ciasto na niedziele - 9234 przepisów (strona:86/616)

Świąteczne ciasto – orzechowiec z masą kawową 130

przesiewamy mąkę, dodajemy masło pokrojone na drobne kawałki i siekamy nożem, dodajemy jajka, ponownie siekamy nożem, dodajemy cukier oraz miód i sodę rozpuszczone w mleku, zagniatamy ciasto rękoma. Wyrobione ciasto dzielimy na 2 równe części. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni. Z papieru do pieczenia wycinamy 2 prostokąty, dokładnie odpowiadające spodowi naszej blaszki do pieczenia (u Agaty 22cmx34cm). Na środku

KulinarneImpresje.pl
Krówka 274

cytrynowe, 2 łyżki drobnego cukru, dodatkowo: puszka masy kajmakowej o smaku krówki, 100 g orzechów włoskich. Wykonanie: Z mąki, jajek, masła, miodu, cukrów i proszku do pieczenia zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części. Pierwszą część rozwałkowujemy i nakładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Blaszkę 36x25 wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 30 minut. Podobnie

paapilotkaa
Rogaliki drożdżowe z nadzieniem w trzech smakach 124

wstawiamy na 1 godzinę do lodówki.  5. Piekarnik rozgrzać do 200 st C. Ciasto wyjąć z lodówki powinno być elastyczne,wyrośnięte i miękkie jednocześnie.  6. Ciasto dzielimy na 3 równe części formujemy kulę i wałkujemy każdą na koło.  koło dzielimy na osiem części na każdą z nich nakładając nie za dużą porcję nadzienia.  Zawijamy od podstawy

vaniliowoczekoladowa
Zebra 90

momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści, a piana będzie lśniąca. Teraz dodajemy stopniowo po jednym żółtku na przemian z mąka, wodą i olejem. Miksujemy do połączenia się składników. Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy kakao i mieszamy, do drugiej 2 łyżki mąki i również mieszamy. Dno tortownicy o wymiarach 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na środek wykładamy

Wędrówki po kuchni
KRUCHE CIASTO Z JAGODAMI I KOKOSEM 269

dowolne owoce (u mnie 300g mrożonych jagód) Wykonanie:  Wszystkie składniki przewidziane na kruche ciasto wykładamy na stolnicę (blat kuchenny) i wyrabiamy do połączenia się składników. Po dokładnym wyrobieniu ciasto dzielimy na 2 części : większą (ok. 2/3) i mniejszą (ok. 1/3). Mniejszą wkładamy do zamrażalnika (łatwiej będzie nam zetrzeć ją na tarce), a większą delikatnie rozwałkowujemy i przekładamy na blaszkę

Walijskie Pichcenie
Por fawor! Karnawałowe faworki – kruche i delikatne 173

razy (wpadłam w trans, nie liczyłam). Na powiększeniu zobaczycie dokładniej jaką ma strukturę. Po tak okrutnym traktowaniu ciasto pakujemy w folię i chłodzimy przez minimum godzinę w lodówce. Schłodzone ciasto dzielimy na cztery porcje i każdą po kolei wałkujemy. Im cieniej, tym lepiej. Ja nienawidzę grubych faworków i zawsze śmieję się, że moje pękają od samego patrzenia. Ale prawda jest

Karo in the Kitchen
Drożdżowe różyczki z masą makową. 336

minut ,aż zaczną pracować . Następnie dodać mąkę ,jajko i letnie masło i wyrabiać ciasto ,aż zacznie odchodzić od rąk .Odstawić pod przykryciem na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto dzielimy na małe kuleczki ,rozwałkowujemy wzdłuż na coś w rodzaju prostokąta ,ale bez wielkiej dokładności i rozsmarowujemy na każdym kawałku masę makową ,zwijamy w rulon wzdłuż dłuższego boku i skręcamy

Ladylaura.
Babka tulipan. 101

Jajka ubijamy, dodając kolejno po sporej łyżce cukru, na puszystą, jasną masę. Do masy jajecznej dodajemy mleko, przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, olej i dokładnie miksujemy. Ciasto dzielimy na cztery części, do jednej dodajemy budyń, do drugiej kisiel, do trzeciej kakao, a do czwartej suchy mak. Każdą część dokładnie mieszamy. Formę smarujemy masłem, wysypujemy bułką tartą

Rozpustne gotowanie
Szarlotka z bezą 360

jabłek, cukier waniliowy, łyżka cynamonu, sól. Wykonanie: Mąkę i proszek do pieczenia siekamy nożem z margaryną. Następnie dodajemy 5 dag cukru, żółtka i śmietanę i zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na godzinę. Jabłka obieramy, myjemy i ścieramy na dużych oczkach tarki a następnie smażymy w garnku, dodając cynamon i cukier

paapilotkaa
Szarlotka wiedeńska 169

jarzynowej bezpośrednio do mąki z dodatkami i mieszam lub siekam do połączenia się składników. Wlewam rozmieszane żółtka i zagniatam kulę ciasta, którą wstawiam na 2 godziny do lodówki.  Ciasto dzielę na dwie części. Jedną rozwałkowuję cieniutko, przekładam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na spód nasypuję bułkę tartą. Jabłka obieram ze skórki, 4-5 ścieram na tarce o dużych

Ciasteczkowy Potwór
wielkanocny mazurek kajmakowo jabłkowy 156

jajko wykonanie: Mąkę siekamy z zimnym masłem masłem. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na ok. 45 min. Następnie ciasto dzielimy na 2 części i z każdej rozwałkowujemy placek o grubości 1/2 cm. Wycinamy jednakowe blaty (w moim przypadku 21 x 32 cm) a z okrawków formujemy rant i przyklejamy

Domowy Smak Jedzenia
Placek z rabarbarem i dżemem truskawkowym + film 160

puder do posypania przepis Do miski wsypujemy przesianą mąkę oraz cukier, dodajemy żółtka oraz miękkie pokrojone masło, wsypujemy również proszek do pieczenia i dodajemy śmietanę. Dłonią wyrabiamy ciasto . Wyrobione ciasto dzielimy na dwie części i wkładamy na pół godziny do lodówki aby się schłodziło. Opłukany rabarbar kroimy na około centymetrowe kawałki. Do posmarowanej tłuszczem tortownicy ścieramy na tarce o dużych

Smakowite Dania
ryba w cieście 95

objetosci. W tym czasie jak nasze ciasto rosnie, przygotowujemy nadzienie. Pieczarki czyscimy i szatkujemy drobno; podsmazamy je razem z cebulkami, doprawiamy do smaku. Rybe przyprawiamy z obu stron. Wyrosniete ciasto dzielimy na 2 czesci. Z pierwszej walkujemy placek i wycinamy nozem ksztalt ryby. Delikatnie przenosimy na blache(wczesniej trzeba ja posmarowac maslem i podsypac maka). Brzegi rybki smarujmey bialkiem

w mojej kuchni
Makowiec drożdżowy 162

orzechy, migdały i rodzynki. Ubijamy na sztywno pozostawione białka i dodajemy do masy makowej z ekstraktem wanilowym i rumem. Delikatnie mieszamy. Jeżeli szykujemy masę samodzielnie zaglądamy do Joanny. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części. Każdą wałkujemy na prostokąt grubości ok. 3mm. Nakładamy 1/3 masy makowej pozostawiając 2 cm od brzegu. Zwijamy roladę, wzdłuż dłuższego boku, podwijając końce pod spód

mojewypiekiinietylko
Karpatka 354

ciasta:Wodę zagotowujemy, rozpuszczamy w niej margarynę, a następnie dodajemy mąkę. Troszkę zagotować, mocno mieszając, a następnie odstawiamy do wystygnięcia. Dopiero potem dodajemy całe jajka i mieszamy mikserem. Ciasto dzielimy na 2 części. Rozsmarowujmy je cienko na blachach wyłożonymi papierem do pieczenia. Pieczemy 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Aczkolwiek podany przeze mnie czas pieczenia zależy

upichcic
Rurki z mięsem 125

przygotowania farszu.    Mięso, marchew, czosnek i odciśniętą, namoczoną bułkę mielimy.Dodajemy jajka i przyprawy do smaku.Dokładnie wyrabiamy. Farsz powinien być zwarty i mieć zdecydowany smak.   Ciasto dzielimy na dwie części.Rozwałkowujemy na cienkie placki.Tniemy długie pasy o szerokości ok. 4 cm.   Układamy tak, aby na siebie zachodziły na ok. 1 cm.Na brzegu układamy uformowaną

Maminek kulinarny
Piernik staropolski dojrzewający 240

sucha) lub emaliowanego naczynia, przykrywamy ściereczką i odkładamy w chłodne miejsce (do piwnicy, garażu, lodówki). Zapominamy o cieście na kilka tygodni :)ETAP II (4-6 DNI PRZED ŚWIĘTAMI)1. Ciasto dzielimy na dwie równe części. Każdą część rozwałkowujemy na około 0,5 cm grubości. Blachę do pieczenia o wymiarach ok. 43x33 cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy

My Culinary Art
W poszukiwaniu babki 142

nieprzyjemnie. Wyciagnelam z szuflady dawno juz zapomniane foremki, ostatnimi czasy pieklam tylko muffiny. Gdy wstawilam piekarnik od razu zrobilo sie w domu cieplej. A gdy po chwili foremki z ciastem znalazly sie w piekarniku poczulam jak zapach nutelli powoli wypelnia najpierw kuchnie, a potem przylegly do niej salon. Poczulam, ze Swieta sa juz za progiem. A kiedy dwie sliczne babeczki(...)maslo na gladka mase, dodajemy do tego jajka, cukier i cukier waniliowy. Ucieramy bardzo dokladnie do balosci.Dolewamy mleko i smietane, nadal ucieramy. Dodajemy make wymieszana z proszkiem do pieczenia.Ciasto dzielimy na dwie czesci, do jednej dodajemy nutelle, a do drugiej rum.Foremke wysmarowana maslem obsypujemy bulka tarta. Najpierw nakladamy mase z rumem, a nastepnie z nutella. Za pomoca widelca, spiralnymi ruchami

Przysmaki Karolki
KRUCHE CIASTO ZE ŚMIETANĄ I JEŻYNAMI 150

Maślany, dwukolorowy kruchy spód, warstwa śmietany i galaretka z jeżynami. Całość utworzyła delikatne, orzeźwiające, pyszne ciasto. Idealne na letnie dni, tym bardziej gdy mamy nadmiar ogrodowych owoców, tak jak u nas... :-) Ten kruchy, maślany spód, choć trudno go kroić widelczykiem- jest twardy, idealnie dopełnił całości. Galaretki najlepiej przygotować sobie na samym początku i odstawić do wystudzenia. Piekłam w tortownicy(...)wanilią) - 1 jajko - 1 łyżka mąki (skrobi) ziemniaczanej --------------------------------------- dodatkowo: - 1 łyżka kakao (10g) - 1 łyżeczka wody Z mąki, masła, jajka, cukru (ksylitolu) zagniatamy energicznie kruche ciasto (mnie wyręcza w tym hak miksera). Gotowe ciasto dzielimy na 2 części. Jedną częścią wyklejamy spód tortownicy (dno wyłożone papierem do pieczenia), wstawiamy do lodówki. Do drugiej części dodajemy kakao oraz łyżeczkę zimnej wody

Smaczne Zdrowe
Tarte Flambée (Flàmmeküeche) w sierpniowej piekarni i "Uczucia zaklęte w kamieniu" 116

śmietany. Śmietanę mieszamy z solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na godzinę przed pieczeniem do piekarnika wkładamy kamień do pizzy (lub blachę wyłożoną papierem) i nagrzewamy go do maksymalnej temperatury. Ciasto dzielimy na 2 części. Wałkujemy na blacie lub stolnicy podsypując mąką na bardzo cienkie i niezbyt foremne prostokąty lub owalne kształty. Smarujemy placki créme fraîche doprawionym solą, pieprzem i gałką

Weekendy w domu i ogrodzie
Ciasto francuskie z wiśniami 295

kompotu (ja użyłam wiśni z wiśniówki) szklanka drobnego cukru do wypieków Wykonanie: Mąkę, żółtka, margarynę, proszek do pieczenia i śmietanę zagniatamy. Odstawiamy ciasto do lodówki na 12 godzin. Ciasto dzielimy na 6 równych części. Rozwałkowujemy każde osobno. Ubijamy białka z cukrem i kisielem wiśniowym. Dzielimy to na 3 równe części. Układamy: placek-piana-dżem lub wiśnie-placek. Pieczemy w nagrzanym

Słodkie ciacho
żniwa 142

bułki ziemniaczane, ale 85% to mąka z pszenicy :) Pierogi, pierogi też robimy z mąki :) no bo jak inaczej :) ? http://chlebanaszego.blogspot.com/2016/01/pierogi-guliwer.html   Drożdżówka :) jak już pisałem "na niedzielę ciasto musi być" :) Chociaż drożdżówka ze śliwką :) http://chlebanaszego.blogspot.com/2016/03/na-niedziele.html   Pierogi mogą być zawsze :) więc zawsze musi być nasza dobra polska mąka :) Smacznego

chleba naszego
Najlepszy przepis na pączki z wiśnią z polewą z białej czekolady 192

palą. Ja nie stosowałam nigdy! Od teraz będę zawsze. Sekretem idealnych pączków jest długie i żmudne wyrabianie ciasta na pączki. Niestety ciasto się klei i nie jest to przyjemne ale włożony trud jest wprost proporcjonalny do smaku pączków, zatem warto. Ciasto nie może być ani zbyt gęste, ani zbyt rzadkie. Na każdym etapie należy kontrolować jego konsystencję. Przez dodatek drylowanych(...)wyrabiać ciasto w maszynie lub w robocie kuchennym z hakiem do ciasta drożdżowego. Ja wyrabiałam ręcznie, przez co wzmocniłam swoje mięśnie :) Na koniec wyrabiania dodaję rozpuszczone masło i całość dokładnie mieszam. Wyrobione, gładkie i elastyczne ciasto odstawiam do wyrośnięcia na około godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. W tym czasie wiśnie odsączam z nadmiaru płynu. Wyrośnięte ciasto dzielę

Mango Papaja
Focaccia z pomidorkami 184

miski przekładam składniki na ciasto + zaczyn. Wszystko wyrabiam dokładnie, aż ciasto zrobi się gładkie. Przykrywam miskę ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Po tym czasie ciasto dzielę na dwie części. Formułuję z nich dwa placki grubości około 1 cm. Układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W placki wciskam pomidorki koktajlowe. Odstawiam całość do ponownego wyrośnięcia

Kuchnia co dnia
PITA MEKSYKAŃSKA 149

oliwę z oliwek, wodę, sól i wyrabiamy ciasto, aż stanie się gładkie. Formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 1 godz. Po wyciągnięciu z lodówki ciasto dzielimy na 8 części. Każdą część rozwałkowujemy na cienkie krążki o grubości 3 mm i średnicy ok. 13 cm. Na środek połowy krążków wykładamy nadzienie, zostawiając wolne brzegi. W miseczce

Kuchnia MagdaLeny
Szarlotka 143

ponieważ zbyt długie rozrabianie spowoduje iż masło się ogrzeje i będzie potrzebować większej porcji mąki, a co za tym idzie ? Ciasto będzie za bardzo mączne tracąc swą kruchość. Gotowe ciasto dzielimy na 2/3 kulki i 1/3 kulki. Zawijamy w woreczek bądź folie aluminiową i większą porcję wkładamy do lodówki, a mniejszą do zamrażalki. Sekret smaku szarlotki tkwi

W Moim Magicznym Domu
Ciasto z truskawkami A 150

kopczyk. W kopczyku robimy wgłębienie i wrzucamy żółtka. Masło kroimy w kostkę, dodajemy i szybko wyrabiamy gładkie ciasto. Jeśli jest zbyt sypkie, można dodać łyżkę albo dwie zimnej wody. Ciasto dzielimy na trzy równe części- dwie chowamy do jednego woreczka, jedną do drugiego i chowamy do zamrażarki. Nagrzewamy piekarnik do 190*C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia- u nas była

les mirabelles
Chruściki, chrusty, faworki :) 151

miski wsypujemy około pół kilograma mąki, wlewamy ostudzoną mieszaninę, dodajemy proszek do pieczenia i jajka. Całość wyrabiamy pierw widelcem, a następnie rękoma. Wyrabianie chrustu podobne jest do makaronu. Wyrobione ciasto dzielimy na 3 lub 4 części, każdą wałkujemy na grubość około 2 - 3mm i kroimy radełkiem lub nożem w prostokąty.    Na środku każdego prostokąta robimy kreseczkę przez którą

Smakowy Raj
Cynamonowo jabłkowe ciasteczka 2850

grubych oczkach i przekładam do garnka z roztopionymi 2 łyżkami masła, dodaję sok z cytryny i czubatą łyżeczkę cynamonu. Cukier dodaję kiedy pojawi się sok sprawdzając słodkość.Schłodzone ciasto dzielę na 4 części, lekko ugniatam i wałkuję go na grubość ok 3 mm i wycinam trójkąty nożykiem // kółkiem do pizzy. Na każdym trójkącie robię po 4-6 nacięć, układam nadzienie

Mechanik w kuchni
BABKA CYTRYNOWO-TRUSKAWKOWA 179

waniliowym. Kiedy cukier jest już niewyczuwalny dodajemy stopniowo: jogurt, mąkę z proszkiem do pieczenia oraz olej aż do wyczerpania składników. Całość miksujemy aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Następnie ciasto dzielimy na 2 części: do jednej dodajemy kisiel cytrynowy i sok z cytryny, do drugiej - kisiel truskawkowy. Mieszamy. Formę z kominkiem smarujemy masłem i obsypujemy kaszą manną lub bułką tartą

Walijskie Pichcenie
Focaccia 120

miejsce na godzinę przykryte ściereczką. Nadzienie: Kroję cebulę i podsmażam na oleju, dodaję pokrojonego brokuła i paprykę, sól i pieprz i duszę pod przykryciem przez 5 minut. Formowanie: wyrośnięte ciasto dzielę na 4 części. Z każdej formuję kulkę i ropłaszczam ręką, można wałkiem. Dla uzyskania kształtu serca: odcinam od góry kształt litery v, delikatnie koryguję palcami kształt serca. Układam

prawdziwe jedzenie
Drożdżowy kwiat z gruszkami i pomarańczą 205

jednej pomarańczy, startą skórkę z dwóch pomarańczy i przyprawy. Gotujemy na małym ogniu, aż owoce całkiem się rozpadną, a płyn zredukuje, wtedy miksujemy i odstawiamy do przestygnięcia. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 części i wałkujemy na placki o średnicy 30 cm. Następnie pierwszy placek wkładamy do szklanej formy o średnicy 30 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. W ten sposób

Kulinarne przygody Gatity
Snickers - ciasto ! 235

łyżki miodu - 1 cukier waniliowy - 1/4 szkl. cukru - 2 łyżeczki sody oczyszczonej - budyń waniliowy - kajmak Polewa: - 1/2 kostki margaryny - 4 łyżki curku - 2 łyżki miodu - 20 dkg orzechów Ciasto dzielimy na 3 części, pieczemy każdy blat po 15 minut w temp 200 stopni C. Na jeden blat wysypujemy orzechy polewamy polewą i pieczemy 20 minut (blat na samą górę). Przekładamy

SMYKWKUCHNI