ciasto na niedziele - 9234 przepisów (strona:4/616)

Kruche faworki – chrust III 178

zagniatamy ciasto.\r","Odstawiamy ciasto do odpocz\u0119cia na 15 min. \r","Ciasto uderzamy po kilka razy wa\u0142kiem z ka\u017cdej ze stron, aby je napowietrzy\u0107.\r","Ciasto dzielimy na 4 cz\u0119\u015bci.\r","Ka\u017cd\u0105 cz\u0119\u015b\u0107 wa\u0142kujemy na cienki placek.\r","Kroimy w poprzeczne pasy o wysoko\u015bci(...)odstawiamy do ostygnięcia. Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto. Odstawiamy ciasto do odpoczęcia na 15 min. Ciasto uderzamy po kilka razy wałkiem z każdej ze stron, aby je napowietrzyć. Ciasto dzielimy na 4 części. Każdą część wałkujemy na cienki placek. Kroimy w poprzeczne pasy o wysokości ok 2,5 - 3 cm. Każdy pasek o ile wyszedł zbyt długi, dzielimy na mniejsze

Mieszam w Garnku
Szybkie paluchy z makiem, na drożdżach 123

u0107\u00a0rozczynu a jedynie wyrobi\u0107 elastyczne ciasto.\r","Ciasto przek\u0142adamy do miski wysmarowanej olejem i przykrywamy \u015bciereczk\u0105.\r","Odstawiamy do wyro\u015bni\u0119cia na 1h.\r","Ciasto dzielimy na r\u00f3wne porcje, z kt\u00f3rych formujemy paluchy, kt\u00f3re uk\u0142adamy na blasze wy\u0142o\u017conej papierem.\r","Odstawiamy na 20 min do napuszenia.\r","Smarujemy jajkiem(...)wyrabiamy ciasto. Jeśli używamy suchych drożdży, nie musimy robić rozczynu a jedynie wyrobić elastyczne ciasto. Ciasto przekładamy do miski wysmarowanej olejem i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy do wyrośnięcia na 1h. Ciasto dzielimy na równe porcje, z których formujemy paluchy, które układamy na blasze wyłożonej papierem. Odstawiamy na 20 min do napuszenia. Smarujemy jajkiem i posypujemy makiem. Pieczemy

Mieszam w Garnku
Rugelach – rogaliki z nadzieniem orzechowym 203

nadzieniem orzechowym","cookTime":null,"prepTime":null,"totalTime":null,"recipeInstructions":["Ciasto\r","Mieszamy m\u0105k\u0119 z sol\u0105 w osobnej misce.\r","Mas\u0142o kroimy na ma\u0142e kawa\u0142ki.\r","\u017b\u00f3\u0142tko mieszamy z esencj\u0105 i dodajemy do ciasta.\r","Zagniatamy jak kruche ciasto.\r","Ciasto owijamy foli\u0105 i sch\u0142adzamy w lod\u00f3wce przez(...)esencją i dodajemy do ciasta. Zagniatamy jak kruche ciasto. Ciasto owijamy folią i schładzamy w lodówce przez 2h. Nadzienie Orzechy mielimy. Białka ubijamy. Do orzechów dodajemy cukier, cynamon i aromat/alkohol. Jeśli chcemy mieć ciemną masę, dodajemy kakao. Dla lubiących słodki smak, dodajemy rodzynki, wcześniej namoczone w gorącej wodzie. Mieszamy ręcznie z ubitym białkiem. Ciasto dzielimy na 3 części. Każdą część

Mieszam w Garnku
Kopytka ze szpinakiem i masłem tymiankowym 138

odcisn\u0105\u0107.\r","Do ziemniak\u00f3w dodajemy jajko, mas\u0142o, s\u00f3l, szpinak i m\u0105k\u0119 - tyle ile ciasto zagarnie, aby si\u0119 nie lepi\u0107.\r","ciasto dzielimy na kawa\u0142ki, kt\u00f3re wa\u0142kujemy.\r","Wa\u0142eczki kroimy w kszta\u0142t kopytek. \r","Wrzucamy na wrz\u0105tek i gotujemy ok 2-3 min od zagotowania(...)starcia i posypania dania. Sposób przygotowania Ważne, aby szpinak dobrze odcisnąć. Do ziemniaków dodajemy jajko, masło, sól, szpinak i mąkę - tyle ile ciasto zagarnie, aby się nie lepić. ciasto dzielimy na kawałki, które wałkujemy. Wałeczki kroimy w kształt kopytek. Wrzucamy na wrzątek i gotujemy ok 2-3 min od zagotowania. Masło rozpuszczamy w rondelku, wrzucamy tymianek. Chwilę razem trzymamy

Mieszam w Garnku
Chlebek naan czosnkowy – garlic naan na drożdżach 203

dodajemy dro\u017cd\u017ce, jogurt, s\u00f3l i oliwa.\r","Zagniatamy spr\u0119\u017cyste ciasto.\r","Ciasto przykrywamy \u015bciereczk\u0105 i odstawiamy na godzin\u0119.\r","Wyro\u015bni\u0119te ciasto dzielimy na 8 kawa\u0142k\u00f3w.\r","Ka\u017cdy rozwa\u0142kowujemy na \u015brednic\u0119 patelni, na kt\u00f3rej b\u0119dziemy sma\u017cy\u0107 placki.\r","Patelni\u0119 smarujemy delikatnie olejem(...)drożdżach pojawi się pianka. Do mąki dodajemy drożdże, jogurt, sól i oliwa. Zagniatamy sprężyste ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 kawałków. Każdy rozwałkowujemy na średnicę patelni, na której będziemy smażyć placki. Patelnię smarujemy delikatnie olejem i smażymy każdy placek, do pojawienia się bąbelków w kolorze brązowym. Usmażone naany smarujemy rozpuszczonym masłem z dodatkiem

Mieszam w Garnku
Jabłecznik, szarlotka na miodowym spodzie 217

zacznie si\u0119\u00a0pieni\u0107.\r","Odstawiamy do ostygni\u0119cia.\r","M\u0105k\u0119\u00a0przesiewamy, dodajemy cukier puder , jajka i posiekane mas\u0142o.\r","Zagniatamy g\u0142adkie ciasto.\r","Ciasto dzielimy na dwie cz\u0119\u015bci, rozwa\u0142kowujemy i ka\u017cd\u0105 z cz\u0119\u015bci przek\u0142adamy do du\u017cej blachy wy\u0142o\u017conej papierem do pieczenia. \r","Pieczemy(...)miód, mleko i dodajemy sodę. Zagotowujemy i chwilkę gotujemy, aż masa zacznie się pienić. Odstawiamy do ostygnięcia. Mąkę przesiewamy, dodajemy cukier puder , jajka i posiekane masło. Zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części, rozwałkowujemy i każdą z części przekładamy do dużej blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok 15 min w 180 stopniach. Masa jabłkowa Jabłka obieramy, kroimy/ścieramy

Mieszam w Garnku
Drożdżowe słoneczko z farszem z szynką zrazową. 164

ostygnięcia, kiedy masa będzie już delikatnie ciepła mieszamy ze sobą wszystkie składniki na farsz. Zostawiamy jedynie około 50 g tartego żółtego sera, który później posłuży do posypania farszu. Ciasto dzielimy na dwie części i rozwałkujemy je mniej więcej na wzór okręgu mieszczącego się na blaszce od piekarnika. Drugi okrąg musi być nieco mocniej rozwałkowany, ponieważ będzie musiał przykrywać farsz. Jeden(...)ostygnięcia, kiedy masa będzie już delikatnie ciepła mieszamy ze sobą wszystkie składniki na farsz. Zostawiamy jedynie około 50 g tartego żółtego sera, który później posłuży do posypania farszu. Ciasto dzielimy na dwie części i rozwałkujemy je mniej więcej na wzór okręgu mieszczącego się na blaszce od piekarnika. Drugi okrąg musi być nieco mocniej rozwałkowany, ponieważ będzie musiał przykrywać farsz. Jeden

MamaOskarka
Bułeczki jogurtowe z jabłkiem 171

dorzucamy jabłka, pozostały cynamon oraz goździki. Podsmażamy przez około 4 minuty, dodajemy miód i smażymy jeszcze 3 minuty (od czasu do czasu mieszając). Zdejmujemy z ognia i odstawiamy. Wyrośnięte ciasto dzielimy na równe części. Z każdej części formujemy bułeczkę, lekko spłaszczamy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia - przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut(...)obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych, wrzucamy do kielicha i dodajemy sok z cytryny - 5 sek / 4 obr. Dorzucamy masło, pozostały cynamon, goździki i miód - 4 min / 100 C / łyżka Wyrośnięte ciasto dzielimy na równe części. Z każdej części formujemy bułeczkę, lekko spłaszczamy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia - przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut

peggiwkuchni
Maślane piegusy z truskawką 148

oraz sól i drożdże umieszczamy w misie Tefal Companion z założonym wcześniej nożem do wyrabiania. Uruchamiamy program Pastry P2, a po wyrobieniu wyciągamy nóż i pozostawiamy do wyrośnięcia. Gotowe ciasto dzielimy na 12 części, każdą wałkujemy na owalny placek o grubości ok ½cm. Smarujemy cienką warstwą miękkiego masła, na jednym końcu układamy po jednej truskawce lub po połówce dużej. Rolujemy(...)Dodajemy sól. Miksujemy na średnich obrotach z końcówką haka lub wyrabiamy ręcznie aż do uzyskania spójnego, odrywającego się od dłoni ciasta. Pozostawiamy do wyrośnięcia na ok 1 godzinę. Gotowe ciasto dzielimy na 12 części, każdą wałkujemy na owalny placek o grubości ok ½cm. Smarujemy cienką warstwą miękkiego masła, na jednym końcu układamy po jednej truskawce lub po połówce dużej. Rolujemy

Kuchnia w czekoladzie
Rogaliki z różą mamy Majki 161

podobało mi się jak kładzie konfiturę na każdy kawałek ciasta, a dopiero potem zawija. To całe dzielenie na osiem, to było chyba moje pierwsze zetknięcie z tabliczką mnożenia (bo ciasto dzielimy na osiem a potem każdy kawałek na osiem- to ile zjemy rogalików?:)). Sama robiłam je po raz pierwszy jakoś w podstawówce- był taki zwyczaj przynoszenia cukierków na urodziny(...)śmietanę i cukier, bardzo dokładnie i dość szybko ugniatamy ciasto. Z ciasta formujemy kulę i zostawiamy w ciepłym miejscu na około godzinę. Piekarnik nastawiamy na 180*C. Kiedy ciasto wyrośnie, dzielimy je nożem na 8 części promieniście.  Każdą część ciasta rozwałkujemy na okrągły placek, który również dzielimy na 8 części promieniście. Na szerszą część powstałych w ten sposób trójkątów

les mirabelles
Sernik królewski z brzoskwiniami 164

puszka brzoskwiń Piekarnik nastawiamy na temperaturę 170*C bez termoobiegu, dolna półka piekarnika. Masło mieszamy z mąką, rozdrabniamy masło nożem na małe kawałki. Dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto. Dzielimy ciasto dwie części, jedną wstawiamy do lodówki, drugą do zamrażarki. Brzoskwinie odsączamy z zalewy, kroimy w paseczki i układamy luźno by całkowicie wyschły. Masło ucieramy na puch, powoli dodajemy cukier

Gotowanie i blogowanie
Chaczapuri 146

mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 10 min. aż do wyrośnięcia. Do rozczynu dodajemy mąkę resztę wody oraz łyżeczkę soli. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy aż podwoi objętość. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 części  . Wałkujemy, formujemy chaczapuri, nakładamy nadzienie , uklepujemy i wybijamy na każdy kawałek jedno jajko. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego(...)Możemy upiec chaczapuri z mięsem w środku, wtedy dzielimy ciasto na dwie części, wałkujemy i nakładamy nadzienie .. można zetrzeć trochę żółtego sera, zawijamy i sklejoną stroną odwracamy do dołu, Odstawiamy do podrośnięcia . Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st przez

Gotowanie jest łatwe
Betlejemska drożdżowa gwiazda z makiem 161

brzegu) i na górę kładziemy ostatni placek. Ciasto wyrównać odkrawając kawałki wystające poza obrys blaszki. Na środku ciasta ułożyć szklankę do góry dnem – ułatwi to równe podzielenie ciasta. Ciasto dzielimy nożem na części – najpierw na 4, potem na 8 tnąc do samego dołu od brzegu szklanki. Dalej dzielimy ciasto aż otrzymamy 16 części. Teraz teoretycznie najbardziej skomplikowana część

Pociąg Do Kuchni
ciasto makowe 913

pokojowej), mąkę,  jajko, oraz cukier waniliowy wrzucamy  do misy (lub wysypujemy na stolnicę) i  wyrabiamy tak długo, aż połączymy wszystkie składniki i otrzymamy jednorodne ciastoDzielimy ciasto na dwie równe części  i wkładamy  do lodówki na 30-40 minut. Następnie wyjmujemy z lodówki jedną cześć schłodzonego ciasta  i wałkujemy je na stolnicy, starając

Miód i pieprz
Moja teoria względności z chałką w tle 122

półtorej. Prawie całe "Stowarzyszenie umarłych poetów" można sobie odświeżyć. Kiedy ciasto mniej więcej podwoi objętość, pora ponownie zająć się nim. Robimy "Pauza" i wykładamy ciasto na blat podsypany mąką. Ciasto dzielę na 3 części. Formuję podłużne wałki.  Łączę je sklejając u góry. Następnie splatam klasyczny warkocz. Końcówkę lekko podwijam pod spód. Gotową plecionkę umieszczam na blaszce wyłożonej papierem(...)minut. Bez nawiewów, oczywiście ponieważ piekarniki są różne, najlepiej wykonać próbę suchego patyczka drewnianego, np. do szaszłyków. Studzę na kuchennej kratce.  Ta porcja jest tak duża, że często dzielę ciasto na dwie mniejsze chałki i piekę odrobinę krócej. Smakuje pysznie lekko ciepła z zimnym mlekiem Mniam! Smacznego! #chałka #drozdze #itbmtt

I tu będę miała takie te
szarlotkowa tarta 115

pokojowej), mąkę,  jajko, oraz cukier waniliowy wrzucamy  do misy (lub wysypujemy na stolnicę) i  wyrabiamy tak długo, aż połączymy wszystkie składniki i otrzymamy jednorodne ciastoDzielimy ciasto na dwie części w proporcjach 1/3 do 2/3  i wkładamy do lodówki na 30-40 minut. Następnie wyjmujemy z lodówki schłodzone ciasto ( tą większą część) i wałkujemy

Miód i pieprz
Kruche ciasteczka czekoladowo-orzechowe 134

względu na wysoką zawartość tłuszczu lubią tworzyć grudy. Masło wkładamy do zamrażalki a potem ścieramy je na tarce o dużych oczkach. Wbijamy jajko i szybko zagniatamy gładkie ciasto.   Dzielę ciasto na dwie w miarę równe porcje, wkładam do dwóch foliowych woreczków, ciasto spłaszczam na owalny placek około 2-3 cm grubości i chłodzę przez około godzinę w lodówce. Ciasto

Karo in the Kitchen
Tarta z rabarbarem na cieście orkiszowym 132

cukrem pudrem. Dodać masło i posiekać nożem, albo siekaczką do ciasta, tak, aby nie było widać kawałków masła - chodzi o konsystencję wilgotnego piasku. Dodajemy roztrzepane żółtka i szybko zagniatamy ciasto. Dzielimy ciasto na dwa kawałki - jeden nieco większy od drugiego - ja na spód używam 2/3 ciasta, a na kratkę z wierzchu 1/3. Obie części wstawiamy do lodówki

Kulinarne Inspiracje