ciasto na niedziele - 9234 przepisów (strona:34/616)

Pierogi z ziemniakami 152

wyrabiamy, aż ciasto stanie się miękkie, sprężyste i przestanie lepić się do rąk. Tak przygotowane ciasto przykrywamy ściereczką i  odkładamy na 15 minut, aby odpoczęło. Po tym czasie ciasto dzielimy na 2 części. Blat lekko posypujemy mąką i kolejne partie ciasta cieniutko rozwałkowujemy. Z ciasta wykrajamy krążki. Na środku każdego krążka układamy łyżeczkę farszu i zlepiamy brzegi

Smak mojego domu
Misiankowa szarlotka, czyli jabłecznik z całymi jabłkami 107

cukier puder Wykonanie: Mąkę siekamy z masłem, dodajemy żółtka, cukier, śmietanę i sól. Szybko zagniatamy ciasto, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie ciasto dzielimy na 2 części. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Jedną część ciasta cienko wałkujemy i wykładamy nim dno i i boki tortownicy. Malujemy białkiem, nakłuwamy widelcem i podpiekamy w piekarniku

Kulinarne przygody Gatity
Kopytka z dyni z szałwią i mięsem mielonym w pomidorach 134

mąki, jajko, sól i posiekane listki szałwii. Wszystkie składniki razem wyrabiamy ale tylko do połączenia składników. Jeżeli ciasto za bardzo klei się do rąk to trzeba dosypać troszkę mąki. Ciasto dzielimy na 4 części. Stolnicę posypujemy mąką i z każdej części ciasta robimy wałeczki które kroimy pod skosem na mniejsze kawałki. Kopytka wrzucamy na gotującą się wodę z dodatkiem soli

Kuchenne Wariacje
Szarlotka na kruchym cieście 138

zagniatamy za pomocą rąk ciasto ( Czasami ciasto nie chce się zagniatać, wtedy należy dodać trochę wody (2-3 łyżeczki)). Chłodzimy w lodówce przez ok. 30-60 min.  Schłodzone ciasto dzielimy na dwie nie równe części (3/4 i 1/4). Większą częścią ciasta wykładamy dno formy do pieczenia (25x25cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Na to układamy jabłka i wierzch ciasta przykrywamy

Kuchnia Łukasza
Bułeczki z otrębami owsianymi 106

ruszyły. Nastepnie łączymy z pozostałymi składnikami i wyrabiamy ciasto. Nastepnie ręce natłuszczamy olejem i formujemy z ciasta kulę. Odkładamy ją do miski do podwojenia swojej objętości ( ok godziny ) Wyrośniete ciasto dzielimy na 8 części i formujemy z nich bułki ( klik ). Jeżeli ciasto za bardzo się klei, nie podsypujemy mąka, a smarujemy delikatnie ręce olejem. Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem

Atlas Smaków
Malinianki :) 111

Następnie wszystko mieszamy, wysypujemy na blat i wyrabiamy przez jakieś 10 minut aby ciasto było elastyczne. Tak wyrobione ciasto wkładami do miski zostawiamy na godzinkę żeby urosło. Po wyrośnięciu dzielimy ciasto na 4/5 części, które lekko spłaszczamy, następnie nakładamy nasze pyszne malinki, posypujemy cukrem i zawijamy tworząc bułeczki. Formujemy kształty i zostawiamy jeszcze jakieś pół godziny na blasze zanim wrzucimy

Kuchenne Wariacje
Bułki śniadaniowe III 72

składniki za wyjątkiem jajka łączymy ze sobą i wyrabiamy gładkie ciasto. Musimy wyrabiać 15-20 minut. Następnie zostawiamy ciasto do wyrośnięcia pod przykryciem na 1 godzinę. Po tym czacie dzielimy ciasto na 12 części i formujemy okrągłe bułki. Ponownie pozostawiamy na 1 godzinę pod przykryciem do wyrośnięcia. Po drugim rośnięciu nacinamy na grzbiecie każdą bułkę w dwóch miejscach i smarujemy

Marder&Marder Manufacture
Ciasto rabarbarowo-bezowe 134

jednym żółtku i wlać kilka kropel olejku waniliowego. Następnie wsypywać partiami mąkę z proszkiem do pieczenia dolewając mleko. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste można dodać więcej łyżek mleka. Ciasto dzielimy na pół. Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Połowę ciasta wykładamy do formy i wygładzamy. Wkładamy je do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i podpiekamy przez 10 minut

My simple kitchen
Ciasto o smaku truskawkowym z jabłkami 123

ciasto. Zagniatamy ciasto, aż będzie odchodzić nam od rąk (ewentualnie podsypujemy odrobiną mąki) i będziemy mogli z niego utworzyć kulę. Uwaga - ciasto będzie lepkie, ale powinno odchodzić od rąk. Ciasto dzielimy na dwie części w proporcjach 2/3 i 1/3. Większą częścią ciasta wałkujemy i wykładamy blachę (wcześniej wysmarowaną tłuszczem i obsypaną mąką). Mniejszą część ciasta wkładamy na chwilę do zamrażalnika

Słodkie okruszki
Orzechowiec z powidłami 197

mleka 1 budyń waniliowy 1 łyżka mąki pszennej 1 kostka masła 1 słoik powideł 20 dkg łuskanych orzechów włoskich 100 ml wódki Wykonanie: Z podanych składników zagniatamy ciasto dzielimy na dwie części. Wykładamy na 2 prostokątne formy do pieczenia ciasta smarujemy powidłami. Białka ubijamy ze szklanką cukru na sztywną pianę nakładamy na powidła, posypujemy posiekanymi orzechami. Pieczemy

kgwjanczewo
Kebab z kurczaka w wersji domowej 156

olej. Wszystkie składniki mieszamy razem widelcem lub szpatułką i pozostawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto drożdżowe jeszcze raz wyrabiamy, tym razem ręcznie. Jeśli się lepi do rąk, podsypujemy mąką. Ciasto dzielimy na 4 części i z każdej formujemy bułkę. Pamiętajcie, że ciasto po upieczeniu podwoi swoją objętość. Zwykle robię bułki około centymetrowej grubości, po wyrośnięciu są w sam raz. Jeśli chcecie

Smakowy Raj
PIZZA Z SALAMI 171

wsypać cukier, sól, wkruszyć drożdże,dodać połowę wody i 3  łyżki mąki. Pomieszać, odstawić w ciepłe miejsce na podrośnięcia. Do mąki dodajemy wyrośnięty zaczyn,wodę, olej i zagniatam. Ciasto dziele na 2 części. Jedną część rozwałkowuję, układam na  okrągłej blasze. Ciasto smaruję koncentratem. Na pizze wykładam połowę mozzarelli, połowę fasoli, połowę kukurydzy. Układam plastry salami,  z niektórych

Z Majeczką w kuchni
PIZZA Z PODWÓJNYM KURCZAKIEM 269

miski wsypac cukier, sól, wkruszyć drożdże,dodać połowę wody i 3 łyżki mąki. Pomieszać, odstawić wciepłe miejsce na podrosnięcia. Do mąki dodajemy wyrosnięty zaczyn,wodę, olej i zagniatam. Ciasto dziele na 2 części. Jedną część rozwałkowuję, układam na okrągłej blasze. Ciasto smaruję koncentratem. Pieczarki kroje w plasterki podsmażam. Paprykę kroję w paseczki, mozzarelle w plastry, pomidorki przekrawam na połowę. Kurczaka

Z Majeczką w kuchni
Calzone. 111

mąki. Na koniec wlewamy olej i nadal wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie. Gotowe ciasto przykryte ściereczką odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 40 minut w ciepłe miejsce  Ciasto dzielimy na 4 części i każdą wałkujemy na kształt owalny. Na ciasto nakładamy farsz i sklejamy jak pierogi. Łączenie można docisnąć widelcem, żeby ciasto nie rozkleiło się. Piekarnik nagrzewamy

Symfonia smakowa
Prosta szybka szarlotka 179

międzyczasie łączymy: mąkę, olej, pozostały cukier (2 łyżki), sodę, jajko, wodę i olej i wygniatamy ciasto ręką. Ja to robię w misce- można na stolnicy. 3. Uzyskanie ciasto dzielimy: do ilości wielkości około pięści dodajemy kakao i wygniatamy, aż ciasto będzie brązowe w miarę jednolicie. 4. Następnie oba kawałki ciasta wrzucamy do zamrażalnika w papierze do pieczenia na około

Kwarek - mocno minimalistyczne przepisy