ciasto na niedziele - 9234 przepisów (strona:25/616)

CHLEB HUNZÓW 170

szklanki mąki ze skiełkowanych ziaren orkiszu, 100 ml wody,  szczypta soli. Wykonanie: Ziarna orkiszu kiełkujemy, następnie suszymy i mielimy na mąkę. Do mąki dodajemy wodę i formujemy ciasto. Dzielimy je na kulki wielkości orzechów włoskich. Kulkę ciasta umieszczamy pomiędzy papier do pieczenia lub folię i wałkujemy na cieniutki placek (patrz zdjęcie poniżej). Chlebki smażymy na suchej, bardzo rozgrzanej patelni

Jeść, by żyć w zdrowiu
Ciasto kruche z jabłkami i budyniową pianką 405

pieczenia i cukrem, dodaję posiekane masło i po jednym żółtku, zagniatam ciasto. Następnie dodaję śmietanę, u mnie potrzeba było 3 łyżki, dodajemy ją stopniowo, tyle, żeby wyrobić gładkie ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części (70% spód, 30% wierzch). Ciasto na wierzch zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do zamrażarki, większą część musimy rozwałkować, blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy

kruche babeczki
Ciasto na niedzielę szybkie i łatwe #11 Poduszkowiec 47737

Poduszkowiec Widziałam to ciasto na wielu blogach i zawsze wydawało mi się, że po prostu musi być trudne do wykonania. No bo jak zrobić niby te

Relaxtime
Drożdżówka ze śliwkami i kruszonką 175

drożdże wymieszane z ciepłą wodą i cukrem, oraz jajko roztrzepane widelcem z jogurtem, mieszamy hakiem robota aż składniki się połączą, wykładamy ciasto na stolnicę wyrabiamy przez kilka minut ręcznie, dzielimy ciasto na 4 części, z których rolujemy wałki równej długości. Z masła, mąki i cukru wyrabiamy kruszonkę, rozcierając składniki w palcach aż powstaną grudki. Śliwki kroimy na połówki i usuwamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pierogi z serem i rodzynkami 242

dolewając co chwilę odrobinę wody oraz zbierając mąkę ze stolnicy do środka ciasta. Wody dolewamy tyle, aby powstało miękkie i elastyczne ciasto. Nie powinno się lepić do rąk. 3. Dzielimy ciasto na porcje, rozwałkowujemy na cienkie placki. Podczas wałkowania podsypujemy stolnicę mąką. 4. Za pomocą szklanki lub foremką do robienia pierogów wykrawamy z rozwałkowanego ciasta koła. 5. Na wykrojonych kołach

W kuchni Katie
Ciasto na niedzielę – szybkie i łatwe #3 Ciasto ucierane z owocami lata i kruszonką 447

Ciasto ucierane z malinami, borówkami i kruszonką Dziś ciasto bardzo klasyczne, ale jednocześnie łatwe. Ciasto to będzie również szybkie, jeżeli spełnimy kilka warunków. Pierwszy i najważniejszy

Relaxtime
sernik z malinami 128

żółtko, wodę oraz masło. Wszystko siekamy nożem a następnie zagniatamy ciasto. Formujemy kulę.Wkładamy do woreczka spożywczego i schładzamy w lodówce przez ok. 30 min. Po tym czasie wyciągamy ciasto, dzielimy na dwie część mniejszą i większą. 2/3 ciasta rozwałkowujemy przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiekamy w 180 st. C aż się zrumieni. składniki na masę serową

Domowy Smak Jedzenia
Moldawskie placki leniwe 548

feta, cebulę i koperek. Starannie mieszamy widelcem. Przesiewamy mąkę z sodą i starannie mieszamy z kefirem. Posypujemy stolnice mąką i zagniatamy ciasto. Będzie trochę kleiste ze względu na ser. Dzielimy ciasto na 6 części. Każda z nich rozwałkowujemy na placuszek o średnicy 15 cm. Na patelni rozgrzewamy 50 ml oleju. Smażymy pojedynczo placki po 3 minuty z każdej strony. Jeśli

Dzieje kuchennej Wiewióry
Bułki pszenne z złotym siemieniem lnianym 102

wyrabiamy ciasto. Przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 30 min. Jeszcze raz zagniatamy ciasto, w razie potrzeby dodajemy niewielką ilość mąki, ma być elastyczne i miękkie.   Ciasto dzielimy na osiem równych części. Formułujemy bułeczki, składając ciasto do środka, aby jak najwięcej złapać powietrza (takie ciasto lepiej rośnie).  Układamy str. sklejoną.  Ciasto delikatnie spłaszczamy, zwilżamy wierzch

Moniki Smakołyki
Pierniczki świąteczne 2w1 – z tego samego ciasta na choinkę i z nadzieniem 209

Ciasto wyjmujemy z lodówki i dajemy mu się ogrzać do temperatury pokojowej – zajmie to przynajmniej 2-3 godziny, spokojnie możecie wyjąc ciasto na blat wieczorem i zacząć pieczenie rano. Dzielimy ciasto na 4 części, każdą po kolei rozpracowujemy w dłoniach i wałkujemy na bardzo lekko podsypanej mąką stolnicy (na stolnicy silikonowej nie trzeba tego ciasta podsypywać wcale – doskonale współpracuje

Karo in the Kitchen
Jagodzianki z mascarpone 206

zostawiamy na co najmniej godzinę do wyrośnięcia. Jagody myjemy, przebieramy i delikatnie mieszamy z cukrem pudrem i łyżeczką mąki ziemniaczanej. Wyrośnięte ciasto uderzamy pięścią i zagniatamy przez chwilę ponownie. Dzielimy ciasto na 18 równych części. Każdy kawałek rozpłaszczamy mocno w dłoniach i nakładamy czubatą łyżkę jagód. Zlepiamy brzegi i wykładamy łączeniem do dołu na największą blachę od piekarnika wyłożoną papierem

Poezja smaku
Tortilla wersja hot 193

przecier pomidorowy. Mieszamy najpierw drewnianą łyżką a następnie zagniatamy przez 5 minut ciasto. Robimy to bardzo ostrożnie, żeby się nie poparzyć! Ciasto odstawiamy pod przykryciem na 15 minut. Następnie dzielimy ciasto na 8 części z których wałkujemy okręgi (lub okręgo podobne) o średnicy naszej patelni. Placki smażymy na suchej patelni (najlepiej takiej, która jest przystosowana do smażenia bez tłuszczu) przez

paapilotkaa
Bułeczki 159

wlewamy drożdże, oliwę, a następnie stopniowo wodę. Zagniatamy ciasto. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 30–40 minut. Po tym czasie ciasto wyrabiamy ponownie i formujemy je w prostokąt. Dzielimy ciasto 9 kawałków (możemy nadać im okrągły kształt, ja zostawiłam kwadraciki) posypujemy słonecznikiem i układamy na blaszce wyłożonej pergaminem. Bułki odstawiamy na 30 minut. Pieczemy w 180 stopniach przez

NA MOIM TALERZU
Pleśniak + film 129

łyżeczki kakao 350 g jabłek prażonych przepis Do miski wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, pokrojoną miękką margarynę, żółtka oraz 1/2 szklanki cukru. Dłonią wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto dzielimy na trzy równe części. Do jednej części ciasta dodajemy kakao i chwilę wyrabiamy tak żeby połączyło się z ciastem. Wszystkie trzy części ciasta wkładamy do lodówki na 1/2 godziny

Smakowite Dania
Pleśniak z jabłkami 314

budyń waniliowy lub śmietankowy Dodatkowo: 1 kg potartych jabłek 1 łyżeczka cynamonu Miękki tłuszcz ucieramy z cukrem i żółtkami. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wyrobione ciasto dzielimy na dwie części: 2/3 i 1/3. 1/3 ciasta wkładamy do lodówki, a 2/3 wylepiamy spód średniej wielkości blaszki (około 23 x 34cm), wysmarowanej tłuszczem, po czym rozprowadzamy na nim równomiernie

Smakowy Raj