ciasto na niedziele - 9234 przepisów (strona:42/616)

TURECKIE CHLEBKI Z KURCZAKIEM 184

płyn odparuje. Łyżką cedzakową (aby jeszcze dodatkowo odcedzić ew.płyn) przekładamy kurczaka do miski. Dodajemy odcedzoną kukurydzę oraz starty na drobnych oczkach ser. Mieszamy, ewentualnie doprawiamy do smaku solą. Ciasto dzielimy na 5 części, każdą z nich lekko rozwałkowujemy na kształt prostokąta (moje ciasto było klejące, musiałam więc podsypać dodatkowo mąką). Każdy prostokąt smarujemy łyżeczką ketchupu i układamy

Walijskie Pichcenie
Kruchy placek ze śliwkami 220

śliwek, 3 łyżki cukru. Przygotowanie:       Do miski wkładamy wszystkie składniki na ciasto oprócz kakao. Ciasto zagniatamy ręcznie, aż powstanie nam kulka. Następnie ciasto dzielimy na 3 części. Do jednej dodajemy kakao i ponownie zagniatamy. Każdy kawałek ciasta owijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażarki na 20 minut. W tym czasie ze śliwek usuwamy pestki

Aga w kuchni
Kruche ciasteczka herbaciane z borówkami 141

borówek 1 torebka herbaty Magic Apple * szklanka ma pojemność 250 ml Suche składniki ciasta mieszamy hakiem robota, dodajemy jajko i pokrojone w kostkę masło. Wyrabiamy ciasto mechanicznie, bądź ręcznie. Ciasto dzielimy na dwie części, zawijamy w folię i wstawiamy na chwilkę do zamrażalnika. Ciasto wałkujemy podsypując delikatnie mąką formując prostokąt. Z ciasta wykrawamy kwiatki, w każdym kwiatku robimy na środku

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Francuskie kopertki z kurczakiem 169

Składniki : Ciasto francuskie Szpinak mrożony (ze śmietaną) Pierś z kurczaka Cebula Przyprawa do kurczaka  Przygotowanie:Ciasto francuskie (ja kupuję w Biedronce) rozwijam, jeśli trzeba delikatnie rozwałkujęnożykiem do pizzy dzielę ciasto na kwadraty ok 7x7cm. Szpinak rozmrażam w rondlu tylko delikatnie podgrzewając. Cebulę kroję w drobną kosteczkę i podsmażam na patelni - do zeszklenia.Pierś z kurczaka kroję na kawałeczki

Mechanik w kuchni
Zawijane ciasteczka smalcuszki 132

Jakie są wasze  wspomnienia związane z Bożym Narodzeniem? Ja swoje spojrzenie na ten radosny czas dzielę na kilka okresów. Pierwszy to wspomnienia dziecięce. Cudowne czasy, kiedy praktycznie w południe, tuż po ubraniu choinki, kazano nam iść do kąpieli i spać aż do wieczerzy wigilijnej (dzięki temu wytrzymywałyśmy do pasterki). Mama budziła nas, a przy choince czekał już  odświętnie(...)wszystkich składników siekając tworzę jakby kruszonkę. Następnie podsypując stopniowo pozostałą mąką zagniatam jednolite, gładkie ciasto. Gotowe formuję w kulę. Przykrywam ściereczką i pozostawiam na godzinny odpoczynek. Po godzinie dzielę ciasto na cztery części, każdą rozwałkowuję na grubość około 5 mm, następnie kroję na prostokąty, mniej więcej 5 cm na 7. W sumie będzie około 80. Na każdy kładę pasek marmolady

I tu będę miała takie te
Świąteczne pierniczki 175

świetnie zaprezentuje się też w czerwono białej puszcze jako słodki prezent na Mikołajki. Poniżej dzielę się z Wami moim ulubionym przepisem. Jest jednak kilka obowiązkowych pozakulinarnych składników: Michael Buble, śpiewający White Christmas w tle, wieczorna ciemność za oknem i kompan do wycinania pierniczków z ciasta, ktoś bliski. I wtedy pierniczki zawsze wychodzą :)Składniki:200 g masła 200 g cukru(...)mieszadła haka.  Gotowe ciasto przekładamy na lekko posypany mąką blat i wyrabiamy kulę, którą zawijamy w przezroczystą folię. Zostawiamy na noc w lodówce (do 24h).Następnego dnia dzielimy ciasto na mniejsze części i rozwałkujemy na posypanym mąką blacie na grubość 2-3mm. Wycinamy kształty i układamy na blasze wyłożonej pergaminem. Pieczemy w 180 stopniach 11 minut

W kuchni wieczorem
Pleśniak jak za dawnych lat 146

chęcią wracamy do starych przepisów naszych mam, które są zawsze niezawodne i przypominają nam słodki smak dzieciństwa. Dla mnie takim przepisem jest przepis mojej mamy na ciasto Pleśniak. W dzieciństwie za nim przepadałam. Zawsze z sentymentem wracam do tego przepisu.  Przy okazji tych kulinarnych wspomnień chciałabym Wam polecić produkty Manufaktury Wielkopolskiej,która tak samo jak nasze mamy,ceni tradycyjną(...)łyżeczki drobnego cukru do wypieków  1 łyżeczka soku z cytryny Przygotowanie: Mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz sodę przesypujemy do miski. Dodajemy żółtka i margarynę. Zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 3 części. 3 część może być nieco mniejsza. Mi wyszło 1110 g ciasta, więc podzieliłam je na dwie części po 415g i jedną 280 g.  Do jednej części

Bon appetit mon amie
Bezproblemowe rogaliki serowe 143

Rogaliki z ciasta serowego, które przygotowuje się w bardzo prosty sposób. Wszystkie składniki wkłada się do miski, miesza i zagniata. Następnie powstałe ciasto dzieli się na porcje, wałkuje, wykraja i formuje rogaliki. Nie będą one niczym nadziewane (ciasto i tak jest odpowiednio słodkie, plus jeszcze lukier), więc przy zawijaniu nawet nie trzeba specjalnie się starać. Łatwość przygotowania i ciasto, które

Arabeska waniliowa
Pękające ciasteczka mocno czekoladowe 170

ładniej ciasteczka się będą prezentować i ładniej pękać. Jeśli zadbamy o dobre schłodzenie, to również ciastka nam się nie rozleją brzydko, tylko ładnie wyrosną. Z tego względu, jeszcze luźne ciasto dzielę na dwie części i jak formuję ciasteczka to korzystam tylko z jednej porcji ciasta a drugą nadal chłodzę. Nie podaję źródła przepisu, bo w internecie krążą praktycznie tylko dwie

Mieszam w Garnku
WIELKANOCNE MAZURKI, BEZCUKROWE Z KREMEM DAKTYLOWO-ORZECHOWYM I CZEKOLADOWĄ POLEWĄ 105

żółtka PRZYGOTOWANIE: na blat wysypuję mąkę, mielone migdały, posiekane masło, żółtka i cukier szybko zagniatam ciasto owijam folią i wkładam do lodówki na minimum 2 godziny po tym czasie dziele ciasto na części  ( u mnie 6  ) rozpłaszczam ręką na papierze do pieczenia, formuje kształt jajek, pamiętając o zagięciu boków wkładam do lodówki na ok. pół godziny przed upieczeniem

Upiecz sobie babeczkę
Pierogi z kapustą i grzybami 74

przysmażyć na patelni razem z grzybami.   Ciasto: Przesiać mąkę na stolnicę, dodać jajko , olej i sól . Wyrabiać ciasto, dodając stopniowo wodę według potrzeby. Ciasto powinno być elastyczne. Ciasto dzielimy na mniejsze porcje i cienko rozwałkowujemy. Następnie wykrawamy koła i lepimy pierożki Jeśli ciasto wysycha podczas lepienia, warto mieć pod ręką miseczkę z wodą. Gdy ciasto nie chce się lepić

Za drzwiami kuchni
Moje calzone z suszonymi pomidorami 196

puściły zbyt dużo soku. Puściły sok już w trakcie pieczenia i o to chodziło. Farszu jest w sam raz do tej ilości ciasta, no może zjadłam z łakomstwa trochę wraz z sosem, którego też odrobinę zostało. Ciasta przed pieczeniem niczym nie smarowałam, tylko nakłułam go w kilku miejscach igłą i posypałam delikatnie mąką.   Polecam, nieprzyzwoicie pyszna i pożywna:) Można(...)drożdży. Składniki ciasta zagniatamy w misce, robiąc wcześniej zaczyn z odrobiny mleka, cukru i drożdży. Ciasto zagniatamy jak na pizzę. Przykrywamy miskę z ciastem folią i czekamy aż wyrośnie. Ja ciasto włożyłam od razu po wyrobieniu do lodówki. Po trzech godzinach ładnie wyrosło. Ciasto można przetrzymać nawet całą noc w lodówce i też będzie znakomite:) Po wyrośnięciu dzielimy ciasto

Leśny Zakątek
Babka z kuleczek 144

łyżką cukru. Dodajemy 150 ml mleka, 5 dkg mąki, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Dodajemy pozostały cukier, wanilię, 4 żółtka, szczyptę soli, pozostałe mleko, 22 dkg mąki i miksujemy. Ciasto dzielimy na 2 części, do jednej z nich dodajemy kakao i miksujemy. Do ciemnego ciasta dodajemy 8 dkg mąki i wyrabiamy. Dodajemy 3,5 dkg stopionego masła i wyrabiamy

Maminek kulinarny
Pleśniak z dżemem i truskawkami 144

pudrem i solą.Na stolnicy lub w malakserze siekamy mąkę z masłem i żółtkami. Zagniatamy. Jeśli ciasto nie będzie ładnie się łączyło dodajemy 1-2 łyżki lodowatej wody. Następnie ciasto dzielimy na 2 części i do jednej z nich dodajemy kakao i zagniatamy. Z ciasta formujemy 2 kule (jedną jasną, drugą ciemną), każdą zawijamy w folię spożywczą i wkładamy

Mama z miasta
Dwukolorowe ciasto z kremem i owocami 196

pieczenia. Do ubitych białek dodajemy żółtka i mieszamy ostrożnie, następnie dodajemy mąkę, ponownie mieszamy ciasto ostrożnie łyżką, najlepiej silikonową szpatułką, na koniec dodajemy wodę i łączymy mieszając ostrożnie. Ciasto dzielimy na pół i do jednej części dodajemy kakao, łączymy na jednolitą masę. Jasne ciasto przekładamy do tortownicy, na nie wykładamy kakaowe ciasto i wyrównujemy wierzch. Ustawiamy formę w nagrzanym piekarniku

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię