ciasto na niedziele - 9234 przepisów (strona:3/616)

Ciasto Pani Walewska 1088

łyżki mąki pszennej 2 żółtka 3 łyżki cukru pudru 200 g masła 3 łyżki amaretto ( dałam soplice orzechową) Dodatkowo: 100 g posiekanych migdałów Wykonanie: Z wszystkich podanych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy ciasto na dwie części i każdą część wałkujemy i wykładamy na kwadratowe blaszki wyłożone papierem do pieczenia. Placki smarujemy dżemem porzeczkowym i pieczemy w temp. 175*C przez(...)mamy termoobiegu, w połowie pieczenia zamieniamy blaszki miejscami... W tym samym czasie ubijamy białka. Następnie cały czas miksując dodajemy cukier puder oraz mąkę ziemniaczaną. Pianę dzielimy na dwie części i wykładamy na podpieczone ciasto. Posypujemy obydwie części migdałami i wkładamy do piekarnika na  następne 15 minut. 150 ml mleka zagotowujemy razem z alkoholem i cukrem pudrem. Resztę mleka miksujemy

W Moim Magicznym Domu
Najlepsza szarlotka na krucho-drożdżowym cieście 100

dodajemy pozosta\u0142\u0105 cz\u0119\u015b\u0107\u00a0jab\u0142ek i bu\u0142k\u0119 tart\u0105. \r","\r","Du\u017c\u0105 blach\u0119\u00a0wyk\u0142adamy papierem do pieczenia.\r","Ciasto dzielimy na dwie cz\u0119\u015bci.\r","Ka\u017cd\u0105\u00a0z cz\u0119\u015bci wa\u0142kujemy.\r","Wyk\u0142adamy blach\u0119 jednym p\u0142atem ciasta, staraj\u0105c si\u0119(...)dusimy. Jeśli trzeba (jabłka się przypalają), jabłka delikatnie podlewamy niewielką ilością wody. Pod koniec duszenia, dodajemy pozostałą część jabłek i bułkę tartą. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na dwie części. Każdą z części wałkujemy. Wykładamy blachę jednym płatem ciasta, starając się również pokryć boki blaszki. Ciasto posypujemy bułką tartą ( ok 3-4 łyżek). Na ciasto wykładamy jabłka

Mieszam w Garnku
Ciasto na niedzielę szybkie i łatwe #18 Bezmączne ciasto migdałowe z frużeliną malinową 272

Dlaczego jest to ciasto idealne na niedzielę? Ponieważ jest ciastem naprawdę szybkim i prostym do przyszykowania. Dodatkowo jest to opcja bez mąki, czyli nadaje się dla osób bezglutenowych. U mnie ciacho to podane jest z frużeliną malinową , możecie zastąpią ją jakąkolwiek inną frużeliną, bądź konfiturą albo po prostu kawałkami owoców, żeby było szybciej. Ciasto samo w sobie jest dość wilgotne(...)konfitura Bezmączne ciasto migdałowe z malinami i bitą śmietaną Proste i szybkie ciasto na weekend Maliny z własnej plantacji Pyszne ciasto bezmączne Ciasto migdałowo kakaowe na każda okazję Ciasto idealne na niedzielę Smacznego!!! Źródło wpisu: Moje Wypieki Zapisz Zapisz

Relaxtime
Ciasto na niedzielę szybkie i łatwe #13 Rustykalna tarta z gruszkami i miodem 155

Szybkie i łatwe ciasto na niedzielę Szybkim ciastem na ten weekend będzie ekspresowa tarta z gruszkami i miodem. Mało składników, mało przygotowań, a bardzo szybki i bardzo smaczny efekt. Często robię przeróżne ciasta z kremem, bo po prostu takie zjadane są u nas najchętniej. Ale czasami przyjdzie ochota na coś bardzo klasycznego, jak na przykład jabłecznik czy sernik. Tarta

Relaxtime
Pyszne drożdżowo-kruche pieczone pierogi z mięsem z rosołu, bez wyrastania 253

u0142y\u017ceczk\u0119 m\u0105ki.\r","Odstaw a\u017c dro\u017cd\u017ce rusz\u0105.\r","Z pozosta\u0142ych sk\u0142adnik\u00f3w wraz z dro\u017cd\u017cami zarabiamy ciasto. \r","Ciasto dzielimy na 4 cz\u0119\u015bci.\r","Rozwa\u0142kowujemy na grubo\u015b\u0107 ok 3 mm.\r","Wykrawamy szklank\u0105 kr\u0105\u017cki ciasta, na kt\u00f3re nak\u0142adamy farsz(...)miski, ugnieść. Ciasto Podgrzej mleko. Do mleka wkrusz drożdże, dodaj 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżeczkę mąki. Odstaw aż drożdże ruszą. Z pozostałych składników wraz z drożdżami zarabiamy ciasto. Ciasto dzielimy na 4 części. Rozwałkowujemy na grubość ok 3 mm. Wykrawamy szklanką krążki ciasta, na które nakładamy farsz. Zlepiamy brzegi pierożków, odkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Gotowe pierogi

Mieszam w Garnku
Włoskie gnocchi z polskim akcentem i sos pomidorowy / Italian gnocchi with a Polish accent and tomato sauce 168

mielimy w maszynce. Wysypujemy mąkę na stolnicę, robimy dziurkę na środku i wbijamy jajka. Później dodajemy ziemniaki, sól i gałkę. Wszystkie składniki wyrabiamy na jednorodne i aksamitne ciasto. Ciasto dzielimy na połowę i z połowy robimy czerwone kopytka. Ciasto wkładamy do miski, dodajemy koncentrat oraz papryczkę i wyrabiamy na jednolitą masę. Ciasto dzielimy na kawałki, z których tworzymy wałki

Projekty ze smakiem
Ciasto krokodyle oczy 160

bardzo pysznym ciastem, które fajnie wygląda. Ma jedną wadę-jest trochę czasochłonne, ale watro je wykonać. Mowa o cieście o intrygującej nazwie-krokodyle oczy :-)  Składa się z ciasta kruchego, powideł, kulek nadzianych powidłami, przykrytych kremem, i biszkopta. Polecam, po przekrojeniu ładnie się prezentuje i bardzo fajnie smakuje :-) SKŁADNIKI: przepis na dużą blaszkę. CIASTO:  -2,5 szkl mąki (szklanki(...)dzielmy w proporcji 1/3 2/3 Do większej części dajemy kakao i zagniatamy aż ciasto zmieni kolor. Blaszkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Mniejszą część ciasta cienko wałkujemy i wykładamy nim dno blaszki. Smarujemy cienko powidłami i posypujemy zmielonymi orzeszkami ziemnymi lub włoskimi. Następnie ciemne ciasto dzielmy na 28 kawałków, spłaszczamy je ręką, dajemy do środka powidła i sklejamy, tworząc

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
MAKOWE GWIAZDKI ORKISZOWE, BEZ CUKRU 166

ksylitolu (lub cukru pudru)- 4 łyżki suchego makuWszystkie składniki umieszczamy w misie miksera i przy użyciu haka mieszamy do połączenia składników. Można również zagnieść ciasto energicznie dłońmi.Gładkie, jednolite ciasto dzielimy na pół, formujemy 2 kule, spłaszczamy, zawijamy w folię spożywczą i umieszczamy na kilka minut w lodówce lub zamrażarce. Ja nie chłodziłam zbyt długo, ok.15 minut.Schłodzone ciasto dzielimy

Smaczne Zdrowe
Napoleonka 163

jedną tę samą stronę Składamy na trzy części jak list, delikatnie rozwałkowujemy. Zawijamy w folię i wkładamy do zamrażarki na 15 minut  tę czynność wykonujemy jeszcze   dwukrotnie Ciasto dzielimy na pół (jedną połowę wkładamy do zamrażarki), drugą część rozwałkowujemy na prostokąt, podsypując mąką. Ciasto wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.  Pieczemy w nagrzanym do 220 stopni(...)piekarniku przez 15 minut. Z drugą częścią postępujemy identycznie  Ciasto pozostawiamy do ostygnięcia. Górą część ciasta dzielimy na kwadraty wielkości napoleonek.  Krem:  750 ml mleka zagotować z masłem, cukrem, cukrem waniliowym.  Resztę mleka rozrobić z jajkami, żółtkami o mąką. Wlewamy na gotujące się mleko i intensywnie mieszając bądź miksując by nie powstały grudki.  Gotowy jeszcze

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Kruche rogaliki z marmoladą 5 - składnikowe 161

składniki siekamy do uzyskania kruszonki, a następnie zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto owijamy folią spożywczą, pozostawiamy w lodówce na ok 1 godzinę.  Po tym czasie ciasto dzielimy na 2 części i każdą z nich cienko wałkujemy w okrąg. Rozwałkowane ciasto dzielimy na osiem części, tak aby powstało osiem równych trójkątów. Na szerszej części każdego trójkąta nakładamy

Życie zaczyna się w kuchni
Chleb pszenno-żytni 247

się z niego uformować kulę. Gdy ciasto jest zbyt lejące dosypuję mąki pszennej. Wyrobione ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia i fermentacji na 12 godzin. Po tym czasie dzielę ciasto na 2 części. Jedną formuję w kształt walca i wkładam do wysmarowanego tłuszczem i podsypanego mąką korytka. Zostawiam na około 40-50 minut w ciepłym miejscu. Drugą część ciasta

Jacob Tastes
Ciasto duńskie. 197

podwoić objętość). Jeśli masz jakieś problemy ze zrobieniem ciasta drożdżowego polecam tę notkę , może się przyda.      Po tym czasie rozpuszczamy masło i odstawiamy, żeby lekko przestygło. Ciasto dzielimy na pół i jedną część przekładamy na stolnicę, delikatnie wyrabiamy, dzielimy ją na 5 części i z każdej z nich formujemy kulę, którą następnie cienko wałkujemy (na około(...)górze umieszczamy ostatni, piąty, nieposmarowany placek. Możemy ciasto lekko rozwałkować lecz to trudne zadanie, kolejno składamy do środka dwa przeciwległe krańce, wałkujemy, następnie dwa pozostałe krańce i również wałkujemy. Ciasto dzielimy na 4 części, z każdej z nich formujemy po 2 koperty, czy inne bułeczki. Tak samo robimy z pozostawioną w misce resztą ciasta. Przy formowaniu należy jednak pamiętać

Rozpustne gotowanie
Kruche ciasto ze śliwkami i bezą 149

mieszamy z posiekanym masłem, cukrem, cukrem z wanilią i żółtkami. Dodajemy proszek do pieczenia i szczyptę soli. Szybko wyrabiamy gładkie ciasto. Chłodzimy w zamrażarce przez ok. 30 minut. Gotowe ciasto dzielimy na dwie nierówne części. Większą część rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy i wyklejamy nim dno i boki (wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą) formy. Śliwki: Śliwki przekrawamy na pół(...)mieszamy z posiekanym masłem, cukrem, cukrem z wanilią i żółtkami. Dodajemy proszek do pieczenia i szczyptę soli. Szybko wyrabiamy gładkie ciasto. Chłodzimy w zamrażarce przez ok. 30 minut. Gotowe ciasto dzielimy na dwie nierówne części. Większą część rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy i wyklejamy nim dno i boki (wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą) formy. Śliwki: Śliwki przekrawamy na pół

Pogotujmy.pl
Maślana chałka z kakao a la Żyrafa 148

większej części ciasta. Wyrabiamy, aż ciasto kakaowe stanie się jednolite.  Kakaowe ciasto również odkładamy do wyrośnięcia na na najmniej pół godziny. Po tym czasie jasne i ciemne ciasto dzielimy na 5 części. Dobrze zrobić to za pomocą wagi. (u mnie wyszło, że porcja jasnej ważyła ok. 50g, a ciemnej ok. 100g). Bierzemy jedną białą część i rozwałkowujemy na cienki(...)Wsypać kakao, cukier i mleko i wyrobić ponownie 2 minuty (kłosek - interwał). Kakaowe ciasto również odkładamy do wyrośnięcia na na najmniej pół godziny. Po tym czasie jasne i ciemne ciasto dzielimy na 5 części. Dobrze zrobić to za pomocą wagi. (u mnie wyszło, że porcja jasnej ważyła ok. 50g, a ciemnej ok. 100g). Bierzemy jedną białą część i rozwałkowujemy

Mania Wypiekania
Piernik staropolski 177

ściereczką i odstawiamy  na ok 5-6 tygodni do lodówki lub innego zimnego miejsca. Z dnia na dzień staje się co raz bardziej twarde. Przed pieczeniem blatów piernikowych ciasto dzielimy na 3 części. Wałkujemy na grubość ok ½cm, przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy przez ok 17 minut w temp. 170⁰C.  Studzimy. Krem(...)blat ciasta- 1 słoiczek powideł- połowa masy grysikowej- 2 blat ciasta – 2 słoiczek powideł- reszta masy grysikowej- 3 blat ciasta. Piernik dociskamy książkami, równomiernie z każdej strony. Nazajutrz ciasto dzielimy na 3 części, wzdłuż krótszego boku. Polewa: Śmietankę mocno podgrzewamy na gazie. Dodajemy połamane osteczki czekolady, przykrywamy i odstawiamy na 2 minuty. Po tym czasie mieszamy aż do połączenia składników

Kuchnia w czekoladzie