ciasto na niedziele - 9234 przepisów (strona:54/616)

Kruche ciasto z pianką i mrożonymi owocami 144

mnie maliny       *** Do miski przesiewamy mąkę wraz z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dokładamy żółtka oraz pokrojone w kostkę masło i zagniatamy ciasto *** *** Wyrobione ciasto dzielimy na dwie nierówne części- jedną trochę większą ok 60% i drugą trochę mniejszą ok 40%. Oba ciasta wkładamy do zamrażarki *** *** Po około godzinie, wyjmujemy większą część ciasta i ścieramy

Blog z Apetytem
Przepisz #191 🎄 Świąteczne pierniczki (bez glutenu) 142

kokosowy, jogurt, miód oraz przyprawę do piernika i sodę oczyszczoną. Wszystkie składniki zagniatamy w twarde ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i chowamy do lodówki na około 30 minut. Schłodzone ciasto dzielimy na 2-3 części. Każdą z nich rozwałkowujemy (można to zrobić przez papier do pieczenia wtedy ciasto nie będzie się przyklejać do wałka). Wykrawamy pierniki. Układamy na blasze

Health-Fit-Life
ciasto babie lato 179

składniki na ciasto kruche: 500 g mąki 4 żółtka 300 g masła, schłodzonego 200 g cukru pudru 1 szczypta soli wykonanie: Z podanych składników zagniatamy ciasto, dzielimy na dwie części i schładzamy w lodówce przez ok. 30 min. Po tym czasie jedną część ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do foremki (ok.21x32cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 st. C przez

Domowy Smak Jedzenia
Marcepanowe szarlotki 98

Następnie marcepan zagniatam rękoma.  Ciasto kruche: Do miski przesiewam mąkę, dodaję zimne i pokrojone masło, sól, cukier, żółtka i zagniatam krótko rękoma. Wstawiam na godzinę do lodówki. Ciasto dzielę na pięć części. Każdą wałkuję na stolnicy, najlepiej jest to robić przez papier do pieczenia, wtedy ciasto się nie przykleja do wałka. Ciasto przekładam do foremek o średnicy

wesoła kuchnia
Kruche ciasto z malinami i budyniową pianką 128

malin- mogą być mrożone     *** Do miski przesiewamy mąkę wraz z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dokładamy żółtka oraz pokrojone w kostkę masło i zagniatamy ciasto. Wyrobione ciasto dzielimy na dwie nierówne części- jedną trochę większą ok 60% i drugą trochę mniejszą ok 40%. Oba ciasta wkładamy do zamrażarki *** *** Po około godzinie, wyjmujemy większą część ciasta i ścieramy

Blog z Apetytem
Mus na ciacho! ( kruszon z powidłami śliwkowymi/ musem jabłkowym) 127

Powidła/mus jabłkowy 1,5 szklanki cukru do białek 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: Margarynę, żółtka, mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder, olejek migdałowy zagniatamy tworząc jednolite ciasto. Ciasto dzielimy na 3 części, dwie jasne, a do trzeciej dodajemy kakao i wyrabiamy. Spód blachy wykładamy jasnym ciastem, następnie smarujemy powidłami lub musem jabłkowym. Dalej kruszymy ciemniejsze ciasto, wykładamy

Sprawni w smaku
WŁOSKIE GRASSINI Z CZEKOLADĄ, DAKTYLAMI I PESTKAMI SLONECZNIKA 116

Grissini to rodzaj włoskiego pieczywa. Mają postać cienkich paluszków, a wyrabiane są z ciasta drożdżowego. Idealnie sprawdzą się jako przekąska lub jako dodatek do sałatki z owocami. przygotowywane jest na słono. Podawane są wtedy z oliwą z oliwek lub hummusem. Ja zdecydowałam się jednak na przygotowaniem grissini na słodko . Dodałam odrobinę czekolady, daktyli oraz pestki słonecznika, sezamu i dyni. Dzięki(...)cukier i drożdże mieszamy ze sobą. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto przez kilka minut. Dodajemy posiekaną na drobno czekoladę, pestki oraz daktyle. Ugniatamy aż ciasto będzie elastyczne. Jak ciasto będzie elastyczne przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na ok 2 godziny.  Po 2 godzinach dzielimy ciasto na 2 części. Z każdej części formujemy długie i cienkie paluchy

Kuchnia w oparach
Faworki na piwie 120

żółtka - ½ szklanki jasnego piwa - 1 łyżeczka masła - szczypta soli Dodoatkowo: - olej (może być olej + smalec) - cukier puder Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, żółtka, piwo i masło. Szybko zagniatamy dość twarde ciasto. Dzielimy na dwie poprcje, przekładamy do woreczków i wkładamy na godzinę do lodówki. Wyjmujemy pierwszą schłodzoną porcję ciasta, lekko oprószamy ją mąką i przepuszczamy przez maszynkę do makaronu (jeśli

mojewypiekiinietylko
Pachnąca historia w kuchni, czyli opowieść o cebularzu 114

wyrabiamy, aż ciasto będzie elastyczne i będzie odchodziło od ręki. Pozostawiamy w naczyniu, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (ok. 30 minut). Po tym czasie ciasto dzielimy nożem na 5-6 części. Z każdej części formujemy okrągłe placuszki (najlepiej ręcznie formować placki, naciągając ciasto, aż uzyskamy szerokość mniej więcej 10 cm, w środku placka powinno być

KulinarneImpresje.pl
Kruche rogaliki (ciasto serowe) 154

łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cukru waniliowego szczypta soli   Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania rogalików czekolada, marmolada lub ser do nadziania     *** Z podanych składników zagniatamy ciasto *** *** Ciasto dzielimy na trzy części i każdą z nich wałkujemy na podsypanym mąką blacie na kształt koła (niezbyt cienko) *** *** Każde koło dzielimy na osiem trójkątów. Na szerszej stronie trójkątów układamy nadzienie

Blog z Apetytem
Domowe naleśniki tortilla 115

smalec. Stopniowo wlewamy wrzącą wodę mieszając energicznie składniki rózgą. Zagniatamy ciasto ręką i formujemy kulę, którą zawijamy w folię spożywczą  i odstawić na 1 godzinę. Po godzinie ciasto dzielimy na 15 równych części, formujemy kulki, przykrywamy ściereczką lub folia miskę i ponownie odstawiamy na 30. Ciasto wałkujemy bardzo cieniutko, powinny nam wyjść okrąglę cienkie placki. Kładziemy na rozgrzanej, suchej

Życie zaczyna się w kuchni
MUFFINY Z MALINĄ I KREMEM NA BAZIE BEZY SZWAJCARSKIEJ 154

ucieramy z cukrem do momentu rozpuszczenia kryształków i otrzymania puszystej masy. Dodajemy po kawałeczki miękkie masło. Dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy razem z ubitymi białkami. Całość ciasta dzielimy na dwie części. Do jednej z nich dodajemy sypki kisiel. Mieszamy. Papilotki nadziewamy białym i różowym ciastem. Do środka wkładamy malinę. Pieczemy 40min w 160-180 o C. Przygotowanie

Słodki Zakątek
Leniwe pierogi lub kopytka (bezglutenowe) 149

mieszamy. 4. Teraz czas na mąki, jeżeli okaże się, że nasze "ciasto" jest za mokre, trzeba dosypać więcej mąki ryżowej. Mieszamy. 5. Przekładamy na blat i zagniatamy. 6. Dzielimy ciasto na części i formujemy wałeczki. Nie jest to łatwe, ale możliwe. Podsypujemy mąką ryżową. 7. Tniemy po skosie. Nastawiamy garnek z wodą. Solimy wrzątek jedną łyżeczką soli. Wrzucamy pierogi

Kawa z mlekiem
Placek przemyski – kuchnia podkarpacka 677

łyżek mąki (z odważonych 600 g ), mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce. Mąkę siekamy ze startym na tarce tłuszczem. Dodajemy żółtka, drożdże, śmietanę i sodę oczyszczoną. Wyrabiamy krótko jednolite ciasto. Dzielimy je na 3 równe części i schładzamy w lodówce 1-2 godziny. Każdy z 3 kawałków ciasta rozwałkowujemy na wielkość blaszki. Pierwszą część ciasta kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem

Trzeci talerz
Pyszna karpatka 2448

następnie wbijamy kolejne jajko i miksujemy i tak postępujemy z kolejnymi. Ciasto powinno być gęste i jedwabiste.  Na koniec dodajemy szczyptę proszku. 2 blachy wykładamy papierem do pieczenia, dzielimy ciasto na dwie części i  rozsmarowujemy nierównomiernie ciasto, aby powstały nam góry. Pieczemy 30-40 min w 180 st. na złoty kolor.     2 szklanki mleka zagotowujemy

Gotuj z Agnes
Amoniaczki z Krzemienicy – kuchnia podkarpacka 199

posmarowania: 2 białka 2/3 szklanki cukru Mąkę siekamy z margaryną, smalcem, cukrem pudrem i pudrem waniliowym. W kubku mieszamy żółtka, śmietanę i amoniak. Mieszankę dodajemy do mąki i wyrabiamy ciasto. Dzielimy je na 2 części, każdą część owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na około godzinę. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 2 mm na stolnicy oprószonej mąką. Wycinamy

Trzeci talerz
Pizza gyros z miękkim ale chrupiącym od spodu ciastem 192

będzie potrafiło go zrobić :) Wszystkie składniki na sos dokładnie mieszam w misce i koniec robienia sosu :) Wyrośnięte ciasto przekładam na blat (lub jak ktoś ma to stolnicę) posypany mąką. Ciasto dzielę na dwie części i rozwałkowuję je na kształt blachy (u mnie tym razem okrągła). Następnie przekładam ciasta na blachy, smaruje sosem, zostawiając wolny brzeg pizzy. Wykładam pierś z cebulą

Kuchnia Viki
Pszenne Bułeczki Śniadaniowe z Makiem (na Drożdżach) 153

food-procesorze lub hakami do wyrabiania ciasta ponieważ będzie ono dość luźne).  Wyrobione ciasto odstawia my na ok. 1,5 godziny w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto dzielimy na ok. 12 części i formujemy z nich kule . N astępnie dłońmi "wałkujemy" je tworząc wałeczki ciasta takiej długości, aby można j e było następnie przewiązać tworząc "supełek".  Bułeczki

Słodka Strona
Tortille pszenne bez drożdży. Miękkie, w godzinę 407

Ciasto nie może być lepkie, przy zagniataniu podsypujemy je odrobiną mąki. Jak ciasto na makaron czy na pierogi – zawijamy je w folię i odkładamy na pół godziny na blat. Dzielimy ciasto na 6 porcji. Porcje na których nie pracujemy trzymamy zawinięte w folię żeby nie obsychały. Porcję ciasta toczymy w dłoniach w kulkę, kulkę w palcach rozklepujemy na placek

Karo in the Kitchen
Jagodzianki z serem. 151

trwa to kilka minut ) Odstawiamy na ok pół godziny , aż ciasto podwoi swoją objętość. Ser na masę serową mieszamy dokładnie ze wszystkimi składnikami do uzyskania jednolitej konsystencji. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 części .  Każdą z nich rozwałkowujemy na prostokąt. Smarujemy 1/4 częścią masy serowej,  posypujemy jagodami. Ciasto składamy na pół i każdy taki płat ciasta kroimy

Malinowa Kawiarenka
Pierniczki z agrestową konfiturą! 150

cukrem i przyprawami. Dodać roztopione masło z miodem, skórkę z cytryny, cztery jajka. Na końcu dodajemy proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Dokładnie ugniatamy ciasto ręką. Następnie gotowe ciasto dzielimy na dwie części. Formę (ok.35x25cm) smarujemy masłem, wysypujemy bułką tartą i przenosimy do niej jedną porcję ciasta. Dokładnie rozprowadzamy. Następnie na ciasto równomiernie nakładamy konfiturę agrestową z orzechami i kandyzowaną

Kuchnia Pani Wiosny
Szarlotka z budyniem na kruchym cieście 173

ksylitol Kłos -Pol 2 łyżki   Wykonanie :   Do misy wbijamy żółtka, dodajemy mąkę , proszek do pieczenia. Dodajemy Ksylitol i  pokrojoną margarynę i śmietanę . Zagniatamy ciasto . Dzielimy je na dwie części i wkładamy do zamrażalki na 30 minut. Po 30 minutach ścieramy połowę ciasta na tarce na średnich oczkach . . Wykładamy uprażone jabłka  z ksylitolem

Różowa kuchnia
Kruche ciasto z pianką i owocami 115

ciasto wkładamy do robota lub malaksera i szybko zagniatamy ciasto. Jeśli nie posiadamy robota składniki umieszczamy na blacie i najpierw siekamy je nożem, a potem szybko zagniatamy. Gotowe ciasto dzielimy na 2 części, 60% i 40%, obydwie wkładamy do zamrażarki. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Gdy ciasto będzie twarde, większą część ścieramy na tarce o grubych oczkach bezpośrednio na formę

Kulinarne przygody Gatity
Domowe mini burgery z grilla 171

Mąkę mieszamy solą i lubczykiem. Dodajemy zaczyn drożdżowy, olej i wyrabiamy ciasto na jednolitą gładką masę. Ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na kolejne 15 min. Ciasto dzielimy na równe części ok. 10 szt. w zależności, jakiej wielkości chcemy mieć bułeczki. Formułujemy bułeczki, składając ciasto do środka, aby jak najwięcej złapać powietrza (takie ciasto lepiej rośnie). Spłaszczamy, moczymy wierzch

Moniki Smakołyki
Ziołowe bułki - paluchy 77

Ewentualnie możemy wrzucić wszystko do maszyny chlebowej i niech ona się męczy :) O ile taką posiadamy. Jak już wymieszamy to odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na 45 minut. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 częsci i robimy z nich cienkie wałeczki. Wałeczki powinny być właśnie dość cienkie, bo ciasto nam jeszcze na boki urośnie i przybierze właściwy kształ bułeczek. Bułeczki układamy

Marder&Marder Manufacture
Makowa Panienka 206

adwokatem, obie masy delikatnie mieszamy:) galaretkę przygotowujemy wedle przepisu na opakowaniu, po wymieszaniu wylewamy do prostokątnej lub kwadratowej foremki i wstawiamy do lodówki  Upieczone ciasto dzielimy na dwie równe części, przekładamy kremem w biszkopcie wycinamy dziurki kieliszkiem, układamy na samej górze naszego ciasta, dziurki uzupełniamy oczkami z galaretki

Luźna Kuchnia
Malinowe ciasto z orzechami włoskimi 301

prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego do 200`C piekarnika, zmniejszając po włożeniu do 180`C.  Pieczemy około 30 minut - do suchego patyczka. Ostudzone ciasto dzielimy na dwie części. Jedną z nich smarujemy połową masy czekoladowej i nakładamy na nią drugą część ciasta. Przyciskami, a następnie smarujemy pozostałą częścią masy. Wierzch ciasta posypujemy pokrojonymi

Słodkie Przyjemności
Chlebek "Pita" 99

się masa. Takie ciasto zagniatamy przez około 20 min. - im dłużej zagniatane ciasto tym lepsze :) Po tym czasie odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce aby wyrosło. Po godzinie dzielimy ciasto na tyle ile chcemy mieć bułeczek, formujemy kulki i znowu odkładamy do wyrośnięcia na czas nagrzewania piekarnika. Ustawiamy piekarnik na 250 stopni. UWAGA! Blaszka, na której będziemy piekli pity

Jedzeniomania
Pszenny chleb nocny 143

sezamu lub maku Wykonanie: Mąkę przesiewamy, mieszamy z drożdżami, cukrem, solą. Powoli wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto na chleb. Po 8 minutach ciasto powinno osiągnąć formę elastycznej kuli. Ciasto dzielimy na 3 kule. Formę keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i wkładamy do środka 3 kule z ciasta, obok siebie. Całość przykrywamy folią spożywczą lub otulamy czystą ściereczką i wkładamy

dom-agi.pl
Ciasteczka z Serduszkami na Walentynki 264

barwnik w proszku Ciasteczka z Serduszkami na Walentynki - Sposób przygotowania: Masło miksujemy razem z cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym. Następnie dodajemy resztę składników i ucieramy do otrzymania gładkiej masy. Ciasto dzielimy na 2 części i do jednej z nich dodajemy odrobinę barwnika - wyrabiamy do otrzymania jednolitej konsystencji. Ciasta zawijamy w folie i umieszczamy w lodówce na ok. 30 minut

Słodka Strona
Ciasteczka powitalne dla przedszkolaka 97

Ciasto francuskie jabłko śliwki 1 duża łyżka miodu rzepakowego 2 garść mieszanki keksowej 1 mała garść borówek Przygotowanie: Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni z opcją góra i dół. Płat ciasta dzielimy na 6 kawałków lub więcej po rozwałkowaniu. Ja podzieliłam na kółka (użyłam do tego szklanki :)) Z ciasta zrobiłam takie miseczki, foremki.  Ciasto wypełniamy pokrojonymi w drobną kosteczkę owocami

ClauditteMissCooking
Wianek drożdżowy z jagodami i kruszonką 115

dodajemy drożdże i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Odstawiamy na około 10 minut.Do masła dolewamy drożdże, dosypujemy mąkę i mieszamy do połączenia się składników - ciasto powinno być miękkie i elastyczne.Gotowe ciasto dzielimy na dwie części. A następnie każdą z nich rolujemy na blacie, lekko obsypanym mąką. Z gotowego ciasta zawijamy warkocz a końcówki zlepiamy ze sobą - zlepieniem do dołu. Wierzch ciasta

Słodkie Przyjemności
Paszteciki drożdżowe z pieczarkami 159

zielem angielskim.Następnie jak ostygnie kapusta i pieczarki posiekać na drobno. Do garnka, doprawić sola i pieprzem i dusić całość z łyżką masła, jakieś 20 minut. Ostudzić.Nasze wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 części, każdą cienko rozwałkować na prostokąty. takie, aby zmieścić farsz i zawinąć. Na środek ciasta kłaść farsz i z obydwu stron zawijać i sklejać ze sobą końce

Moje pyszne gotowanie
Tartaletki sernikowe ze śliwkami 136

łyżki cukru brązowego- 3 łyżki wody- 1 łyżka masła Kruche ciasto zagniatamy zgodnie z przepisem, jak na jabłecznik z budyniem. Ponieważ miałam do zużycia 2 kostki margaryny, zarobiłam więcej ciasta. Dzielimy na porcje, przekładamy do woreczków na mrożonki i wkładamy do zamrażarki. Wyjmujemy tyle, ile nam potrzeba. Ciasto z wyżej podanych proporcji wystarczy na 14 tartaletek. Zamrożone ciasto ścieramy

mojewypiekiinietylko
Najlepsza Domowa Pizza 406

godziny).Ciasto będzie miało rzadką konsystencje dlatego najlepiej wyrobić je w food procesorze lub hakami do wyrabiania ciasta drożdżowego. Staramy się nie dosypywać mąki, ponieważ ciasto straci puszystość.Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części i formujemy (za pomocą wałka lub ręcznie) spody na pizze pozostawiając szersze brzegi.Na ciasto wykładamy sos pomidorowy, posypujemy szczyptą oregano, bazylii, pieprzu i soli. Możemy również

Słodka Strona
Pizza z szynką i pieczarkami 162

składniki, mieszamy i zagniatamy króciutko ciasto. Wkładamy do miski i przykrywamy  na czas przygotowania składników obłożenia ( ok 30 min do czasu podwojenia objętości)Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części i formujemy placki wielkości ok 40 cm , najlepiej zwilżyć sobie dłonie olejem wtedy ciasto idealnie z nami współpracuje, następnie  smarujemy sosem

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Tort pomarańczowo - marchewkowy 135

ubijamy na sztywno i dodajemy cukier oraz żelatynę rozpuszczoną w małej ilości wody.  Krem pomarańczowy: Do dżemu dodajemy rozpuszczoną żelatynę i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji masy Przełożenie: Ciasto dzielimy na trzy części. Na pierwszą część kładziemy krem pomarańczowy następnie krem śmietankowy i przykrywamy drugim kręgiem ciasta. Na wierzch znowu kładziemy kremy w tej samej kolejności i przykrywamy ostatnim

ciastkarnia na kruchym spodzie
Pierogi jagodowe 180

woda ( ale nie wrzątek) Farsz: 1 litr jagód ½ szklanki cukru Z mąki, jajka, oleju i wody wyrabiamy jednolite ciasto na pierogi. Wody dodajemy tyle ile wchłonie mąka. Następnie wyrobione ciasto dzielimy na kilka części. Jedną z nich odkładamy na blat, a pozostałe przykrywamy ściereczką, aby nie wyschły. Ciasto wałkujemy dość cienko, a następnie przy pomocy szklanki wyciskamy kółka. Na każde

Kolizje Smaków
A do barszczu drożdżowe paszteciki 272

długo, aż odparuje z nich cały płyn, jaki puszczą pieczarki. Do pieczarek dodajemy posiekane grzyby i smażymy jeszcze około 5 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną estragonu. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części, kładziemy na stolnicę i rozwałkujemy na prostokąt o grubości 3-4 mm. Na ciasto nakładamy bardzo płasko farsz do 2/3 prostokąta wzdłuż dłuższego boku. Następnie zwijamy ciasto

Przysmaki Karolki
CYTRYNOWE CIASTECZKA 101

Masło kroimy na mniejsze kawałki, aby szybciej zmiękło. Wszystkie składniki umieszczamy na stolnicy. Zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i sprężyste. Następnie owijamy je w folię spożywczą i schładzamy w lodówce, ok 1,5 – 2 godzin. Ciasto wyjdzie miękkie, ale po schłodzeniu będzie idealne. Schłodzone ciasto dzielimy na mniejsze kawałki. Następnie rozwałkowujemy je na podsypanym mąką blacie

Słodki Pomysł
Jabłecznik Homo Duo 122

Jabłecznik Homo Duo Leciutkie ciasto na bazie serków homogenizowanych z dodatkiem jabłek. Składniki na tortownice 24 cm x24 cm ·        20 łyżek mąki pszennej ·        3 serki homogenizowane waniliowe ·        3 łyżki proszku do pieczenia ·        250 g margaryny(...)cukru ·        Cukier puder do posypki Sposób przygotowania: 1.   Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy serki, proszek do pieczenia, margarynę i wyrabiamy. 2.   Ciasto dzielimy na dwie części, jedną częścią wylepić dno tortownicy. 3.   Jabłka obieramy, kroimy na plasterki i układamy na cieście. 4.   Budynie gotujemy według przepisu na opakowaniu, wykładamy

Kulinarna Chwila
Kruche ciasto z orzechami siostry Anastazji. 171

szklanka cukru 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich Dodatkowo: 1 słoik powidła śliwkowego mąka pszenna do posypania stolnicy Wykonanie pysznego ciasta z orzechami: 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na trzy równe części, do jednej dodajemy kakao i dokładnie zagniatamy.  2. Do blaszki: Jedną część jasnego ciasta wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną i wykładamy

Izabelawkuchni
Czekoladowo Cukiniowe Brownie z Kremem 97

Wlewamy ostygnięte masło i ubijamy krótką chwilę. Dodajemy mąkę, kakao, proszek do pieczenia, ekstrakt z wanilii i ubijamy do połączenia się składników. Dodajemy czekoladę i cukinię. Mieszamy delikatnie łyżką. Ciasto dzielimy na dwie części. 2 formy o średnicy 20 cm cm wykładamy papierem do pieczenia, samo dno. Rozlewamy ciasto na dwie formy, wyrównujemy i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni

Made By Mom And Son
Sernik z brzoskwiniami - rewelacja 163

szklanki mąki pszennej 1. Wszystkie składniki umieszczamy w malakserze i miksujemy do uzyskania gładkiej kuli kruchego ciasta. Składniki możemy też dać na stolnicę i po prostu zagnieść :-) 2. Ciasto dzielimy na dwie części (60/40) i wkładamy na jakieś 30 minut do zamrażalnika. Po upływie czasu większą część ciasta ścieramy na tarce o grubych oczkach do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia

kruche babeczki
Rurki z kremem 155

przesiewamy i dokładnie mieszamy. Dobrze schłodzone masło ścieramy do mąki na tarce. Palcami łączymy starte masło z mąką na grubą kruszonką. Dodajemy żółtka, śmietanę i lodowatą wodę. Szybko wyrabiamy ciasto. Dzielimy na 2 porcje, przekładamy do woreczka i wkładamy do lodówki na noc. Stolnicę oprószamy mąką, kładziemy porcję ciasta i lekko podsypując wałkujemy nadając kształt prostokąta, na grubość

mojewypiekiinietylko
Kruche ciasto z pianką i jagodami 111

125ml oleju 300g jagód lub borówek     *** Do miski przesiewamy mąkę wraz z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dokładamy miękkie masło oraz żółtka i zagniatamy ciasto. Wyrobione ciasto dzielimy na dwie nierówne części- jedną trochę większą ok 60% i drugą trochę mniejszą ok 40%. Mniejszą część ciasta wkładamy do zamrażarki *** *** Większą częścią ciast wylepiamy dno wyłożonej papierem

Blog z Apetytem
Łaciate serduszka – kruche maślane ciasteczka 133

mleka     *** Z podanych składników (oprócz kakao i mleka) zagniatamy ciasto *** *** Następnie odcinamy 1/3 część ciasta. Kakao mieszamy z mlekiem, dodajemy do odciętej części ciasta i zagniatamy *** *** Jasne ciasto dzielimy na kilka części, każdą z nich podsypujemy mąką i rozwałkowujemy na grubość około 1 cm. Z ciemnego ciasta rolujemy małe wężyki i układamy je na jasnym cieście *** *** Następnie delikatnie

Blog z Apetytem
Zebra z kremem karpatkowym 176

cukier oraz dodajemy po 1 żółtku. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodawać do masy jajecznej na przemian z olejem i wodą gazowaną. Ubijać mikserem na niskich obrotach. Ciasto dzielimy mniej więcej na pół, do jednej części dodajemy 3 łyżki mąki, a do drugiej kakao, dobrze wymieszać ciasta. Tortownice wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą, wlewać małymi porcjami

Camilla w kuchni
Ciasto Pawi ogon 142

tabliczka, śmietanka 30% 6 łyżek, Sposób przygotowania: Ciasto: Mąkę przesiać, dodać cukier puder, proszek do pieczenia, margarynę i posiekać nożem. Następnie dodać jajka, żółtko i śmietanę i zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 4 równe części i wkładamy do lodówki na 30 min. Po tym czasie wyciągamy jedną część ciasta i rozwałkowujemy na wielkość blaszki. Piekarnik rozgrzewamy. Ciasto  układamy

kulinarne odsłony pati
Parówki w cieście drożdżowym 203

pieczenia Sposób przygotowania: Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy roztopione masło, sól i cukier oraz drożdże rozpuszczone w wodzie. Wszystko mieszamy i zagniatamy gładkie ciasto, odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia. Ciasto dzielimy na sześć części, każdą część wałkujemy na prostokąt. Parówki zawijamy w plaster sera żółtego i zawijamy w ciasto. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, lekko oprószamy mąką i układamy parówki

Bajeczna Kuchnia
Zaplatanki z parówką 182

wyrośnięcia. Dużego ziemniaka gotujemy i rozgniatamy.  Ciasto: mąkę przesiewamy, dodajemy sól, ziemniaka i wyrośnięty zaczyn. Wszystko dokładnie mieszamy i potem wyrabiamy ręcznie ciasto, gdy jest za suche  dodajemy kilka łyżek wody, jak jest za mokre dosypujemy kilka łyżek mąki. Wyrobione ciasto odkładamy, przykrywamy i przygotowujemy pozostałe składniki. -- Ciasto dzielimy na części i wałkujemy

chleba naszego
Podpłomyki z warzywami, kurczakiem i Fetą 123

szpinak. Doprawiamy do smaku czosnkiem, solą, ziołami, papryką i dusimy kilka minut. 4. Przygotowujemy sos pomidorowy: do koncentratu pomidorowego dodajemy 3 łyżki wody, sól, pieprz i bazylię. 5. Ciasto dzielimy na 2 części i je rozwałkowujemy. 6. Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy rozwałkowane ciasto. 7. Na ciasto nakładamy sos pomidorowy, farsz warzywny, kurczaka i posypujemy pokruszoną

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Ciasto kakaowo-śmietankowe. Oszukany sernik 157

masła Przygotowanie ciasta kakaowego: Suche składniki mieszamy w misie robota, dodajemy żółtka, cukier i pokrojone w kostkę masło. Z podanych składników wyrabiamy ciasto hakiem robota, można to zrobić ręcznie. Ciasto dzielimy na 2 części, jedną wkładamy do woreczka i wkładamy do zamrażalnika na 30 minut. Pierwszą częścią kakaowego ciasta wykładamy spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, blaszka o o wymiarach

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
kruche rogaliki z makiem 124

sól, żółtko oraz masło. Siekamy wszystko nożem. Dodajemy śmietanę i zagniatamy ciasto. Formujemy kulkę, wkładamy do woreczka foliowego i schładzamy przez ok. 60 min. w lodówce. Po tym czasie dzielimy ciasto na trzy części. Każdą rozwałkowujemy na kształt koła i kroimy na 8 trójkątów. Na każdy nakładamy po troszkę farszu i zwijamy rogaliki. Układamy je na blaszkę wyłożoną papierem

Domowy Smak Jedzenia
Babka ziemniaczana z patelni. 130

łyżeczki czarnego pieprzu szczypta soli łyżeczka oleju Nadzienie: 2 łyżki keczupu 2 korniszony 3 plastry mozzarelli 3 plasterki szynki Przeciśnięte przez praskę ziemniaki wyrabiamy z pozostałymi składnikami, a gotowe ciasto dzielimy na dwie części 60 i 40 %. Patelnię przecieramy łyżeczką oleju i wylepiamy łącznie ze ściankami większą częścią ciasta. Spód smarujemy keczupem,a następnie rozkładamy składniki nadzienia. Oczywiście ich ilość

Dieta moja pasja
Kruche ciasto z jogurtem i jeżynami 232

ciasto kruche było gotowe. Wy możecie ciasto przygotować ręcznie siekając wszystkie składniki nożem i szybko je wyrobić, gdyż ciasto kruche „nie lubi” temperatury rąk. Przygotowane ciasto dzielimy na pół, przekładamy do woreczków i wkładamy na ok. 30 minut do zamrażalnika aby stwardniało. Jedną część ciasta wyciągamy i wylepiamy nim dno tortownicy i podpiekamy w piekarniku ok. 15 minut

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pszenne bułeczki z nutką masła 127

Ciasto kilkukrotnie rozciągamy i wyrabiamy ok 8-10 min. Ciasto przekładamy do miski wysmarowanej oliwą i przykrywamy folią spożywczą.. Odstawiamy na 1h lub do podwojenia objętości. Dzielimy ciasto na 10 równych części i formujemy bułeczki. Smarujemy wierzch bułek roztrzepanym jajkiem i posypujemy dowolnymi nasionkami Bułki pieczemy w 190 stopniach ok 15-20 min, aż będą złote. Bułeczki studzimy

Mieszam w Garnku
Świąteczne pierniczki 131

Blat posypać mąką. Wyłożyć schłodzoną zawartość miski na blat i wyrobić gładkie ciasto. Teraz pójdzie już łatwo i ciasto ładnie będzie się wyrabiać. Przy tej ilości ciasta, dzielę je na 4 części. Gdy wałkuję jedną część, reszta czeka w lodówce. Na blacie posypanym mąką wałkować ciasto na grubość około 4 mm . Wykrawać wzory foremką. Opcjonalnie – posmarować pierniczki jajkiem i posypać

Posadzone i zjedzone
Podpłomyki 134

ulubionych przyprawach, następnie smażymy na patelni teflonowej. 3. Kroimy paprykę w kostkę. 4. Przygotowujemy sos pomidorowy: do koncentratu pomidorowego dodajemy 3 łyżki wody, sól, pieprz i bazylię. 5. Ciasto dzielimy na 4 części i je rozwałkowujemy. 6. Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy rozwałkowane ciasto. 7. Na ciasto nakładamy sos pomidorowy, kukurydzę, kurczaka, paprykę i posypujemy startą

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Pizzerki 99

Cebulę siekamy na drobno i podsmażamy na oleju. 4. Do cebuli dodajemy obrane i pokrojone pieczarki. Całość dusimy aż odparuje cała woda. 5. Mozarellę kroimy na drobne kawałki. 6. Ciasto dzielimy na 6 części. Każdą część rozwałkowujemy i pozostawiamy do wyrośniecia na ok. 15 min. 7. Nakładamy na ciasto koncentrat pomidorowy, pieczarki, Mozarellę i posypujemy oregano. 8.  Pizzerki wstawiamy

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Makaron domowy penne w sosie grzybowym 127

wsypujemy szklankę mąki, robimy w niej dołek i wbijamy jajo. Dodajemy ciepłą wodę i zagniatamy ciasto. Kiedy się klei to podsypać mąką ,kiedy zbyt ciasne to podlać ciepła wodą. Ciasto dzielimy na 3 części i zostawiamy je pod ściereczka na około 20 minut. Po 20 minutach każdy kawałek ciasta cienko wałkujemy podsypując maka . Zwijamy w ruloniki dosyć luźno i kroimy

Różowa kuchnia
Pączki tradycyjne z dżemem 171

odstawiamy pod przykryciem na 2 godz do wyrośnięcia. Ciasto powinno potroić swoją objętość.  Ja użyłem piekarnika z funkcją do wyrastania ciasta i potrwało to 35 min. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części. Każdą z nich wałkujemy na grubość 1 cm i wycinamy za pomocą szklanki kółka ciasta. Powtarzamy tą czynność do wyczerpania ciasta. Kółka układamy na posmarowanej olejem powierzchni

Kuchnia Łukasza
Szarlotka z musem jabłkowym z nutą kokosu 156

minut.  W tym czasie blachę smarujemy masłem i obsypujemy.... grubą warstwą wiórek kokosowych! Wspaniale otoczą ciasto i dodadzą szarlotce kokosowej nuty! Praktyczne i przepyszne! :)  Wracamy do ciasta: dzielimy je na dwie części. Pierwszą rozwałkowujemy na wielkość blaszki, przekładamy do niej i ewentualnie dociskamy boki, aby ciasto było "na wymiar". Na pierwszą warstwę umieszczamy mus jabłkowy i delikatnie łyżką

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Miodownik z wkładką serową 287

temp. 180st C.   2. Miodowniki: Mąkę przesiewamy na stolnicę lub blat. Dodajemy posiekaną margarynę, jajka, cukier puder, sodę oczyszczoną, szczyptę soli oraz miód. Siekamy i zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie części. Każdą zawijamy osobno w foliowe woreczki i wkładamy do lodówki na min. 30minut.  Schłodzone ciasto wałkujemy na prostokąt wielkości blaszki. Przekładamy, dziurkujemy widelcem i pieczemy

Kuchnia w czekoladzie
Szarlotka tatrzańska 138

czytaj: cukrem pudrem) ;) Im więcej jabłek użyjecie, tym ciasto będzie wyższe i smaczniejsze :) Ja do swojej szarlotki użyłam trzynastu jabłek i gdybym pod ręką miałam więcej, myślę, że spokojnie dorzuciłabym jeszcze przynajmniej cztery :) Użyłam jabłek twardych i słodkich, ale możecie użyć odmian typowo „szarlotkowych”. Przepis pochodzi z bloga www.mojewypieki.com Składniki: Ciasto: 500 g mąki krupczatki 250 g masła (schłodzonego(...)cynamonu ok. 1/3 szklanki cukru (jeśli jabłka są bardzo słodkie można dać mniej) 3-4 czubate łyżki bułki tartej Wykonanie: Wszystkie składniki umieszczamy w dużej misce i szybko zagniatamy ciasto. Dzielimy ja na dwie części: 1/3 i 2/3. Mniejszą cześć zawijamy w folię i wkładamy do zamrażarki. Pozostałym ciastem wylepiamy dno formy (moja o wymiarach 20x30 cm) wyłożonej papierem

MyCookBook.pl
Rosół z makaronem 194

żółtko - 2 łyżki oliwy - 1/4 szklanki wody Przygotowanie makaronu: Zagniatamy ciasto z podanych składników, dbając by nie dodać zbyt dużej ilości wody. W razie potrzeby dodajemy więcej mąki. Dzielimy ciasto na części i przepuszczamy przez prasę do uzyskania pożądanej grubości. Suszymy długie pasma makaronu na wieszaku. Gdy podeschną, zdejmujemy, podsypujemy lekko mąką i kroimy na krótsze słupki. Gotujemy krótko

Życie zamknięte w smaku
Jagodzianki – letnie drożdżówki z jagodami i kruszonką 211

lepkie. Formujemy z wyrobionego ciasta kulę, wkładamy do miski, przykrywamy ją czystą ściereczką i odstawiamy na 1,5 godziny w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi objętość. Gotowe ciasto dzielimy na 12 równych części (przyda się tu waga kuchenna – moje bułki miały po około 70-80g ciasta każda). Lepimy kulki, podczas dalszego przygotowania bułek pilnujcie, żeby podzielone ciasto było przykryte

Karo in the Kitchen
tradycyjny sernik krakowski 153

śmietanę/jogurt. Staramy się formować ciasto rękami jak najkrócej. Formujemy z ciasta kulę, owijamy ją folią spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut. Po upływie tego czasu dzielimy ciasto na 2/3 i 1/3. Mniejszą część wkładamy z powrotem do lodówki. Większą część rozwałkowujemy na wymiary blachy i przenosimy do niej ciasto (wcześniej wykładamy blachę papierem do pieczenia

chili & sugar
Kruche ciasto z truskawkami 586

oleju, + 1/2 kg truskawek, 1/4 szklanki cukru pudru. Wykonanie: Mąkę musimy przesiać z proszkiem do pieczenia i z cukrem a następnie wymieszać z żółtkami. Dodajemy margarynę i zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części w proporcjach 40% i 60% i wkładamy do zamrażalki na 60 minut. Większy kawałek ciasta musimy zetrzeć na grubych oczkach tarki na brytfankę wyłożoną papierem

paapilotkaa
Pyszne pszenne bułeczki kajzerki/ Domowe wypieki 150

zrobić taka typowa sprężysta jak plastelina masa. Miskę, w której wyrabialiśmy ciasto smarujemy delikatnie masłem, wkładamy wyrobioną masę, przykrywamy szmatką i pozostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po godzinie dzielimy ciasto na 9 części, formujemy w dłoniach bułeczki, nożem nacinamy ślad gwiazdy (choć nie jest to konieczne, Ja nacięłam tylko na trzech bułeczkach) i układamy na lekko wysmarowanej masłem silikonowej

upichcona
Tarta tatin z pomidorkami 112

przygotowane ciasto chowamy do lodówki na 30 minut. Czynność tą (wałkowanie i składanie) należy powtórzyć dwukrotnie w odstępach 30 minutowych - wtedy ciasto musi schłodzić się w lodówce. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części, jedną chowamy do zamrażalnika, bądź lodówki jeżeli chcemy je wykorzystać w ciągu najbliższych dni. Ciasto rozwałkowujemy na wymiar naszej formy. Tartę piekłam w żeliwnej patelni o średnicy

Plate of Joy
Domowa Pizza z Trzema Serami i Wędzonym Łososiem 148

dobrze wyrabiamy, przekładamy do oprószonej mąką miski, smarujemy górę olejem i odkładamy z powrotem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na ok. 1,5 godziny).   Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części i formujemy (za pomocą wałka lub ręcznie) spody na pizze pozostawiając szersze brzegi. Na ciasto wykładamy sos pomidorowy, posypujemy

Słodka Strona
Pizza ze Szpinakiem, Pieczarkami i Serkiem Brie 191

Następnie dodajemy posiekany czosnek i dalej smażymy do zrumienienia. Wrzucamy szpinak i wszystko razem gotujemy do momentu wyparowania ewentualnej wody. Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części i formujemy (za pomocą wałka lub ręcznie) spody na pizze, pozostawiając szersze brzegi. Na ciasto wykładamy sos pomidorowy, posypujemy szczyptą

Słodka Strona
Kruchy jabłecznik z rodzynkami i cynamonem 154

łyżki cukru pudru do posypania Miękką margarynę ucieramy, a następnie dodajemy cukier i cukier waniliowy i jajka. Na koniec dodajemy po trochu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części: 2/3 i 1/3. Średniej wielkości blaszkę smarujemy tłuszczem, a następnie rozprowadzamy cienko, palcami 2/3 ciasta na spód, nakłuwamy widelcem. Resztę ciasta wkładamy do lodówki. *Obrane jabłka

Smakowy Raj
Trójplacek 360

masła 5 żółtek 1 łyżka śmietany 100 g cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera i hakiem do ciasta kruchego lub ręcznie zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie części. Formę o wymiarach 24 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy pierwszą część ciasta. Pieczemy w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku, około 30 minut

Made By Mom And Son
Pieczywko czosnkowe 115

gorącą woda. Dodajemy mąkę stopniowo i zagniatamy aż ciasto będzie delikatne i będzie odchodziło od rąk  Odstawiamy do urośnięcia na ok. 20 min.  Po tym czasie dzielimy ciasto na 3 równe części, wałkujemy i układamy na formach. Następnie smarujemy cienką warstwą ketchupu i posypujemy wyciśniętym czosnkiem. Całość posypujemy żółtym serem i oregano. Pieczemy ok. 20 min w temperaturze

Kolejny blog o gotowaniu
Szarlotka z prażonymi jabłkami 289

garnku z paroma łyżkami wody, aż się rozpadną. Dodajemy cukier i cynamon. Odstawiamy do ostygnięcia. Obie mąki przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia. Ze wszystkich podanych składników szybko zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie części 1/3 i 2/3, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki lub zamrażalnika. Jeśli ciasto włożycie do lodówki, trzeba je będzie rozwałkować, to z zamrażalnika wystarczy

Mia Cucina Sofieta
Zawijana drożdżówka :) 147

drożdże i mieszamy aż się rozpuszczą. Odstawiamy na ok. 5 min. Do miski wsypujemy skłądniki na ciasto, ale bez kakao! Następnie wlewamy drożdże i wyrabiamy ciasto. Po odpowiednim wyrobieniu, ciasto dzielimy na 2 części, jedną odstawiamy a do drugiej dodajemy kakao wcześniej rozpuszczone w mleczku :) i wyrabiamy aż ciasto nabierze jednolitego, kakaowego koloru. Jasną połowę ciasta rozwałkujemy na okrągły placek

Zdrowie na języku :P
Ravioli truskawkowo-miętowe 166

ugniatamy.Przygotowujemy farsz.Truskawki myjemy, osuszamy a następnie oczyszczamy z szypułek.Każdą z nich kroimy na małe kawałki, wrzucamy do miseczki. Mięte myjemy i rwiemy na drobno. Dodajemy cukier i mieszamy.Gotowe ciasto dzielimy na 2 części, jedną rozwałkowujemy na obsypanym mąką blacie na grubość około 3-4 mm, drugą część ciasta pozostawiamy w misce pod przykryciem, aby się nie zeschła.Na rozwałkowanym

Słodkie Przyjemności
Pizzerinki 319

maśle. Następnie dodajemy pieczarki pokrojone w dość grube plastry i dusimy do momentu aż przestaną być surowe ale nadal pozostaną jędrne i chrupkie.Pod koniec przyprawiamy solą i pieprzem.Wyrośnięte ciasto dzielimy na ok. 10 części i formujemy  (za pomocą wałka lub ręcznie) spody na pizzerinki, pozostawiając szersze brzegi (ciasto należy rozwałkować na grubość

Słodka Strona
Pizza ze Szpinakiem, Kurczakiem i Serkiem Pleśniowym 326

ilości oleju wraz z przyprawami (koniecznie przez jedynie chwilę - pamiętajmy, że mięso będzie się piekło jeszcze na pizzy i gdy je przesmażymy stanie się twarde i utraci soczystość).Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części i formujemy (za pomocą wałka lub ręcznie) spody na pizze, pozostawiając szersze brzegi. Na ciasto wykładamy sos pomidorowy, posypujemy

Słodka Strona
Domowa Pizza Hawajska 232

olej.Ciasto dobrze wyrabiamy, przekładamy do oprószonej mąką miski, smarujemy górę olejem i odkładamy z powrotem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na ok. 1,5 godziny).Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części i formujemy (za pomocą wałka lub ręcznie) spody na pizze pozostawiając szersze brzegi. Na ciasto wykładamy sos pomidorowy, posypujemy

Słodka Strona
Domowa Pizza z Łososiem, Oliwkami i Kaparami 152

smażymy jedynie do momentu gdy mięso będzie się "rozwarstwiać", tak aby można było je podzielić na kawałki i ułożyć na pizzy (warto przeczytać => wskazówki dotyczące smażenia łososia). Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części i formujemy (za pomocą wałka lub ręcznie) spody na pizze pozostawiając szersze brzegi. Na ciasto wykładamy sos pomidorowy, posypujemy

Słodka Strona
Domowa Pizza z Kurkami i Serem Brie 168

godziny).Ciasto będzie miało rzadką konsystencje dlatego najlepiej wyrobić je w food procesorze lub hakami do wyrabiania ciasta drożdżowego. Staramy się nie dosypywać mąki, ponieważ ciasto straci puszystość.Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części i formujemy (za pomocą wałka lub ręcznie) spody na pizze pozostawiając szersze brzegi.Na ciasto wykładamy sos pomidorowy, posypujemy szczyptą oregano, bazylii, pieprzu i soli.Następnie posypujemy

Słodka Strona
Tort tęczowy w kratkę 204

żółtek i ubijamy mikserem na sztywno. Następnie powoli dodajemy cukier cały czas ubijając. Do powstałej piany dodajemy kolejno mąkę, żółtka, olej i cukier waniliowy. Całość delikatnie mieszamy szpatułką. Ciasto dzielimy na 6 porcji (każda będzie miała około 120-125 g). Wybieramy swoje ulubione kolory i każdą część ciasta zabarwiamy w innej tonacji*. Kawałki ciasta pieczemy osobno w foremkach o średnicy

Kolizje Smaków
Holenderskie ślimaki z gruszkami 240

łyżki ciepłego mleka, odstawiamy na 15 minut.  Dodajemy mąkę, pozostałe ciepłe mleko i rozpuszczone masło, jajko. Ciasto zagniatamy i pozostawiamy pod przykryciem aby powiększyło swoją objętość.  Ciasto dzielimy na dwie części rozwałkowujemy na grubość 0,5 cm ( prostokąt). Rozwałkowany placek smarujemy połową nadzienia i rolujemy ciasto. Zwinięty rulon tniemy ostrym nożem na 12 kawałków. Każdy kawałek wkładamy

Niezły Młynek
Bułeczki pszenne z sezamem 212

sezamu i solą. Olej i mąkę dodajemy do zaczynu drożdżowego i wyrabiamy ciasto na jednolitą gładką masę. Ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 15 min. Ciasto dzielimy na równe części (od 10 do 15) w zależności, jakiej wielkości chcemy mieć bułeczki. Formułujemy bułeczki, składając ciasto do środka, aby jak najwięcej złapać powietrza (takie ciasto lepiej rośnie). Bułeczki

Moniki Smakołyki
Drożdżówka z jabłkami. 131

przygotowanego rozczynu dodajemy: przesianą mąkę i sól, zagniatamy twarde ciasto. Do ciasta dodajemy roztopione masło i zagniatamy elastyczne ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na 3 godziny. Po wyrośnięciu ciasto dzielimy na dwie części. Jedną część wałkujemy i wykładamy na dno brytfanki , wykładamy jabłka i przykrywamy drugą częścią ciasta. Boki łączymy. (można uformować na dużej blasze lub w brytfance 25x30cm

Kuchnia Łukasza
Kruche rogaliki z truskawkami 360

robota, dodajemy szczyptę soli, cukier, pokrojoną w kostkę miękką margarynę i gęsty jogurt grecki, wyrabiamy hakiem robota. Można zagnieść ciasto ręcznie. Ciasto tym razem chłodziłam 30 minut w zamrażarce.  Ciasto dzielimy na kilka części (ja na 4), każdy kawałek rozwałkowujemy w kształcie koła lub prostokąta,  radełkiem wycinamy z ciasta trójkąty i nie mamy odpadów. Przy szerokiej krawędzi trójkąta układamy truskawkę

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Bagietki pszenno-żytnie ekspresowe (rustykalne bagietki) 144

podwoi swoją objętość. Silikonową matę lub blat obsypujemy mąką pszenną, wykładamy ciasto, lekko spłaszczamy i podsypujemy mąką składamy w tzw. kopertę, powtarzamy tę czynność kilkakrotnie. Formujemy spory wałek i dzielimy ciasto na kilka części w zależności jakie chcemy mieć bagietki. My lubimy większe bagietki tzn. grubsze i dłuższe.  Z podanych składników uformowałam 4 bagietki o długości blaszki i szerokości około

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Smakowita pajda – rustykalne bagietki 168

ciasto podwoi swoją objętość. Silikonową matę obsypujemy mąką pszenną, wykładamy ciasto, lekko spłaszczamy i podsypujemy mąką składamy w tzw. kopertę, powtarzamy tę czynność kilkakrotnie. Formujemy spory wałek i dzielimy ciasto na kilka części w zależności jakie chcemy mieć bagietki. Z podanych składników formujemy 4 bagietki o długości blaszki i szerokości około 5 cm. Z każdej części ciasta formujemy wałek, zwijamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Bagietki pełnoziarniste 144

ciasto podwoi swoją objętość. Silikonową matę obsypujemy mąką pszenną, wykładamy ciasto, lekko spłaszczamy i podsypujemy mąką składamy w tzw. kopertę, powtarzamy tę czynność kilkakrotnie. Formujemy spory wałek i dzielimy ciasto na 4 części. Z każdej części ciasta formujemy wałek, zwijamy go spiralnie. Bagietki układamy na papierze do pieczenia obsypanym mąką, lekko obsypujemy bagietki mąką, nacinamy w kilku miejscach najlepiej żyletką

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Najlepsze ciasteczka piwne 144

pieczenia ½ łyżeczki aromatu waniliowego marmolada różana lub wieloowocowa Przygotowanie: Margarynę kroimy w mniejsze kosteczki. Mąkę przesiewamy i dodajemy do niej margarynę oraz piwo. Zagniatamy ciasto do uzyskania jednolitej masy. Ciasto dzielimy na kilka części. Po kolei rozwałkowujemy je na grubość  2-3 mm na podsypanej mąką stolnicy. Następnie ciasto kroimy na kwadraciki o szerokości około 4 cm. Na każdy

Mania Gotowania
Styropian (ciasto) 1934

margaryny Przygotowanie ciasta: Mieszamy suche składniki w misie robota, dodajemy żółtka, cukier i pokrojoną w kostkę margarynę. Z podanych składników zagniatamy ciasto hakiem robota., można to robić ręcznie. Ciasto dzielimy na 2 części, wkładamy do woreczków i zamrażamy aby łatwo je się tarło na tarce. Pierwszą część ciasta ścieramy na spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, blaszka o o wymiarach

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ciabatta... 138

dolewamy 4 łyżki oliwy, 2 łyżeczki soli i 250g mąki. Wyrabiamy ciasto, powinno być gładkie i elastyczne (bez grudek). Przykrywamy i odstawiamy aż podwoi swoją objętość (ok. 1,5h), dzielimy ciasto i formułujemy "chlebki". Układamy na blaszce w dużych odstępach. Posypujemy mąką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 230 st. Pieczemy ok 20 min (sprawdzając patyczkiem, jeżeli jest suchy możemy

Brzuszki Łakomczuszki
Karmelowo-waniliowe ciasteczka z kakao 143

ekstraktu waniliowego 250 g miękkiej margaryny lub masła 1 jajko kakao karmel z wanilią w młynku Wszystkie składniki ciasta zagniatamy hakiem robota.. Ciasto ma być zwarte i miękkie.   Ciasto dzielimy na dwie części,  następnie na macie silikonowej delikatnie podsypanej mąką i karmelem z wanilią wałkujemy formując prostokąt. Ciasto posypujemy karmelem z wanilią, posypujemy gorzkim kakao. Zwijamy ciasto w roladkę

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię