ubijamy na sztywną pianę z połową cukru. Żółtka ucieramy z resztą cukru, masłem i 2 łyżkami ciepłej wody. Dodajemy mąkę z migdałami oraz pianę z białek i delikatnie mieszamy. Ciasto dzielimy na 3 cześci i pieczemy w tortownicy około 30 minut w temperaturze 180 C.W miedzyczasie przygotowujemy masę. Zagotowujemy kilka łyżek mleka z kawą rozpuszczalną i 40 g cukru. Mieszając
Zainspirowana w kuchnikulę, wkładamy do suchej miski i zostawiamy w cieple przykryte ścierką na około 40-60 minut. Ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie. Studzimy, obieramy i kroimy w plastry. Ciasto dzielimy na dwie pizzę. Rozwałkowujemy lub rozciągamy do pożądanej średnicy i gęsto nakłuwamy widelcem. Kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy równomiernie sosem pomidorowym. Nakładamy składniki: ziemniaki(...)oregano i startym serem mozarella. Pieczemy w 240 stopniach C przez 10-12 stopni C. Serwujemy posypane świeżą rukolą z dodatkiem ogórków kiszonych (lub szwedzkich). Czas przygotowania: 20' + rośnięcie ciasta 60‘ Trudność: łatwe Ilość porcji: 4 Kaloryczność: 570 kcal / porcja
Pyry na Gazdokładnie mieszamy. DO POSMAROWANIA: białko 2-3 łyżki mleka Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószoną mąką stolnicę, chwilę wyrabiamy, żeby pozbyć się nadmiaru bąbelków powietrza. Następnie ciasto dzielimy na 10 równych porcji, osiem odkładamy a dwie pozostałe dzielimy jeszcze na cztery części. W ten sposób otrzymamy osiem dużych i osiem małych kawałków. Każdy z nich formujemy w zgrabne(...)wałeczek. Placek smarujemy nadzieniem, zawijamy w roladę. Odwracamy tak, żeby łączenie było u góry. Teraz brzegi rolady łączymy ze sobą i odwracamy roladę łączeniem do spodu. Cienkim wałeczkiem oplatamy ciasto po środku, tworząc czułki motylka. Teraz jeszcze tylko skrzydełka. Brzegi rolady przecinamy ostrym nożem, ostrożnie przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wywijamy ciasto w ten sposób, że nadzienie
Rozpustne gotowanienadzienie jabłkowe , Jabłka obieramy i kroimy na drobną kostkę , na patelnię wrzucamy masło , pokrojone jabłka ,cukier i cynamon , dusimy na wolnym ogniu aż jabłka będą miękkie , studzimy. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 części i wałkujemy na okrąg o średnicy 35 cm Dzielimy go na 12 części i na każdą nakładamy nadzienie zwijamy na kształt rogalika i układamy na blaszce(...)rozmąconym jajkiem i wstawiamy do nagrzanego na 190 stopni piekarnika i pieczemy 10-13 minut wyjmujemy na kratkę i letnie posypujemy cukrem pudrem tak samo postępujemy z kolejnymi porcjami ciasta . Smacznego
Wypieki Renewaniliowy - 1/2 szklanki wiórków kokosowych dodatki: - tłuszcz i mąka do wysmarowania formy Forma: duża prostokątna 24 x 40 cm Przygotowanie: Ze wszystkich składników z listy pierwszej zagniatam ciasto. Dzielę je na dwie części, obwijam folią i odkładam do lodówki na 2 godziny. Masło rozpuszczam i już ochłodzone łączę z żółtkami oraz cukrem. Serki waniliowe łączę z masą jajeczną(...)kokosowymi. Dokładnie mieszam wszystko łyżką. Białka ubijam na sztywną pianę i delikatnie łączę z resztą masy. Na koniec dodaję rodzynki. Na blachę posmarowaną tłuszczem i obsypaną mąką ścieram połowę ciasta (na tarce o dużych oczkach). Na to równo rozprowadzam masę serową. Na wierzch ścieram resztę ciasta. Wkładam blachę do nagrzanego piekarnika. Temperatura piekarnika : 170 °C Czas pieczenia: około 60 minut
Kuchnia co dniamleka, a my bierzemy tylko 350 ml. Tak żeby był gęstszy niż zwykle. Odstawiamy zrobiony budyń, niech sobie stygnie. Teraz zaczyn: do dużej miski (w której będziemy wyrabiać ciasto) wlewamy mleko, 150 g mąki i drożdże. Mieszamy łyżką i zostawiamy na jakieś 20 minut. W międzyczasie rozpuszczamy w rondelku masło. Jak się rozpuści to niech chwilkę przestygnie(...)dodajemy do niego nasze rozpuszczone masło, jajko, cukier, sól i resztę mąki. Porządnie zagniatamy około 20 minut i zostawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem w ciepłym miejscu na godzinę. Potem dzielimy ciasto na 6 części (mniej-więcej po 180-190 g) i każdą część wałkujemy na długi wąski prostokąt. Przez środkek każdego prostokąta wzdłuż układamy budyń i rolujemy prostokąt
Marder&Marder ManufactureKoszt: tanie Uwielbiam ciasta z budyniem, a z dodatkiem słodkiego owocu to już w ogóle mogłabym zjeść sama pół blaszki. W tym przepisie postawiłam na waniliowy smak przeplatany ze słodką brzoskwinią. Do tego praktycznie nie słodziłam ciasta kruchego, dzięki czemu smak całego ciasta skupił się na właśnie tych dwóch składnikach. Nie oszczędzałam ilości brzoskwiń do ciasta, dlatego wydawać się może(...)zajrzenia na ich stronę www.polskiemlyny.pl Składniki: ciasto 3 szklanki mąki 250 g masła zimnego 3 jajka szklanka słodzika/cukru łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany masa 3 szklanki mleka 2 budynie waniliowe 1 galaretka cytrynowa mała puszka brzoskwiń lub 3 świeże Przygotowanie: ciasto Z podanych składników zagniatamy ciasto, dzielimy je na 2 części. Jedna większa
Zdrowie i pysznie na talerzułyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 g masła (może być margaryna) 1 łyżka smalcu (lub 50 g masła, ale polecam dodać smalec) Z podanych składników zagniatamy ciasto, dzielimy na pół. Połowę chłodzimy w lodówce, resztę proponuję umieścić w zamrażalniku będzie je wtedy łatwiej zetrzeć. Beza: 4 białka szczypta soli 1 szklanka cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej(...)łyżki kaszy manny Białka ubijamy z solą, a gdy piana będzie już gęsta dodajemy stopniowo cukier. Ubijamy aż cukier się rozpuści, dodajemy mąkę ziemniaczaną i krótko miksujemy. Połowę ciasta rozwałkowujemy na papierze do pieczenia na wielkość blaszki (23x33), posypujemy kaszą manną (wchłonie sok ze śliwek). Na cieście układamy połówki śliwek, a na nie bezę. Na wierzch ścieramy ciasto z zamrażalnika
Cynamonowe szczęścieGotową masę zostawić do ostygnięcia, kiedy już wystygnie dodawać kolejno jajka miksując masę aż powstanie gładka masa. 3. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni 4. Ciasto dzielimy na dwie części. I każdą część wykładamy na blachę (rozmiary mniej więcej 32 x 23 ) wyłożoną papierem do pieczenia. 5. Pieczemy przez 30 min w nagrzanym piekarniki do 200 stopni(...)opisem na opakowaniu 7. Zostawiamy do wystygnięcia 8. Ucieramy masło i łyżkami dodajemy zimny budyń można też dodać cukru jeśli jest za mało słodki. 9. Na wystudzone ciasto wykładamy nasz krem a drugim plackiem przekrywamy. 10. Gotową karpatkę wstawiamy w do lodówki lub w chłodne miejsce na około godzinę. Smacznego deseru
Mój pomysł nazalewamy gorącą wodą i odstawiamy na ok. 15 min. Następnie obieramy ze skórki i przepoławiamy wzdłuż. Wszystkie składniki oprócz migdałów przekładamy na stolnicę, siekamy nożem a następnie zagniatamy gładkie ciasto. Dzielimy je na dwie części, wkładamy do woreczków i umieszczamy w lodówce na ok. 30 min. Po tym czasie wyciągamy jedną część, dzielimy na mniejsze kawałki i formujemy paluchy (grubości(...)blaszką do lodówki na ok. 15 min.. a następnie pieczemy w 190 st. C przez ok. 10 min. Upieczone odstawiamy do wystudzenia i dekorujemy lukrem. Z drugą częścią ciasta robimy tak samo
Domowy Smak Jedzeniamało dolewamy jeszcze trochę, jeśli ciasto się za bardzo lepi podsypujemy mąką. Ciasto można zagnieść za pomocą miksera z mieszadłem hakiem, tak jak przy cieście do pizzy. Zagniecione ciasto dzielimy na 10 części, formujemy kulki, odkładamy na bok i przykrywamy ściereczką. Ziemniaki gotujemy 20 minut w rondelku, następnie dodajemy roszek i gotujemy do miękkości. Na patelni podsmażamy imbir z papryczką(...)kurkumę, kmin i kolendrę. Smażymy 1 minutę aż przyprawy zaczną wydzielać aromat. Dodajemy groszek i ziemniaki. Mieszamy i ugniatamy widelcem. Dosalamy. Dodajemy pestki grantu. Odstawiamy do wystygnięcia. Każdą kuleczkę ciasta rozwałkowujemy na okrąg o średnicy ok 12cm. Nakładamy nadzienie na środek, a brzegi smarujemy wodą. Następnie chwytamy ciasto w 3 punktach, wierzchołkach trójkąta równoramiennego i łączymy u góry. Zlepiamy łączące
W kuchni wieczoremwsypuje przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. W osobnej misce ubijam białką na sztywną pianę. Białka łączę z ciastem. Dodaje ok. 2 łyżek ubitych białek i mieszam już tylko szpatułką , aby rozrzedzić masę. Dodaje pozostałą część białek i mieszam. Ciasto dzielę na 4 równe części. Do każdej części dodaje inny składnik i mieszam do połączenia się składników: do pierwszej kakao(...)kolei warstwy i rozsmarowujemy po całości blachy na równo. (kolejność kolorów nie ma znaczenia). Przed włożeniem do piekarnika robię pojedyncze nacięcie na środku nożem wzdłuż całej długości blaszki. Ciasto wkładam do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i piekę ok 70 minut do tzw. suchego patyczka. Jeśli ciasto podczas pieczenia zacznie się zbyt mocno rumienić możemy przykryć wierzch folią aluminiową
Kulinarne przygodySkładniki na ciasto kruche: 1 1/2 szklanki mąki pszennej 2 żółtka cukier waniliowy 4 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 kostki margaryny Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy na 2 części. Schładzamy w lodówce ok. godzinę. Składniki na frużelinę: 500 g wiśni drylowanych ( mrożonych) szklanka cukru 1 łyżeczka mąki + 1 łyżeczka wody 3 łyżeczki żelatyny rozrobione(...)cukrem. Gdy cukier się rozpuści dodajemy mąkę rozrobioną w łyżce wody. Gotujemy aż masa zgęstnieje. Do masy dodajemy żelatynę rozrobioną w gorącej wodzie. PIECZENIE KRUCHYCH BLATÓW: jedną część ciasta wykładamy do tortownicy o standardowych wymiarach, nakłuwamy widelcem, pieczemy ok. 30 minut w temp. 180 stopni. drugą część ciasta wykładamy do tortownicy o standardowych wymiarach, nakłuwamy widelcem, smarujemy 4 łyżkami frużeliny
Domowe ciastaSkładniki na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 6 żółtek cukier waniliowy 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia kostka margaryny 1 łyżka kakao Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy na 2 części. Składniki na masę czekoladową ze śmietaną: 6 białek szklanka cukru 2 budynie czekoladowe bez cukru 3 śmietany 18 % tłuszczu (po 330 g każda) Białka ubijamy(...)powstanie lśniąca beza. Wsypujemy proszek budyniowy i delikatnie miksujemy na najniższych obrotach. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy całość. Dodatkowe składniki: mały słoik powideł śliwkowych cukier puder do posypania WYKONANIE: ½ ciasta kruchego + powidła masa czekoladowa ze śmietaną ½ ciasta kruchego startego na tarce pieczemy 60 minut w temp 180 stopni, zostawiamy w zamkniętym piekarniku do ostudzenia ( ok. 30 minut
Domowe ciastabiałek 0,5 szklanki cukru Do miski przesiewamy mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia. Wsypujemy cukier, mieszamy. Następnie dodajemy żółtka oraz pokrojoną margarynę. Całość zagniatamy na gładkie ciasto. Ciasto dzielimy na 3 części. Do jednej z nich dodajemy kakao i ponownie zagniatamy. Każdą część owijamy folią spożywczą i chłodzimy w zamrażarce przez 30-40 minut. Jabłka obieramy i ścieramy(...)Dodajemy cukier, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i cynamon. Całość mieszamy. Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru. Foremkę o wymiarach 24x24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Dno wylepiamy ciemnym ciastem. Następnie wykładamy jabłka. Na jabłka ścieramy na tarce jedną część jasnego ciasta. Następnie wykładamy pianę z białek. Na wierzchu rozkładamy startą na tarce trzecią część ciasta. Foremkę wstawiamy do nagrzanego
VioletoweKucharzenie