ciasto na niedziele - 9234 przepisów (strona:10/616)

Drożdżowe ciasto z jagodami na noc z lodówki 226

ciastem z jagodami właśnie! Uroku dodaje tu dodatkowo dobrany pod kolor fioletowy lukier :) Drożdżowe ciasto z jagodami piekłam w ramach wspólnej, fejsbukowej akcji Jagodowo i borówkowo , organizowanej przez Ciasto na niedzielę . Składniki na 1 dużą keksówkę o wymiarach LxWxH 30x10x7cm:   CIASTO: 50g świeżych drożdży 1/2 szkl. cukru 1 mały cukier wanilinowy [16g]   3 jajka - małe   1/2 szkl

Grunt to przepis!
Cytrynowe ciasto drożdżowe bez wyrabiania na noc 223

zwrócić uwagę, to kolejność wykładania poszczególnych warstw składników do miski . Proste? No pewnie, że proste! Polecam wypróbować :) Ciacho piekłam w ramach fejsbukowej akcji Słodkości z bakaliami organizowanej przez Ciasto na niedzielę .   Składniki na 1 dużą keksówkę o wymiarach LxWxH 30x10x7cm:   CIASTO: 50g świeżych drożdży 1/2 szkl. cukru 1 cytrynowy cukier wanilinowy DELECTA [15g] 3 jajka 1/2 szkl. oleju

Grunt to przepis!
Keks s.Anastazji 137

Ciasto na niedzielę ..tym razem akcję prowadzi Asia..W ten wekeknd robiłyśmy ciasta przekładane, z dowolnymi owocami , ze śmietaną  itd..Ja wybrałam przepis podpatrzony tutaj ..w sumie to nie jest keks i nie ma nic wspólnego z keksem,ale taką nazwę dała s.Anastazja..Ja już od dawna piekę podobne ciasto -w sumie bardzo lubiane przez moją rodzinę i przepis

Moje domowe kucharzenie
Drożdżowa gwiazda z makiem 276

cukier, miód, aromat/amaretto, migdały, zmielone na pył herbatniki oraz drobno posiekaną skórkę pomarańczową. Możemy też dodać ulubione bakalie (drobno posiekane) – jeśli lubimy. Mieszamy. Gwiazda: Wyrośnięte ciasto uderzamy, aby je odgazować i dzielimy na trzy równe części. Każdą część ciasta rozwałkowujemy na kształt koła o średnicy ok. 24-25 cm. Na papierze do pieczenia układamy pierwsze koło. Rozsmarowujemy(...)Przykrywamy drugim kołem i ponownie smarujemy pozostałym makiem. Przykrywamy ostatnim krążkiem. Na środku układamy szklankę (do góry dnem) i lekko dociskamy. Będzie ona wyznaczała granice krojenia. Zdejmujemy szklankę i ciasto dzielimy podobnie jak tort na 12 kawałków (nie przecinając koła). Łapiemy za pomocą obu rąk dwa sąsiadujące kawałki i dwukrotnie je skręcamy do wewnątrz. Zostawiamy ciasto na 20 minut

Poezja smaku
Angielskie ciasto w biało-różową kratkę czyli Battenberg 223

zastąpić kakao - wówczas wyjdzie ciasto w biało-brązową kratkę. Kakao należy dodawać stopniowo, aż do uzyskania pożądanego koloru. Najpierw przygotowujemy formę do ciasta. Za pomocą folii aluminiowej kwadratowa foremkę* o rozmiarach 20cm x20 cm dzielimy na pół, tak by powstały dwie prostokątne formy 10cm x 20cm. Wystarczy wspomnianą wcześniej folię zagiąć w „przegródkę” i  umieścić na środku(...)Przygotowujemy dużą miskę, która ważymy. Umieszczamy w niej wszystkie składniki biszkoptu za wyjątkiem barwnika. Całość miksujemy robotem na gładką masę. Ważymy miskę z ciastem, odejmujemy wagę miski, a wagę ciasta dzielimy na pół. Połowę ciasta przekładamy do drugiego naczynia. Dodajemy do niego barwnik i mieszamy do uzyskania różowego koloru. Jasne ciasto przekładamy do jednej formy, a różowe do drugiej. Wstawiamy

Kolizje Smaków
Ciasto Jakuba 8968

ciasto wykładamy na stolnicę i zagniatamy jednolite ciasto, w razie potrzeby podsypujemy jeszcze mąką, aby się nam nie kleiło. Ciasto wkładamy do lodówki na 1 godzinę.Po tym czasie dzielimy ciasto na 6 równych kawałków. Wałkujemy pierwszą część na wielkość blaszki.2 białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy 1 kisiel wiśniowy i 4 łyżki cukru. Ubitą pianę wykładamy na wyłożony(...)mają nam wyjść 3 placki trójwarstwowe.Gotujemy budyń i odstawiamy do wystudzenia.Masło ucieramy na puszystą masę, a następnie stopniowo, po łyżce dodajemy zimny budyń. Gotową masę dzielimy na pół.Przełożenie :Pierwsze ciasto - 1/2 masy - drugie ciasto - druga część masy - trzecie ciastoWierzch posypujemy cukrem pudrem. Ja zostawiłam 3 łyżki masy na wierzch i polałam czekoladą, ale smak czekolady

charlotte gotuje
Rolada biszkoptowa 381

Rozwijamy roladę i ciepłe nadzienie przekładamy na biszkopt. Z powrotem zwijamy, owijamy roladę w folię i wkładamy do lodówki. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem Ciasto z jabłakmi Szybkie ciasto na niedzielę Rolada jabłkowa Ciasto zaserwowane na desce ze Sklep10x.pl Smacznego!!! Justyna Źródło wpisu: blog Di gotuje

Relaxtime
Przepis #50 Domowe FIT pączki - pieczone w piekarniku 209

mleka, mąką oraz cukrem i olejem. Wyrabiamy dość energicznie tak aby ciasto było plastyczne. Odstawiamy na około 1 godzinę w ciepłe miejsce - miskę przykrywamy ściereczką - aby ciasto wyrosło. Następnie dzielimy ciasto na mniejsze kulki z których formujemy pączki wkładając do każdego odrobinę nadzienia. Tak przygotowane pączki pieczemy w piekarniku w temperaturze 170 stopni przez około 20 -25 minut. Następnie zostawiamy

Health-Fit-Life
Ciasto pierogowe (100 pierogów) 51926

soli i lekko ostudzonego masła z mlekiem ( ale wciąż ciepłego) 3. Całość dokładnie ze sobą mieszamy i wyrabiamy ciasto.  4. Odstawiamy na 20 minut, aby ciasto odpoczęło. 5. Dzielimy ciasto na mniejsze kawałki i każdy rozwałkowujemy na około 3 mm i zaczynamy robić nasze pierożki z ulubionym farszem

Mój pomysł na
Drożdżówki z serem 253

mnie ok. 30 x 60 cm). Na rozwałkowanym prostokącie równomiernie rozsmarowujemy masę serową. Składamy 1/3 część ciasta wzdłuż dłuższego boku do środka, a następnie przykrywamy pozostałym ciastem (patrz zdjęcia). Dzielimy ciasto na 12 równych kawałków. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Każdy kawałek ciasta bierzemy w dłonie, obracamy w połowie i luźno kładziemy na blaszce, zachowując odstępy (ja piekłam w dwóch

Poezja smaku
Tacos śniadaniowe 134

cebuli czerwonej garść cebulki marynowanej Przygotowanie Mąki mieszamy z solą w misce, dodajemy olej i wodę. Szybko wyrabiamy ręcznie ciasto. Odstawiamy na około 20 minut, aby ciasto odpoczęło. Następnie dzielimy ciasto na 6 kul. Każdą rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy na grubość ok 0,5 cm. Jeśli nie wyjdą idealne krążki, można je wyciąć za pomocą małego talerzyka. Krążki smażymy

e-PrzepisyKulinarne
Piernik staropolski dojrzewający cz.2 253

przygotowany minimum 4 tygodnie wcześniej (przepis: patrz tutaj)- marmolada do przełożenia piernika (smak wg uznania; można też użyć masy krówkowej)- polewa czekoladowaNastawiamy piekarnik na 170 stopni.Ciasto dzielimy na pół. Ciasto rozwałkowujemy na dość cienkie placki i wykładamy nim wcześniej natłuszczone, niewysokie blaszki do pieczenia (mnie wyszły dwie o wymiarach 33x23cm)Odcinamy wystające poza blaszkę ciasto i wstawiamy

W mojej holenderskiej kuchni
Chlebki nadziewane gutap 384

ogniu) i dusimy kilka minut. Następnie odciskamy nadmiar płynów. Odstawiamy do ostygnięcia. 2. Wszystkie składniki na ciasto wyrabiamy około 5 minut -mikserem- lub ręcznie dłużej aż ciasto będzie elastyczne. Dzielimy ciasto na 6 części, przykrywamy je ściereczką i zostawiamy na 10 minut. Następnie każdy kawałek rozwałkujemy na placek. 3. Na każdy placek nakładamy kawałki kurczaka, szpinak i ser -u mnie

UgotujmyTo.pl
Pizza z Sardynkami i Tuńczykiem 204

ciasto ręką. Kiedy ciasto przestanie przyklejać się do dłoni dodaję olej z awokado i wyrabiam do momentu, aż ciasto przestanie się błyszczeć, na końcu wgniotłam w ciasto ziarenka czarnuszki. Dzielę ciasto na dwie części, z każdej formuję kulkę, odkładam na drewnianą deskę opruszoną mąką, przykrywam ściereczką i odstawiłam do wyrośnięcia naokoło godzinę Po tym czasie uderzam pięścią w ciasto

Blondynka Gotuje
Pizza z Łososiem i Ognistymi Pomidorkami 161

ciasto ręką. Kiedy ciasto przestanie przyklejać się do dłoni dodaję olej z awokado i wyrabiam do momentu, aż ciasto przestanie się błyszczeć, na końcu wgniotłam w ciasto ziarenka czarnuszki. Dzielę ciasto na dwie części, z każdej formuję kulkę, odkładam na drewnianą deskę opruszoną mąką, przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie uderzam pięścią w ciasto

Blondynka Gotuje
Ciasteczka kruche 153

lodowki na ok 1h W trakcie gdy ciasto jest w lodowce przygotowujemy brytwanke w ktorej bedziemy piec  Nastepnie wlaczamy piekarnik na 180°   Po wyjeciu ciasta z lodowki dzielimy ciasto i walkujemy na placki ok 2cm  Wycinamy ksztalty ciastek i ukladamy na brytwanke  Wkladamy do nagrzanego piekarnik i pieczemy kazda partie ciastek ok 5min   Gotowe ciastka

Klaudynkowa kuchnia