makowe roladki w masie serowej 235Mąkę przekładamy na stolnicę, dodajemy cukier, sodę, proszek do pieczenia oraz masło i siekamy nożem. Następnie robimy dołek i dodajemy żółtka, jajko oraz śmietanę. Wszystko siekamy a następnie zagniatamy ciasto. Dzielimy je na pięć równych części. Z dwóch pieczemy blaty a z pozostałych trzech roladki makowe. Blaty piekłam w blaszce (ok. 21x32cm) wyłożonej samo dno papierem do pieczenia(...)ucieramy z cukrem oraz masłem. Dodajemy do maku z pozostałymi składnikami i mieszamy. Na końcu dodajemy ubite białka i delikatne łączymy je z makiem. Masę dzielimy na trzy równe części. Każdą rozsmarowujemy na rozwałkowanych ciastach i zwijamy w rolady. Układamy w blaszce (ok. 21x32cm) wyłożonej papierem do pieczenia, jedna obok drugiej aby po upieczeniu tworzymy jedno ciasto pieczemy
Domowy Smak Jedzenia
Drożdżowe zawijaki makowe 211koniec ciasto wyrabiamy ręką. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Ciasto przykrywamy bawełnianą ściereczką i pozostawiamy w ciepły miejscu do wyrośnięcia na ok. 15 min. Ponownie zagniatamy ciasto, dzielimy na dwie części, w razie potrzeby dodajemy mąki. Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o długości 60 cm i szerokości 30 cm (ciasto podsypujemy mąką). Na środku, po całej długości nakładamy łyżką połowę
Moniki Smakołyki
świąteczne ciasto krówka 446łyżka śmietany wykonanie: Mąkę przesiewamy z sodą na stolnicę, dodajemy cukier, robimy wgłębienie, wpijamy jajka i siekamy nożem. Dodajemy masło, śmietanę oraz miód. Siekamy wszystko nożem a następnie zagniatamy ciasto. Dzielimy je na dwie części i rozwałkowujemy równomiernie. Pierwsze ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 15 min. w 170 st. C. Po upieczeniu wyciągamy
Domowy Smak Jedzenia
Bułeczki orkiszowe 186rozczyn. Odstawiamy na ok 15 min. Z pozostałych składników wraz z rozczynem zagniatamy ciasto przez ok 10-15 min. Odstawiamy ciasto przykryte ściereczką do wyrośnięcia na 1-1,5h. Dzielimy ciasto na 9-10 części. Formujemy bułeczki, robiąc w nich nacięcie. Pieczemy bułeczki 10 min w 200 stopniach, potem 10 min w termoobiegu. 4.5.2.15 http://mieszamwgarnku.pl/chleby/z-drozdzami/buleczki-orkiszowe/ MieszamWGarnku Artykuł Bułeczki
Mieszam w Garnku
Makowiec z białym makiem na kruchym spodzie 211odstawiam na dobę do lodówki. Następnie gotuję w mleku przez 45 minut, studzę i mielę trzykrotnie lub rozdrabniam blenderem na gładko. Składniki na kruche ciasto zagniatam na jednolitą masę. Ciasto dzielę na dwie części (2/3 i 1/3). Większą częścią ciasta wylepiam spód formy wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Pozostałą część ciasta umieszczam w lodówce. Zmielony mak mieszam z pozostałymi składnikami
Mango Papaja
Pizza bez sosu 353spienione drożdże Całość wyrabiamy około 10 minut (można użyć maszyny z hakiem), przykrywamy i odstawiamy na około 1 ½ h. (Można też odstawić do lodówki na dłuższe wyrastanie). Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części i rękami rozciągamy na placki. Ciasto posypujemy solą, serem i oregano. Pieczemy około 12-13 minut w temperaturze 250 stopni (najlepiej na kamieniu ale nie jest
Mohiella
CHAŁKA DROŻDŻOWA 162połowa. Ciasto musi odchodzić od ręki ale nie może być zbyt zwarte. Spryskujemy olejem, wkładamy do miski i przykrywamy ściereczką. Ciasto powinno wyrastać 1,5 godziny. Po tym czasie dzielimy ciasto na 2 części, a każdą jeszcze na 4. Formujemy wałki i pleciemy po 2 warkocze. Odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Warkocze smarujemy roztrzepanym jajkiem z wodą i posypujemy
KuchcikoweLove
Budyniowy przekładaniec 184Wykonanie: Mąkę przesiewamy na stolnicy, dodajemy proszek do pieczenia żółtka cukier puder oraz pokrojoną w kawałki margarynę, zagniatamy ciasto, owijamy folią spożywczą wstawiamy na 30 min do lodówki. Schłodzone ciasto dzielimy na dwie równe części, rozwałkowujemy na prostokątne płat. Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Jeden prostokąt smarujemy dżemem truskawkowym, drugi dżemem porzeczkowym. Białka ubić na sztywną pianę
kgwjanczewo
razowy chleb z suszonymi pomidorami 206centymetrowej grubości placek. Następnie zakładając kawałki ciasta na siebie, formujemy z niego okrągły bochenek. Chleb układamy na wysypanej mąką blasze, zostawiając go na godzinę, w ciepłym miejscu. Po godzinie ciasto dzielimy na dwie części i ponownie zagniatamy bochenki ( kawałki ciasta zakładamy na siebie dwu, trzykrotnie) Teraz każdy bochenek wkładamy do foremki, wyłożonej pergaminem. Wyrównujemy górę bochenka dłonią zwilżoną wodą
Miód i pieprz
chleb z pszennymi otrębami 192centymetrowej grubości placek. Następnie zakładając kawałki ciasta na siebie, formujemy z niego okrągły bochenek. Chleb układamy na wysypanej mąką blasze, zostawiając go na godzinę, w ciepłym miejscu. Po godzinie ciasto dzielimy na dwie części i ponownie zagniatamy bochenki ( kawałki ciasta zakładamy na siebie dwu, trzykrotnie) Teraz każdy bochenek wkładamy do foremki, wyłożonej pergaminem. Wyrównujemy górę bochenka dłonią zwilżoną wodą
Miód i pieprz
mieszany razowy chleb z czarnuszką 191centymetrowej grubości placek. Następnie zakładając kawałki ciasta na siebie, formujemy z niego okrągły bochenek. Chleb układamy na wysypanej mąką blasze, zostawiając go na godzinę, w ciepłym miejscu. Po godzinie ciasto dzielimy na dwie części i ponownie zagniatamy bochenki ( kawałki ciasta zakładamy na siebie dwu, trzykrotnie) Teraz każdy bochenek wkładamy do foremki, wyłożonej pergaminem. Wyrównujemy górę bochenka dłonią zwilżoną wodą
Miód i pieprz
Dwukolorowe ciasteczka z rumowym lukrem 229pieczenia. Dokładnie mieszamy mikserem. W osobnej misce ubijamy białka z 5 jajek na sztywną pianę, następnie przenosimy je na wcześniej przygotowaną masę i mieszamy wszystko na niskich obrotach. Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy kakao. Jasne ciasto przenosimy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Dokładnie rozprowadzamy. Na wierzch przekładamy kakaową masę. Pieczemy w temp. 160 stopni Celsjusza
Kuchnia Pani Wiosny
Przepis na Domowe Solanki 201ciastem ponownie nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na jeszcze 30 minut Po kolejnych 30 minutach : Ciasto wykładam na blat lekko oprószony mąką i przerabiam kilka razy . Ciasto dzielę na dwie w miarę równe części Każdy kawałek ciasta rozwałkowuję na prostokąt o długości około 40 cm i szerokości 15 cm- jeżeli rozwałkujemy prostokąt na szerokość 20 cm to solanki
Uwaga Babcia Piecze Chleb
Snickers 222gotujemy. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy na bok. Ciasto: Mąkę pszenną wraz z sodą oczyszczoną przesiewamy do dużej miski. Dodajemy masło/margarynę oraz pozostałe składniki i zagniatamy gładkie ciasto. Dzielimy je na 3 równe części (najlepiej zwarzyć kulę ciasta, podzielić na 3 i potem odpowiednio odważyć). Przygotowujemy 3 arkusze papieru do pieczenia. Każdy z nich wkładamy do formy
MyCookBook.pl
orkiszowy razowy chleb z suszonymi pomidorami 202centymetrowej grubości placek. Następnie zakładając kawałki ciasta na siebie, formujemy z niego okrągły bochenek. Chleb układamy na wysypanej mąką blasze, zostawiając go na godzinę, w ciepłym miejscu. Po godzinie ciasto dzielimy na dwie części i ponownie zagniatamy bochenki ( kawałki ciasta zakładamy na siebie dwu, trzykrotnie) Teraz każdy bochenek wkładamy do foremki, wyłożonej pergaminem. Wyrównujemy górę bochenka dłonią zwilżoną wodą
Miód i pieprz