ciasto na niedziele - 9234 przepisów (strona:91/616)

Lubelski Kociołek po raz IX – Tarta ze szparagami i chorizo 173

jajka 3/4 szklanki śmietany ok 8 szparagów zielonych (ja zawsze obieram) kilka oliwek 3 suszone pomidory w zalewie kilka plastrów chorizo tymianek 2-3 łyżki tartego parmezanu Do dzieła!!! Ciasto zagniatamy i wykładamy nim formę do tary po czym schładzamy w lodówce przez ok 40 minut. Spód podpiekamy w 200 stopniach przez ok 15 minut. Mieszamy jajka ze śmietaną

sierotka maRysia w kuchni
Domowa Pizza z Salami i Serem w Brzegach (Rantach) 271

godziny). Ciasto będzie miało rzadką konsystencje dlatego najlepiej wyrobić je w food procesorze lub hakami do wyrabiania ciasta drożdżowego. Staramy się nie dosypywać mąki, ponieważ ciasto straci puszystość. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części i formujemy (za pomocą wałka lub ręcznie) okrągłe spody na pizze.  Ser żółty lub mozzarelle kroimy w ok. 0,5-1 cm paski i układamy

Słodka Strona
Ciasto kruche z pianką i malinami 298

malin WYKONANIE Ciasto zagniatamy w misce lub na stolnicy. Mieszamy mąkę z proszkiem i cukrem dodajemy startą na tarce zimną margarynę. Rozcieramy szybko z mąką, dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto. Dzielmy na dwie części 3/4 i 1/4. Zawijamy w folię i większą część wstawiamy do lodówki na ok. 1 godz., a drugie do zamrażarki. Piekarnik rozgrzewamy do  180 stopni

W kuchennym oknie Ewy
Szwedzkie ciasto z jabłkami 201

zacznie przypominać kruszonkę W tym momencie dodajemy jedno jajko i energicznie wyrabiamy na jednolite, nie lepiące się do rąk ciasto ( razie potrzeby dosypując mąki lub dodając drugie jajko ) Ciasto dzielimy na 2 części, tą większą z nich wykładamy dno wysmarowanej masłem oraz wysypanej mąką tortownicy (20-23 cm), wylepiamy też brzegi formy Na tarce o grubych oczkach ścieramy obrane jabłka

Proste Potrawy
Drożdżówki z nutellą i serem. 206

razie potrzeby podsypać mąką ,jeśli będzie się kleić .Odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę . Po tym czasie ciasto jeszcze raz chwilkę wyrabiamy ,aby pozbyć się pęcherzyków powietrza .Ciasto dzielimy na niewielkie kulki ,rozwałkowujemy wzdłuż na prostokąt ,smarujemy nadzieniem i zwijamy wzdłuż dłuższego boku w rulon .Przecinamy go ostrym nożem przez środek nie do końca ,zwijamy na przemian jak warkocz

Ladylaura.
Babka zebra z białek 114

Babka zebra z białek Wilgotne, maślane ciasto wykonane na samych białkach jaj, które często zostają nam po wypieku pączków i faworków. Mega smaczna, dwukolorowa babka w pysznej polewie z czekolady. Polecam! Jeżeli potrzebujecie więcej przepisów na wykorzystanie białek to zapraszam TUTAJ (klik)     Składniki: 12 białek 250g cukru 200g masła 300g mąki + dodatkowo 4 łyżki 4 łyżki kakao(...)cały czas miksując. Gdy piana będzie lśniąca i gęsta partiami dodajemy mąkę przesianą wraz z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszając łyżką. Następnie do ciasta pomału dodajemy rozpuszczone masło, cały czas delikatnie mieszając *** *** Ciasto dzielimy na dwie równe części. Do jednej części dosypujemy 4 łyżki kakao- dokładnie mieszamy. Do drugiej części dodajemy 4 łyżki mąki i również dokładnie mieszamy- łyżką

Blog z Apetytem
MAKOWIEC NA KRUCHYM SPODZIE 200

kruchego ciasta) 2 łyżki bułki tartej 100 g suszonej żurawiny 50 g posiekanych orzechów kilka kropli aromatu migdałowego Wykonanie: Wszystkie składniki na kruche ciasto łączymy. Wyrabiamy szybko ciasto. Dzielimy je na 2 części. Owijamy w folię spożywczą i chowamy: 1 do lodówki, 1 do zamrażalnika. Chłodzimy 1 godzinę. W tym czasie przygotowujemy sobie masę. Białka upijamy na sztywno. Dodajemy

Walijskie Pichcenie
Jabłecznik na kruchym cieście 105

pieczenia 16g cukru waniliowego 1,5kg jabłek cynamon WYKONANIE: Mąkę, masło, cukier puder, jajka, proszek do pieczenia i cukier waniliowy wyrabiamy w misce aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Uzyskane ciasto dzielimy na 2 części, jedną wykładamy na dno blaszki, druga natomiast wkładamy do zamrażarki na około 45min. Obrane jabłka utrzeć na tarce na grubych oczkach, podsmażyć z małą ilością wody

Dziś Ja gotuje
Szarlotka bakaliowa 219

sułtańskich 100g skórki pomarańczowej 1 płaska łyżka cynamonu cukier puder Sposób przygotowania: Mąkę mieszamy ze szczyptą soli i cukrami. Dodajemy posiekane masło, żółtka oraz śmietanę i wyrabiamy na gładkie ciasto. Dzielimy na dwie części w proporcjach 1/3 i 2/3. Owijamy folią i wkładamy na pół godziny do zamrażalnika. W tym czasie jabłka obieramy, ścieramy na dużych oczkach i łączymy

Kuchnia w czekoladzie
Calzone po wiejsku 148

Ciasto zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na godzinę. Pieczarki, kiełbasę i cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Odstawiamy do ostudzenia. Ser ścieramy na tarce. Ciasto dzielimy na 6 części (można więcej albo mniej, w zależności jak duże chcemy mieć pierogi). Następnie każdą część rozwałkowujemy na koło o grubości do 5 mm. Na połowę każdego koła

e-PrzepisyKulinarne
Babka "z jajem" 188

dodajemy wyrośnięty rozczyn, szczyptę soli, pozostałe mleko, 3 szklanki mąki i miksujemy. Dodajemy pozostałe 2 szklanki mąki i zagniatamy ciasto. Dodajemy roztopione masło i wyrabiamy, aż masło się wchłonie. Ciasto dzielimy na 2 części a jedna z nich jeszcze na dwie. Jedną małą część pozostawiamy bez dodatków, do drugiej dodajemy barwnik i wyrabiamy a do dużej części dodajemy namoczone nasiona

Maminek kulinarny
Rogaliki z konfiturą różaną 159

przygotowania: Wszystkie składniki ciasta łączymy ze sobą w misce i zagniatamy jednolite ciasto (ja najpierw siekam nożem, a potem dopiero wyrabiam ręką - dzięki temu ręka nie jest ulepiona;)). Następnie ciasto dzielimy na 2 części, z każdej robimy kulę i wałkujemy (lekko podsypując mąką) na okrągły placek (grubość od 0,5 do 1cm). Kroimy na równe trójkąty, na każdy trójkąt, bliżej

Kolorowy Przepisownik
Pleśniak. 176

Przygotowanie: Masło siekamy razem z mąką, 2 łyżkami cukru, proszkiem do pieczenia, szczyptą soli i 4 żółtkami. Ciasto zagniatamy (ciężko jest ale da się ładnie zagnieść). Zagniecione ciasto dzielimy na trzy równe części. Jedną z nich ugniatamy z kakao. Zagniecione trzy części wkładamy do lodówki do stwardnienia. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy 2/3 szklanki cukru pudru. Blachę

W kuchni u Moniki
Słodkie środy - Pani Walewska z żurawiną 131

łyżki cukru 200 g masła   PRZYGOTOWANIE: Mąkę przesiewamy, dodajemy proszek do pieczenia oraz cukier puder i miękkie masło - siekamy do połączenia składników, dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto.  Dzielimy je na dwie równe części.  Ubijamy dwie bezy - 4 białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli,następnie dodajemy 3/4 szklanki cukru pudru oraz łyżkę mąki ziemniaczanej

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Włoskie calzone 205

pokroić warzywa, zetrzeć ser, pieczarki delikatnie podsmażyć z cebulą na patelni. Lepiej je wcześniej podsmażyć, bo pieczarki zawierają w sobie dużo wody. Smażymy także kurczaka pokrojonego w kostkę.  Ciasto dzielimy na tyle części, ile chcemy przygotować "pierogów". Ja robię spore porcje, dlatego dzielę na 4 części. Po kolei rozwałkowujemy placki w kształcie koła, jedną część smarujemy przecierem pomidorowym połączonym

upichcic