ciasto na niedziele - 9234 przepisów (strona:23/616)

Rogaliki maślane - w sam raz na śniadanie! 142

Ciasto musi być dobrze wyrobione, miękkie i elastyczne. Odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę, do podwojenia objętości. Po tym czasie wykładamy ciasto na blat opruszony mąką, chwilkę zagniatamy. Dzielimy ciasto na 12 równych części, miej więcej każda ma po 100g. Każdą z części wałkujemy na duży trójkąt, smarujemy masłem i zwijamy jak rogaliki. Sposób zwijania zależy już

Piekę, bo lubię
Ciasto Strzępiec 144

bułka tarta do wysmarowania formy Forma: tortownica o średnicy 27 cm, zalecana mniejsza Przygotowanie: Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia siekam z masłem. Dodaję żółtka i cukier puder. Zagniatam ciasto. Dzielę na 3 części. Jedną zabarwiam kakao. Ciasto wkładam do zamrażarki na 30 minut. Tortownicę smaruję tłuszczem i obsypuję bułką tartą. Jedną część ciasta ścieram na tarce o dużych oczkach

Kuchnia co dnia
Ciasto krucho- drożdżowe ze śliwkami i pianką kokosową 137

śliwek, cukier puder do posypania. PRZYGOTOWANIE: 1.Ciasto: Drożdże mieszam ze śmietaną. Mąkę łączę z masłem. Dodaję cukier, żółtka, proszek do pieczenia oraz drożdże ze śmietaną. Zagniatam ciasto. Ciasto dzielę na dwie równe części. Jedną cześć ciasta wkładam na godzinę do zamrażalnika. Drugą część ciasta rozwałkowuję i wykładam na tortownicę o średnicy 24cm. 2. Śliwki przekrawam na pół. Usuwam pestki. Owoce

Tradycyjna kuchnia Kasi
Bułki pszenne, śniadaniowe. 93

dodajemy olej i sól, wyrabiamy gładkie ciasto (około 8 minut), przykrywamy miskę ściereczką i odkładamy ciasto na około 60 minut, czyli aż ciasto podwoi swoją objętość. Po tym czasie dzielimy ciasto na 8 części i z każdej formujemy bułeczkę, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odkładamy na kolejne 20 minut, czyli aż bułki wyrosną. Nagrzewamy piekarnik

Rozpustne gotowanie
Bułki pszenne, jak z piekarni. 173

znów odkładamy ciasto w ciepłe miejsce, tym razem jednak na co najmniej godzinę (ma podwoić swoją objętość). Po tym czasie ciasto przekładamy na stolnicę, chwilę wyrabiamy, żeby odgazować ciasto, dzielimy na 8 części. Z każdego kawałka ciasta formujemy bułkę, układamy ją na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Gdy wszystkie bułki są gotowe za pomocą drewnianej łyżki robimy w bułkach nacięcia

Rozpustne gotowanie
Placek półkruchy z musem rabarbarowym i budyniem 214

opakowania i 500ml mleka. Moim zdaniem 3 budynie na 900ml mleka to idealna proporcja. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem. Smacznego. Przepis bierze udział w akcji Ciasto na niedzielę . Były dwie propozycje wypieku – Fale dunaju, ciasto z rabarbarem . W akcji wypieku ciasta na niedzielę uczestniczyli: (wykaz zostanie dodany po zakończeniu akcji) Wydrukuj przepis The post Placek półkruchy z musem

mojewypiekiinietylko
Szarlotka z rabarbarem 149

łyżka cukru cynamonowego ze sklepu SKWORCU . PRZYGOTOWANIE: 1. Mąkę przesiewam na stolnicę. Łączę z margaryną. Dodaję cukier, jajko, żółtka, proszek do pieczenia, pokruszone drożdże oraz śmietanę. Zagniatam ciasto. 2. Ciasto dzielę na dwie równe części. Jedną część ciasta wkładam na godzinę do zamrażalnika. Drugą część rozwałkowuję i wykładam na blaszkę o wymiarach 24cmx24cm. 3. Rabarbar obieram i kroję w kostkę

Tradycyjna kuchnia Kasi
Miodownik z orzechami 363

żółtka, 2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 150g masła. PRZYGOTOWANIE: Ciasto: Mąkę przesiewam na stolnicę. Łączę z masłem. Dodaję miód, cukier, jajka oraz sodę. Zagniatam ciasto. Ciasto dzielę na trzy równe części. Dwie części ciasta rozwałkowuję i wykładam na blaszki (wymiary 24x24cm). Piekę 15 minut w temperaturze 180 stopni. Masa orzechowa: Orzechy włoskie siekam. W garnuszku rozpuszczam masło

Tradycyjna kuchnia Kasi
Makarony 165

twarde i cięzko się wyrabiać. Tak przygotowane ciasto zostawiłem na 10 minut aby troszkę odpoczęło ponieważ przy wyrabianiu rozklejał się gluten i ciasto zrobiło się sprężyste. Po 10 minutach dzielę ciasto na 5 częsci. Ja do zrobienia makaronu użyłem najprostrzej maszynki do makaronów, którą kupicie w markecie za 40 zł. Dzisiaj przygotowałem jedynie kilka rodzajów ale możliwosci są ogromne. Zrobiłem

Full Smaku
Knedle ze śliwkami. 100

duże) WYKONANIE: Wszystkie składniki mieszamy i wyrabiamy ciasto, podsypując mąką tak długo, aż ciasto będzie odchodzić od ręki, następnie wkładamy do lodówki śliwki myjemy, drylujemy, zostawiamy do wyschnięcia następnie ciasto dzielimy na kulki, robimy z nich placki (ciasto jest elastyczne i im cieńsze tym lepiej) , wkładamy śliwkę i dokładnie kleimy ciasto(formujemy kulkę), żeby śliwką nie wypłynęła  W dużym

Kuchnia Beaty
Krucho- drożdżowa szarlotka z kisielem 373

Mąkę przesiewam na stolnicę. Łączę z margaryną. Dodaję jajko, żółtka, cukier, cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia. Drożdże rozpuszczam w śmietanie. Masę wlewam do ciasta. Zagniatam ciasto.  2. Ciasto dzielę na dwie równe części. Jedną część ciasta wkładam do zamrażalnika. Drugą część ciasta rozwałkowuję i wykładam na blaszkę wym. 24cmx30cm.  3. Jabłka obieram, ścieram na tarce o dużych

Tradycyjna kuchnia Kasi
Łazanki 115

odsączamy z wody i kroimy.   Na patelni podsmażamy cebulę, dodajemy pieczarki a kiedy pojawi się sosik dokładamy mięso. Smażymy razem ok. 10 minut.    Przygotowane wcześniej ciasto dzielimy na częścii rozwałkowujemy.   Rozwałkowane placki ciasta pozostawiamy na 30 minut do przeschnięcia.   Placki tniemy na pasy, układamy jeden na drugim i odcinamy prostokąty

Maminek kulinarny
Kasztanowa tarta z gruszkami- jesiennie i nostalgicznie 184

gorzkiej czekolady+ łyżeczka masła * 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Na sos: * 2 gruszki * cynamon i cukier do smaku Zagniatamy kruche ciasto, wstawiamy do lodówki na 1 h. Dzielimy ciasto na dwie części. Jedną połowę ciasta wykładamy na tortownice 24 cm i podpiekamy 15 min w 180°C. Na podpieczony spód kładziemy 3-4 gruszki pokrojone w cienkie plasterki, wymieszane

Mia Cucina Sofieta
Puszysta pizza! 254

wrzucamy czosnek. Dodajemy pomidorową passatę i oregano, a następnie odparowujemy do uzyskania gęstej konsystencji. Doprawiamy solą i cukrem. Odstawiamy do ostygnięcia. Ciasto cd. Gotowe ciasto powinno podwoić swoją pierwotną objętość. Wtedy możemy przystąpić do dzielenia go na porcje i pieczenia. Z podanej ilości składników wyjdą trzy duże, dwie bardzo duże, pulchne pizze lub 5-6 mniejszych (o średnicy około(...)puszysta i do jej przygotowania użyłam 300 g surowego ciasta. Ta w tle jest o 100 g lżejsza i trochę cieńsza, ale równie smaczna :) Formowanie i pieczenie pizzy: Wyrośnięte ciasto dzielimy na porcje. Każdą z nich formujemy w kulkę i rozpłaszczamy dłońmi na stolnicy. Staramy się nie podsypywać mąką. Formujemy nieco wyższy brzeg i przekładamy na blachę do pieczenia wyłożoną

Ratunku obiad
Szarlotka tatrzańska 211

cukru bułka tarta do podsypania Dodatkowo:        cukier puder do posypania       Wszystkie składniki na kruchy spód szybko wyrobiamy. Powstałe ciasto dzielimy na 2    części - około 2/3 i 1/3, każdą zawijamy w folię spożywczą. Wiekszą wkładamy do  lodówki na 1 h, a mniejszą zamrażamy(...)Kiedy ciasto się chłodzi przygotowujemy nadzienie jabłkowe. Jabłka myjemy, obieramy, wykrajamy gniazda nasienne, dzielimy na ćwiartki, skrapiamy sokiem z cytryny, następnie przy pomocy szatkownicy kroimy na cienkie plasterki. Tych plasterków wyjdzie sporo, najlepiej delikatnie rozłożyc je na dużej tacy lub dwóch mniejszych. Poszatkowane jabłka posypujemy cukrem i cynamonem.   Formę prostokątną o wymiarach  23 x 33 cm smarujemy masłem

Mia Cucina Sofieta

Proponowane wyszukiwania