ciasto na niedziele - 9234 przepisów (strona:99/616)

Makowiec - świąteczny przekładaniec 228

stolnicę , dosypujemy resztę mąki i proszek do pieczenia, razem wyrabiamy rękoma na gładkie, elastyczne ciasto Przygotowujemy formę na ciasto (28 cm- średnicy)- najlepiej wyłożyc papierem do pieczenia Wyrobione ciasto dzielimy na 4 części i każdą kolejno wałkujemy na cienkie placuszki - blaty, grubością mają przypominać takie jak na kluski Na dno foremki (u mnie prodiż) kładziemy pierwszy cienki placek

Proste Potrawy
Sernik z rabarbarem 123

Sernik z rabarbarem Kremowy sernik w kruchym cieście kakaowym z dodatkiem rabarbaru. Jest to łatwy i szybki wypiek, gdyż spodu ciasta nie musimy wcześniej podpiekać. Bardzo smaczny serniczek. Polecam!     Składniki: Ciasto: 230g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 150g zimnego masła 3 łyżki kakao 1/3 szklanki cukru 1 jajko Masa serowa: 800g twarogu sernikowego 2/3 szklanki cukru(...)łyżki cukru pudru 2 łyżki mąki ziemniaczanej     *** Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy kakao, cukier, jajko oraz pokrojone w kawałki masło. Zagniatamy ciasto, formujemy kulę i wkładamy ją do lodówki *** *** Ciasto dzielimy na dwie nierówne części. Większą częścią wylepiamy dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (użyłam blaszki o wymiarach 26 x21 cm ). Mniejszą część wkładamy do zamrażarki

Blog z Apetytem
Krakowskie obwarzanki 114

Zagniatamy 5-10 minut, aż ciasto stanie się elastyczne, jednolite i będzie swobodnie odchodzić od ręki i ścianek miski. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. 2. Ciasto dzielimy na 8 równych części. Z każdej części formujemy wałeczek o długości ok. 30 cm. Bierzemy dwa wałeczki i zwijamy je ze sobą w warkocz, a następnie łączymy oba końce(...)poniżej). Ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy do napuszenia na 15 minut. 3. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Blaszkę wykładamy folią aluminiową (papier do pieczenia nie sprawdzi się, ponieważ ciasto do niego przywiera). W szerokim garnku doprowadzamy wodę do wrzenia, dodajemy łyżkę cukru i szczyptę soli. Uformowane ciasto obwarzamy, czyli pojedynczo kładziemy na wrzątku i obgotowujemy około 1 minuty

My Culinary Art
Babka caffe latte 156

Wykonanie ciasta: Masło ucieramy wraz z cukrami (białym i waniliowym). Dodajemy po jednym jajku ciągle miksując. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Dolewamy mleko. Mieszamy. Ciasto dzielimy na 3 równe części. Jedną pozostawiamy jasną, do drugiej dosypujemy kakao i mieszamy, a do trzeciej kawę i porządnie mieszamy. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem(...)bułką tartą. Najpierw nakładamy cześć z kawą, potem część z kakaem, a na końcu część waniliową. Pieczemy ok. godziny w temperaturze 180 stopni. Wykonanie lukru: Po upieczeniu i wystudzeniu ciasta przygotowujemy lukier. Do cukru pudru dolewamy kawę i energicznie mieszamy. Jeśli lukier będzie wg nas zbyt gęsty można dodać jeszcze jedną łyżkę wody. Polewamy ciasto przygotowanym lukrem, a następnie posypujemy

Mania Wypiekania
Tort kawowo-bananowy 233

ubijamy na sztywną pianę z połową cukru. Żółtka ucieramy z resztą cukru, masłem i 2 łyżkami ciepłej wody. Dodajemy mąkę z migdałami oraz pianę z białek i delikatnie mieszamy. Ciasto dzielimy na 3 cześci i pieczemy w tortownicy około 30 minut w temperaturze 180 C.W miedzyczasie przygotowujemy masę. Zagotowujemy kilka łyżek mleka z kawą rozpuszczalną i 40 g cukru. Mieszając

Zainspirowana w kuchni
Pizza 'polska' z ziemniakami, boczkiem i cebulą 229

kulę, wkładamy do suchej miski i zostawiamy w cieple przykryte ścierką na około 40-60 minut. Ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie. Studzimy, obieramy i kroimy w plastry. Ciasto dzielimy na dwie pizzę. Rozwałkowujemy lub rozciągamy do pożądanej średnicy i gęsto nakłuwamy widelcem. Kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy równomiernie sosem pomidorowym. Nakładamy składniki: ziemniaki(...)oregano i startym serem mozarella. Pieczemy w 240 stopniach C przez 10-12 stopni C. Serwujemy posypane świeżą rukolą z dodatkiem ogórków kiszonych (lub szwedzkich). Czas przygotowania: 20' + rośnięcie ciasta 60‘ Trudność: łatwe Ilość porcji: 4 Kaloryczność: 570 kcal / porcja

Pyry na Gaz
Bułeczki drożdżowe- motylki z serem. 179

dokładnie mieszamy. DO POSMAROWANIA: białko 2-3 łyżki mleka      Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószoną mąką stolnicę, chwilę wyrabiamy, żeby pozbyć się nadmiaru bąbelków powietrza. Następnie ciasto dzielimy na 10 równych porcji, osiem odkładamy a dwie pozostałe dzielimy jeszcze na cztery części. W ten sposób otrzymamy osiem dużych i osiem małych kawałków. Każdy z nich formujemy w zgrabne(...)wałeczek. Placek smarujemy nadzieniem, zawijamy w roladę. Odwracamy tak, żeby łączenie było u góry. Teraz brzegi rolady łączymy ze sobą i odwracamy roladę łączeniem do spodu. Cienkim wałeczkiem oplatamy ciasto po środku, tworząc czułki motylka. Teraz jeszcze tylko skrzydełka. Brzegi rolady przecinamy ostrym nożem, ostrożnie przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wywijamy ciasto w ten sposób, że nadzienie

Rozpustne gotowanie
Rogaliki z owocowym nadzieniem 153

nadzienie jabłkowe ,  Jabłka obieramy i kroimy na drobną kostkę , na patelnię wrzucamy masło , pokrojone jabłka ,cukier i cynamon , dusimy na wolnym ogniu aż jabłka będą miękkie , studzimy. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 części i wałkujemy na okrąg o średnicy 35 cm Dzielimy go na 12 części i na każdą nakładamy nadzienie zwijamy na kształt rogalika i układamy na blaszce(...)rozmąconym jajkiem i wstawiamy do nagrzanego na 190 stopni piekarnika i pieczemy 10-13 minut wyjmujemy na kratkę i letnie posypujemy cukrem pudrem tak samo postępujemy z kolejnymi porcjami ciasta . Smacznego

Wypieki Rene
Sernik z ciastem kakaowym 108

waniliowy - 1/2 szklanki wiórków kokosowych   dodatki: - tłuszcz i mąka do wysmarowania formy Forma: duża prostokątna 24 x 40 cm Przygotowanie:  Ze wszystkich składników z listy pierwszej zagniatam ciasto. Dzielę je na dwie części, obwijam folią i odkładam do lodówki na 2 godziny. Masło rozpuszczam i już ochłodzone łączę z żółtkami oraz cukrem. Serki waniliowe łączę z masą jajeczną(...)kokosowymi. Dokładnie mieszam wszystko łyżką. Białka ubijam na sztywną pianę i delikatnie łączę z resztą masy. Na koniec dodaję rodzynki. Na blachę posmarowaną tłuszczem i obsypaną mąką ścieram połowę ciasta (na tarce o dużych oczkach). Na to równo rozprowadzam masę serową. Na wierzch ścieram resztę ciasta. Wkładam blachę do nagrzanego piekarnika. Temperatura piekarnika : 170 °C Czas pieczenia: około 60 minut

Kuchnia co dnia
Chałka z budyniem 95

mleka, a my bierzemy tylko 350 ml. Tak żeby był gęstszy niż zwykle. Odstawiamy zrobiony budyń, niech sobie stygnie. Teraz zaczyn: do dużej miski (w której będziemy wyrabiać ciasto) wlewamy mleko, 150 g mąki i drożdże. Mieszamy łyżką i zostawiamy na jakieś 20 minut. W międzyczasie rozpuszczamy w rondelku masło. Jak się rozpuści to niech chwilkę przestygnie(...)dodajemy do niego nasze rozpuszczone masło, jajko, cukier, sól i resztę mąki. Porządnie zagniatamy około 20 minut i zostawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem w ciepłym miejscu na godzinę. Potem dzielimy ciasto na 6 części (mniej-więcej po 180-190 g) i każdą część wałkujemy na długi wąski prostokąt. Przez środkek każdego prostokąta wzdłuż układamy budyń i rolujemy prostokąt

Marder&Marder Manufacture
Budyniowiec waniliowy z brzoskwinią 112

Koszt: tanie Uwielbiam ciasta z budyniem, a z dodatkiem słodkiego owocu to już w ogóle mogłabym zjeść sama pół blaszki. W tym przepisie postawiłam na waniliowy smak przeplatany ze słodką brzoskwinią. Do tego praktycznie nie słodziłam ciasta kruchego, dzięki czemu smak całego ciasta skupił się na właśnie tych dwóch składnikach. Nie oszczędzałam ilości brzoskwiń do ciasta, dlatego wydawać się może(...)zajrzenia na ich stronę www.polskiemlyny.pl Składniki: ciasto 3 szklanki mąki  250 g masła zimnego 3 jajka  szklanka słodzika/cukru łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany masa 3 szklanki mleka 2 budynie waniliowe 1 galaretka cytrynowa  mała puszka brzoskwiń lub 3 świeże Przygotowanie: ciasto Z podanych składników zagniatamy ciasto, dzielimy je na 2 części. Jedna większa

Zdrowie i pysznie na talerzu
Kruche ze śliwkami i bezą 362

łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 g masła (może być margaryna) 1 łyżka smalcu (lub 50 g masła, ale polecam dodać smalec) Z podanych składników zagniatamy ciasto, dzielimy na pół. Połowę chłodzimy w lodówce, resztę proponuję umieścić w zamrażalniku będzie je wtedy łatwiej zetrzeć. Beza: 4 białka szczypta soli 1 szklanka cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej(...)łyżki kaszy manny Białka ubijamy z solą, a gdy piana będzie już gęsta dodajemy stopniowo cukier. Ubijamy aż cukier się rozpuści, dodajemy mąkę ziemniaczaną i krótko miksujemy. Połowę ciasta rozwałkowujemy na papierze do pieczenia na wielkość blaszki (23x33), posypujemy kaszą manną (wchłonie sok ze śliwek). Na cieście układamy połówki śliwek, a na nie bezę. Na wierzch ścieramy ciasto z zamrażalnika

Cynamonowe szczęście
Karpatka z kremem budyniowym 124

Gotową masę zostawić do ostygnięcia, kiedy już wystygnie dodawać kolejno jajka miksując masę aż   powstanie gładka masa. 3.  Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni  4. Ciasto dzielimy na dwie części. I każdą część wykładamy na blachę (rozmiary mniej więcej 32 x 23 ) wyłożoną papierem do pieczenia.  5. Pieczemy przez 30 min w nagrzanym piekarniki do 200 stopni(...)opisem na opakowaniu  7. Zostawiamy do wystygnięcia 8. Ucieramy masło i łyżkami dodajemy zimny budyń można też dodać cukru jeśli jest za mało słodki.  9. Na wystudzone ciasto wykładamy nasz krem a drugim plackiem przekrywamy.  10. Gotową karpatkę wstawiamy w do lodówki lub w chłodne miejsce na około godzinę.  Smacznego deseru

Mój pomysł na
paluchy wiedźmy 1664

zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na ok. 15 min. Następnie obieramy ze skórki i przepoławiamy wzdłuż. Wszystkie składniki oprócz migdałów przekładamy na stolnicę, siekamy nożem a następnie zagniatamy gładkie ciasto. Dzielimy je na dwie części, wkładamy do woreczków i umieszczamy w lodówce na ok. 30 min. Po tym czasie wyciągamy jedną część, dzielimy na mniejsze kawałki i formujemy paluchy (grubości(...)blaszką do lodówki na ok. 15 min.. a następnie pieczemy w 190 st. C przez ok. 10 min. Upieczone odstawiamy do wystudzenia i dekorujemy lukrem. Z drugą częścią ciasta robimy tak samo

Domowy Smak Jedzenia
Samosas 174

mało dolewamy jeszcze trochę, jeśli ciasto się za bardzo lepi podsypujemy mąką. Ciasto można zagnieść za pomocą miksera z mieszadłem hakiem, tak jak przy cieście do pizzy. Zagniecione ciasto dzielimy na 10 części, formujemy kulki, odkładamy na bok i przykrywamy ściereczką. Ziemniaki gotujemy 20 minut w rondelku, następnie dodajemy roszek i gotujemy do miękkości. Na patelni podsmażamy imbir z papryczką(...)kurkumę, kmin i kolendrę. Smażymy 1 minutę aż przyprawy zaczną wydzielać aromat. Dodajemy groszek i ziemniaki. Mieszamy i ugniatamy widelcem. Dosalamy. Dodajemy pestki grantu. Odstawiamy do wystygnięcia. Każdą kuleczkę ciasta rozwałkowujemy na okrąg o średnicy ok 12cm. Nakładamy nadzienie na środek, a brzegi smarujemy wodą. Następnie chwytamy ciasto w 3 punktach, wierzchołkach trójkąta równoramiennego i łączymy u góry. Zlepiamy łączące

W kuchni wieczorem