ciasto na niedziele - 9234 przepisów (strona:3/616)

Ciasto Pani Walewska 837

łyżki mąki pszennej 2 żółtka 3 łyżki cukru pudru 200 g masła 3 łyżki amaretto ( dałam soplice orzechową) Dodatkowo: 100 g posiekanych migdałów Wykonanie: Z wszystkich podanych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy ciasto na dwie części i każdą część wałkujemy i wykładamy na kwadratowe blaszki wyłożone papierem do pieczenia. Placki smarujemy dżemem porzeczkowym i pieczemy w temp. 175*C przez(...)mamy termoobiegu, w połowie pieczenia zamieniamy blaszki miejscami... W tym samym czasie ubijamy białka. Następnie cały czas miksując dodajemy cukier puder oraz mąkę ziemniaczaną. Pianę dzielimy na dwie części i wykładamy na podpieczone ciasto. Posypujemy obydwie części migdałami i wkładamy do piekarnika na  następne 15 minut. 150 ml mleka zagotowujemy razem z alkoholem i cukrem pudrem. Resztę mleka miksujemy

W Moim Magicznym Domu
Pleśniak z czereśniami 92

PT1H10M","recipeInstructions":["M\u0105k\u0119 mieszamy z proszkiem do pieczenia i sol\u0105. Dodajemy mocno sch\u0142odzone mas\u0142o i \u017c\u00f3\u0142tka. Siekamy no\u017cem i szybko wyrabiamy ciasto. Dzielimy na trzy cz\u0119\u015bci i jedn\u0105 z nich wyrabiamy z kakao.\r","Z ciasta formujemy trzy kulki i owini\u0119te w foli\u0119 wk\u0142adamy(...)czubata łyżka kakao 1 kg czereśni szczypta soli Sposób przygotowania Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą. Dodajemy mocno schłodzone masło i żółtka. Siekamy nożem i szybko wyrabiamy ciasto. Dzielimy na trzy części i jedną z nich wyrabiamy z kakao. Z ciasta formujemy trzy kulki i owinięte w folię wkładamy na 60 min do lodówki. W tym czasie przygotowujemy

Kosą po patelni
Najlepsza szarlotka na kruchym cieście z cynamonem 107

wolnym ogniu, pod przykryciem, gotujemy przez 15 minut. Po tym czasie dodajemy cukier, cynamon, mąkę ziemniaczaną, sok z cytryny i dokładnie mieszamy. Zdejmujemy z ognia. Schłodzone kruche ciasto dzielimy na dwie nierówne części. Większą rozwałkowujemy na okrąg o średnicy większej od średnicy formy. Ciastem wykładamy dno i boki. Wykładamy jabłka, a pozostałe ciasto ścieramy na tarce. Pieczemy w piekarniku nagrzanym(...)wolnym ogniu, pod przykryciem, gotujemy przez 15 minut. Po tym czasie dodajemy cukier, cynamon, mąkę ziemniaczaną, sok z cytryny i dokładnie mieszamy. Zdejmujemy z ognia. Schłodzone kruche ciasto dzielimy na dwie nierówne części. Większą rozwałkowujemy na okrąg o średnicy większej od średnicy formy. Ciastem wykładamy dno i boki. Wykładamy jabłka, a pozostałe ciasto ścieramy na tarce. Pieczemy w piekarniku nagrzanym

COOKUJ
Najlepsza szarlotka na kruchym cieście z cynamonem 119

wolnym ogniu, pod przykryciem, gotujemy przez 15 minut. Po tym czasie dodajemy cukier, cynamon, mąkę ziemniaczaną, sok z cytryny i dokładnie mieszamy. Zdejmujemy z ognia. Schłodzone kruche ciasto dzielimy na dwie nierówne części. Większą rozwałkowujemy na okrąg o średnicy większej od średnicy formy. Ciastem wykładamy dno i boki. Wykładamy jabłka, a pozostałe ciasto ścieramy na tarce. Pieczemy w piekarniku nagrzanym(...)wolnym ogniu, pod przykryciem, gotujemy przez 15 minut. Po tym czasie dodajemy cukier, cynamon, mąkę ziemniaczaną, sok z cytryny i dokładnie mieszamy. Zdejmujemy z ognia. Schłodzone kruche ciasto dzielimy na dwie nierówne części. Większą rozwałkowujemy na okrąg o średnicy większej od średnicy formy. Ciastem wykładamy dno i boki. Wykładamy jabłka, a pozostałe ciasto ścieramy na tarce. Pieczemy w piekarniku nagrzanym

COOKUJ
Ciasto na niedzielę szybkie i łatwe #18 Bezmączne ciasto migdałowe z frużeliną malinową 165

Dlaczego jest to ciasto idealne na niedzielę? Ponieważ jest ciastem naprawdę szybkim i prostym do przyszykowania. Dodatkowo jest to opcja bez mąki, czyli nadaje się dla osób bezglutenowych. U mnie ciacho to podane jest z frużeliną malinową , możecie zastąpią ją jakąkolwiek inną frużeliną, bądź konfiturą albo po prostu kawałkami owoców, żeby było szybciej. Ciasto samo w sobie jest dość wilgotne(...)konfitura Bezmączne ciasto migdałowe z malinami i bitą śmietaną Proste i szybkie ciasto na weekend Maliny z własnej plantacji Pyszne ciasto bezmączne Ciasto migdałowo kakaowe na każda okazję Ciasto idealne na niedzielę Smacznego!!! Źródło wpisu: Moje Wypieki Zapisz Zapisz

Relaxtime
Ciasto na niedzielę szybkie i łatwe #13 Rustykalna tarta z gruszkami i miodem 99

Szybkie i łatwe ciasto na niedzielę Szybkim ciastem na ten weekend będzie ekspresowa tarta z gruszkami i miodem. Mało składników, mało przygotowań, a bardzo szybki i bardzo smaczny efekt. Często robię przeróżne ciasta z kremem, bo po prostu takie zjadane są u nas najchętniej. Ale czasami przyjdzie ochota na coś bardzo klasycznego, jak na przykład jabłecznik czy sernik. Tarta

Relaxtime
Pyszne drożdżowo-kruche pieczone pierogi z mięsem z rosołu, bez wyrastania 89

u0142y\u017ceczk\u0119 m\u0105ki.\r","Odstaw a\u017c dro\u017cd\u017ce rusz\u0105.\r","Z pozosta\u0142ych sk\u0142adnik\u00f3w wraz z dro\u017cd\u017cami zarabiamy ciasto. \r","Ciasto dzielimy na 4 cz\u0119\u015bci.\r","Rozwa\u0142kowujemy na grubo\u015b\u0107 ok 3 mm.\r","Wykrawamy szklank\u0105 kr\u0105\u017cki ciasta, na kt\u00f3re nak\u0142adamy farsz(...)miski, ugnieść. Ciasto Podgrzej mleko. Do mleka wkrusz drożdże, dodaj 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżeczkę mąki. Odstaw aż drożdże ruszą. Z pozostałych składników wraz z drożdżami zarabiamy ciasto. Ciasto dzielimy na 4 części. Rozwałkowujemy na grubość ok 3 mm. Wykrawamy szklanką krążki ciasta, na które nakładamy farsz. Zlepiamy brzegi pierożków, odkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Gotowe pierogi

Mieszam w Garnku
Włoskie gnocchi z polskim akcentem i sos pomidorowy / Italian gnocchi with a Polish accent and tomato sauce 101

mielimy w maszynce. Wysypujemy mąkę na stolnicę, robimy dziurkę na środku i wbijamy jajka. Później dodajemy ziemniaki, sól i gałkę. Wszystkie składniki wyrabiamy na jednorodne i aksamitne ciasto. Ciasto dzielimy na połowę i z połowy robimy czerwone kopytka. Ciasto wkładamy do miski, dodajemy koncentrat oraz papryczkę i wyrabiamy na jednolitą masę. Ciasto dzielimy na kawałki, z których tworzymy wałki

Projekty ze smakiem
Ciasto krokodyle oczy 62

bardzo pysznym ciastem, które fajnie wygląda. Ma jedną wadę-jest trochę czasochłonne, ale watro je wykonać. Mowa o cieście o intrygującej nazwie-krokodyle oczy :-)  Składa się z ciasta kruchego, powideł, kulek nadzianych powidłami, przykrytych kremem, i biszkopta. Polecam, po przekrojeniu ładnie się prezentuje i bardzo fajnie smakuje :-) SKŁADNIKI: przepis na dużą blaszkę. CIASTO:  -2,5 szkl mąki (szklanki(...)dzielmy w proporcji 1/3 2/3 Do większej części dajemy kakao i zagniatamy aż ciasto zmieni kolor. Blaszkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Mniejszą część ciasta cienko wałkujemy i wykładamy nim dno blaszki. Smarujemy cienko powidłami i posypujemy zmielonymi orzeszkami ziemnymi lub włoskimi. Następnie ciemne ciasto dzielmy na 28 kawałków, spłaszczamy je ręką, dajemy do środka powidła i sklejamy, tworząc

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
MAKOWE GWIAZDKI ORKISZOWE, BEZ CUKRU 96

ksylitolu (lub cukru pudru)- 4 łyżki suchego makuWszystkie składniki umieszczamy w misie miksera i przy użyciu haka mieszamy do połączenia składników. Można również zagnieść ciasto energicznie dłońmi.Gładkie, jednolite ciasto dzielimy na pół, formujemy 2 kule, spłaszczamy, zawijamy w folię spożywczą i umieszczamy na kilka minut w lodówce lub zamrażarce. Ja nie chłodziłam zbyt długo, ok.15 minut.Schłodzone ciasto dzielimy

Smaczne Zdrowe
Ciasteczka z tęczową niespodzianką 79

ucieramy. Wrzucamy 3 żółtka, mieszamy i dodajemy mąkę jeszcze chwilę mieszając. Powstanie nam konsystencja mokrego piasku. Teraz już przekładamy zawartość miski na blat i zagniatamy ręcznie, do uzyskania gładkiego ciasta. Dzielimy ciasto na mniejszą i większą część, w proporcjach 1/3 i 2/3. 1/3 ciasta zawijamy w folię i chowamy do lodówki, ona pozostanie jasna. Większą część dzielimy na 6 równych(...)Schłodzone, kolorowe placki nakładamy jeden na drugi, smarując każdą warstwę cienko białkiem ( by się przykleiły ), lekko dociskamy, wyrównujemy brzegi ucinając nożem, by powstał równy, podłużny prostokąt. Schładzamy godzinę. Schłodzone ciasto kroimy w 1,5cm plastry a następnie w kostkę. Kostki sklejamy ze sobą białkiem, tworząc podłużny pasek. Zawijamy w folię i chowamy do zamrażalnika na godzinę. Po godzinie kostki oblepiamy

NiePieprz.pl
Napoleonka 80

jedną tę samą stronę Składamy na trzy części jak list, delikatnie rozwałkowujemy. Zawijamy w folię i wkładamy do zamrażarki na 15 minut  tę czynność wykonujemy jeszcze   dwukrotnie Ciasto dzielimy na pół (jedną połowę wkładamy do zamrażarki), drugą część rozwałkowujemy na prostokąt, podsypując mąką. Ciasto wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.  Pieczemy w nagrzanym do 220 stopni(...)piekarniku przez 15 minut. Z drugą częścią postępujemy identycznie  Ciasto pozostawiamy do ostygnięcia. Górą część ciasta dzielimy na kwadraty wielkości napoleonek.  Krem:  750 ml mleka zagotować z masłem, cukrem, cukrem waniliowym.  Resztę mleka rozrobić z jajkami, żółtkami o mąką. Wlewamy na gotujące się mleko i intensywnie mieszając bądź miksując by nie powstały grudki.  Gotowy jeszcze

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Kruche rogaliki z marmoladą 5 - składnikowe 71

składniki siekamy do uzyskania kruszonki, a następnie zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto owijamy folią spożywczą, pozostawiamy w lodówce na ok 1 godzinę.  Po tym czasie ciasto dzielimy na 2 części i każdą z nich cienko wałkujemy w okrąg. Rozwałkowane ciasto dzielimy na osiem części, tak aby powstało osiem równych trójkątów. Na szerszej części każdego trójkąta nakładamy

Życie zaczyna się w kuchni