ciasto na niedziele - 9234 przepisów (strona:4/616)

Chleb pszenno-żytni 79

się z niego uformować kulę. Gdy ciasto jest zbyt lejące dosypuję mąki pszennej. Wyrobione ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia i fermentacji na 12 godzin. Po tym czasie dzielę ciasto na 2 części. Jedną formuję w kształt walca i wkładam do wysmarowanego tłuszczem i podsypanego mąką korytka. Zostawiam na około 40-50 minut w ciepłym miejscu. Drugą część ciasta

Jacob Tastes
Ciasto duńskie. 84

podwoić objętość). Jeśli masz jakieś problemy ze zrobieniem ciasta drożdżowego polecam tę notkę , może się przyda.      Po tym czasie rozpuszczamy masło i odstawiamy, żeby lekko przestygło. Ciasto dzielimy na pół i jedną część przekładamy na stolnicę, delikatnie wyrabiamy, dzielimy ją na 5 części i z każdej z nich formujemy kulę, którą następnie cienko wałkujemy (na około(...)górze umieszczamy ostatni, piąty, nieposmarowany placek. Możemy ciasto lekko rozwałkować lecz to trudne zadanie, kolejno składamy do środka dwa przeciwległe krańce, wałkujemy, następnie dwa pozostałe krańce i również wałkujemy. Ciasto dzielimy na 4 części, z każdej z nich formujemy po 2 koperty, czy inne bułeczki. Tak samo robimy z pozostawioną w misce resztą ciasta. Przy formowaniu należy jednak pamiętać

Rozpustne gotowanie
Kruche ciasto ze śliwkami i bezą 52

mieszamy z posiekanym masłem, cukrem, cukrem z wanilią i żółtkami. Dodajemy proszek do pieczenia i szczyptę soli. Szybko wyrabiamy gładkie ciasto. Chłodzimy w zamrażarce przez ok. 30 minut. Gotowe ciasto dzielimy na dwie nierówne części. Większą część rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy i wyklejamy nim dno i boki (wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą) formy. Śliwki: Śliwki przekrawamy na pół(...)mieszamy z posiekanym masłem, cukrem, cukrem z wanilią i żółtkami. Dodajemy proszek do pieczenia i szczyptę soli. Szybko wyrabiamy gładkie ciasto. Chłodzimy w zamrażarce przez ok. 30 minut. Gotowe ciasto dzielimy na dwie nierówne części. Większą część rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy i wyklejamy nim dno i boki (wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą) formy. Śliwki: Śliwki przekrawamy na pół

Pogotujmy.pl
Maślana chałka z kakao a la Żyrafa 67

większej części ciasta. Wyrabiamy, aż ciasto kakaowe stanie się jednolite.  Kakaowe ciasto również odkładamy do wyrośnięcia na na najmniej pół godziny. Po tym czasie jasne i ciemne ciasto dzielimy na 5 części. Dobrze zrobić to za pomocą wagi. (u mnie wyszło, że porcja jasnej ważyła ok. 50g, a ciemnej ok. 100g). Bierzemy jedną białą część i rozwałkowujemy na cienki(...)Wsypać kakao, cukier i mleko i wyrobić ponownie 2 minuty (kłosek - interwał). Kakaowe ciasto również odkładamy do wyrośnięcia na na najmniej pół godziny. Po tym czasie jasne i ciemne ciasto dzielimy na 5 części. Dobrze zrobić to za pomocą wagi. (u mnie wyszło, że porcja jasnej ważyła ok. 50g, a ciemnej ok. 100g). Bierzemy jedną białą część i rozwałkowujemy

Mania Wypiekania
Szarlotka sypana 69

łyżki Wykonanie: Mąkę pszenną, cukier, kaszę manną i proszek do pieczenia mieszamy razem w misce. Dodajemy posiekane na mniejsze kawałki lub starte masło i dokładnie rozcieramy łącząc składniki. "Ciasto" dzielimy na trzy części. Do jednej dodajemy cynamon i dokładnie mieszamy. Jabłka dokładnie myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach (jabłek nie trzeba ówcześnie obierać). Mieszamy z cukrem i cynamonem(...)cukier - 3-4 łyżki Wykonanie: Mąkę pszenną, cukier, kaszę manną i proszek do pieczenia mieszamy razem w misce. Dodajemy posiekane na mniejsze kawałki masło i dokładnie rozcieramy łącząc składniki. "Ciasto" dzielimy na trzy części. Do jednej dodajemy cynamon i dokładnie mieszamy. Jabłka dokładnie myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach (jabłek nie trzeba ówcześnie obierać). Mieszamy z cukrem

COOKUJ
Szarlotka sypana 331

łyżki Wykonanie: Mąkę pszenną, cukier, kaszę manną i proszek do pieczenia mieszamy razem w misce. Dodajemy posiekane na mniejsze kawałki lub starte masło i dokładnie rozcieramy łącząc składniki. "Ciasto" dzielimy na trzy części. Do jednej dodajemy cynamon i dokładnie mieszamy. Jabłka dokładnie myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach (jabłek nie trzeba ówcześnie obierać). Mieszamy z cukrem i cynamonem(...)cukier - 3-4 łyżki Wykonanie: Mąkę pszenną, cukier, kaszę manną i proszek do pieczenia mieszamy razem w misce. Dodajemy posiekane na mniejsze kawałki masło i dokładnie rozcieramy łącząc składniki. "Ciasto" dzielimy na trzy części. Do jednej dodajemy cynamon i dokładnie mieszamy. Jabłka dokładnie myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach (jabłek nie trzeba ówcześnie obierać). Mieszamy z cukrem

COOKUJ
Tęczowy tort urodzinowy 314

gram serka mascarpone 5 czubatych łyżek cukru pudru Wykonanie ciasta: Warto przed rozpoczęciem pracy zważyć samą  miskę, aby potem zważyć miskę z ciastem. Uzyskamy wagę samego ciasta (dzielimy przez 6, aby każdy blat ważył tyle samo) Masło miksujemy. Stopniowo dodajemy białka, cukier i aromat waniliowy. Miksujemy tak długo, aż masa będzie puszysta. Potem na zmianę dodajemy mleko i wymieszane(...)suche składniki: mąkę, proszek i sól. Dokładnie miksujemy na jednolitą masę. Ciasto dzielimy na 6 równych porcji. Do każdej dodajemy barwnik: fioletowy, niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy i czerwony. Ja użyłam barwników w proszku, ale są również dostępne w żelu. Obydwa rodzaje nadają się. Dodajemy tyle barwnika, aby uzyskać intensywne kolory. Pieczemy w temp. 190 st.C - 15-20 minut, do suchego

tojestpyszne.blogspot.com
Piernik staropolski 65

ściereczką i odstawiamy  na ok 5-6 tygodni do lodówki lub innego zimnego miejsca. Z dnia na dzień staje się co raz bardziej twarde. Przed pieczeniem blatów piernikowych ciasto dzielimy na 3 części. Wałkujemy na grubość ok ½cm, przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy przez ok 17 minut w temp. 170⁰C.  Studzimy. Krem(...)blat ciasta- 1 słoiczek powideł- połowa masy grysikowej- 2 blat ciasta – 2 słoiczek powideł- reszta masy grysikowej- 3 blat ciasta. Piernik dociskamy książkami, równomiernie z każdej strony. Nazajutrz ciasto dzielimy na 3 części, wzdłuż krótszego boku. Polewa: Śmietankę mocno podgrzewamy na gazie. Dodajemy połamane osteczki czekolady, przykrywamy i odstawiamy na 2 minuty. Po tym czasie mieszamy aż do połączenia składników

Kuchnia w czekoladzie
Kruche faworki – chrust III 85

zagniatamy ciasto.\r","Odstawiamy ciasto do odpocz\u0119cia na 15 min. \r","Ciasto uderzamy po kilka razy wa\u0142kiem z ka\u017cdej ze stron, aby je napowietrzy\u0107.\r","Ciasto dzielimy na 4 cz\u0119\u015bci.\r","Ka\u017cd\u0105 cz\u0119\u015b\u0107 wa\u0142kujemy na cienki placek.\r","Kroimy w poprzeczne pasy o wysoko\u015bci(...)odstawiamy do ostygnięcia. Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto. Odstawiamy ciasto do odpoczęcia na 15 min. Ciasto uderzamy po kilka razy wałkiem z każdej ze stron, aby je napowietrzyć. Ciasto dzielimy na 4 części. Każdą część wałkujemy na cienki placek. Kroimy w poprzeczne pasy o wysokości ok 2,5 - 3 cm. Każdy pasek o ile wyszedł zbyt długi, dzielimy na mniejsze

Mieszam w Garnku
Szybkie paluchy z makiem, na drożdżach 70

u0107\u00a0rozczynu a jedynie wyrobi\u0107 elastyczne ciasto.\r","Ciasto przek\u0142adamy do miski wysmarowanej olejem i przykrywamy \u015bciereczk\u0105.\r","Odstawiamy do wyro\u015bni\u0119cia na 1h.\r","Ciasto dzielimy na r\u00f3wne porcje, z kt\u00f3rych formujemy paluchy, kt\u00f3re uk\u0142adamy na blasze wy\u0142o\u017conej papierem.\r","Odstawiamy na 20 min do napuszenia.\r","Smarujemy jajkiem(...)wyrabiamy ciasto. Jeśli używamy suchych drożdży, nie musimy robić rozczynu a jedynie wyrobić elastyczne ciasto. Ciasto przekładamy do miski wysmarowanej olejem i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy do wyrośnięcia na 1h. Ciasto dzielimy na równe porcje, z których formujemy paluchy, które układamy na blasze wyłożonej papierem. Odstawiamy na 20 min do napuszenia. Smarujemy jajkiem i posypujemy makiem. Pieczemy

Mieszam w Garnku
Rugelach – rogaliki z nadzieniem orzechowym 79

nadzieniem orzechowym","cookTime":null,"prepTime":null,"totalTime":null,"recipeInstructions":["Ciasto\r","Mieszamy m\u0105k\u0119 z sol\u0105 w osobnej misce.\r","Mas\u0142o kroimy na ma\u0142e kawa\u0142ki.\r","\u017b\u00f3\u0142tko mieszamy z esencj\u0105 i dodajemy do ciasta.\r","Zagniatamy jak kruche ciasto.\r","Ciasto owijamy foli\u0105 i sch\u0142adzamy w lod\u00f3wce przez(...)esencją i dodajemy do ciasta. Zagniatamy jak kruche ciasto. Ciasto owijamy folią i schładzamy w lodówce przez 2h. Nadzienie Orzechy mielimy. Białka ubijamy. Do orzechów dodajemy cukier, cynamon i aromat/alkohol. Jeśli chcemy mieć ciemną masę, dodajemy kakao. Dla lubiących słodki smak, dodajemy rodzynki, wcześniej namoczone w gorącej wodzie. Mieszamy ręcznie z ubitym białkiem. Ciasto dzielimy na 3 części. Każdą część

Mieszam w Garnku
Kopytka ze szpinakiem i masłem tymiankowym 59

odcisn\u0105\u0107.\r","Do ziemniak\u00f3w dodajemy jajko, mas\u0142o, s\u00f3l, szpinak i m\u0105k\u0119 - tyle ile ciasto zagarnie, aby si\u0119 nie lepi\u0107.\r","ciasto dzielimy na kawa\u0142ki, kt\u00f3re wa\u0142kujemy.\r","Wa\u0142eczki kroimy w kszta\u0142t kopytek. \r","Wrzucamy na wrz\u0105tek i gotujemy ok 2-3 min od zagotowania(...)starcia i posypania dania. Sposób przygotowania Ważne, aby szpinak dobrze odcisnąć. Do ziemniaków dodajemy jajko, masło, sól, szpinak i mąkę - tyle ile ciasto zagarnie, aby się nie lepić. ciasto dzielimy na kawałki, które wałkujemy. Wałeczki kroimy w kształt kopytek. Wrzucamy na wrzątek i gotujemy ok 2-3 min od zagotowania. Masło rozpuszczamy w rondelku, wrzucamy tymianek. Chwilę razem trzymamy

Mieszam w Garnku
Jabłecznik, szarlotka na miodowym spodzie 79

zacznie si\u0119\u00a0pieni\u0107.\r","Odstawiamy do ostygni\u0119cia.\r","M\u0105k\u0119\u00a0przesiewamy, dodajemy cukier puder , jajka i posiekane mas\u0142o.\r","Zagniatamy g\u0142adkie ciasto.\r","Ciasto dzielimy na dwie cz\u0119\u015bci, rozwa\u0142kowujemy i ka\u017cd\u0105 z cz\u0119\u015bci przek\u0142adamy do du\u017cej blachy wy\u0142o\u017conej papierem do pieczenia. \r","Pieczemy(...)miód, mleko i dodajemy sodę. Zagotowujemy i chwilkę gotujemy, aż masa zacznie się pienić. Odstawiamy do ostygnięcia. Mąkę przesiewamy, dodajemy cukier puder , jajka i posiekane masło. Zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części, rozwałkowujemy i każdą z części przekładamy do dużej blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok 15 min w 180 stopniach. Masa jabłkowa Jabłka obieramy, kroimy/ścieramy

Mieszam w Garnku

Proponowane wyszukiwania