Przygotowanie: Masło ucieramy z cukrem białym i wanilinowym. Następnie dodajemy mleko, szczyptę soli nasionka z laski wanilii oraz powoli przesiewamy mąkę. Ciasto wyrabiamy ręcznie. Dodajemy żurawinę i orzechy. Ciasto dzielimy na 2 części. Z każdej robimy wałek o długości 30-35 cm. Następnie zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę (ja wykorzystałam mroźną pogodę
Aga w kuchniMieszamy to razem Dodajemy posiekana margaryne i lekko ugniatamy Robimy taki jakby wulkan z masy i wbijamy w srodek jajka dalej ugniata az bedzie gladka konsystecja Teraz dzielimy ciasto na pol i do jedenej polowy dodajemy kakao, a do drugiej cynamon Zawsze powinno sie wlozyc ciasto do lodowki na min 30 min Po wyjeciu ciasta
Klaudynkowa kuchniajednolity puch ( kilka minut ) , stopniowo dodajemy jajka. Wsypujemy 1/3 suchych składników i miksujemy na najniższych obrotach miksera do połączenia, dodajemy ½ szklanki maślanki miksujemy. Czynność powtarzamy aż do wykończenia składników. Ciasto dzielimy na 3 części. Każdą z nich pieczemy w temp 180 º C przez 20-25 minut ( do suchego patyczka ) w tortownicy o średnicy 20 cm. Wyciągamy, pozostawiamy
Darcia w kuchniorzechów włoskich, posiekanych Mąkę przesiewamy wraz z cukrem, cukrem wanilinowym oraz sodą. Dodajemy masło i wyrabiamy. Następnie wbijamy jajko, dodajemy miód i szybko zagniatamy do uzyskania jednolitego ciasta. Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną wkładamy do woreczka i odkładamy do lodówki, drugą wykładamy do formy (21×32 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuwamy widelcem. Pieczemy do zarumienienia, około
Smaki Na Talerzupieczenia przesiałam na stolnicę, dodałam pokrojone zimne masło i zimny smalec. Zagniotłam, następnie dodałam żółtka. Wyrobiłam ciasto, jeśli ciasto byłoby za kruche (nie lepiło się), musimy dodać śmietanę. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części (70:30), zawijamy w folię aluminiową i dajemy do zamrażalnika. Tą większą część ja włożyłam na jakieś 15 minut. Blaszkę smarujemy na spodzie masłem, wykładamy papierem
kruche babeczkiduże łodygi rabarbaru 2 łyżki cukru z wanilią Wszystkie składniki na ciasto miksujemy w malakserze do połączenia lub zagniatamy na jednolite ciasto (pozostałe białka zostawiamy w temperaturze pokojowej). Ciasto dzielimy na dwie części – mniejszą i większą. Mniejszą zawijamy w folię i chowamy do zamrażarki, a większą wylepiamy dno tortownicy o średnicy 26-28 cm lub prostokątnej blaszki
Kubki smakuMargarynę ucieramy do białości dodając następnie partiami i po kolei : cukier, 8 żółtek, wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia. 4 białka ubijamy i dodajemy delikatnie do ciasta, następnie ciasto dzielimy na 2 części i do jednej dodajemy kakao delikatnie łącząc w kremową kakaową masę. Ciemną masę wykładamy na prostokątnej blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Ubijamy pozostałe 4 białka dodając
W Moim Magicznym Domujednolity puch ( kilka minut ) , stopniowo dodajemy jajka. Wsypujemy 1/3 suchych składników i miksujemy na najniższych obrotach miksera do połączenia, dodajemy ½ szklanki maślanki miksujemy. Czynność powtarzamy aż do wykończenia składników. Ciasto dzielimy na 3 części. Każdą z nich pieczemy w temp 180 º C przez 20-25 minut ( do suchego patyczka ) w tortownicy o średnicy 20 cm. Wyciągamy, pozostawiamy
Darcia w kuchnicukier puder do posypania ciasta WYKONANIE: Składniki na ciasto zagniatamy, dobrze wyrabiamy ciasto. Następnie ciasto wkładamy do miski i chłodzimy w lodówce przez ok. 1 godz. Po tym czasie ciasto dzielimy na 6 równych części. Wałkujemy pierwszą z nich na prostokąt o wymiarach dużej blaszki i układamy w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 2 białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy
psgotujemyPizzę dzieciaki uwielbiają, przy niedzieli czesto sięgam po taką alternatywę fast foodów. Polecam każdemu, nie tylko małym łasuchom. Składniki na 2 pizze: 3,5 szklanki mąki 1 szkl ciepłej wody 1/2 kostki drożdży łyżka soli łyżka cukru 1/3 szklanki oleju Sos do pizzy: używam takiego ze słoików http://zmajeczkawkuchni.blogspot.com/2014/09/przecier-z-cukinii.html dodatki: 30 dag piersi z kurczaka przyprawa do gyrosa puszka(...)miski wsypac cukier, sól, wkruszyć drożdże,dodać połowę wody i 3 łyżki mąki. Pomieszać, odstawić w ciepłe miejsce na podrosnięcia. Do mąki dodajemy wyrosnięty zaczyn,wodę, olej i zagniatam. Ciasto dziele na 2 części. Jedną część rozwałkowuję, układam na okrągłej blasze. Smaruję połową słoiczka o poj. 330 ml sosu do pizzy. Na sos wysypuję połowę tartej mozzarelli, rozkładam połowę kurczaka
Z Majeczką w kuchnidomowe cebulaki. Wyśmienite na ciepło jak i na zimno :). Coś w rodzaju pizzerinek. Bardzo smaczne, nie wiadomo kiedy w mgnieniu oka znikła cała blacha !. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na ciasto: 400 gram mąki pszennej tortowej 30 gram świeżych drożdży 1 jajko ok 3/4 szklanki ciepłego mleka 2 łyżki oleju 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli Składniki na farsz(...)przesypujemy mąkę z solą, wbijamy jajko, dodajemy olej i rozczyn drożdży, wyrabiamy stopniowo dolewając pozostałe ciepłe mleko aż powstanie gładkie i elastyczne ciasto, ( w razie potrzemy możemy podsypać trochę więcej mąki lub dodać odrobinę mleka), wyrobione ciasto dzielimy na ok 12-13 równych części, formujemy z nich kuleczki, wykładamy na blachę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką
Blog kulinarny S9.PLszklanka cukru 1 szklanka oleju 1 szklanka napoju gazowanego (np. FANTA) 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 czubate łyżki kakao migdałowy aromat do ciast łyżka masła (do smarowania formy) cukier puder do posypania ciasta Sposób wykonania: Mąkę przesiewamy i łączymy z proszkiem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier (łyżka(...)miksujemy do momentu połączenia się składników. Do ubitych jajek dodajemy stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia, napój gazowany, aromat oraz olej. Delikatnie mieszamy rózgą na jednolitą, puszystą masę. Ciasto dzielimy na dwie równe części. Do jednej dodajemy 2 łyżki kakao a do drugiej 2 łyżki mąki. Tortownicę o średnicy 24 cm smarujemy masłem i oprószamy mąką. Na środek formy nakładamy
Qchnia po prostułyżki brązowego cukru 1 płaska łyżeczka cynamonu Orzechy rozdrabniamy w blenderze (malakserze), łączymy z pozostałymi składnikami i mieszamy widelcem na gładką pastę. Wyrośnięte ciasto dzielimy na pół. Każdą z części wałkujemy na dość cienki placek o długości zbliżonej do obwodu formy (u mnie około 60-65 cm), następnie równomiernie rozsmarowujemy połowę nadzienia i zwijamy
Rozpustne gotowaniepołączą się ze sobą i zagniatam ciasto. Owijam szczelnie w folię spożywczą i schładzam w lodówce najlepiej całą noc. Blaszkę o wym. 24x36cm wykładam papierem do pieczenia, zimne ciasto dzielę na dwie części, jedna trochę większa od drugiej. Większą część rozwałkowuję i układam w blaszce, na spód wysypuję rodzynki- fajnie wchłonęły sok z jabłek, a na rodzynki wykładam obrane
Ciasteczkowy Potwórłyżki kakao 3/4 szklanki cukru szczypta soli pół szklanki oleju szklanka mleka (może być sojowe, ryżowe, kozie) 1 łyżeczka octu balsamicznego 1 łyżeczka esencji waniliowej 2 garście malin Do dzieła!!! Ciasto robimy jak ciasto na muffiny czyli w misce łączymy składniki suche które dokładnie mieszamy. Dodajemy do nich składniki płynne - całość dokładnie mieszamy ale nie ubijamy. Gdy ciasto będzie gładkie
sierotka maRysia w kuchni