ciasto na niedziele - 9234 przepisów (strona:59/616)

JABŁECZNIK Z BUDYNIOWĄ PIANKĄ 133

tarta, kasza manna WYKONANIE  Ciasto: Do misy malaksera wsypujemy mąkę, dodajemy masło pokrojone w kostkę, mieszamy aż masło połączy się z mąką, następnie dodajemy żółtka, cukier i śmietanę. Ciasta dzielimy na 2 części, jedną mniejszą, drugą większą. Wkładamy na 30 min do zamrażarki. Tortownicę smarujemy masłem, posypujemy bułką. Ciastem wykładamy dno i boki formy, nakłuwamy widelcem. Podpiekamy w rozgrzanym

słodki bratek
Mazurek czekoladowy 250

momentu całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Mieszając, dodajemy miękkie masło. Możemy dodać 20 ml whisky lub likieru. Masę przelewamy do miseczki, odstawiamy do momentu uzyskania konsystencji miękkiego masła. Upieczone ciasto dzielimy na 4 równe części. Pierwszą część delikatnie smarujemy dżemem z czarnej porzeczki. Warstwę z dżemem przykrywamy kolejną częścią ciasta i znowu delikatnie smarujemy dżemem, układamy kolejną część ciasta, smarujemy

Malinowo w kuchni
Włoskie ciasteczka cantuccini 129

nożem i całość mieszamy. Dodajemy jajka oraz olejek i dokładnie wyrabiamy ciasto. Podczas wyrabiania składniki połączą się. Na początku może nam się wydawać, że ciasto jest zbyt sypkie. Wyrobione ciasto dzielimy na trzy części. Z każdej formujemy wałek o średnicy około 2 cm, który następnie lekko rozpłaszczamy dłonią. Jeżeli ciasto będzie nam się za bardzo lepić do rąk, można

Smak mojego domu
Staropolski piernik dojrzewający 147

zimne miejsce - może to być piwnica, komórka lub dolna półka w lodówce. Ciasto przechowujemy w szklanym, emaliowanym lub kamionkowym naczyniu, przykryte folią i ściereczką. Po leżakowaniu wyciągamy nasze ciasto, dzielimy na 3 części i rozwałkowujemy na placki ( ja piekłam w blaszce 35,5x23,5 cm). Z racji, że ciasto jest bardzo twarde wymaga to trochę siły, ale uwierzcie

Cynamonowe szczęście
Faworki bez Smażenia – Pieczone w Piekarniku 166

blat i wyrabiam dłonią kilka minut aby ciasto stało się gładkie i elastyczne . Wyrobione ciasto zawijam w folię spożywczą i odkładam na około 30 minut . Po 30 minutach : Ciasto dzielę na dwie części łatwiej będzie wałkować , ten kawałek który nie wałkuję ponownie zawijam w folię aby nie obsychał . Ciasto kilka razy przerabiam , blat delikatnie posypuję mąką i rozwałkowuję na grubość

Uwaga Babcia Gotuje
puszysty maślany chlebek odrywany 133

kule, smarujemy je masłem, wkładamy do miski, nakrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, na co najmniej godzinę. W tym czasie ciasto wyrabiamy, jeszcze co najmniej dwukrotnie. Wyrośnięte ciasto dzielimy na kilkanaście (10-14) niewielkich części, każdą z nich smarujemy roztopionym masłem i zagniatamy w kształt kulki. Kawałki ciasta układamy, jeden przy drugim, w wyłożonej pergaminem ( lub wysmarowanej tłuszczem

Miód i pieprz
Fale Dunaju ze śliwkami 302

Ciasto : Margarynę ucieram z cukrem. Dodaję po jednym żółtku. Stopniowo wsypuję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubijam na sztywną pianę. Dodaję do ciasta i delikatnie mieszam. Ciasto dzielę na dwie części. Do jednej dodaję kakao oraz śmietanę, mieszam. Na blaszkę (wymiary 22×30 cm) wylewam ciemne ciasto, wyrównuję. Na to wylewam ciasto jasne i wyrównuję. Śliwki przekrawam

Tradycyjna kuchnia Kasi
Kiełbasa w cieście z lubczykiem 155

odstawiamy na 15 min. w ciepłe miejsce. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy  sól, pieprz, lubczyk, pozostałą część mąki i zagniatamy ciasto. W razie potrzeby dodajemy wody lub mąki. Ciasto dzielimy na 4 równe części, rozwałkowujemy na prostokąty o długości kiełbasy plus 1 cm. Kiełbaski (bez skórki) zawijamy w ciasto, końcówki łączymy. Kiełbasę w cieście pieczemy ok. 30 min w rozgrzanym

Moniki Smakołyki
Puszyste bułeczki maślane 136

Wyrobione ciasto nakrywamy szmatką i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Ciasto znacznie powiększy swoją objętość, a wtedy wyjmujemy je z miski na stolnicę i wyrabiamy jeszcze przez kilka chwil. Dzielimy ciasto na 12 części i z każdej formujemy kuleczkę. Robimy to w taki sposób, że zbieramy brzegi do środka, tak jakbyśmy chcieli zawiązać sakiewkę. Wtedy kulki będą gładkie i mocno

Marder&Marder Manufacture
Buchty 118

składniki (oprócz jednego jajka - będzie potrzebne na glazurę) i wyrabiamy ciasto przez 20 minut. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę żeby wyrosło. Potem przez kilkanaście sekund znów wyrabiamy i dzielimy ciasto na części. Ilość części zależy od naszej blachy, którą mamy. Tak postarajmy się zwizualizować to sobie i oceńmy ile kulek nam się tam zmieści. U mnie wyszło 15. Podzieliłem

Marder&Marder Manufacture
Pleśniak z truskawkami 152

szklanka cukru Dodatkowo: 40 dag truskawek PRZYGOTOWANIE: 1. Mąkę przesiewam na stolnicę. Łączę z masłem i margaryną. Dodaję żółtka, cukry, śmietanę, wodę oraz proszek do pieczenia. Zagniatam ciasto. Ciasto dzielę na trzy części, jedną większą i dwie mniejsze. Do jednej z mniejszych części dodaję kakao i zagniatam ponownie ciasto. Większą część ciasta rozwałkowuję i wykładam na blaszkę (wym. 25cmx35cm). Mniejsze

Tradycyjna kuchnia Kasi
Kakaowa karpatka z truskawkami 216

mieszamy (ok. 2 minut). Ciasto ma dobrą konsystencję gdy odchodzi od ścianek garnka. Masę studzimy, przekładamy do misy miksera. Wystudzoną miksujemy kolejno z jajkami i szczyptą proszku do pieczenia. Ciasto dzielimy na dwie części. Dwie formy o wymiarach 24x30 cm smarujemy masłem i oprószamy mąką. W każdej rozprowadzamy masę. Ciasto pieczemy w 180*C przez 30 minut. Krem: Do garnka

VioletoweKucharzenie
Maślane wielkanocne babeczki drożdżowe 259

przeciągów :) ) Piekarnik nagrzać do 190°C (grzałka góra-dół) . Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyłożyć je na oprószoną mąką stolnicę, powygniatać a następnie podzielić na 16 równych części (najpierw dzielimy ciasto na pół, następnie każdą połówkę znów na pół i z tego każdą na 4 równe części). Z każdej części uformować dowolny kształt lub zrolować i takimi wałeczkami wypełnić małe

Moja Delicja
Faworki na piwie! 139

lekko mąką. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Gotowe ciasto bijemy wałkiem, aby się napowietrzyło (dzięki temu faworki będą bardziej kruche) u mnie około 5 minut, ale można dłużej.Ciasto dzielimy na mniejsze kawałki i wałkujemy je na bardzo cienkie płaty. Najlepiej robić to na obsypanym mąką blacie, aby ciasto nie przywarło. Płaty kroimy w paski, w środku robimy nacięcia

Słodkie Przyjemności
Zupa z kukurydzy z paluszkami serowymi z ciasta francuskiego 146

rosołu z ziemniakami i warzywami. Wlałam puszkę mleka kokosowego, doprawiłam solą, białym pieprzem, cayenne, płatkami chilli, przeciśniętym przez praskę czosnkiem (dodatkowym). Zagotowałam, dodałam posiekany koperek. Przygotowałam paluchy.  Rozwinięty arkusz ciasta dzielimy na pół. Używając pędzelka smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy startym na tarce żółtym serem, polewamy drugim jajkiem. Przykrywamy arkuszem ciasta i lekko dociskamy, aby ser przywarł. Kroimy, na paski szerokości

mojewypiekiinietylko

Proponowane wyszukiwania