ciasto na niedziele - 9234 przepisów (strona:52/616)

Kruche ciasto z malinami i budyniową pianką 128

malin- mogą być mrożone     *** Do miski przesiewamy mąkę wraz z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dokładamy żółtka oraz pokrojone w kostkę masło i zagniatamy ciasto. Wyrobione ciasto dzielimy na dwie nierówne części- jedną trochę większą ok 60% i drugą trochę mniejszą ok 40%. Oba ciasta wkładamy do zamrażarki *** *** Po około godzinie, wyjmujemy większą część ciasta i ścieramy

Blog z Apetytem
Mus na ciacho! ( kruszon z powidłami śliwkowymi/ musem jabłkowym) 127

Powidła/mus jabłkowy 1,5 szklanki cukru do białek 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: Margarynę, żółtka, mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder, olejek migdałowy zagniatamy tworząc jednolite ciasto. Ciasto dzielimy na 3 części, dwie jasne, a do trzeciej dodajemy kakao i wyrabiamy. Spód blachy wykładamy jasnym ciastem, następnie smarujemy powidłami lub musem jabłkowym. Dalej kruszymy ciemniejsze ciasto, wykładamy

Sprawni w smaku
WŁOSKIE GRASSINI Z CZEKOLADĄ, DAKTYLAMI I PESTKAMI SLONECZNIKA 116

Grissini to rodzaj włoskiego pieczywa. Mają postać cienkich paluszków, a wyrabiane są z ciasta drożdżowego. Idealnie sprawdzą się jako przekąska lub jako dodatek do sałatki z owocami. przygotowywane jest na słono. Podawane są wtedy z oliwą z oliwek lub hummusem. Ja zdecydowałam się jednak na przygotowaniem grissini na słodko . Dodałam odrobinę czekolady, daktyli oraz pestki słonecznika, sezamu i dyni. Dzięki(...)cukier i drożdże mieszamy ze sobą. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto przez kilka minut. Dodajemy posiekaną na drobno czekoladę, pestki oraz daktyle. Ugniatamy aż ciasto będzie elastyczne. Jak ciasto będzie elastyczne przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na ok 2 godziny.  Po 2 godzinach dzielimy ciasto na 2 części. Z każdej części formujemy długie i cienkie paluchy

Kuchnia w oparach
Faworki na piwie 120

żółtka - ½ szklanki jasnego piwa - 1 łyżeczka masła - szczypta soli Dodoatkowo: - olej (może być olej + smalec) - cukier puder Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, żółtka, piwo i masło. Szybko zagniatamy dość twarde ciasto. Dzielimy na dwie poprcje, przekładamy do woreczków i wkładamy na godzinę do lodówki. Wyjmujemy pierwszą schłodzoną porcję ciasta, lekko oprószamy ją mąką i przepuszczamy przez maszynkę do makaronu (jeśli

mojewypiekiinietylko
Pachnąca historia w kuchni, czyli opowieść o cebularzu 114

wyrabiamy, aż ciasto będzie elastyczne i będzie odchodziło od ręki. Pozostawiamy w naczyniu, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (ok. 30 minut). Po tym czasie ciasto dzielimy nożem na 5-6 części. Z każdej części formujemy okrągłe placuszki (najlepiej ręcznie formować placki, naciągając ciasto, aż uzyskamy szerokość mniej więcej 10 cm, w środku placka powinno być

KulinarneImpresje.pl
Kruche rogaliki (ciasto serowe) 154

łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cukru waniliowego szczypta soli   Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania rogalików czekolada, marmolada lub ser do nadziania     *** Z podanych składników zagniatamy ciasto *** *** Ciasto dzielimy na trzy części i każdą z nich wałkujemy na podsypanym mąką blacie na kształt koła (niezbyt cienko) *** *** Każde koło dzielimy na osiem trójkątów. Na szerszej stronie trójkątów układamy nadzienie

Blog z Apetytem
Domowe naleśniki tortilla 115

smalec. Stopniowo wlewamy wrzącą wodę mieszając energicznie składniki rózgą. Zagniatamy ciasto ręką i formujemy kulę, którą zawijamy w folię spożywczą  i odstawić na 1 godzinę. Po godzinie ciasto dzielimy na 15 równych części, formujemy kulki, przykrywamy ściereczką lub folia miskę i ponownie odstawiamy na 30. Ciasto wałkujemy bardzo cieniutko, powinny nam wyjść okrąglę cienkie placki. Kładziemy na rozgrzanej, suchej

Życie zaczyna się w kuchni
MUFFINY Z MALINĄ I KREMEM NA BAZIE BEZY SZWAJCARSKIEJ 154

ucieramy z cukrem do momentu rozpuszczenia kryształków i otrzymania puszystej masy. Dodajemy po kawałeczki miękkie masło. Dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy razem z ubitymi białkami. Całość ciasta dzielimy na dwie części. Do jednej z nich dodajemy sypki kisiel. Mieszamy. Papilotki nadziewamy białym i różowym ciastem. Do środka wkładamy malinę. Pieczemy 40min w 160-180 o C. Przygotowanie

Słodki Zakątek
Leniwe pierogi lub kopytka (bezglutenowe) 149

mieszamy. 4. Teraz czas na mąki, jeżeli okaże się, że nasze "ciasto" jest za mokre, trzeba dosypać więcej mąki ryżowej. Mieszamy. 5. Przekładamy na blat i zagniatamy. 6. Dzielimy ciasto na części i formujemy wałeczki. Nie jest to łatwe, ale możliwe. Podsypujemy mąką ryżową. 7. Tniemy po skosie. Nastawiamy garnek z wodą. Solimy wrzątek jedną łyżeczką soli. Wrzucamy pierogi

Kawa z mlekiem
Placek przemyski – kuchnia podkarpacka 677

łyżek mąki (z odważonych 600 g ), mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce. Mąkę siekamy ze startym na tarce tłuszczem. Dodajemy żółtka, drożdże, śmietanę i sodę oczyszczoną. Wyrabiamy krótko jednolite ciasto. Dzielimy je na 3 równe części i schładzamy w lodówce 1-2 godziny. Każdy z 3 kawałków ciasta rozwałkowujemy na wielkość blaszki. Pierwszą część ciasta kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem

Trzeci talerz
Pyszna karpatka 2448

następnie wbijamy kolejne jajko i miksujemy i tak postępujemy z kolejnymi. Ciasto powinno być gęste i jedwabiste.  Na koniec dodajemy szczyptę proszku. 2 blachy wykładamy papierem do pieczenia, dzielimy ciasto na dwie części i  rozsmarowujemy nierównomiernie ciasto, aby powstały nam góry. Pieczemy 30-40 min w 180 st. na złoty kolor.     2 szklanki mleka zagotowujemy

Gotuj z Agnes
Amoniaczki z Krzemienicy – kuchnia podkarpacka 199

posmarowania: 2 białka 2/3 szklanki cukru Mąkę siekamy z margaryną, smalcem, cukrem pudrem i pudrem waniliowym. W kubku mieszamy żółtka, śmietanę i amoniak. Mieszankę dodajemy do mąki i wyrabiamy ciasto. Dzielimy je na 2 części, każdą część owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na około godzinę. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 2 mm na stolnicy oprószonej mąką. Wycinamy

Trzeci talerz
Pizza gyros z miękkim ale chrupiącym od spodu ciastem 192

będzie potrafiło go zrobić :) Wszystkie składniki na sos dokładnie mieszam w misce i koniec robienia sosu :) Wyrośnięte ciasto przekładam na blat (lub jak ktoś ma to stolnicę) posypany mąką. Ciasto dzielę na dwie części i rozwałkowuję je na kształt blachy (u mnie tym razem okrągła). Następnie przekładam ciasta na blachy, smaruje sosem, zostawiając wolny brzeg pizzy. Wykładam pierś z cebulą

Kuchnia Viki
Pszenne Bułeczki Śniadaniowe z Makiem (na Drożdżach) 153

food-procesorze lub hakami do wyrabiania ciasta ponieważ będzie ono dość luźne).  Wyrobione ciasto odstawia my na ok. 1,5 godziny w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto dzielimy na ok. 12 części i formujemy z nich kule . N astępnie dłońmi "wałkujemy" je tworząc wałeczki ciasta takiej długości, aby można j e było następnie przewiązać tworząc "supełek".  Bułeczki

Słodka Strona
Tortille pszenne bez drożdży. Miękkie, w godzinę 407

Ciasto nie może być lepkie, przy zagniataniu podsypujemy je odrobiną mąki. Jak ciasto na makaron czy na pierogi – zawijamy je w folię i odkładamy na pół godziny na blat. Dzielimy ciasto na 6 porcji. Porcje na których nie pracujemy trzymamy zawinięte w folię żeby nie obsychały. Porcję ciasta toczymy w dłoniach w kulkę, kulkę w palcach rozklepujemy na placek

Karo in the Kitchen