ciasto na niedziele - 9234 przepisów (strona:69/616)

Świąteczna strucla makowa, czyli Świąteczny makowiec zawijany. 155

sicie. Do masy makowej dodajemy rodzynki, orzechy, skórkę pomarańczową i aromat, mieszamy. Studzimy. Białka ubijamy na sztywna pianę, dodajemy do maku i delikatnie mieszamy.      Ciasto dzielimy na 3 części, każdą z nich zagniatamy by pozbawić je pęcherzyków powietrza, a następnie wałkujemy na cienki placek ( maksymalnie 5 mm). Na cieście rozkładamy 1/3 masy makowej zostawiając około

Rozpustne gotowanie
Niebo w gębie 154

puszystą masę i dodajemy mleko. Masło rozpuszczamy w garnku i jak przestygnie dodajemy do masy. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną i wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto dzielimy na 3 części. Najpierw pieczemy jedną część w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do momentu kiedy lekko zbrązowieje. Następnie przygotowujemy kolejne części ciasta. Drugą część ciasta wykładamy do formy

Kuchenne Wariacje
Kruche ciasto z truskawkami i budyniową pianką 3740

Pianka budyniowa: 5 białek 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 2 budynie waniliowe 1/2 szklanki oleju  Dodatkowo: 500 g truskawek Ciasto kruche: Wszystkie składniki szybko zagniatamy ze sobą. Ciasto dzielimy na dwie części (40 % i 60 %) i wkładamy do zamrażarki. Blachę o wymiarach 33x20 cm lekko smarujemy masłem i wykładamy większą część ciasta, lekko je wklepując. Podpiekamy na złoty

My simple kitchen
Mini pizze z szynką parmeńską i rukolą 185

wodę, olej i dodajemy szczyptę soli. Zagniatamy ciasto w misce, dosypujemy troszkę mąki jeśli za bardzo się klei. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto dzielimy na 4 części. Z każdej formujemy kulkę, rozpłaszczamy i lekko rozwałkowujemy na placek.  Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na nim ciasto. Pomidory miksujemy blenderem i polewamy

Aga w kuchni
Pizza z serowym brzegiem 174

wodę, olej i dodajemy szczyptę soli. Zagniatamy ciasto w misce, dosypujemy troszkę mąki jeśli za bardzo się klei. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto dzielimy na 4 części. Z każdej formujemy kulkę, rozpłaszczamy i lekko rozwałkowujemy na placek.  Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na nim ciasto. Dookoła każdej pizzy układamy kawałki

Aga w kuchni
Wegetariańska pizza z chrupiącym brzegiem 142

paski, pomidora w półplasterki, a ogórki w plastry. Cebulę, pieczarki i paprykę podsmażam na oliwie (każde z warzyw osobno). Ser ścieram na tarce o dużych oczkach. 4. Wyrośnięte ciasto dzielę na dwie części. Jedną część rozwałkowuję i wykładam na blaszkę. Z drugiej części robię dwa wałeczki. Zaplatam je i układam na brzegu ciasta na blaszce. Spód ciasta smaruję sosem. Następnie

Tradycyjna kuchnia Kasi
Calzone 123

wyrośnięcia Przygotowujemy sos: pomidory kroimy w kawałki i wrzucamy na patelnię. Dodajemy przyprawy, wodę i przecier pomidorowy - całośc dusimy na małym ogniu przez kilka minut - odstawiamy na bok Ciasto dzielimy na dwie części wałkujemy na kształt koła Ser zółty ucieramy na tarce o grubych oczkach Nakładamy najpierw sos, ale tylko na połowie ciasta Potem posypujemy startym serem i układamy składniki

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Oponki pieczone w piekarniku 240

łyżki rozpuszczonego 1/3 szklanki cukru 1. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy zmielony ser, miękkie masło, cukier, jajka i żółtko. Zagniatamy na gładkie ciasto. 2. Ciasto dzielimy na 3 części, rozwałkowujemy na grubość 5-10mm. Szklanką wykrawamy kółka a w środku każdego z nich kieliszkiem mniejsze kółka. Pozostałe ciasto dodajemy do ciasta, rozwałkowujemy ponownie i tak do wyczerpania

Szefowa kuchni
Bułeczki drożdżowe z rodzynkami i wsadzonymi w środek figami 130

dodaliśmy do ciasta, będziemy dodawać tyle mąki, aby ciasto było elastyczne i gładkie (ma delikatnie przyklejać się do dłoni). Formy do pieczenia muffinek smarujemy masłem i posypujemy mąką.   Ciasto dzielimy na 12 równych części. Robimy kule, które wkładamy do foremek. Figi kroimy na połowę i układamy po 1 kawałku na środek każdego ciasta. Figi wciskamy za pomocą palca

Moniki Smakołyki
Chleb ze słonecznikiem 274

pieprzu, czosnku i zagniatamy ciasto na jednolita masę. Odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia (20 minut). 2. Nastawiamy piekarnik na 200 C. Formy smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką. Dzielimy ciasto na dwie części i wykładamy do form. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie wkładamy do piekarnika i pieczemy chleb przez 2 godziny. Wykładamy i gotowe :) Wczoraj

Gotuj Z Muzyką
Mini pizza ze szpinakiem i fetą 416

wodę, olej i dodajemy szczyptę soli. Zagniatamy ciasto w misce, dosypujemy troszkę mąki jeśli za bardzo się klei. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto dzielimy na 4 części. Z każdej formujemy kulkę, rozpłaszczamy i lekko rozwałkowujemy na placek. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na nim ciasto. Pomidory miksujemy blenderem i polewamy

Aga w kuchni
Migdałowy makowiec 165

pieczenia i cukier puder – mieszamy składniki, dodajemy pokrojoną na kawałki margarynę (lub masło). Do miski z mąką przecieramy przez sito 2 gotowane żółtka oraz dodajemy 4 surowe – wyrabiamy ciasto. Dzielimy je na dwie części (jedna większa – będzie na spód), wkładamy do woreczków i odkładamy do lodówki na noc. Na drugi dzień schłodzone ciasto (większą część) kroimy na plastry

mojewypiekiinietylko
Dwukolorowe ciasteczka maślane 218

masło z cukrem pudrem i jajkiem. Dodajemy ekstrakt waniliowy i proszek do pieczenia. Dodajemy stopniowo pierwszą szklankę mąki, a następnie wyłączamy mikser, wsypujemy resztę mąki i zagniatamy na jednolite ciasto. Dzielimy je na dwie części. Do jednej dodajemy kakao i ponownie zagniatamy. Od ilości kakao zależy intensywność koloru, ja dodałam pół łyżki. Oba ciasta owijamy folią i wstawiamy do lodówki

My Culinary Art
Ravioli ze szpinakiem 230

Szpinak wykładamy na patelnię i dodajemy masło. Dusimy do momentu powstania papki . Następnie dodać starty parmezan , seler, ser ricotta , doprawić do amku pieprzem i solą , tymiankiem i dokłądnie wymieszać. Ciasto dzielimy na dwie części. Rozwałkować na kształt prostokąta na ok. 1 mm grubości.  Na jednym prostokącie w odstępach 3 cm nakładamy porcje farszu . Ciasto między porcjami  farszu posmarować

Słodkości i nie tylko
ROGALIKI HOKKAIDO - NA MĄCE ORKISZOWEJ Z DYNIĄ 151

zupki czekała w lodówce, tak więc dzisiaj przetestowałam przepis , który już od jakiegoś czasu czekał...I test wypadł celująco ! Rogaliki są po prostu CUDOWNE !  Bardzo kruche, delikatne, maślane, ciasto- a'la francuskie i ten cudowny zapach podczas pieczenia. Cudo, cudo, cudo ... :-) Bardzo mocno polecam ! Po naszych pozostało tylko wspomnienie i cudowny aromat... :-)))Składniki:- 200g dyni Hokkaido ( lub innej) surowej(...)następnym razem nie dam wcale)+ konfitura do nadziewania ( u mnie powidła bez cukru i konfitura wiśniowa )Wszystkie składniki zagnieść razem. Można schłodzić wówczas lepiej się rozwałkuje, ale nie trzeba. Ciasto dzielimy na 2 części rozwałkowujemy na blacie, podsypując mąką. Ja wyklejam blat folią spożywczą , podsypuję mąką, nakładam folię lub worek i wałkuję ( wtedy ciasto się nie klei). Bardzo fajnie się

Smaczne Zdrowe