ciasto na niedziele - 9234 przepisów (strona:48/616)

Chałka drożdżowa 123

cukrem,esencją waniliową,przestudzonym masłem,jajkami,mlekiem i olejem.Dodać drożdże i dokładnie wyrobić.Ciasto zostawić w ciepłym miejscu aż do podwojenia swojej objętości (zostawiłam na 30 minut). Następnie dzielimy ciasto na 3 części,z których robimy równe ruloniki. Zaplatamy z nich warkocz.Wierzch smarujemy rozkłóconym białkiem i posypujemy z wierzchu cukrem perlistym.Odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut. Chałkę pieczemy

Wielki apetyt
Domowe ciastka a'la belVita 152

Płatki owsiane miksujemy na mąkę przy użyciu blendera. Mieszankę orzechów dokładnie siekamy podobnie robimy z żurawiną. Przekładamy do jednej miski dodajemy pozostałe składniki i dokładnie ze sobą mieszamy. Otrzymane ciasto dzielimy na 2 równe części. Przekładamy do osobnych misek. Do jednej z nich dodajemy kakao. Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy kwadraty. Układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenie i trzymamy

Jedz zdrowo żyj zdrowo!
Uszka wigilijne z grzybami 116

odparuje cała woda. Doprawić solą i pieprzem .   Ciasto: Przesiać mąkę na stolnicę, dodać jajko , olej i sól . Wyrabiać ciasto, dodając stopniowo wodę według potrzeby. Ciasto powinno być elastyczne. Ciasto dzielimy na mniejsze porcje i cienko rozwałkowujemy. Następnie kroimy w kratkę. Nakładamy farsz i zlepiamy ciasto po przekątnej tak, by powstał trójkąt. Zewnętrzne rogi zlepiamy. Jeśli ciasto wysycha podczas lepienia

Za drzwiami kuchni
Ciasto francuskie - przekąski z salami 191

kuchni. Świetnie nadaje się  na szybkie przekąski . Dzisiaj takie przekąski  powstały zapraszam na zawijaski z salami. SKŁADNIKI 1 opakowanie ciasta francuskiego 10 dag salami -cienkie WYKONANIE: Płat ciasta dzielmy na pasy, następnie kwadraty. Na każdy nakładamy salami i zwijamy po skosie dociskając dobrze ciasto. Pieczemy ok 10-15 min w piekarniku nagrzanym do 220 stopni C SMACZNEGO

W kuchennym oknie Ewy
Bułeczki z koperkiem i marchewką 186

Zagniatamy gładkie ciasto. Dodajemy miękkie masło i ponownie zagniatamy. Ciasto będzie odchodziło od ręki. Zostawiamy ciasto do ponownego wyrośnięcia w dużej misce przykrytej szczelnie folią do żywności. 4. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 15-18 części. Ser biały mieszamy z jogurtem i przyprawami. Z każdej części ciasta formujemy kulkę, którą rozgniatamy na ręce. Do środka wkładamy pełną łyżeczkę sera i składamy

Apetyczna babeczka
100. Ciasto krówkowo budyniowe 410

bardzo wolnym ogniu, często mieszając. Na końcu masa musi mieć konsystencje gęstej śmietany. Orzechy rozdrobnić na drobno i dodać do masy kówkowej, trochę masy zostawić na polewę. Ciasto dzielimy na 3 równe części i rozwałkujemy na wielkość średniej blachy lub też wylepiamy blachę ciastem. Na dwa placki wykładamy masę krówkową, jeden placek pozostaje bez masy. Wszystkie placki pieczemy

Jadło i czytadło
Targaniec 1104

powidło śliwkowe orzechy wiśnie  Przygotowanie: Wszystkie podane składniki, z wyjątkiem kakao, wykładamy na stolnicę i wyrabiamy ciasto. Oczywiście pamiętamy, by mąką przesiać, wówczas nasze ciasto będzie lepsze :) Gotowe ciasto dzielimy na trzy części. Jedna część pozostaje jasna (będzie na spód blachy), a dwie części ciasta łączymy z kakao i wyrabiamy na jednolite ciasto. Kakaowe ciasto wkładamy na godzinę

Lawendowe Niebo
Francuskie uszka z serem na słodko 170

opakowanie ciasta francuskiego 6 łyżek serka waniliowego w wiaderku 6 łyżeczek cukru 1 jajko Ciasto wyjąć z opakowania i nie wyrzucać papieru, w które było zawinięte. Wyłożymy nim brytfankę Dzielimy ciasto na 6 kwadratów. Najlepiej jest najpierw złożyć ciasto delikatnie wzdłuż na pół, żeby zaznaczyć sobie środek i radełkiem lub nożem przeciąć. Następnie, wszerz, podzielić na trzy - powstanie 6 kwadratów

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Knedle z truskawkami 160

Ziemniaki gotujemy tradycyjnie w lekko osolonej wodzie, a po odcedzeniu przeciskamy przez praskę. Gdy ziemniaki wystygną dodajemy od nich mąkę i jajko i wyrabiamy ciasto. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki. Ciasto dzielimy na osiem części, z każdej tworzymy kulkę, rozpłaszczamy ją i zamykamy truskawkę w środku ciasta. Formujemy kule, które wrzucamy do gotującej się lekko osolonej wody i gotujemy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Pizza z serem, oliwkami, kukurydzą i filetem z makreli 165

czym wlać do mąki i wyrobić jednolite ciasto – wyrabiamy około 10 minut. Polewamy ciasto oliwą i ponownie wyrabiamy. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 45 minut. Dzielimy ciasto na 4 równe części. Oprószamy mąką. Wałkujemy placki o średnicy około 30 cm. Nakładamy ketchup i rozsmarowujemy, ścieramy mozzarellę, układamy pokrojoną makrelę z puszki oraz kukurydzę i plasterki oliwek

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Miechunka 185

uwaga — trzeba to zrobić stopniowo. — Zagniatamy ciasto, a gdy odchodzi od ręki (ok. 10 minut) przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość. — Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części i wałkujemy cienko. — Przenosimy na blachy podsypane mąką. — Smarujemy całą powierzchnię ciasta serkiem. Posypujemy mozzarellą. I układamy przepołowione owoce miechunki. — Pieczemy w bardzo nagrzanym piekarniku, w temperaturze

w mojej kuchni
Uśpiony pstrąg we francuskiej kołderce 148

szpinak. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową, ziołami. pozostawiamy do wystygnięcia. 2. Ryba -> w przypadku wyczuwalnych ości, usuwamy je pęsetą. Następnie solimy, pieprzymy. Skrapiamy sokiem z cytryny. 3. Rozwijamy ciasto, dzielimy na pół i delikatnie solimy. Układamy na nim rybę, następnie szpinak. Przykrywamy drugą częścią ciasta. Końce przygniatamy widelcem. Ciasto zlepiamy widelcem w ten sposób, aby utworzyć widoczne znaczki

Mój Smak na Życie
Trochę inne Apple Pie 169

dalej miksujemy.  Gdy ciasto będzie już zwarte, wysypujemy je na blat i ugniatamy. Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażalnika na około 1 h.Po upływie wymaganego czasu, ciasto dzielimy na dwie części - pierwszą większą od drugiej. Pierwszą cienko rozwałkowujemy i wycinamy kółka, następnie ciasto przekładamy do metalowych foremek na babeczki i pieczemy około 12 minut w 180`C.Drug

Słodkie Przyjemności
Szarlotka tatrzańska 170

jabłek (szarej renety)2-3 łyżki cukru pudru2 łyżeczki cynamonu1 cukier waniliowySposób wykonania:1. Mąki, cukier i proszek mieszamy, siekamy z zimną margaryną, dodajemy żółtka, śmietanę i szybko zagniatamy ciasto. Dzielimy na części 1/3 i 2/3, mniejszą wkładamy na godzinę do zamrażalnika, a większą częścią ciasta wykładamy blaszkę (24x36 cm). Blaszkę wkładamy do lodówki.2. W międzyczasie obieramy jabłka, kroimy

Kuchnia domowa Ani
Sernik tradycyjny 208

szklanki mąki pszennej-10 dkg margaryny-0,5 szklanki cukru pudru-1 jajko-łyżeczka proszku do pieczenia-2 łyżki kakao-aromat śmietankowy   Zagniatamy kruche ciasto, ale na początku bez kakao.Ciasto dzielimy na dwie części w proporcji 2/3 i 1/3.Do części 2/3 dodajemy kakao.   Ciemne ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim blaszkę.Na ciasto nakładamy cienką warstwę dżemu

Maminek kulinarny
Domowy kurtosz, ciasto kominowe, tredelnik 210

mogła spokojnie sobie stać- gdy nasze ciasto już podwoiło swoją objętość, kładę je na blat wysypany odrobiną mąki. Ciasto odgazowuję uderzając pięścią po czym delikatnie je kilka razy ugniotę.- ciasto dzielę na kawałki o wadze ok 50-60 g przykrywam ręcznikiem, aby nie wyschło- kawałek ciasta wałkuję na ruloniki po czym nawijam na przygotowaną tubkę, gotowe ciasto na tubce delikatnie

Basia w kuchni
Ciasto ze śliwkami, budyniem i kruszonką 180

śliwek 2 budynie śmietankowe 4 łyżki cukru 3 szklanki mleka Margarynę ucieramy z cukrem i dodajemy całe jajka, żółtka i szczyptę soli. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto dzielimy na dwie części. Mniejszą część schładzamy w lodówce. Blaszkę posmarowaną margaryną wylepiamy pozostałą częścią ciasta i posypujemy kaszą manną. Ćwiartki śliwek bardzo gęsto układamy na cieście i zalewamy gorącym

Salonik smaków
Półkruche ciasto ze śliwkami 262

Dobrze wyrobione ciasto wkładamy na pół godziny do lodówki.                                       Ciasto dzielimy na pół i wałkujemy. Blachę smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą.Kładziemy pierwszą część ciasta i posypujemy niewielką ilością bułki tartej. Kładziemy połówki śliwek (skórką w dół). Posypujemy

Moje Kuchenne Rewelacje
Drożdżowy przekładaniec ze śliwkami 167

wyrośnięcia w ciepłe miejsce. W czasie gdy ciasto rośnie robimy kruszonkę: mąkę wraz z masłem i cukrem pudrem umieszczamy w misce.Wyrabiamy opuszkami palców aż powstanie drobna kruszonka. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części: 2/3 i 1/3. Większą część przekładamy na blachę wcześniej wysmarowaną tłuszczem. Ciasto smarujemy musem jabłkowym, a na nim układamy połówki śliwek rozcięciem do góry. Na wierzchu rozprowadzamy

Kolizje Smaków
Babka Piaskowa 174

wykonaniu. Nawet mój prawie trzynastoletni syn potrafi ją sam upiec! Na blogu umieściłam zdjęcia ciasta upieczonego właśnie przez mojego syna. Na zdjęciach są dwie wersję. Cała ciemna - nie było dzielenia ciasta i dwukolorowa:) Alex uwielbia tą babkę z cukrem pudrem, a ja smaruję kromkę konfiturą truskawkową :) A Wy? Jak lubicie jeść tą babkę?   Składniki: 4 całe jajka 1 szklanka

Blondynka Gotuje
Apple Pie 179

umyć, obrać, pokroić na ćwiartki i wyciąć gniazda nasienne. Kolejno pokroić na cieniutkie plasterki. Wymieszać dokładnie z mąką, cynamonem i cukrem.Ciasto dzielimy na pół. Jedną połowę rozwałkowujemy  na posypanym mąką blacie na grubość ok. 2- 3mm. Ciasto przekładamy do formy wysmarowanej masłem lub margaryną. (Należy użyć formy na tartę o średnicy 26cm lub innej formy o niskim brzegu

Pudełko rozmaitości
ciasto Leon 442

mąki 150 g cukru 1 jajko 150 g masła 2 łyżki miodu 1 łyżeczka sody 2 łyżki śmietany wykonanie: Wszystkie składniki siekamy nożem na stolnicy a następnie zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 2 części i pieczemy w blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia na złoty kolor. Po upieczeniu wyjmujemy ciasta z blaszek i odstawiamy do wystudzenia. składniki na biszkopt: 4 jajka(...)dodajemy cukier oraz żółtka, nie przerywając miksowania. Mąkę pszenną łączymy z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia, przesiewamy przez sito. Dodajemy do ubitych jajek i delikatnie mieszamy łyżką drewnianą. Ciasto wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę o wymiarach 35×20 cm. Pieczemy ok. 30 min. w temp. 170 st. C z termoobiegiem. Upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia (najlepiej

Domowy Smak Jedzenia

Proponowane wyszukiwania