ciasto na niedziele - 9234 przepisów (strona:18/616)

Chinkali gruzińskie pierogi z mięsem 167

trakcie wyrabiania stopniowo dolewamy zimny bulion. Bulion powinien całkowicie wsiąknąć w mięso. Jeżeli bulion w trakcie wyrabiania nie wsiąkną w mięso, zwiększmy czas wyrabiania. Stolnice podsypujemy mąką. Ciasto dzielimy na mniejsze części. Wałkujemy ciasto. Wykrawamy koła o średnicy 11-12 cm. Na środek koła dajemy 1 łyżkę farszu (najlepiej zrobić sobie kulki) Następnie ciasto zwijamy na kształt sakiewki. Gotowe chinkali

Themo przepisy
Snickers z masą budyniową 187

opakowania, cukier 6 łyżek, masło 250 g, orzechowy krokant: orzechy włoskie 250 g, cukier 0,5 szklanki, miód 2 łyżki, Sposób przygotowania: Ciasto: Mąkę przesiewamy i siekamy nożem razem z margaryną, dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Dzielimy na 3 równe części. Ciasto rozwałkowujemy na wielkość blaszki i wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Na jedną część ciasta przygotowujemy

kulinarne odsłony pati
Pani Walewska (Pychotka) 179

łyżka, dodatkowo: dżem z czarnej porzeczki 8 łyżek, orzechy włoskie posiekane 2 szklanki, Sposób przygotowania: Mąkę przesiać, dodać margarynę i posiekać nożem. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie równe części. Ciasto rozwałkowujemy na wielkość blaszki. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, ciasto za pomocą wałka przenosimy na blaszkę. Ciasto smarujemy czterema łyżkami dżemu. Białka ubijamy na sztywną

kulinarne odsłony pati
MAKOWIEC / ROLADA DROŻDŻOWA Z MAKIEM 274

dodajemy kilka łyżek mleka. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką. Odstawiamy na ok. 1 godzinę w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Masę makową mieszamy z ubitymi na sztywno białkami. Ciasto dzielimy na 4 części. Kawałki ciasta rozwałkowujemy na kształt prostokąta na grubość ok. 3 mm. Na wierzch wykładamy masę makową, zostawiając około 2 cm od samego brzegu. Zwijamy w kształt

Ostra na Słodko
Kruche ciasto z dżemem truskawkowym Łowicz i delikatną pianką 345

Przepyszne kruche ciasto z nutą truskawek oraz pyszną, rozpływającą się w ustach pianką! Czy lubicie takie połączenie ? Jedząc to ciasto mam chęć sięgnąć po kolejny i kolejny kawałek bo jest po prostu przepyszne! Robi się je łatwo, ale i szybko znika ! Koniecznie spróbujcie! #lowicz #dzem #konfitura #truskawki Składniki: SPÓD: 2,5 szklanki mąki pszennej 250 g zimnego masła 2 łyżeczki(...)Łowicz Przygotowanie: Na stolnice przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy masło i siekamy nożem do uzyskania konsystencji kruszonki. Następnie dodajemy żółtka oraz cukier i zagniatamy na gładką kule ciasta. Dzielimy na dwie części. 2/3 ciasta na spód oraz 1/3 na kruszonkę. Zawijamy w folię spożywczą i umieszczamy w zamrażarce na pół godziny. Po tym czasie wyciągamy większą część ciasta

Gotuj z Mąką
Ciasto Leśny Mech 167

pudru.  Mając gotowy krem i blaty składamy ciasto: 1 BLAT + KREM + 2 BLAT + KREM + POKRUSZONY STOŻEK ( unikając podpieczonego brązowego ciasta) + GRANAT I oto moje dzieło! Ciasto leśny mech z moją własną wersją kremu i mniej słodszym biszkoptem. A wy ? Już je jedliście

W Moim Magicznym Domu
Pełnoziarniste drożdżówki z puree z dyni i dżemem z rokitnika 194

zagniatamy do momentu aż ciasto pochłonie cały tłuszcz. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciep ł e miejsce do podwojenia objętości ok 1h. Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy. Następnie ciasto dzielimy na równe części. Z ciasta formujemy kulki, następnie rozpłaszczamy w dłoniach, nakładamy dżem i dokładnie zlepiamy, tak aby podczas pieczenia drożdżówki się nie pootwierały. Bułki kładziemy na blaszkę wyłożoną

kulinarne odsłony pati
Aromatyczny Bakłażan na Chlebku Pita 146

dodajemy do pozostałej ilości mąki. Wyrabiamy ciasto (w razie potrzeby dodajemy dodatkową ilość mąki) i odstawiamy na ok. 2-3 godziny do wyrośnięcia. Przenosimy ciasto na blat i wyrabiamy. Dzielimy ciasto na 2 części i każdą rozwałkowujemy delikatnie. Chlebek smażymy na odrobinie oleju lub masła 5 minut z jednej strony i 2 minuty z drugiej. Bakłażany kroimy w plastry

rabarbarowo
Ciasto ze śliwkami 299

pieczenia, 2 łyżeczki kakao, 2 łyżki śliwki, 1 kg Przygotowanie W misie miksera ubijamy jajka, powoli na zmianę dodajemy wodę i olej. Dosypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Ciasto dzielimy na dwie części. Połowę ciasta wykładamy na blachę wyłożoną papierem. Na wierzchu układamy ćwiartki śliwek. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st i pieczemy 15 minut. Do drugiej połowy dodajemy

Gotowanie moimi oczami
Szarlotka ( jabłecznik ) rozpływająca się w ustach :) 1380

zagniatania używam maszyny. Do miski wsypuję mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, wrzucam 3 żółtka i masło. Całość zagniatam aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Ciasto dzielę na dwie części, 3/4 ciasta rozkładam równo na całą powierzchnie na prostokątną blachę o wymiarach mniej więcej 18x28 cm a następnie nakłuwam całą powierzchnię widelcem, raz przy razie. Wkładam do nagrzanego piekarnika

Kuchnia Viki
Przygotowanie Makaronu na Lazanie 204

gładkie i lśniące. Następnie ciasto zawijam w folie spożywczą (można włożyć do woreczka) i odkładam na około 30 minut aby odpoczęło. Po około 30 minutach wałkowanie ciasta na lazanie: Ciasto dzielę na 4 równe części. Ciasto możemy rozwałkować wałkiem lub za pomocą maszynki do makaronu. Każdy kawałek ciasta rozwałkowuję na grubość około 2 milimetrów i na wielkość naczynia w którym

Uwaga Babcia Gotuje
Półfrancuskie drożdżowe rogaliki z masłem orzechowym i powidłami 280

ciasto będzie gładkie i nie będzie się kleiło do rąk . Posypać delikatnie mąką ,przykryć i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie wyrabiamy chwilkę ciasto ,dzielimy  na dwie części , wałkujemy ciasto na prostokąt na grubość jak widać na zdjęciu , smarujemy masłem orzechowym ,składamy ciasto "na trzy" uklepujemy delikatnie i wałkujemy ponownie na prostokąt , znów smarujemy

Wypieki Rene
Chałka z migdałami 115

ciasto 20 minut, potem przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na godzinę. Z całą pewnością wyrośnie nam baaaardzo. Po godzinie znów chwilkę wyrabiamy, tak żeby odpowietrzyć ciasto. Dzielimy na 3 równe części (bo 3 chałki będą) i potem każdą z tych 3 części znowu dzielimy na 3. Robimy z ciasta długie wałki i z każdej trójki wałków

Marder&Marder Manufacture
Paluchy francuskie nadziane jarmużem z serkiem kozim i mięsem z indyka 215

mieszamy z serkiem kozim, doprawiamy pieprzem. Ciasto francuskie rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach ok. 30 cm na 40 cm (jeśli mamy gotowe ciasto w rolce wystarczy je rozwinąć). Ciasto dzielimy za pomocą nożyka do ciasta, lub pizzy na 10 równych. Na każdy prostokąt ciasta nakładamy po łyżce jarmużu z serkiem i rozsmarowujemy, tak aby pozostawić samo ciasto dookoła. Na jarmuż

Moniki Smakołyki
Mazurek pomarańczowo-marcepanowy 153

masło, siekamy dokładnie nożem na bardzo drobniutkie kawałki. Dodajemy następnie cukier puder, cukier waniliowy oraz żółtka, szybko zagniatamy ciasto, owijamy w folię, schładzamy w lodówce przez minimum 1 godzinę. Ciasto dzielimy na dwie części rozwałkowujemy ciasto (zostawiamy kawałek ciasta na boki) przekładamy do dwóch prostokątnych foremek wyłożonych papierem do pieczenia, na jednym z ciast które będzie naszą górą formujemy wałeczek

kgwjanczewo
Tort z Linzu, czyli kruchy migdałowo- malinowy torcik z cynamonem i goździkami 205

koniec dodajemy mąkę. Gotową masę wkładamy do lodówki, na co najmniej godzinę. Blaszkę do tarty lub tortownicę o średnicy 26 - 28cm, smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą. Wystudzone ciasto dzielimy na dwie części. 2/3 ciasta wylepiamy spód i boki blaszki, tworząc rant wysokości około 1.5cm, następnie ciasto smarujemy dżemem malinowym wymieszanym z nalewką. Resztę ciasta wałkujemy na grubość około

Smakowy Raj
Lasagne (Lazania) od A do Zet, z przepisem na makaron i sos mięsno - pomidorowy 228

solimy. Na początku ciasto wyrabiamy widelcem lub szpatułką. Gdy zrobi się z niego dość gęste, wyrabiamy go ręcznie, podsypując pozostałą szklanką mąki. Ciasto makaronowe musi być dość tęgie. Następnie ciasto dzielimy na 3 części. Wałkujemy ciasto na grubość około 2mm, podsypując z obu stron mąką by nie lepiło się do wałka ani stołu. Na rozwałkowanym płacie ciasta kładziemy średniej wielkości

Smakowy Raj
Wielkomiejskie śniadanie na dalekiej północy 149

mąkę, pół łyżeczki cukru, sól i drożdże. Dodajemy wodę i wyrabiamy na gładkie ciasto, które odchodzi od rąk (...). Zostawiamy do wyrośnięcia aż podwoi objętość (minimum 1,5 godziny). Wyrośnięte ciasto dzielimy na 5 bułeczek. Kulki ciasta kładziemy na stole i omocząnym palcem robimy dziurkę w środku. Następnie zaczynamy kręcić bułką aż otwór się powiększy do 3,5 cm. Fajna

les mirabelles
Manakisz- arabska pizza z za'atarem 204

około 10 minut. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Formujemy kulę, przekładamy do naoliwionej  miski, przykrywamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Dzielimy ciasto na 8 części. Na posypanym mąką blacie układamy 8 kulek obok siebie, przykrywamy ręcznikiem kuchennym i zostawiamy jeszcze na 15 minut. Rozwałkowujemy placki, tak by były dość cienkie

Smakowity Blog Kulinarny
Pizza wiejska z mozzarellą 143

był wodnisty. Doprawiamy do smaku sola i pieprzem. Sos mamy gotowy Pizza: Pieczarki kroimy w talarki i smażymy na patelni tak aby cala woda w nich zawarta odparowała. Ciasto dzielimy na 2 części. Porcja ciasta wystarcza na 2 pizze o średnicy 30 cm. Jedna część ciasta rozwałkowujemy zostawiając grubsze brzegi. Rozwałkowując podsypujemy lekko mąką tak aby się ciasto nie przykleiło

IMPRESJA SMAKU
Pizza żytnia z oscypkiem 213

rozcieramy drożdże razem z łyżeczką cukru następnie dodajemy do mąki. Wszystko mieszamy i zostawiamy do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie lekko podsypujemy mąką, i wykładamy na blat. Ciasto dzielimy na 2 - 3 części.Ciasto rozwałkowujemy, choć możemy zrobić to ręcznie poprzez rozgniatanie.Do niedużej miseczki przelewamy sos pomidorowy, dodajemy świeże oregano i świeżą bazylię, zioła prowansalskie, łyżeczkę musztardy,szczyptę

Słodkie Przyjemności
Rogaliki drożdżowe 170

miękkim masłem. Dodajemy mąkę i zaczyn wyrośnięte drożdże. Całość zagniatamy ręcznie lub mikserem z końcówką haka. Ciasto odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. Następnie odrywamy kawałki ciasta, rozwałkowujemy na kształt kółka. Dzielimy ciasto na 8 trójkątów, nakładamy powidła i zwijamy, nadając kształt rogalika. Rogaliki układamy na blaszce i pieczemy ok. 15-20 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem

Aga w kuchni
Szarlotka budyniowa 579

Wykonanie:Ubijamy jajka z cukrem na puch, dodajemy proszek do pieczenia i masło. Ubijamy. Powoli dodajemy mąkę, ubijamy tak długo jak pozwoli nam mikser. Resztę ugniatamy- do całkowitego połączenia.Ciasto dzielimy na pół.Jedną polówkę ciasta wykładamy na blaszkę- moja blaszka to 32x22Drugą połówkę owijamy w folię i wkładamy do zamrażarki.  Gotujemy budyń z 3 szklanek mleka. Do budyniu

Smaki Edyty
Brioszka dyniowa 205

prostokąta. Prawy bok prostokąta zakładamy do środka, następnie lewy bok zakładamy na prawy. Tak samo postępujemy z dolnym i górnym bokiem. Ciasto lekko rozpłaszczamy. Całe składanie powtarzamy raz jeszcze. Ciasto dzielimy na pół. Każdą połowkę ciasta kroimy na 8 kawałków o takiej samej wielkości/wadze. Formujemy z nich kulki. Dwie keksówki o wymiarach 30 x11 cm wykładamy papierem do pieczenia

Mia Cucina Sofieta
Letnie ciasto truskawkowe 211

szklanka cukru- 1 kg truskawek- 1 opakowanie galaretki truskawkowejPrzygotowanie:Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy margarynę, żółtka oraz 1/2 szklanki cukru i zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto dzielimy na 3 części,  1/3 ciasta chowamy do zamrażarki a pozostałe na 30 minut do lodówki. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodając pozostały cukier. Blachę wylepiamy ciastem

Zainspirowana w kuchni
PIERNICZKI WITRAŻYKI 183

jajko, mieszamy, a następnie wyrabiamy ręką do uzyskania gładkiego i jednolitego ciastaCiasto owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 1 godz. Po tym czasie, ciasto dzielimy na 3 części i każdą część rozwałkowujemy na stolnicy podsypanej mąką na grubość około 5-6 mm. Z ciasta wykrawamy dużymi foremkami różne kształty. Landrynki dzielimy kolorami i tłuczemy

Kuchnia MagdaLeny
Drożdżowa gwiazda z nadzieniem jak do Rogali Marcińskich 190

łyżki śmietany i ucieramy to na jednolitą masę. Po czym dodajemy powoli mak i bakalie, skórkę pomarańczową i skruszone drobno biszkopty. Masa jest gotowa.   Przygotowanie gwiazdy:  Ciasto dzielimy na 2 części. Każdą część dzielimy na kolejne 3 części. Wszystkie 3 części wałkujemy na koło i przykładamy spód od okrągłej tortownicy i wykrawamy ciasto. Nakładamy na nie masę(...)płat ciasta. Na środku przykładamy szklankę i lekko odciskamy. Bierzemy nóż i na początku najlepiej podzielić sobie ciasto na 4 róne części. Ciasto kroimy tylko do kółka. Potem z każdą z 4 części dzielimy na 4 kolejne. Razem powinno nam wyjść 16 kawałków. Bierzemy po dwa kawałki i zwijamy je do środka. Końcówki ciasta sklejamy. Smarujemy białkiem lub mlekiem

Lili w kuchni
ciasto drożdżowe z serem i żurawiną 178

ciepłe miejsce do podrośnięcia. Następnie do wyrośniętego rozczynu dodajemy jajka, mąkę oraz sól i wyrabiamy ciasto (ja wyrabiam przy pomocy robota kuchennego). Pod koniec dodajemy wystudzone masło. Wyrobione ciasto pozostawiamy w misce, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na ok. 90 min. do wyrośnięcia. składniki na masę serowo z żurawiną: 90 g suszonej żurawiny Helio Natura ok. 60-70 ml soku(...)Zestawiamy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Ser miksujemy z jajkiem, mąką ziemniaczaną, cukrem kryształem oraz cukrem z wanilią, opcjonalnie dodajemy olejek. Nadzienie dzielimy na dwie równe części. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie równe części. Rozwałkowujemy na prostokąty (ok. 30×20 cm). Smarujemy nadzieniem serowym, posypujemy odsączoną i osuszoną żurawiną. Zwijamy w roladę. Każdą roladę przecinamy pośrodku wzdłuż, pozostawiając

Domowy Smak Jedzenia
93.Obiadowe, małe eksperymenty: czyli polędwiczki wieprzowe w sosie czekoladowo - winnym, mini kluseczki śląskie i pieczone 208

kluseczek rozpoczynamy od ubicia ziemniaków na konsystencję puree, dodajemy do nich mąkę, wbijamy jajo i zagniatamy na zwarte, elastyczne ciasto - w razie zbyt kleistej konsystencji dosypujemy trochę mąki . Ciasto dzielimy na ok. 3 części. Z każdej części ciasta sporządzamy wałek o grubości ok.4-5 cm, kolejno postępujemy jak przy kopytkach, bo za pomocą noża dzielimy go na mniejsze kawałki (małe

Symfonia Smaków
Domowy makaron z natką pietruszki z masłem cytrynowym 177

Ciasto na makaron przygotowane, dwa oddzielne kawałki cienko rozwałkowane, zielona pietruszka dodana i między ciastem schowana. To takie "czary mary" makaronowe, a do tego masło cytrynowe. Całość żółtym serem posypane i pieprzem kolorowym doprawiane. Danie niby nic nadzwyczajnego, a jednak ma w sobie smak i coś ukrytego  :P Składniki: 100 g mąki pszennej, 1 jajko, nać pietruszki, 3 łyżki(...)mąki, jaja zagniatamy elastyczne ciasto, w zależności od wielkości jaja można dodać łyżkę wody lub mąkę. Ciasto zwijamy w folię spożywczą i odstawiamy na 30 min. do lodówki. Ciasto dzielimy na dwie części i cieniutko rozwałkowujemy, podsypujemy mąka, żeby nam się nie kleiło. Na jednym, rozwałkowanym cieście układamy w niewielkich odległościach pietruszkę.  Przykrywamy drugim płatem ciasta i za pomocą

Moniki Smakołyki
Birthday cake today 191

marmolady różanej 2 łyżki orzechów włoskich (posiekanych bardzo drobno) cukier waniliowy cukier puder do posypania Przygotowanie: Zanim rozpoczniemy przygotowanie ciasta, warto przygotować sobie wszystkie elementy. Wybieramy formę do pieczenia. Ja lubię okrągłą (o. 30 cm śr) bo łatwiej równo się dzielić porcjami. Smarujemy formę oliwą. Obieramy jabłka i kroimy w ćwiartki, a te, w cienkie plasterki. Siekamy również orzechy(...)możemy rozpocząć pracę nad ciastem. Do miski wsypać mąkę, cukier cynamonowy, zamiennik jajka i miękką margarynę. Wymieszać dokładnie ugniatając masę ciasta. Ciasto ma mieć postać zwartej, nierozpadającej się kulki. Ciasto dzielimy na 1/3 i 2/3 masy. 1/3 zarezerwowana jest na kruszonkę ciasta. 2/3 masy rozwałkujemy podsypując mocno mąką, aby ciasto nie przywarło do podłoża. Musimy rozwałkować kółeczko, takie, jak nasza

Lajtkraft food intolerance
Rogaliki drożdżowe z jabłkami 148

tych składników wymieszanych w misce dobrze wyrabiamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 1 godzinę. Ciasto ma odchodzić samo od rąk, ale nie ma być lejące. Po godzinie dzielimy ciasto na 3 kule (porcje), wałkujemy z nich koło i dzielimy na ok 6 częsci (trójkąty). Na każdą część rójkąta nakładamy jabłka, może być marmolada lub dżem. Zwijamy, smarujemy białkiem

Moje Słodkie Piekiełko
Calzone, zielone rożki i gwiazdki z farszem z kaszy kuskus i serka "Pomidory z bazylią" 136

sera żółtego 1 jajko Sposób przygotowania: Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy drożdże i sól, mieszamy. Następnie wlewamy letnie mleko i olej, wyrabiamy gładkie ciasto (około 7-8 minut). Ciasto dzielimy na 2 części: 60% i 40%. Większą część formujemy w kulę, natłuszczamy olejem i odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na około 1,5 godziny). Do mniejszego kawałka ciasta(...)dodajemy zielony barwnik spożywczy i łyżkę mąki i ponownie wyrabiamy do dokładnego połączenia. Również robimy kulę, smarujemy oliwą i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość, ponownie krótko wyrabiamy obie części. Jasne dzielimy na pół. Każdą połówkę rozwałkowujemy na okrągłe placki grubości około 4-5mm. Na połowę nakładamy farsz, posypujemy startym serem żółtym, brzegi zwilżamy wodą i sklejamy

Kolorowy Przepisownik
Burek z mięsem, szpinakiem i botwinką. 211

minutach całość odcedziłam). Odcedzone liście dobrze odciskamy. W maszynce do mielenia mielimy mięso i zieleninę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, następnie dobrze mieszamy i doprawiamy.      Ciasto dzielimy na 4 części. każdą z nich umieszczamy na stolnicy i wałkujemy ile się da. Dłonie smarujemy lekko podgrzanym olejem, łyżkę oleju rozlewamy na placku i delikatnie masujemy ciasto. Następnie takie(...)wymasowane i zrelaksowane ciasto :) zaczynamy delikatnie naciągać z każdej strony po kawałku, aż będzie półprzeźroczyste.      Farsz dzielimy na cztery równe części, na każdym placku rozkładamy porcję farszu, możemy dodatkowo pokruszyć trochę sera. Naprzeciwległe boki ciasta marszczymy i składamy ku środkowi, następnie składamy pozostałe ciasto do środka tak jak na zdjęciu i burek gotowy. Umieszczamy go na blasze

Rozpustne gotowanie
Ciasto Czarna róża. 160

mleka 1 jajko 100 g miękkiego masła      Ucieramy masło z cukrem, dodajemy jajko, mleko, sól, a na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wyrabiamy gładkie ciasto (ręcznie lub mikserem z hakiem). Odkładamy do lodówki na co najmniej godzinkę. MASA MAKOWA: 200 g mielonego maku 200 ml mleka 100 g rodzynek 200 g cukru 2 pełne łyżki(...)proszkiem do pieczenia i dodajemy do przestudzonej masy, intensywnie mieszamy i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Masę dzielimy na 4 równe części.      W tym czasie wyjmujemy schłodzone ciasto, dzielimy na sześć równych części, wyjmujemy dwie z nich, (formujemy dwie kule) resztę chowamy do lodówki. Wyjęte ciasto (dwa kawałki osobno) wałkujemy (ja bezpośrednio na papierze do pieczenia) i wykładamy

Rozpustne gotowanie
sernik na białkach 136

składniki na ciasto kruche: 300 g mąki 40 g cukru pudru 200 g masła, schłodzonego 2 żółtka 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia wykonanie: Z podanych składników zagniatamy ciasto, dzielimy na dwie części. 2/3 części ciasta wykładamy foremkę (ok. 22x32cm, wyłożoną papierem do pieczenia, samo dno) i podpiekamy w 180 st. C. 1/3 część ciasta wkładamy do woreczka spożywczego

Domowy Smak Jedzenia
Gwiazda makowa z marcepanem 148

składniki się połączyły. Na samym końcu dodaję płatki migdałów i mieszam je łyżką z masą makowo-marcepanową. Masa gotowa. Wracamy do naszego ciasta. Kiedy jest już dwukrotnie wyrośnięte dzielę ciasto na 3 równe części. Następnie kształtuje z nich kule i rozwałkowuje na okrągłe płaty o takiej samej średnicy ok. 30 cm. Na blaszce układam papier do pieczenia

Cookery.pl
Szarlotka na bogato! 170

mogą być mrożone     *** Do miski przesiewamy mąkę wraz z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dokładamy pokrojone w kostkę masło oraz żółtka i zagniatamy ciasto. Wyrobione ciasto dzielimy na dwie części *** *** Jedną część ciasta wkładamy do zamrażarki. Drugą częścią ciasta wykładamy spód blaszki (moja ma wymiary 28/28cm), nakłuwamy widelcem i podpiekamy przez 12 minut w temperaturze

Blog z Apetytem
Orzechowiec 149

malakserze. Miód i masło rozpuszczamy i studzimy. Mieszamy wszystko razem dodając po trochu mąkę. Sodę rozpuszczamy w occie i dodajemy do ciasta. Wkładamy ciasto do lodówki na 24 h . Dzielimy ciasto na 3 części. Wałkujemy tworząc 3 placki - najlepiej na pergaminie, gdyż ciasto jest klejące. Pieczemy placki na złoty kolor przez ok. 10-12 min. w temp 170 stopni. Masa

KUCHNIA POLSKA
Kluski szagówki mojej mamy 221

widelcem dodajemy sól i mąkę, mieszamy widelcem aż wszystkie składniki się połączą przekładamy ciasto na deskę/stolnicę obsypaną mąką i rękami wyrabiamy ciasto w razie potrzeby dosypując mąki dzielimy ciasto na pół formujemy z ciasta wałeczek (możecie zobaczyć w załączonym filmiku) moja mama oddusza na cieście wzorki nożem, a następnie kroi wałeczek na kluski (romby) gotujemy w lekko osolonej

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Ciasto z kremem na niedzielę 229

Taka piękna pogoda i w miarę ciepło. Nawet można było posiedzieć trochę na balkonie. W słońcu było całkiem przyjemnie. Po południu przypomniał o mi się, że muszę upiec ciasto na niedzielę . Zamarzyło mi się ciasto z kremem. Proste, wilgotne ciasto z kremem maślano serowym i orzechową kruszonką. Ciasto z kremem do złudzenia przypomina ciasto marchewkowe . Ale to jest ciasto bananowe(...)cukrem pudrem, po czym dodaj twarożek. Pamiętaj, że masło i twarożek muszą mieć temperaturę pokojową. Posmaruj ciasto kremem i posyp orzechową kruszonką. Pokrój na kawałki. The post Ciasto z kremem na niedzielę appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia
Wigilijny kompot z uszkami z suszoną śliwką 205

Helio Forma do uszek Mąka do podsypania Sposób przygotowania: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy roztopione masło, jajko oraz letnią wodę, wszystko razem łączymy i zagniatamy ciasto. Stolnicę posypujemy mąką, ciasto dzielimy na mniejsze części, każdy kawałek ciasta cienko wałkujemy na kształt koła. Jeden krążek ciasta układamy na formie do robienia uszek, śliwki kroimy na mniejsze kawałki, układamy w zagłębieniach formy

Bajeczna Kuchnia
Przysmak z Apulii: calzone z cebulką dymką, anchois i oliwkami (Calzone con cipollotti, acciughe e olive) 193

minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy pokrojone oliwki i anchois. Wszystko mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Formę do pieczenia o średnicy 25 cm smarujemy oliwą. Ciasto dzielimy na 2 części. Pierwszą część ciasta wałkujemy na wielkość 4-5 cm większą niż wymiar formy. Ciasto wykładamy do formy, dokładnie dociskając

La grande e la piccola cuoca
amoniaczek z bitą śmietaną i jabłkami 541

razem miksujemy. Naczynie przykrywamy i odstawiamy na ok. 12 godz. lub na noc. Po tym czasie dodajemy do mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Dzielimy je na 5 równych części lub 4 części i wtedy możemy użyć większej blaszki. Rozwałkowujemy na cienkie placki (wymiarów blaszki, w moim przypadku 21cm x 25cm). Trzy spody pieczemy(...)całkowitego wystudzenia. składniki na krem: 750 – 1000 ml śmietany 30% lub 36% 80 g cukru pudru wykonanie: Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na sztywny krem. Dzielimy na trzy części. Na wystudzone ciasto z jabłkami wykładamy 1/3 część bitej śmietany, przykrywamy ją pierwszym blatem, na który wykładamy drugą część śmietany, przykrywamy drugim blatem i wykładamy pozostałą część śmietany. Wierzch dekorujemy

Domowy Smak Jedzenia
Pierogi z mięsem 174

być wilgotne. Mąkę przesiewamy do większej miski, dodajemy szczyptę soli. Stopniowo dolewamy gorącą wodę. Dokładnie ugniatamy ciasto. W razie konieczności dodajemy jeszcze mąki. Ciasto nie może się kleić. Następnie dzielimy ciasto na mniejsze porcje. Każdą porcję wałkujemy na cienki placek. Szklanką wycinamy kółka. Na każde kółko nakładamy łyżeczkę farszu. Następnie składamy ciasto na pół i dokładnie sklejamy brzegi tworząc przy

Passion of Cooking
,,SŁONECZKO PIZZOWE” 129

wrzucamy szpinak i dusimy pod przykryciem ok 10 minut, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, kukurydzę, słonecznik oraz starty ser mozzarela. Doprawiamy do smaku, studzimy i dodajemy jajko, całość mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie części. Oba kawałki ciasta rozwałkowujemy na dwie równe okręgi. Na jednym z nich na środku nakładamy 2 łyżki farszu a pozostały farsz rozkładamy wokół ciasta po bokach

Podróż w kulinaria
Bułeczki z Suszonymi Pomidorami 170

możemy wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć grzanie ) i wstawić miskę . Po około 60 minutach – formowanie bułeczek : Ciasto wykładam na blat i przerabiam kilka razy . Ciasto dzielę na 10 w miarę równych części – aby łatwiej było mi je podzielić najpierw formuję z niego wałek i dzielę na części . Z każdego kawałka ciasta formuję kulkę , turlając kawałek

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Przekładaniec masą śmietanową 162

Kolejne wspólne pieczenie ciasta na niedzielę i kolejne pyszne ciasto .....moje ciasto w sumie nie wyszło tak jak trzeba , ale mimo to było pyszne...Biszkopt po upieczeniu i wystudzeniu chciałam przekroić na połowę ..ale jakoś zagadałam się i nie wyszło tak jak trzeba..zresztą na zdjęciu poniżej widać efekty mojego przecinania...potem już szło " jak po maśle"..aż do pory

Moje domowe kucharzenie
Mazurek z masą kawową 163

150g masła Dodatkowo: płatki migdałowe, piaski cukrowe, różyczki cukrowe. PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto : Mąkę przesiewam na stolnicę. Łączę z masłem. Dodaję cukier puder, żółtka oraz proszek do pieczenia. Zagniatam ciasto. Ciasto dzielę na dwie części. Jedną część ciasta rozwałkowuję i wykładam na blaszkę o wymiarach 25cm x35cm. 2. Drugą cześć ciasta rozwałkowuję i kroję na cztery pasy. Dwa pasy o długości

Tradycyjna kuchnia Kasi
Drożdżówki cynamonowe z lukrem 244

rozpuszczone masło, jaja oraz rozczyn z drożdżami. Wyrobić na gładkie ciasto, włożyć do miski, przykryć szczelnie folią do żywności i odstawić na ok. 30 minut, aby wrosło. 3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 porcji, każdą cześć ciasta wałkujemy na prostokąt, smarujemy masłem, posypujemy cynamonem oraz cukrem, nacinamy wewnątrz, (nie przecinając boków) i zwijamy wzdłuż. Gotowy wałeczek zwijamy w kółeczko

Apetyczna babeczka
Pączki z marmoladą z róży i dżemem jagodowym 293

ciasto. Miskę obsypujemy mąką, następnie przekładamy ciasto do miski i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 90 minut (pod przykryciem). 6. Wyrośnięte ciasto wyrabiamy jeszcze przez krótki czas. Dzielimy ciasto na 3-4 części. Następnie po kolei każde ciasto należy rozwałkować na stolnicy. Każde ciasto należy podsypać mąką. Ciasto powinno mieć grubość około 1cm. Za pomocą szklanki, o większej

Serce zamknięte w formie pyszności
Chlebek Pita 208

będą bardzo napuszone i lekko zrumienione. Smacznego!Uwagi: Ciasto wyrabiałam w maszynie do chleba , program do wyrastania ciasta drożdżowego. Po wyjęciu z maszyny dzielimy ciasto na osiem części i dalej  postępujemy jak w przepisie. Daję mniej cukru, nie smaruję chlebków przed pieczeniem olejem. Często formuję chlebki rękami, bez użycia wałka. Wpis dołączam do listy

Stare Gary
Świąteczne kruche ciasteczka 320

Już coraz bliżej święta, więc to odpowiedni czas na zrobienie ciasteczek. Ciasteczka, które dzisiaj Wam zaproponuje najlepiej zrobić 2-3 tygodnie przed świętami. Fantastycznie

Serce zamknięte w formie pyszności
Mięso mielone zawijane w cieście 237

zeszkloną cebulę z czosnkiem mielimy przez maszynkę.   Dodajemy jajka i przyprawiamy barbecue oraz warzywkiem.   Wszystko mieszamy, uzyskując farsz.   Pierogowe lub makaronowe ciasto dzielimy na części.   Każdą z części ciasta rozwałkowujemy na cienkie placki.   Na rozwałkowane placki nakładamy farsz.   Zwijamy placki tak, jak na krokiety lub naleśniki

Maminek kulinarny
Kopytka 342

gotujemy w osolonej wodzie, odlewamy stawiamy odkryte na małym ogniu przez chwilę. Zgniatamy je przez praskę. Kiedy przestygną tak by można było wyrabiać ciasto dłonią dodajemy mąkę i jajka. Dzielimy ciasto na kilka kawałków i odkładamy do miski. Na posypanej mąką stolnicy toczymy wałeczki z ciasta, kroimy ukośnie na kluski. Wrzucamy partiami do osolonego wrzątku, mieszamy by nie przywarły

prawdziwe jedzenie
Kluski szpinakowo-serowe 251

serek śmietankowy, który dokładnie ucieramy ze szpinakiem, wsypujemy oba rodzaje mąki i dokładnie łączymy składniki. Matę silikonową obsypujemy mąką, jeśli jest za lepkie podsypujemy więcej mąki i lekko wyrabiamy. Ciasto dzielimy na 2 części.  Formujemy z ciasta wałek, który lekko spłaszczamy i kroimy na ukośne romby, które następnie wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę. Gdy wszystkie kluski szpinakowo-serowe wypłyną

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kruche ciasto z truskawkami i śmietankową pianką na oleju rzepakowym 742

puder przekładamy do misy robota, wlewamy olej i dodajemy 3 żółtka, wyrabiamy ciasto hakiem robota, można też zagnieść ciasto ręcznie. Jeśli ciasto jest zbyt suche, dodajemy odrobinę zimnej wody. Ciasto dzielimy na dwie części, oba kawałki ciasta przekładamy do folii spożywczej i wkładamy do zamrażarki aby stwardniało, będzie wtedy łatwiej ścierać je na tarce o dużych oczkach. Blaszkę wykładamy papierem

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Dożdżowe ślimaczki z pesto i szynką 587

Mieszamy. Dodajemy pozostale składniki: sól, olej rydzowy, wodę i wyrabiamy na jednolite ciasto. Ciasto wkładamy do miski,  pozostawiamy w ciepłym miejscu aby podwoiło objętość (1,5-2godziny) Ciasto dzielimy na dwie równe części. Wykładamy ciasto na lekko podsypaną maką stolnicę, nadajemy mu kształt prostokąta. Jeden plat ciasta smarujemy pesto, przykrywamy polowć plesterków szynki i sera. Posypujemy ziołami. Zwijamy

Mia Cucina Sofieta
Pizza "Warzywko " i "Hawajska" 203

wyrośnięcia na ok. 30 minut.  Pizza hawajska 3 plastry szynki pół puszki ananasa sos  pomidorowy ( 3-4 łyżki ) ser żółty tarty- 150 g przyprawy: oregano, bazylia , tymianek Ciasto dzielimy na 3 części. Jedną cześc ciasta rozciągamy na blaszce kwadratowej, rozprowadzamy sos pomidorowy po cieście. Rozkładamy składniki tj . szynkę pokrojoną na małe kawałki, ananasa pokrojonego w małe kostki

Słodkości i nie tylko
Królewiec 1229

mąki. Wymieszane ciasto wylewamy na wyłozona blaszkę papierem do pieczenia.. Pieczemy w temp. 180 C ok. 30 minut. Ciasto kruche: Wszystkie składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną częśc ciasta przekładamy do blaszki.  Pieczemy ok. 20 minut w temp. 180 C ( na złoty kolor) Drugie ciasto pieczemy w ten sam sposób. Masa

Słodkości i nie tylko

Proponowane wyszukiwania