ciasto na niedziele - 9234 przepisów (strona:64/616)

Pizza z Mięsem Mielonym 162

Pizza z mięsem mielonym Ciasto 3/4 kubka ciepłej wody 1 łyżka oleju Sól  i pieprz do smaku 1 łyżeczka  papryki  czerwonej 1 łyżka  czosnku  granulowanego 1 łyżeczka majeranku Szczypta cukru 2 szklanki  mąki Farsz 300 g mięsa mielonego dowolnego 2 łyżki koncentratu 1  por 6 pomidorków suszonych 2 łyżki natki pietruszki 1 łyżka(...)ciasto podwoi swoją objętość. Najlepiej na około godzinę. Międzyczasie robię farsz. Na patelnię wlewam olej ok 1 łyżkę. Rozgrzewam. Pora myję drobno siekam dodaję na patelnię.  Pomidorki drobno siekam dodaję do pora. Na koniec dodaję mięso. Doprawiam. Dodaję natkę pietruszki. Mieszam aż mięso się usmaży. Dodaję łyżkę koncentratu pomidorowego. Odstawiam z palnika.  Ogórka kroję w kostkę. Ciasto dzielę

Gotowanie Patki
Bułki Tygryski 124

wlewamy mleko, wodę i mieszamy. Następie dodajemy oliwę i wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 7 części, z każdej formujemy okrągłą bułeczkę i układamy na natłuszczonej blaszce. Bułeczki przykrywamy i odstawiamy na czas przygotowania ciasta na skórkę.   Ciasto na skórkę: Wszystkie

Smak mojej kuchni
Ciasto Marlenka – czyli pyszny ale niełatwy przekładaniec 1699

Nasza masa może w tym momencie ściemnieć. Przelewamy masę z garnka do miski i po lekkim ostudzeniu dodajemy jajka i mąkę. Dokładnie mieszamy, a następnie zagniatamy jednolite, gładkie ciasto. Ciasto dzielimy na 6 części. Każdą wałkujemy na blacie podsypanym mąką i na wałku przenosimy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Gdyby ciasto się rwało, doklejamy kawałki już w foremce. Każdy

Relaxtime
Tort Marcinek/ Tort Tysiąca warstw- Roczek Bloga! 487

masy. Wszystko dokładnie mieszamy. Przesianą mąkę partiami dodajemy do masy, ciągle miksując a pod koniec gdy ciasto zrobi się zwarte ugniatamy dłońmi do uzyskania elastycznego i jednolitej masy. Ciasto dzielimy na około 10-12 części. Owijamy każdą porcję folią spożywczą i wkładamy na około 10 minut do lodówki.  Każdy kawałek ciasta rozwałkować bardzo cienko (żeby był lekko przeźroczysty). Wycinamy

Tagebuch po polsku
Płaski chlebek z pieprzem zielonym 142

bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 15 min. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy pieprz, bazylię, mieszamy. Dodajemy pozostałą część mąki i zagniatamy na elastyczne, gładkie ciasto. Ciasto dzielimy na 8 części, z każdej z nich rolujemy na wałek o długości ok. 25 cm (nie muszą być jednakowe). Podłużne ciasto układamy jedno koło drugiego, na blasze podsypanej mąką

Moniki Smakołyki
Ciasto z jagodami i budyniową pianką 180

miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier puder wraz z proszkiem do pieczenia i masłem pokrojonym na kawałeczki. Ciasto szybko zagniatamy , dod aj ąc żółtk a. Na końcu dosypujemy szczyptę soli. Ciasto dzielimy w proporcji 1:4 i 3:4. Do większej części dosypujemy kak ao i zagniatamy, póki nie będzie jednolite. Obydwa ciasta wkładamy do zamrażarki na ok. 2 godziny

Mania Wypiekania
Zebra 166

razem z cukrem,  aż rozpuści się cukier.  Stopniowo (cały czas miksując) dodajemy olej,  ciepłą wodę, mąkę z proszkiem do pieczenia.  Po dokładnym wymieszaniu składników ciasto  dzielimy na dwie części.  Do jednej części dodajemy mąkę,  a do drugiej kakao i dokładnie mieszamy.  Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia.  Ciasto jasne i ciemne nakładamy

Pyszności Słodkości
Metrowiec staruszek 133

pieczenia i dodajemy partiami do zmiksowanych jaj,miksujemy na małych obrotach. Do kubka wlewamy olej i wodę, dodajemy do reszty składników wraz z wanilią, teraz wystarczy już tylko wymieszać. Ciasto dzielimy na połowę, do jednej części dodajemy błonnik kakaowy ( kakao) a do drugiej 2-3 łyżki mąki ( ja nie dodałam wcale). Ciasto przelałam do dwóch silikonowych foremek do babki.Piekłam

Różowa kuchnia
Bagietki korzenne 171

mikserem). Powinno być gładkie, sprężyste i niezbyt twarde. Ciasto przekładamy do miski posmarowanej olejem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę. Powinno podwoić swoją objętość. Następnie dzielimy ciasto na 3 części i z każdej formujemy bagietkę. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Uformowane bagietki odstawiamy do wyrastania na 30-40 minut. Nagrzewamy piekarnik

Smakowity Blog Kulinarny
Pierniki z koglem moglem i alkoholem 122

koniec wlewania gdy będzie nam już ciężej mieszać, wyrabiamy ciasto ręką. Ciasto powinno  być gładkie i elastyczne. Tak przygotowane ciasto odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce. Ciasto dzielimy na dwie części aby było nam wałkować.  Wałkujemy na około 5 mm i wycinamy różnego rodzaju ciasteczka. Należy pamiętać ,że ciasta powiększą nieco swoją objętość. Układamy powycinane ciasteczka na blaszkę

W Moim Magicznym Domu
Ciasto czekoladowe bez jajek i masła 419

piekarnika nagrzanego do 180 st. na 25 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 150 i pieczemy do suchego patyczka (około 10 minut). Odstawiamy do przestudzenia.  Wystudzone ciasto dzielimy na dwa blaty. Składniki na krem miksujemy na wysokich obrotach przez około 2-3 minuty. Gotowy wykładamy na blat z ciasta i przykrywamy drugim. Przygotowujemy polewę: czekoladę i masło rozpuszczamy

W poszukiwaniu inspiracji
Pepparkakor czyli pierniczki ze Szwecji 117

przyprawę korzenną. Do suchych składników dodaję jajko oraz przestudzą masę maślano-miodową. Całość dokładnie mieszam i odstawiam na godzinę w chłodne miejsce (np. balkon zimą). Po tym czasie wyciągam ciasto, dzielę na 3-4 części i każdą część wałkuję cienko- najlepiej bezpośrednio na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub macie silikonowej. Ciasto powinno mieć grubość 1-2 mm. Tak cienkie

Mango Papaja
Styropian z żurawiną, czyli "sernik" na jogurtach greckich 174

proszkiem, dodajemy kawałki masła, cukier i żółtka. Całość siekamy nożem na kruszonkę następnie szybko zagniatamy ciasto. Jeśli zachodzi taka potrzeba i jest za suche dodajemy łyżkę kwaśnej śmietany. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części (równe lub 45% i 55%), owijamy je folią i wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Schłodzony kawałek ciasta (jeśli są nierówne to ten większy) wałkujemy

Kolorowy Przepisownik
ciasto francuskie z masą malinową 338

czasie wyciągamy ciasto, ponownie rozwałkujemy, składamy ponownie w 3 lub 4 części, formujemy prostokąt, wkładamy do lodówki. Czynność powtarzamy jeszcze 4 razy. Następnie dzielimy ciasto na dwie części każdą rozwałkowujemy na wielkość blaszki (cm). Przekładamy o wyłożonej papierem do pieczenia blaszek i pieczemy przez ok. 15 min. w 180 st. C, aż ciasto się zrumieni. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia

Domowy Smak Jedzenia
Strucla makowa z nadzieniem jak w Rogalach Marcińskich 168

łyżki śmietany i ucieramy to na jednolitą masę. Po czym dodajemy powoli mak i bakalie, skórkę pomarańczową i skruszone drobno biszkopty. Masa jest gotowa.   Przygotowanie strucli:  Ciasto dzielimy na 2 części, bo wyrasta bardzo duże. Wałkujemy na prostokąt i smarujemy masą makową, po bokach zostawiając około 1 cm ciasta bez masy, z każdej strony leciutko zakładamy

Lili w kuchni