odstawić na ok. 10-15 minut. Ciasto - 600 g mąki przesiać, dodać cukier i sól, wymieszać. następnie dodać etapami rozczyn. Zagnieść. Dodać olej i pokrojoną w kostkę kiełbasę. Wyrobić ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Gotowe ciasto przełożyć do dużej miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie części. Jedną połowę ciasta rozwałkowujemy okrąg(...)pieczenia. Na środku ciasta szklanką odciskamy mały okrąg, a następnie ciasto kroimy na 16 trójkątów (najlepiej zacząć od 4 części, następnie na 8 i na 16). Pamiętając, aby nie przeciąć małego kółka na środku ciasta. Następnie bierzemy jeden kawałek i przekręcamy dwa razy do zewnątrz. Powtarzamy tą czynność na wszystkich trójkątach. Drugą połowę ciasta dzielimy
Ciastka - domowe słodkościłyżki cukru kryształu, 1,5 łyżeczki cynamonu, cukier puder do posypania. PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto: Mąkę przesiewam na stolnicę. Łączę z margaryną i drożdżami. Dodaję pozostałe składniki i zagniatam ciasto. Ciasto dzielę na dwie części. Jedną cześć ciasta rozwałkowuję i wykładam na blaszkę o wym. 25cm x25cm. Drugą część ciasta dzielę na mniejsze porcje i wkładam na godzinę do zamrażalnika
Tradycyjna kuchnia Kasiprzekładamy do pojemnika wyłożonego folią spożywczą lub papierem do pieczenia. Ubijamy (użyłam szklanki), przykrywamy szczelnie i wstawiamy do stężenia, do lodówki. Chałwa została zrobiona w ramach akcji Ciasto na niedzielę . Ciastem co prawda nie jest, ale wyjątkowym łakociem – na pewno. Chałwą domową z pistacjami mogą się rozkoszować diabetycy, weganie, wegetarianie, osoby na diecie bezglutenowej… i nie tylko. Jest(...)słodkiego, a w dodatku pysznegoi i zdrowego… zróbcie sobie i bliskim domową chałwę. Gorąco polecam – w prezencie – na święta… i nie tylko. Smacznego. W akcji Ciasto na niedzielę ( Słodkości z sezamem i/lub chałwą ), wraz ze mną udział wzięły autorki niżej wymienionych blogów: - ŻYCIE ZACZYNA SIĘ W KUCHNI – Lekka chmurka chałwowo-śmietankowa bez pieczenia - MOJE DOMOWE KUCHARZENIE
mojewypiekiinietylkokońcu dodać drożdże rozrobione w odrobinie mleka. Ciasto jeszcze raz wyrobić i na końcu wlać ekstrakt waniliowy. Wymieszać. Ciasto zostawić do wyrośnięcia (dopóki nie podwoi swojej objętości). Ciasto dzielimy na 4 równe części. Każdą z części wałkujemy w okrąg. Pierwszy okrąg układamy na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Smarujemy masą makową. a pierwszy okrąg nakładamy drugi i smarujemy masą(...)Wyrobić 3 minuty (interwał-kłosek). Ciasto zostawić do wyrośnięcia na ok. 2 godziny (aż podwoi swoją objętość). Następnie dodać ekstrakt waniliowy i ponownie wyrobić ciasto 1 minuta (interwał-kłosek). Ciasto dzielimy na 4 równe części. Każdą z części wałkujemy w okrąg. Pierwszy okrąg układamy na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Smarujemy masą makową. a pierwszy okrąg nakładamy drugi i smarujemy
Mania Wypiekaniaopakowania cukru waniliowego. PRZYGOTOWANIE: 1. Mąkę przesiewam na stolnicę. Łączę z masłem i margaryną. Dodaję cukier, proszek do pieczenia, jajko, żółtka, pokruszone drożdże oraz śmietanę. Zagniatam ciasto. 2. Ciasto dzielę na dwie równe części. Jedną część ciasta dzielę na mniejsze kawałki i wkładam na 40 minut do zamrażalnika. Drugą porcję ciasta rozwałkowuję i wykładam na blaszkę o wymiarach 24cmx35cm
Tradycyjna kuchnia Kasilekko podsypany mąką i wyrabiam dłonią około 2 – 3 minut. Jeżeli zdarzyło by się że ciasto bardzo klei się do dłoni i blatu to podsypujemy blat mąką. Tak przygotowane ciasto dzielę na dwie równe części (w moim przypadku podzieliłam na dwie części ponieważ mam w miarę dużą patelnię ale jeżeli mamy mniejszą to ciasto dzielimy na 3 części) Jeden kawałek
Uwaga Babcia Gotujesmaczne ciasto z aromatycznym kremem marchewkowym. Krem dzięki marchewce ma piękny pomarańczowy kolor i niezwykły smak. Polecam Składniki: 275 g ciasta francuskiego 330 ml śmietanki 30% 350 ml soku wyciśniętego ze świeżych marchewek 250 g mascarpone 1/4 szkl cukru pudru 2 łyżki żelatyny oraz cukier puder do posypania blaszka 24x24cm Przygotowanie: Ciasto francuskie wyjmujemy z opakowania i rozwijamy. Dzielimy ciasto(...)pół. Jedną połowę pieczemy w całości przez 30 minut w temperaturze 200 stopni. Drugą połowę ciasta dzielimy na 9 kawałków i również pieczemy przez 30 minut w temperaturze 200 stopni. Upieczone ciasto francuskie studzimy. Sok marchewkowy wlewamy do garnka i zagotowujemy. Do gotującego się soku wsypujemy żelatynę i mieszamy do rozpuszczenia. Zdejmujemy sok z gazu i studzimy. Zimną galaretkę marchewkową
słodkie i nie tylko historie kulinarnenagrzanego piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć grzanie ) i pozostawić ciasto do wyrośnięcia. Po około 60 minutach: Dłonie nawilżam olejem i wykładam wyrośnięte ciasto na blat i formuję wałek. Ciasto dzielę na dwie równe części (jeżeli do smażenia focacci użyjemy mniejszej patelni niż moja to ciasto dzielimy na więcej części ). Z każdego kawałka ciasta formuję kulkę, następnie kulki ciasta nakrywam
Uwaga Babcia Piecze ChlebSkładniki na ciasto jajka, 12 szt cukier, 1 i 1/2 szkl mąka pszenna, 3 szkl olej, 6 łyżek cukier waniliowy, 3 łyżki proszek do pieczenia, 3 łyżeczki barwniki spożywcze w proszku, 6 kolorów Składniki na krem i dekorację serek mascarpone, 500g śmietanka 36%, 1 litr barwnik spożywczy żelki Zozole Rainbow, 1 opak Przygotowanie Składniki na ciasto dzielimy na 3 części(...)cukru i cukier waniliowy. Później dodajemy po jednym żółtku i olej. Chwilę miksujemy do połączenia składników. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do ubitych jajek, delikatnie mieszamy szpatułką. Dzielimy ciasto na dwie równe części. Do każdej dodajemy inny barwnik. Dno formy (26cm) wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto, wyrównujemy i pieczemy w temperaturze 170st przez około 10-13 minut
Gotowanie moimi oczamiKiedy w cieście nie ma już śladów mąki, przykrywamy, szczelnie, miskę z ciastem folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na noc, czyli ok 8-12 h 3. Rano dzielimy ciasto na dwie porcje, na podsypanym mąką blacie rozciągamy ciasto od ciebie, składamy, obracamy o 90 stopni i powtarzamy rozciąganie i składanie, wyrabiamy w ten sposób ciasto przez(...)minut 4. Następnie dzielimy ciasto na ok 8 równych części, z każdej formujemy zgrabną bułeczkę wielkości większej mandarynki, układamy ja na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok 40 min 5. Piekarnik nagrzewamy do 240 stopni, każdą wyrośniętą bułeczkę nacinamy bardzo ostrym nożem na krzyż, jeśli ciasto klei
Słodki Kompromisposiekane ugotowane grzyby.\r","Przysma\u017camy, dodaj\u0105c s\u00f3l i pieprz.\r","\r","Ciasto wyjmujemy na stolnic\u0119, uderzamy pi\u0119\u015bci\u0105 aby je odgazowa\u0107.\r","Dzielimy ciasto na 3 cz\u0119\u015bci.\r","Ka\u017cd\u0105 cz\u0119\u015b\u0107 rozwa\u0142kowujemy na prostok\u0105t.\r","Nak\u0142adamy farsz i rolujemy.\r","Przek\u0142adamy rulony(...)szatkujemy. Szklimy na maśle. Do cebuli dodajemy posiekaną kapustę kiszoną oraz drobno posiekane ugotowane grzyby. Przysmażamy, dodając sól i pieprz. Ciasto wyjmujemy na stolnicę, uderzamy pięścią aby je odgazować. Dzielimy ciasto na 3 części. Każdą część rozwałkowujemy na prostokąt. Nakładamy farsz i rolujemy. Przekładamy rulony na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i smarujemy jajkiem. Rulony nacinamy
Mieszam w Garnkuporcji, jedna to 470 kcal. Ciasto na niedzielę – szybkie i łatwe Czasem zdarzają się zakalce Dwa główne składniki to migdały i cytryna: pyszne słodko kwaśne połączenie Ciasto na niedzielę: cytrynowo – migdałowe Smacznego!!! Źródło wpisu: Nigella Lawson „Jak być domową boginią: wypieki i przysmaki kojące duszę” Zapisz Zapisz
RelaxtimeCoś na sobotę albo niedzielę i do tego koniecznie na szybko? Polecam niezawodne brownie, które na dobrą sprawę możemy zjeść samo ponieważ smakuje wyśmienicie. Ale możemy również coś tam do niego dorzucić. Bita śmietana z owocami sprawdziła się znakomicie. W sumie to krem cytrynowy też pasowałby świetnie ale zajął by nam więcej czasu, a ciasto ma być ekspresowe. Brownie(...)który ją usztywni. Ubitą śmietanę przekładamy na ciasto wykładamy umyte wcześniej i osuszone owoce. Z foremki wykroiłam 20 porcji. Jedna to około 300 kcal Szybkie i proste ciasto na niedzielę Brownie czyli ciasto czekoladowe Czekolada, bita śmietana i owoce to świetne połączenie Pyszne wykorzystanie owoców sezonowych Proste i szybkie ciasto na niedzielę Smacznego!!! Justyna
RelaxtimeBrownie z wiśniami Witam w kolejnym wpisie z cyklu ciasta na niedzielę – szybkie i łatwe. Dziś coś naprawdę ekspresowego. Zazwyczaj takie produkty jak jajka, masło, mąka czy cukier ma w domu większość z nas. No właśnie. A do przygotowania tego ciasta potrzebujemy jeszcze tylko czekoladę, wiśnie i kakao (chociaż bez kakao też by się obeszło). Czas potrzebny na przygotowanie(...)połączy ze śmietanką. Ja ułożyłam na cieście ozdobnie kilka sztuk wiśni i polałam je strużką czekolady (z łyżeczki). Z foremki wykroiłam 9 dużych porcji. Jedna to 260 kcal. Ciasto na niedzielę – czekolada w roli głównej Brownie z wiśniami – szybko, łatwo i pysznie Brownie z wiśniami Chrupki wierzch i mazisty środek – główne cechy brownie Smacznego!!! Źródło wpisu: strona
RelaxtimeCiasto z całych jajek przygotowane, do tego mleczko kokosowe dodane, na 4 krążki rozwałkowane i jak pizza porcjowane. Trójkąciki wysmażone, na papierze osuszone, w lukrze maczane i wiórkami kokosowymi obsypane. Szybkie, łatwe, bez wyczekiwania, małe pączki kokosowe gotowe są do zjadania. Chwilę tylko czekamy i z tej porcji 32 pączki mamy. Składniki: 350 g mąki, 25 g drożdży(...)Jajka miksujemy z dodatkiem cukru, soli i rozkruszonych drożdży. Dodajemy masło, mleczko kokosowe, spirytus i stopniowo dosypujemy przesianą mąkę (miksujemy ). Dodajemy tyle mąki, żeby uzyskać gładką ale kleistą konsystencję. Ciasto dzielimy na 4 porcje i każdą z nich wałkujemy na krążek o średnicy ok. 12 cm. Następnie nożykiem np. do pizzy ciasto dzielimy na 8 trójkącików, jak na pizze. Trójkąciki
Moniki Smakołyki