ciasto na niedziele - 9234 przepisów (strona:49/616)

Kruche ciasto z rabarbarem, budyniem i bezą 441

Kruche ciasto z rabarbarem, budyniem i bezą Sezon na rabarbar w pełni, więc warto pomyśleć nad zrobieniem pysznego ciacha. Moja dzisiejsza propozycja to delikatne kruche ciasto z kremową masą budyniową i bezową pianką malinową. No i oczywiście całość zwieńczona aromatycznym rabarbarem     Składniki: Kruche ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru(...)kisiel malinowy Dodatkowo: 3-4 łodygi rabarbaru     *** Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier, żółtka oraz pokrojone w kostkę zimne masło i zagniatamy kruche ciasto *** *** Ciasto dzielimy na dwie nierówne części. Mniejszą część zawijamy w folię i wkładamy do zamrażarki. Większą częścią ciasta wylepiamy spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i nakłuwamy widelcem. Użyłam blaszki o wymiarach

Blog z Apetytem
Pizza Margherita 201

mąki. Na środku robimy dołek i wlewamy rozpuszczone drożdże. Mieszamy oraz dodajemy sól oraz 1 łyżkę oliwy z oliwek. Mieszamy ze sobą wszystkie składniki. Wyrabiamy ręką na jednolite ciasto. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką oraz odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny. W tym czasie możemy zabrać się za przygotowanie sosu. Do rondelka wrzucamy pomidory z puszki lub pokrojone(...)skórki świeże pomidory. Dodajemy do tego 1 łyżkę oliwy z oliwek, odrobinę posiekanego czosnku i sól. Wszystko razem miksujemy blenderem i gotujemy jeszcze przez ok. 15 minut. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części. Blachę do pizzy lub blachę piekarnikową smarujemy odrobiną oliwy. Następnie wykładamy uformowane ciasto na blachę. Nagrzewamy piekarnik do maksymalnej temperatury 250 stopni. Ciasto najpierw smarujemy przygotowanym sosem

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Domowy makaron spaghetti. Przepis krok po kroku 181

grubość 1-2 mm. Wymaga to trochę siły, ale niestety z twardego ciasta wychodzi najlepszy makaron. Płaty ciasta ułóż na bawełnianej ściereczce na ok 10 minut aby przeschło. Następnie zwiń każdy płat ciasta w rulon.   Ciasto pokrój jak na zdjęciu w cieniutkie paski.     Teraz pokażę jak ja zawsze robię(...)łyżeczkę soli i 5 jaj. Następnie włączam planetarny robot kuchenny i po minucie wyciągam idealnie wyrobione ciasto. Odstawiam ciasto na chwilę aby odpoczęło i zabieram się za montowanie przystawki wałkującej co jest banalnie proste. Dzielę ciasto na 5 części, następnie każdy plaster posypuje mąką.     Wałkowarką do makaronu rozwałkowuje ciasto

kuron.com.pl
Pizza Olo 142

Przesianą mąkę 450 g (50 g - zostawmy sobie do podsypania), sól, cukier,przyprawy, olej. Wyrabiamy ciasto. Gdyby się nam kleiło w rękach zawsze możemy dodać nasz zapas mąki.  Ciasto dzielmy na dwie części. Smarujemy kulki olejem dajemy do miski i odstawiamy w ciepłe miejsce przykrywając ciasto ścierką. Ciasto powinno leżakować 20-30 minut, aż podwoi swoją objętość. Bierzemy

W Moim Magicznym Domu
Domowa chałka-trzy kolory. 140

cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże, utarte jajka z cukrem, stopione i przestudzone masło i ewentualnie dolewając ciepłe mleko, zagniatamy mięciutkie ciasto. Następnie ciasto dzielimy na trzy równe części, do jednej wgniatamy mak, do drugiej kakao, a trzecią pozostawiamy jasną. Ciasta przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia. 3. Formowanie

Izabelawkuchni
Babka trio 162

mieszamy z proszkiem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie dodajemy stopniowo cukier, cały czas miksując. Dodajemy żółtka, stopniowo mąkę i olej. Ciasto dzielimy na 3 części. Do jednej dodajemy kakao, do drugiej kisiel, trzecia pozostaje bez mian. Wykładamy ciasto do formy na babkę: jasną masę, masę z kiślem, a na końcu

Lena Gotuje
Zebra z jabłkami 128

cukier oraz dodajemy po 1 żółtku. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodawać do masy jajecznej na przemian z olejem i wodą gazowaną. Ubijać mikserem na niskich obrotach. Ciasto dzielimy mniej wiecej na pół, do jednej części dodajemy mąkę, a do drugiej kakao, dobrze wymieszać ciasta. Jabłka opłukać, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plasterki. Tortownice wysmarować tłuszczem

Camilla w kuchni
Piernikowa Chatka 195

umieszczamy margarynę, cukier oraz miód. Podgrzewamy do rozpuszczenia. Studzimy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą, przyprawą do piernika, kakao i żółtkami. Następnie zalewamy mieszaniną z garnka. Zagniatamy gładkie ciasto, dzielimy na 4 porcje, zawijamy w folię i chłodzimy przez około 2-3 godziny. Po schłodzeniu ciasto rozwałkowujemy na grubość 4-5mm i wykrawamy kształt naszej chatki: przód, tył

Czerwona Porzeczka
Domowa Pizza Pieczarkowa 178

Przesianą mąkę 450 g (50 g - zostawmy sobie do podsypania), sól, cukier,przyprawy, olej. Wyrabiamy ciasto. Gdyby się nam kleiło w rękach zawsze możemy dodać nasz zapas mąki.  Ciasto dzielmy na dwie części. Smarujemy kulki olejem dajemy do miski i odstawiamy w ciepłe miejsce przykrywając ciasto ścierką. Ciasto powinno leżakować 20-30 minut, aż podwoi swoją objętość. Bierzemy

W Moim Magicznym Domu
Piernik dyniowy z orzechami pieczony w foremkach PapilArt. 144

Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na gęsty kogel mogel.Następnie dodajemy olej, startą dynię i posiekane orzechy. Następnie dodajemy przesianą mąkę z sodą i kakao, delikatnie mieszamy. Ciasto dzielimy na pół i przekładamy do foremek.Jeśli nie macie takich małych możecie upiec w keksówce. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka, moje piekło się około

Sama słodycz i szczypta chili
Mięciutkie pierniczki z lukrem, czekoladą... 497

suche składniki. Utarłam mikserem, dodałam jajko i dalej ucierałam do uzyskania gładkiej masy. Jeśli okaże się, że masa jest zbyt rzadka, można dosypać mąkę. Ja dosypałam 2 łyżki. Gotowe ciasto dzieliłam na małe porcje, przekładałam na deskę i wałkowałam na grubość około  0,5 cm.  Z ciasta wycinałam różne kształty za pomocą foremek Piekarnik włączyłam

Kuchnia u Krysi
Pyzy na parze. 149

ciasta drożdżowe (A) i ryżowe (B) i mieszam aż do uzyskania konsystencji gładkiego ciasta. Odstawiam na 4 godziny w ciepłe miejsce (u mnie na całą noc). Następnego dnia rano dzielę ciasto formując bułeczki.  Dłonie zwilżam wodą. Po uformowaniu odstawiam na 15 minut do ponownego wyrośnięcia. Gotuję na parze przez 20 minut. Podaję z ulubionymi dodatkami. Smacznego! *** Wiele inspiracji

Poranek na słodko
Ciasto Królewiec 452

najlepiej 36% 2 łyżki cukru pudru śmietan-fix Polewa: 1 łyżka wody 2 łyżki kakao 4 łyżki cukru 3 łyżki masła WYKONANIE: Ciasto miodowe Z podanych składników zagniatamy ciasto  dzielimy na dwie części. Placki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 st przez około 15 minut. Ciasto biszkoptowe: Białka ubijamy  na puszystą pianę, dodajemy cukier i nadal ubijamy Następnie

W kuchennym oknie Ewy

Proponowane wyszukiwania