ciasto na niedziele - 9234 przepisów (strona:64/616)

Bezglutenowy Chleb Dyniowy 117

dyni WYKONANIE: 1. Mąkę ryżową, ziemniaczaną, pure z dyni, sól, drożdże umieszczamy w dużej misce. 2. Letnią wodę wlewamy stopniowo, ciągle wyrabiając, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. 3. Wyrobione ciasto dzielimy na 2 części, przekładamy do 2 blaszek, wyrównujemy. 4. Chleb przykrywamy ściereczką, pozostawiamy do wyrośnięcia. (około 70 minut) 5. Gdy ciasto wyrośnie, wkładamy do piekarnika, pieczemy w temp

Dziś Ja gotuje
Ciasteczka sercowe pieski z powidłami, kruche ciasteczka 117

śmietany -1 łyżka kakao DODATKOWO -kawałek czekolady mlecznej -nadzienie do ciasteczek np marmolada czy gęste powidła ***Będziemy potrzebować foremkę w kształcie serca Składniki na ciasto (oprócz kakao) dajemy do miski i zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części w proporcji 2/3 1/3 Do mniejszej części dodajemy kakao, i zagniatamy tak długo aż osiągnie jednolity kolor. Ciasto wstawiamy na 20 minut

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Pierogi ruskie z domowej pierogarni 127

dodajemy sól oraz olej, lekko mieszamy, następnie stopniowo wlewamy połączone z sobą obie wody i wyrabiamy ciasto do momentu, aż będzie ono elastyczne i łatwo będzie odchodziło od ręki. Ciasto dzielimy na dwie części, jedną część przykrywamy ściereczką, a drugą rozwałkowujemy na stolnicy oprószonej mąką na bardzo cienki placek (oczywiście grubość ciasta zależy od indywidualnych preferencji). Wykrawamy krążki o średnicy

KulinarneImpresje.pl
Pizza z Mięsem Mielonym 156

Pizza z mięsem mielonym Ciasto 3/4 kubka ciepłej wody 1 łyżka oleju Sól  i pieprz do smaku 1 łyżeczka  papryki  czerwonej 1 łyżka  czosnku  granulowanego 1 łyżeczka majeranku Szczypta cukru 2 szklanki  mąki Farsz 300 g mięsa mielonego dowolnego 2 łyżki koncentratu 1  por 6 pomidorków suszonych 2 łyżki natki pietruszki 1 łyżka(...)ciasto podwoi swoją objętość. Najlepiej na około godzinę. Międzyczasie robię farsz. Na patelnię wlewam olej ok 1 łyżkę. Rozgrzewam. Pora myję drobno siekam dodaję na patelnię.  Pomidorki drobno siekam dodaję do pora. Na koniec dodaję mięso. Doprawiam. Dodaję natkę pietruszki. Mieszam aż mięso się usmaży. Dodaję łyżkę koncentratu pomidorowego. Odstawiam z palnika.  Ogórka kroję w kostkę. Ciasto dzielę

Gotowanie Patki
Bułki Tygryski 117

wlewamy mleko, wodę i mieszamy. Następie dodajemy oliwę i wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 7 części, z każdej formujemy okrągłą bułeczkę i układamy na natłuszczonej blaszce. Bułeczki przykrywamy i odstawiamy na czas przygotowania ciasta na skórkę.   Ciasto na skórkę: Wszystkie

Smak mojej kuchni
Ciasto Marlenka – czyli pyszny ale niełatwy przekładaniec 1675

Nasza masa może w tym momencie ściemnieć. Przelewamy masę z garnka do miski i po lekkim ostudzeniu dodajemy jajka i mąkę. Dokładnie mieszamy, a następnie zagniatamy jednolite, gładkie ciasto. Ciasto dzielimy na 6 części. Każdą wałkujemy na blacie podsypanym mąką i na wałku przenosimy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Gdyby ciasto się rwało, doklejamy kawałki już w foremce. Każdy

Relaxtime
Tort Marcinek/ Tort Tysiąca warstw- Roczek Bloga! 479

masy. Wszystko dokładnie mieszamy. Przesianą mąkę partiami dodajemy do masy, ciągle miksując a pod koniec gdy ciasto zrobi się zwarte ugniatamy dłońmi do uzyskania elastycznego i jednolitej masy. Ciasto dzielimy na około 10-12 części. Owijamy każdą porcję folią spożywczą i wkładamy na około 10 minut do lodówki.  Każdy kawałek ciasta rozwałkować bardzo cienko (żeby był lekko przeźroczysty). Wycinamy

Tagebuch po polsku
Płaski chlebek z pieprzem zielonym 134

bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 15 min. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy pieprz, bazylię, mieszamy. Dodajemy pozostałą część mąki i zagniatamy na elastyczne, gładkie ciasto. Ciasto dzielimy na 8 części, z każdej z nich rolujemy na wałek o długości ok. 25 cm (nie muszą być jednakowe). Podłużne ciasto układamy jedno koło drugiego, na blasze podsypanej mąką

Moniki Smakołyki
Ciasto z jagodami i budyniową pianką 169

miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier puder wraz z proszkiem do pieczenia i masłem pokrojonym na kawałeczki. Ciasto szybko zagniatamy , dod aj ąc żółtk a. Na końcu dosypujemy szczyptę soli. Ciasto dzielimy w proporcji 1:4 i 3:4. Do większej części dosypujemy kak ao i zagniatamy, póki nie będzie jednolite. Obydwa ciasta wkładamy do zamrażarki na ok. 2 godziny

Mania Wypiekania
Zebra 159

razem z cukrem,  aż rozpuści się cukier.  Stopniowo (cały czas miksując) dodajemy olej,  ciepłą wodę, mąkę z proszkiem do pieczenia.  Po dokładnym wymieszaniu składników ciasto  dzielimy na dwie części.  Do jednej części dodajemy mąkę,  a do drugiej kakao i dokładnie mieszamy.  Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia.  Ciasto jasne i ciemne nakładamy

Pyszności Słodkości
Metrowiec staruszek 118

pieczenia i dodajemy partiami do zmiksowanych jaj,miksujemy na małych obrotach. Do kubka wlewamy olej i wodę, dodajemy do reszty składników wraz z wanilią, teraz wystarczy już tylko wymieszać. Ciasto dzielimy na połowę, do jednej części dodajemy błonnik kakaowy ( kakao) a do drugiej 2-3 łyżki mąki ( ja nie dodałam wcale). Ciasto przelałam do dwóch silikonowych foremek do babki.Piekłam

Różowa kuchnia
Bagietki korzenne 166

mikserem). Powinno być gładkie, sprężyste i niezbyt twarde. Ciasto przekładamy do miski posmarowanej olejem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę. Powinno podwoić swoją objętość. Następnie dzielimy ciasto na 3 części i z każdej formujemy bagietkę. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Uformowane bagietki odstawiamy do wyrastania na 30-40 minut. Nagrzewamy piekarnik

Smakowity Blog Kulinarny
Pierniki z koglem moglem i alkoholem 114

koniec wlewania gdy będzie nam już ciężej mieszać, wyrabiamy ciasto ręką. Ciasto powinno  być gładkie i elastyczne. Tak przygotowane ciasto odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce. Ciasto dzielimy na dwie części aby było nam wałkować.  Wałkujemy na około 5 mm i wycinamy różnego rodzaju ciasteczka. Należy pamiętać ,że ciasta powiększą nieco swoją objętość. Układamy powycinane ciasteczka na blaszkę

W Moim Magicznym Domu
Ciasto czekoladowe bez jajek i masła 414

piekarnika nagrzanego do 180 st. na 25 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 150 i pieczemy do suchego patyczka (około 10 minut). Odstawiamy do przestudzenia.  Wystudzone ciasto dzielimy na dwa blaty. Składniki na krem miksujemy na wysokich obrotach przez około 2-3 minuty. Gotowy wykładamy na blat z ciasta i przykrywamy drugim. Przygotowujemy polewę: czekoladę i masło rozpuszczamy

W poszukiwaniu inspiracji
Pepparkakor czyli pierniczki ze Szwecji 111

przyprawę korzenną. Do suchych składników dodaję jajko oraz przestudzą masę maślano-miodową. Całość dokładnie mieszam i odstawiam na godzinę w chłodne miejsce (np. balkon zimą). Po tym czasie wyciągam ciasto, dzielę na 3-4 części i każdą część wałkuję cienko- najlepiej bezpośrednio na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub macie silikonowej. Ciasto powinno mieć grubość 1-2 mm. Tak cienkie

Mango Papaja