ciasto na niedziele - 9234 przepisów (strona:5/616)

Drożdżowe słoneczko z farszem z szynką zrazową. 80

ostygnięcia, kiedy masa będzie już delikatnie ciepła mieszamy ze sobą wszystkie składniki na farsz. Zostawiamy jedynie około 50 g tartego żółtego sera, który później posłuży do posypania farszu. Ciasto dzielimy na dwie części i rozwałkujemy je mniej więcej na wzór okręgu mieszczącego się na blaszce od piekarnika. Drugi okrąg musi być nieco mocniej rozwałkowany, ponieważ będzie musiał przykrywać farsz. Jeden(...)ostygnięcia, kiedy masa będzie już delikatnie ciepła mieszamy ze sobą wszystkie składniki na farsz. Zostawiamy jedynie około 50 g tartego żółtego sera, który później posłuży do posypania farszu. Ciasto dzielimy na dwie części i rozwałkujemy je mniej więcej na wzór okręgu mieszczącego się na blaszce od piekarnika. Drugi okrąg musi być nieco mocniej rozwałkowany, ponieważ będzie musiał przykrywać farsz. Jeden

MamaOskarka
Grzybki piernikowe 63

u0142\u0105cz\u0105c sk\u0142adniki. \r","Dodajemy cukier, przypraw\u0119 do piernika, mas\u0142o, jajko i s\u00f3l i wyrabiamy r\u0119ka na g\u0142adk\u0105 mas\u0119.\r","Dzielimy ciasto na p\u00f3\u0142. Z jednej cz\u0119\u015bci formujemy ok. 5 centymetrowej \u015brednicy kulki. Rozk\u0142adamy je na blaszce wy\u0142o\u017conej papierem sp\u0142aszczaj\u0105c formuj\u0105c(...)sodą robimy zagłębienie i wlewamy w nie jeszcze ciepły miód. Wyrabiamy łyżką łącząc składniki. Dodajemy cukier, przyprawę do piernika, masło, jajko i sól i wyrabiamy ręka na gładką masę. Dzielimy ciasto na pół. Z jednej części formujemy ok. 5 centymetrowej średnicy kulki. Rozkładamy je na blaszce wyłożonej papierem spłaszczając formując kapelusze. Z drugiej połowy robimy nóżki tworząc wałeczki o średnicy

Kosą po patelni
Kruche ciasteczka – stemplowane 73

proszkiem i sol\u0105. Dodajemy mi\u0119kkie mas\u0142o i siekamy no\u017cem z m\u0105k\u0105. \r","Robimy wg\u0142\u0119bienie i dodajemy jajko i cukier. \r","Zagniatamy ciasto, dzielimy na p\u00f3\u0142 i jedn\u0105 po\u0142ow\u0119 zagniatamy z kakao. \r","Wstawiamy do lod\u00f3wki na 1 godz. \r","Rozwa\u0142kowujemy do grubo\u015bci(...)proszku do pieczenia szczypta soli Sposób przygotowania Mąkę mieszamy z proszkiem i solą. Dodajemy miękkie masło i siekamy nożem z mąką. Robimy wgłębienie i dodajemy jajko i cukier. Zagniatamy ciasto, dzielimy na pół i jedną połowę zagniatamy z kakao. Wstawiamy do lodówki na 1 godz. Rozwałkowujemy do grubości ok. 4-5 mm i wycinamy ciastka za pomocą formy ze stemplami

Kosą po patelni
Bułeczki jogurtowe z jabłkiem 96

dorzucamy jabłka, pozostały cynamon oraz goździki. Podsmażamy przez około 4 minuty, dodajemy miód i smażymy jeszcze 3 minuty (od czasu do czasu mieszając). Zdejmujemy z ognia i odstawiamy. Wyrośnięte ciasto dzielimy na równe części. Z każdej części formujemy bułeczkę, lekko spłaszczamy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia - przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut(...)obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych, wrzucamy do kielicha i dodajemy sok z cytryny - 5 sek / 4 obr. Dorzucamy masło, pozostały cynamon, goździki i miód - 4 min / 100 C / łyżka Wyrośnięte ciasto dzielimy na równe części. Z każdej części formujemy bułeczkę, lekko spłaszczamy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia - przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut

peggiwkuchni
Maślane piegusy z truskawką 77

oraz sól i drożdże umieszczamy w misie Tefal Companion z założonym wcześniej nożem do wyrabiania. Uruchamiamy program Pastry P2, a po wyrobieniu wyciągamy nóż i pozostawiamy do wyrośnięcia. Gotowe ciasto dzielimy na 12 części, każdą wałkujemy na owalny placek o grubości ok ½cm. Smarujemy cienką warstwą miękkiego masła, na jednym końcu układamy po jednej truskawce lub po połówce dużej. Rolujemy(...)Dodajemy sól. Miksujemy na średnich obrotach z końcówką haka lub wyrabiamy ręcznie aż do uzyskania spójnego, odrywającego się od dłoni ciasta. Pozostawiamy do wyrośnięcia na ok 1 godzinę. Gotowe ciasto dzielimy na 12 części, każdą wałkujemy na owalny placek o grubości ok ½cm. Smarujemy cienką warstwą miękkiego masła, na jednym końcu układamy po jednej truskawce lub po połówce dużej. Rolujemy

Kuchnia w czekoladzie
Bułeczki z cebulą 57

podwoiło objętość, powinno mu to zając jakieś 30 minut. Kiedy mamy już wyrośnięte ciasto, uderzamy w nie pięścią, aby je odgazować, następnie wyjmujemy z miski na oprószony mąką blat. Ciasto dzielimy na 16 bułeczek. Każdy kawałek formujemy w zgrabną kulkę i odkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Bułeczki zakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut(...)podwoiło objętość, powinno mu to zając jakieś 30 minut. Kiedy mamy już wyrośnięte ciasto, uderzamy w nie pięścią, aby je odgazować, następnie wyjmujemy z miski na oprószony mąką blat. Ciasto dzielimy na 16 bułeczek. Każdy kawałek formujemy w zgrabną kulkę i odkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Bułeczki zakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut

MamaOskarka
Rogaliki z różą mamy Majki 70

podobało mi się jak kładzie konfiturę na każdy kawałek ciasta, a dopiero potem zawija. To całe dzielenie na osiem, to było chyba moje pierwsze zetknięcie z tabliczką mnożenia (bo ciasto dzielimy na osiem a potem każdy kawałek na osiem- to ile zjemy rogalików?:)). Sama robiłam je po raz pierwszy jakoś w podstawówce- był taki zwyczaj przynoszenia cukierków na urodziny(...)śmietanę i cukier, bardzo dokładnie i dość szybko ugniatamy ciasto. Z ciasta formujemy kulę i zostawiamy w ciepłym miejscu na około godzinę. Piekarnik nastawiamy na 180*C. Kiedy ciasto wyrośnie, dzielimy je nożem na 8 części promieniście.  Każdą część ciasta rozwałkujemy na okrągły placek, który również dzielimy na 8 części promieniście. Na szerszą część powstałych w ten sposób trójkątów

les mirabelles
Szybkie bułeczki razowe ze słonecznikiem 101

Dokładnie mieszamy. Dolewamy ciepłe (ale nie gorące) mleko, wodę i oliwę. Dodajemy 1/2 ziaren słonecznika i wyrabiamy dokładnie gładkie ciasto. Przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 6 części i formujemy z nich okrągłe bułeczki, które układamy na blasze piekarnikowej. Ponownie przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na kwadrans. Bułki smarujemy rozbełtanym masłem i posypujemy pozostałym słonecznikiem(...)Dokładnie mieszamy. Dolewamy ciepłe (ale nie gorące) mleko, wodę i oliwę. Dodajemy 1/2 ziaren słonecznika i wyrabiamy dokładnie gładkie ciasto. Przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 6 części i formujemy z nich okrągłe bułeczki, które układamy na blasze piekarnikowej. Ponownie przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na kwadrans. Bułki smarujemy rozbełtanym masłem i posypujemy pozostałym słonecznikiem

COOKUJ
Rogaliki drożdżowe z wiśniami 63

u017cd\u017cami.","Wszystkie sk\u0142adniki porz\u0105dnie wyrabiamy oko\u0142o 30 min. i zostawiamy do wyro\u015bni\u0119cia, przykryte \u015bciereczk\u0105, na p\u00f3\u0142 godziny.","Ponownie wyrabiamy ciasto dzielimy na p\u00f3\u0142 i rozwa\u0142kowujemy na okr\u0105g\u0142e placki mniej wi\u0119cej grubo\u015bci 0,5 cm.","Kroimy no\u017cem placki na 8 cz\u0119\u015bci(...)ekstrakt wanilii (kilka kropel), wbijamy żółtka i dolewamy masę z drożdżami. Wszystkie składniki porządnie wyrabiamy około 30 min. i zostawiamy do wyrośnięcia, przykryte ściereczką, na pół godziny. Ponownie wyrabiamy ciasto dzielimy na pół i rozwałkowujemy na okrągłe placki mniej więcej grubości 0,5 cm. Kroimy nożem placki na 8 części w trójkąty. Nakładamy na szerszą zewnętrzna część łyżeczkę dżemu

Kosą po patelni
Pita z falafelem, warzywami i sosem jogurtowym 108

stolnicy, przez minimum 7 minut (to ważne by wytworzyć dużą ilość glutenu, która nada elastyczności ciastu). Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odkładamy do podwojenia objętości w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 części i każdą z nich ponownie krótko wyrabiamy. Rozwałkowujemy na placki o grubości ok. 0,5 cm. Gotowe podpiekamy na bardzo mocno rozgrzanej suchej patelni przez(...)stolnicy, przez minimum 7 minut (to ważne by wytworzyć dużą ilość glutenu, która nada elastyczności ciastu). Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odkładamy do podwojenia objętości w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 części i każdą z nich ponownie krótko wyrabiamy. Rozwałkowujemy na placki o grubości ok. 0,5 cm. Gotowe podpiekamy na bardzo mocno rozgrzanej suchej patelni przez

COOKUJ
Pita z falafelem, warzywami i sosem jogurtowym 106

stolnicy, przez minimum 7 minut (to ważne by wytworzyć dużą ilość glutenu, która nada elastyczności ciastu). Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odkładamy do podwojenia objętości w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 części i każdą z nich ponownie krótko wyrabiamy. Rozwałkowujemy na placki o grubości ok. 0,5 cm. Gotowe podpiekamy na bardzo mocno rozgrzanej suchej patelni przez(...)stolnicy, przez minimum 7 minut (to ważne by wytworzyć dużą ilość glutenu, która nada elastyczności ciastu). Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odkładamy do podwojenia objętości w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 części i każdą z nich ponownie krótko wyrabiamy. Rozwałkowujemy na placki o grubości ok. 0,5 cm. Gotowe podpiekamy na bardzo mocno rozgrzanej suchej patelni przez

COOKUJ
Sernik królewski z brzoskwiniami 96

puszka brzoskwiń Piekarnik nastawiamy na temperaturę 170*C bez termoobiegu, dolna półka piekarnika. Masło mieszamy z mąką, rozdrabniamy masło nożem na małe kawałki. Dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto. Dzielimy ciasto dwie części, jedną wstawiamy do lodówki, drugą do zamrażarki. Brzoskwinie odsączamy z zalewy, kroimy w paseczki i układamy luźno by całkowicie wyschły. Masło ucieramy na puch, powoli dodajemy cukier

Gotowanie i blogowanie
Chaczapuri 78

mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 10 min. aż do wyrośnięcia. Do rozczynu dodajemy mąkę resztę wody oraz łyżeczkę soli. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy aż podwoi objętość. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 części  . Wałkujemy, formujemy chaczapuri, nakładamy nadzienie , uklepujemy i wybijamy na każdy kawałek jedno jajko. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego(...)Możemy upiec chaczapuri z mięsem w środku, wtedy dzielimy ciasto na dwie części, wałkujemy i nakładamy nadzienie .. można zetrzeć trochę żółtego sera, zawijamy i sklejoną stroną odwracamy do dołu, Odstawiamy do podrośnięcia . Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st przez

Gotowanie jest łatwe
Betlejemska drożdżowa gwiazda z makiem 86

brzegu) i na górę kładziemy ostatni placek. Ciasto wyrównać odkrawając kawałki wystające poza obrys blaszki. Na środku ciasta ułożyć szklankę do góry dnem – ułatwi to równe podzielenie ciasta. Ciasto dzielimy nożem na części – najpierw na 4, potem na 8 tnąc do samego dołu od brzegu szklanki. Dalej dzielimy ciasto aż otrzymamy 16 części. Teraz teoretycznie najbardziej skomplikowana część

Pociąg Do Kuchni
Szarlotka z połówkami jabłek 87

gęstej śmietany (18%) 5 łyżek cukru pudru Przygotowanie : Mąkę, cukier puder i waniliowy, proszek do pieczenia oraz śmietanę przekładam do miski, dodaję drobno posiekane masło i zagniatam jednolite, elastyczne ciasto. Dzielę ciasto na dwie części (jedna odrobinę większa - pójdzie na górę). Mniejszą rozwałkowuję na wielkość dnia blachy, przekładam za pomocą wałka (blacha wcześniej natłuszczona masłem). Ciasto oprószam bułką tartą

sio-smutki
Kluski śląskie! 375

ziemniaczanej sól Przygotowanie: Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy je i zostawiamy do ostygnięcia. Następnie mielimy je maszynką do mięsa. Dodajemy mąkę ziemniaczaną, tyle by wyrobić ciasto. Dzielimy ciasto na 3 części. Z każdej robimy rulon, kroimy na części. Formujemy kulki i palcem robimy dziurkę - wgłębienie. Tak przygotowane kluski gotujemy w osolonej wodzie 2 minuty od momentu

Gotuj z Prezesem
ciasto makowe 628

pokojowej), mąkę,  jajko, oraz cukier waniliowy wrzucamy  do misy (lub wysypujemy na stolnicę) i  wyrabiamy tak długo, aż połączymy wszystkie składniki i otrzymamy jednorodne ciastoDzielimy ciasto na dwie równe części  i wkładamy  do lodówki na 30-40 minut. Następnie wyjmujemy z lodówki jedną cześć schłodzonego ciasta  i wałkujemy je na stolnicy, starając

Miód i pieprz
Moja teoria względności z chałką w tle 48

półtorej. Prawie całe "Stowarzyszenie umarłych poetów" można sobie odświeżyć. Kiedy ciasto mniej więcej podwoi objętość, pora ponownie zająć się nim. Robimy "Pauza" i wykładamy ciasto na blat podsypany mąką. Ciasto dzielę na 3 części. Formuję podłużne wałki.  Łączę je sklejając u góry. Następnie splatam klasyczny warkocz. Końcówkę lekko podwijam pod spód. Gotową plecionkę umieszczam na blaszce wyłożonej papierem(...)minut. Bez nawiewów, oczywiście ponieważ piekarniki są różne, najlepiej wykonać próbę suchego patyczka drewnianego, np. do szaszłyków. Studzę na kuchennej kratce.  Ta porcja jest tak duża, że często dzielę ciasto na dwie mniejsze chałki i piekę odrobinę krócej. Smakuje pysznie lekko ciepła z zimnym mlekiem Mniam! Smacznego! #chałka #drozdze #itbmtt

I tu będę miała takie te
szarlotkowa tarta 50

pokojowej), mąkę,  jajko, oraz cukier waniliowy wrzucamy  do misy (lub wysypujemy na stolnicę) i  wyrabiamy tak długo, aż połączymy wszystkie składniki i otrzymamy jednorodne ciastoDzielimy ciasto na dwie części w proporcjach 1/3 do 2/3  i wkładamy do lodówki na 30-40 minut. Następnie wyjmujemy z lodówki schłodzone ciasto ( tą większą część) i wałkujemy

Miód i pieprz
Kruche ciasteczka czekoladowo-orzechowe 73

względu na wysoką zawartość tłuszczu lubią tworzyć grudy. Masło wkładamy do zamrażalki a potem ścieramy je na tarce o dużych oczkach. Wbijamy jajko i szybko zagniatamy gładkie ciasto.   Dzielę ciasto na dwie w miarę równe porcje, wkładam do dwóch foliowych woreczków, ciasto spłaszczam na owalny placek około 2-3 cm grubości i chłodzę przez około godzinę w lodówce. Ciasto

Karo in the Kitchen
Tarta z rabarbarem na cieście orkiszowym 73

cukrem pudrem. Dodać masło i posiekać nożem, albo siekaczką do ciasta, tak, aby nie było widać kawałków masła - chodzi o konsystencję wilgotnego piasku. Dodajemy roztrzepane żółtka i szybko zagniatamy ciasto. Dzielimy ciasto na dwa kawałki - jeden nieco większy od drugiego - ja na spód używam 2/3 ciasta, a na kratkę z wierzchu 1/3. Obie części wstawiamy do lodówki

Kulinarne Inspiracje