jest skomplikowany, ciasto nie wymaga wyrastania, więc samo przygotowanie (jeżeli mamy już gotowy farsz – jak u mnie) nie zajmie wiele czasu. Zostało mi trochę ciasta, które wykorzystałam… „na słodko”, ale o tym następnym

mojewypiekiinietylko
Rogaliki i słoneczka drożdżowe 156

ciasta w CC Major Kenwood. Ciasto przykrywamy i chowamy na noc do lodówki, lub na minimum 1 godzinę. Moje sobie poleżakowało 2 godziny.Na stolnicę podsypaną mąką wykładamy ciasto, dzielimy je na 4 części, rozwałkowujemy i wykrawamy trójąty.Na balszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy rogaliki i smarujemy rozkłóconym białkiem, co nam zostało, pieczemy w nagrzanym pierkarniku do 180 stopni(...)talerze, posypujemy cukrem pudrem.Ja jak zobaczyłam co to mi wychodzi z tych rogalików, nie mam wprawy do trójkątów niestety, to wpadłam na pomysł, by sobie ułatwić życie i...rozwałkowałam ciasto jak na pierogi. Wykroiłam kółka , każde posmarowałam bialkiem. Na środem powidła śliwkowe. Przykryłam drugim krążkiem i zlepiłam brzegi...widelcem. Posypałam Cynamonowym Rajem.Upiekłam. Myślalam że to będą płaskie

Z Kuchni Do Kuchni
Napoleonka 312

Kolejny niesamowity przepis ze starego zeszytu cioci Basi ( tak samo jak CYTRYNOWY CAŁUSEK ) znany w rodzinie od lat!Napoleonki choć królują w cukierniach do tej się

Ostra na Słodko
Paszteciki z kapustą i grzybami 336

łyżeczki soli, 100 g pokrojonego masła (może być 60%)  i 1/2 szklanki śmietany 18% zagniatamy za pomocą haka robota ciasto. Ciasto schładzamy przez okres studzenia farszu w lodówce. Gotowe ciasto dzielimy na 1/2 i rozwałkowujemy i formujemy 2 prostokąty.Farsz:300 g kiszonej kapusty200 g pieczarek1 cebula1 liść laurowyszczypta kminki i kilka ziaren ziela angielskiego (roztarte w moździerzu)sól(...)pieprzem. Na patelni szklimy na niewielkiej ilości oleju pokrojoną w drobną kostkę cebulę, dodajemy posiekane pieczarki, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy ugotowaną kapustą i podsmażamy ok. 5 minut, studzimy.Na cieście układamy przestudzony farsz, zwijamy i kroimy po skosie. Paszteciki smarujemy rozkłóconym jakiem i posypujemy ziarnami sezamu. Paszteciki pieczemy ok. 30 minut w 170 stopniach.The post Paszteciki z kapustą i grzybami

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zebra z klasą :) 173

Przepis na to przepyszne ciasto dostałam od znajomej. Jest wilgotne, pysznie kakaowe... najbardziej smakowało mojemu mężowi :) Składniki(...)mąki pszennej.Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i miksujemy. Następnie powoli dodajemy żółtka, jedno po drugim. Następnie dodajemy mąkę, olej i na koniec oranżadę z proszkiem do pieczenia. Dzielimy ciasto na dwie części - do jednej dodajemy mąkę, a do drugiej kakao. Ciasto na przemian wylewamy na blaszkę. Pieczemy w temp. 170°C przez ok. 80 minut. Do tzw. suchego

Delicious Titbits
Tort malinowy 140

wrzucamu jajka, cukier i miksujemy, aż masa będzie puszysta i biała. Następnie wlewamy jeszcze gorące mleko i miksujemy. Dodajemy suche składniki i delikatnie szpatułką mieszamy. Piekarnik nastawiamy na 170C. Ciasto dzielimy na dwie części. Tortownicę o średnicy 23cm wykładamy papierem do pieczenia. Wkładamy pierwszą część masy i pieczemy około 15-20min do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy i studzimy(...)mieszając, aż czekolada się rozpuści i połączy z resztą składników. Ostateczny wnik to konsystencja sosu czekoladowego. Dekoracja: Maliny lub świeże kwiaty... Bierzemy patere (lub duży talerz). Kładziemy pierwszy blat ciasta, na niego wykładamy masę malinową, wyrównujemy. Przykrywamy drugim blatem i lekko dociskamy. Całość oblewamy sosem czekoladowym. Dekorujemy. Smacznego

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Sernik gotowany na miodowym cieście 373

masła (rozpuścić)1 cukier waniliowy4 jajka1 budyń waniliowy1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej1/2 szklanki mlekaNa wierzch: polewa kakaowa z żelatyną ( KLIK) i dowolna posypkaSposób wykonania:1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy na 3 równe części , wykładamy jedną część na blaszkę wyłożoną papierem i pieczemy 10-15 minut w 180 st.C. Wyjmujemy i studzimy. Podobnie pieczemy pozostałe dwa placki.2. Robimy masę(...)mleko z budyniem i mąką. Gotujemy na wolnym ogniu, aż masa będzie miała konsystencję gęstego budyniu.4. Gorącą masą przekładamy miodowe placki. Całość dociskamy. Polewamy polewą i posypujemy posypką.5. Ciasto wkładamy do lodówki na 24 godziny, by masa stężała, a placki zmiękły.6. Najlepiej smakuje na drugi, a nawet trzeci dzień.Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Pierogi bez lepienia 164

płaskie łyżeczki soli Wlewamy stopniowo szklankę ciepłej wody i ciągle mieszamy Ciasto przekładamy na stolnicę i dalej wyrabiamy rękami Ciągle podsypujemy mąką , by nie przywarło do stolnicy Całość wyrobionego ciasta dzielimy na mniejsze kawałki i każdy osobno wałkujemy Wałkujemy cienkie okrągłe placki i kładziemy je na formie metalowej W każde wgłębienie wkładamy farsz i przykrywamy drugim plackiem Wałkiem przyciskamy placki(...)rosołowe) cebula, pieprz , olej Przygotowanie: Mięso przemielić, cebulkę pokroić i przesmażyć na oleju Połączyć mięso z cebulą, doprawić pieprzem ewentualnie solą Wymieszaną masę mięsną nakładamy w takiej ilości na ciasto, by nie było jej za dużo, a pierogi można było skleić  Przygotowane pierożki gotujemy w osolonym wrzątku. Na dzień następny odsmażyć:) Moja forma ma średnicę 25 cm, a pierożki

Proste Potrawy
Ciasto piernikowo serowe 182

miodu 2 łyżki kwaśnej śmietany 2 płaskie łyżeczki sody 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka kakao 1 łyżeczka przyprawy do piernika Wszystkie składniki zagniatamy razem do chwili połączenia się składników. Ciasto dzielimy na trzy części.  Każdą cienko rozwałkowujemy i wykładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 170 st. C przez ok 20 minut( na złoty kolor). Masa(...)całymi jajami.  W garnku roztapiamy masło i dodajemy małymi porcjami ser, na koniec wsypujemy budyń i cały czas mieszając doprowadzamy do wrzenia. Gorącą masę serową wykładamy na spody. Ciasto piernikowe --1/3 masy serowej--ciasto piernikowe--masa serowa-- ciasto piernikowe--masa serowa. Dodatkowo: brzoskwinie z puszki 2 galaretki brzoskwiniowe Galaretki rozpuszczamy w 0,7 l gorącej wody i odstawiamy

Słodka Kraina Wypieków
Łaciate ciasto pachnące kawą. 99

oknem pogoda mocno się popsuła.Postanowiłam więc upiec jakieś ciasto,które postawi mnie na nogi. Bardzo dobrze się złożyło,bo do moich drzwi zapukał kurier z wielką paczką kaw Prima .  Od razu zabrałam się za pieczenie.Zobaczcie sami co z tego wyszło: Składniki: 2 szklanki mąki 1 szklanka cukru 4 jaja 3/4 szklanki oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)mnie Prima Excellent) Sposób przygotowania: Jajka ubijamy na puszysta masę.Stopniowo dodajemy cukier i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.Następnie dodajemy mleko i olej i delikatnie łączymy składniki. Dzielimy ciasto na pół.Do jednej części dodajemy zaparzoną kawkę i kakao. Ciasto piekłam w formie silikonowej.Na spód wlałam ciasto jasne na wierzch ciemne. Pieczemy je ok.15-20 minut(do suchego patyczka

Wielki apetyt