ciasto na niedziele - 9234 przepisów (strona:37/616)

pleśniak z jabłkami 137

jabłek wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia na stolnicę. Dodajemy 50 g cukru, żółtka oraz masło i wszystko siekamy nożem a następnie zagniatamy gładkie ciasto. Dzielimy na dwie części. Jedną części dzielimy jeszcze dodatkowo na dwie części, do jednej dodajemy kakao, wtłaczamy w ciasto to uzyskania równomiernego koloru. Wszystkie trzy części ciasta schładzamy w lodówce

Domowy Smak Jedzenia
Kruche ciasto z orzechami 202

żółtka 10-15 łyżek cukru  1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy Wykonanie: Mąkę, margarynę, żółtka, proszek do pieczenia, cukier waniliowy siekamy nożem i zagniatamy ciasto. Wyrobione ciasto dzielimy na 3 części. Do jednej dodajemy 2 łyżeczki kakao. Jedną część ciasta białego i ciasto ciemne zamrażamy.  Następnie wykonujemy masę orzechową . Na masę potrzebujemy:  4 białka

Gorący kąsek
Uszka z grzybami i orzechami włoskimi 167

sola i pieprzem. Gdy pieczarki będą już miękkie odsączamy resztę płynu na sitku. Grzyby mieszamy z drobno posiekanymi orzechami włoskimi. Ciasto: Z mąki, wody, jajek i soli zagniatamy elastyczne ciasto. Dzielimy je na dwie części. Jedna z nich zawijamy folia spożywczą żeby ciasto nie wyschło. Druga część ciasta cieniutko rozwałkowujemy. Wycinamy szklanką kółka i nakładamy na środek każdego łyżeczkę farszu

Pyry na Gaz
Czekoladowa karpatka z truskawkową nutą 632

masa zacznie odchodzić od ścianek, zestawiamy z ognia do całkowitego wystygnięcia. Do zimnej masy wbijamy po jednym jajku, kolejne dodając, gdy pierwsze dobrze się połączy, wsypujemy proszek, miksujemy. Ciasto dzielimy na dwie części. Dwie jednakowe blaszki wykładamy papierem do pieczenia, rozsmarowujemy ciasto, wkładamy do nagrzanego do 180*c piekarnika i pieczemy 20 minut, należy pamiętać, aby w trakcie nie otwierać

Wanilia i Kardamon
Rogaliki na śmietanie 107

dodajemy śmietanę i rozpuszczoną letnią margarynę.Miksujemy składniki koło 10 minut. Ciasto odchodzi od ścianek misy-idealna konsystencja. Zostawiamy ciasto do wyrośnięcia na godzinę przykryte ściereczką. Po godzinie ciasto odgazowujemy dzielimy na połowę. Wałkujemy ciasto na okrąg, dzielimy je na 8 trójkątów, na każdy trójkąt kładziemy łyżeczką konfiturę, zwijamy, zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Każdy rogalik smarujemy rozbełtanym

Różowa kuchnia
Pierogi ruskie 146

masą. Cebulkę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni. Przez praskę przepuszczamy ziemniaki oraz biały ser. Dodajemy cebulkę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wszystko mieszamy. Ciasto dzielimy na kawałki, rozwałkowujemy ( cienko, lub grubo, w zależności od tego, jakie ciasto wolicie) i przy pomocy szklanki wycinamy kółka. Nakładamy farsz, formujemy pierogi i odstawiamy na tacy. Gotujemy

Ania i Marcin gotują
Ravioli ze szpinakiem i kozim serem na jajku z sosem cytrynowym 127

zagniatamy ciasto. Ciasto ma być gładkie i twarde. Zawijamy je w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na ok. 5 godz. Możemy je przygotować dzień wcześniej lub rano. Przygotowane ciasto, dzielimy na dwie części i każdą z nich wałkujemy jak najcieniej. Żeby ciasto się nie kleiło, to podsypujemy je mąką. Na jednej z części ciasta nakładamy szpinak w odstępach

Moniki Smakołyki
Ciasto truskawkowe/wiśniowe z pianką 116

roli głównej truskawki. Składniki: Na ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej 25 dag masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru 5 żółtek Składniki dokładnie zagniatamy. Gotowe ciasto dzielimy na 2 części (większą część zostawiamy na spód). Część na wierzch ciasta wkładamy do zamrażalnika. Spód wykładamy w blasze o wymiarach 33 cm x 20 cm. Pieczemy w temp

tojestpyszne.blogspot.com
Rabarbarowy zawrót głowy. 123

Sposób wykonania :   Rabarbar dokładnie płuczemy, osuszamy, odcinamy liście oraz ogonki, tniemy na kawałki o długości około 3 cm.  Z podanych składników na ciasto zagniatamy kruche ciasto. Zarobione ciasto dzielimy na dwie części. Jedna część powinna być nieco mniejsza. Większą część ciasta rozwałkowujemy, wykładamy na przygotowaną blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Mniejszą część wkładamy do lodówki na około pół

Przepisy i porady kulinarne
Ciasteczka misie 72

łyżka kakao 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Sposób przygotowania: Masło ubić z cukrem pudrem na puszysta masę. Dodać mąkę i sól i dokładnie wymieszać. Ciasto musi mieć konsystencję plasteliny. Ciasto dzielimy na 2 części do jednej dodajemy kakao do drugiej ekstrakt waniliowy. Ciasto zawijamy w  folię spożywczą i schładzamy przez 60 minut. Rozwałkowujemy i formujemy misiaki. Pieczemy

Wielki apetyt
TRUSKAWKOWY PUSZEK – CIASTO PRZEKŁADANE Z PIANKĄ TRUSKAWKOWO-CYTRYNOWĄ 362

śmietana 36% ( nie 30% ) – 400 ml SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Biała ubijamy z 3/4 szkl cukru, dodajemy żółtka, olej oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Wymieszane ciasto dzielimy na 3 porcje, po czym do 1 dodajemy kisiel, do drugiej kakao, do trzeciej mak. Każdy smak wyciągamy naprzemiennie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, a następnie za pomocą widelca tworzymy(...)pudru i soku z cytryny. MASA: Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 3/4 szkl wrzątku, cytrynową również, studzimy. Mocno schłodzoną śmietanę 36% ubijamy na sztywno, dzielimy na 2 części i mieszamy z tężejącymi galaretkami. Na blachę wyciągamy ciasto, przykrywamy masą cytrynową, dociskamy drugim ciastem i przykrywamy masą truskawkową. Wkładamy na kilka godzin do lodówki. Smacznego

Ostra na Słodko
Kebab "Gniewus" z mięsem mielonym 210

olej. Wszystkie składniki mieszamy razem widelcem lub szpatułką i pozostawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto drożdżowe jeszcze raz wyrabiamy, tym razem ręcznie. Jeśli lepi się do rąk, podsypujemy mąką. Ciasto dzielimy na 4 – 5 części i z każdej formujemy bułkę. Pamiętajcie, że ciasto po upieczeniu podwoi swoją objętość. Zwykle robię bułki około centymetrowej grubości, po wyrośnięciu są w sam raz. Jeśli

Smakowy Raj
MAKOWIEC 125

Składanie ciasta Ciasto dzielimy na trzy części. Rozwałkowujemy ,każdy kawałek na duży prostokąt tak żeby ciasto było dość cienkie-ok.1/2 cm. Smarujemy lekko ubitym białkiem i wykładam po 1/3 masy makowej na każdą część zostawiając wzdłuż 3 boków pas bez masy szerokości ok.3 cm. - -mak po wierzchu też smaruje białkiem ,aby nie odstawał od ciasta . Zwijamy makowiec .Zawinięte

w mojej kuchni
Ciasto na pierogi 125

Ciasto z dodatkiem jajek: przepis mojej teściowej - mistrzyni pierogobrania;) Składniki: 4 szklanki mąki pszennej Szklanka wody Dwa jajka M ¼ łyżeczki soli Z mąki, wody, jajek i soli zagniatamy elastyczne ciasto. Dzielimy je na dwie części. Jedna z nich zawijamy folia spożywczą żeby ciasto nie wyschło. Druga część ciasta cieniutko rozwałkowujemy. Wycinamy szklanką kółka i nakładamy na środek każdego łyżeczkę farszu

Pyry na Gaz