ciasto na niedziele - 9234 przepisów (strona:93/616)

Jagodzianki – bułeczki drożdżowe z jagodami 166

masło. Zagniatamy ciasto Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 1-1,5h do wyrośnięcia. Farsz Jagody myjemy, pozostawiamy do odcieknięcia. Dodajemy cukier i mąkę. Kruszonka Składniki palcami zarabiamy na okruchy. Ciasto dzielimy na porcje, do każdej porcji wkładamy farsz. Zalepiamy. Odkładamy do napuszenia na ok 20 min. Smarujemy jajkiem. Posypujemy kruszonką. Pieczemy w 180 stopniach ok 20 min. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl

Mieszam w Garnku
Jesienne pierogi z grzybami 132

prosta. Przepis na przepyszny, aromatyczny farsz podsunął mi Sylwester, specjalista od grzybobrania ;) Składniki farszu: ok. 500g grzybów leśnych 1 cebula 1 jajko oliwa z oliwek sól i pieprz Do dzieła: Ciasto przygotowujemy wg. tego przepisu . Farsz: grzyby gotujemy w osolonej wodzie, aż zmiękną. Cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy z oliwek, aż się zeszkli

Spektrum Smaku
Ciasto kruche jabłkowo -śliwkowe 172

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, siekamy z masłem. Dodajemy jaja cukier, sól i zagniatamy ciasto. Do każdego dżemu dodajemy  po łyżce bułki tartej i łyżce skórki, mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie części. Każde  rozwałkowujemy na wielkość takiego takiego samego prostokąta, co blacha. formę wykładamy pergaminem, następnie kładziemy jeden placek, lekko wykładamy na boki. następnie naprzemiennie kładziemy

W kuchennym oknie Ewy
Łazanki z pieczarkami i domowym makaronem 216

solimy. Na początku ciasto wyrabiamy widelcem lub szpatułką. Gdy zrobi się z niego dość gęste, wyrabiamy go ręcznie, podsypując pozostałą szklanką mąki. Ciasto makaronowe musi być dość tęgie. Następnie ciasto dzielimy na 3 części. Wałkujemy na grubość około 2 – 3mm, podsypując z obu stron mąką, by nie lepiło się do wałka, ani stołu. Rozwałkowane płaty makaronu układamy na ściereczce

Smakowy Raj
Makowiec zawijany 808

składniki i dobrze wymieszać ( mi robot kuchenny pomógł ).Ubić białko na sztywną masę i połączyć z ciastem.Przykrywamy ciasto ściereczką i czekamy na tyle , aby ciasto podwoiło swoja objętość. Wyrośnięte ciasto dzielimy na ( w moim przypadku na 2 części ).Rozwałkować na prostokątne placki , nałożyć masę makową zostawiając po bokach wolne miejsce ok. 2 cm.Zwijać jak roladę wzdłuż długiego boku.Zawinąć

Słodkości i nie tylko
Paratha z zielonym nadzieniem 135

dodajemy tyle wody, aby wyrobić miękkie ciasto. Odstawiamy na 15 min. w misce pod przykryciem. Bób, zieloną pietruszkę, oliwki, olej i przyprawy miksujemy na gęstą pastę. Doprawiamy do smaku. Ciasto dzielimy na kulki wielkości śliwki. Rozwałkowujemy, na środku każdego układamy po łyżeczce pasty i całość składamy jak sakiewkę. Delikatnie spłaszczamy i rozwałkowujemy na placki.  Placki grillujemy z dwóch

Moniki Smakołyki
Chałka z kruszonką (bez jajek) 92

przykrywamy ściereczką. Zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na godzinę.  Przygotowujemy kruszonkę - mieszamy w miseczce składniki ręką i rozdrabniamy w palcach. Wstawiamy miskę do lodówki.  Po godzinie dzielimy ciasto na 3 części i rozwałkowujemy rękami na wałki (ok. 40 kilka cm dł.) Zaplatamy warkocz, podwijamy końce pod spód i kładziemy chałkę na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy

Moje Kuchenne Rewelacje
ciasto kruche ze śliwkami 335

cukru 150 g margaryny, schłodzonej 100 g masła, schłodzonego 5 żółtek 2 łyżki octu 2 łyżki śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia wykonanie: Z podanych składników wyrabiamy ciasto. Dzielimy na dwie części. Jedną część rozwałkowujemy, przekładamy do foremki, wyłożonej papierem do pieczenia. Ja chwilkę podpiekam. składniki na warstwę owocową: ok. 1200 g śliwek ok. 2-3 łyżki cukru

Domowy Smak Jedzenia
Tradycyjny sernik z brzoskwiniami 188

Sernik: 1 kg twarogu dwukrotnie mielonego (użyłam gotowego mielonego Pilos) opakowanie budyniu waniliowego 3 jajka szklanka cukru pół kostki masła Dodatkowo: 4 białka pół szklanki cukru puszka brzoskwiń Do dzieła!!! Ciasto: Składniki na ciasto zagniatamy na gładkie ciasto dzielimy na 2 części. Jedną część owijamy folią i wkładamy do zamrażarki na minimum 2 godziny. Drugą część rozwałkowujemy

sierotka maRysia w kuchni
Domowa Pizza z Łososiem na Sosie Koperkowo - Śmietanowym 197

mieszamy do zezłocenia zasmażki. Wlewamy gorące mleko i mieszamy do zgęstnienia sosu. Następnie zdejmujemy sos z ognia i dodajemy śmietanę. Na końcu doprawiamy solą i pieprzem. Studzimy. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części i formujemy (za pomocą wałka lub ręcznie) okrągłe spody na pizze.  Na środek pizzy wykładamy sos koperkowy. Następnie posypujemy tartą mozzarellą, startym żółtym serem

Słodka Strona
Kuchnia Lidla: Puszysty placek borówkowy 1041

puder do posypania Mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, sól i kakao mieszamy w misce. Dodajemy pokrojone w kostkę masło i zagniatamy ciasto dodając po 1 żółtku. Wyrobione, jednolite ciasto dzielimy na 2 części w proporcji 1/4 do 3/4, każdą z tych części owijamy w spożywczą i wkładamy do zamrażarki na 1,5-2 godziny. Po 1,5-2 godzinach

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Cygańskie ścieżki 2520

różnych kolorach. PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto: Białka ubijam na sztywną pianę. Stopniowo dodaję cukier oraz cukier waniliowy. Nadal ubijając dodaję naprzemiennie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz olej. Miksuję. Ciasto dzielę na cztery równe części. Do pierwszej części dodaję mak, do drugiej- kakao, do trzeciej- kisiel, a do czwartej- 4 żółtka i 2 łyżki mąki. Każdą z części dokładnie mieszam

Tradycyjna kuchnia Kasi
Miodownik 349

ognia i przekładamy go do miski wypełnionej zimną wodą dalej mieszając  do momentu aż krem całkowicie ostygnie. Masło ucieramy, dodając stopniowo budyń.  pożądaną gęstość. Przygotowane ciasto dzielimy na 10 równych części*, które następnie cienko rozwałkowujemy i wycinamy na równe kawałki (ja pomogłam sobie formą keksową), następnie wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około

Słodkie Przyjemności
Kafelki drożdżowe z rodzynkami 107

odstawiamy do wyrośnięcia.   Rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm.   Smarujemy roztopionym masłem lub olejem.   Posypujemy brązowym cukrem i wiórkami kokosowymi.   Ciasto dzielimy na pasy,układamy jeden na drugim,ostrym nożem tniemy pasy na kwadraty.   W podłużnej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy nasze kwadratyi pozostawiamy do wyrośnięcia.Smarujemy roztrzepanym

Maminek kulinarny
Babka tęczowa 158

żółtka od białek.Białka ubijamy na sztywna pianę.Dodajemy cukier i cukier wanilinowy i miksujemy do rozpuszczenia cukru.Dodajemy olej oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy.Powstałe ciasto dzielimy na 4 części.   Do pierwszej części dodajemy żółtka i łyżkę mąki i miksujemy.   Do drugiej dodajemy kisiel w proszku i miksujemy.   Do trzeciej

Maminek kulinarny