ciasto na niedziele - 9234 przepisów (strona:11/616)

Sernik ananasowo kokosowy 112

nadal uchodzi za rarytas wśród ciast. Spośród całej gamy tych „doskonałości” – pieczonych, robionych na zimno, gotowanych… i nie tylko – Sernik ananasowo kokosowy, to moja propozycja na akcję Ciasto na niedzielę . Składniki na tortownicę o średnicy 26 cm: Masa serowa: - 1 kg twarogu (u mnie domowy) - 250g serka mascarpone - 200g gęstej śmietany 30% (u mnie creme fraiche(...)Delikatny, wilgotny, bardzo kremowy i aromatyczny. Już sam wygląd zaprasza i kusi, nie potrzebując dodatkowych rekomendacji. Gorąco polecam. Smacznego. Wraz ze mną autorki n/w blogów uczestniczyły w akcji Ciasto na niedzielę (serniki i serniczki): - Izioni Pyszne Smaki - Sama słodycz u Asi - Różowa Kuchnia - Moje domowe kucharzenie Lista będzie uzupełniona po zakończeniu wydarzenia. Wymienionym dziękuję za wspólne pieczenie. Wydrukuj przepis

mojewypiekiinietylko
Rogaliki drożdżowe 82

stopione i przestudzone masło i przesianą mąkę. Wyrabiamy ciasto, powinno być gładkie i elastyczne. Ciasto zostawiamy w misce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części. Każdą część ciasta wałkujemy na podsypanej mąką stolnicy, nadając ciastu kształt zbliżony do koła, które dzielimy na 8 trójkątów. Na każdy z nich nakładamy płaską łyżeczkę

Smakowity Blog Kulinarny
Drożdżowe ślimaczki chałwowe 88

Chałwa królową słodyczy! Tematem przewodnim obecnego Ciasta na niedzielę były Słodkości z dodatkiem chałwy i/lub sezamu - inspiracji więc do wyboru do koloru :) Dozwolone były zarówno wypieki przygotowywane na gorąco, jak i słodkości w ogóle nie pieczone. Ważne, aby chałwa czy sezam były tu głównym składnikiem. Przepis na drożdżowe buły z dodatkiem chałwy podpatrzyłam u Beaty na blogu Katalog smaków . Już(...)dawien dawna nosiłam się z zamiarem jego wypróbowania i teraz, przy okazji wspólnego gotowania w ramach akcji Ciasto na niedzielę , w końcu mi się udało.  Bułeczki wyszły dość zwarte i nie wyrosły zbyt mocno. Po upieczeniu miały chrupką skórkę i wilgotny środek. Świetnym eksperymentem było nafaszerowanie ich dżemem śliwkowym - śliwka i chałwa wyjątkowo dobrze się tu komponowały. Do tego

Grunt to przepis!
PLACEK CUKINIOWY NA SŁONO / CUKINIA POD KRUSZONKĄ / CUKINIA W KRUCHYM CIEŚCIE 48

łyżeczki czarnego pieprzu. Wykonanie : Składniki suche na ciasto dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy do nich olej, wodę i ocet jabłkowy. Dokładnie mieszamy do powstania kruszonki (ciasto nie musi być zwarte). Dzielimy ciasto na 3 części.  Jedną z nich wykładamy na spód formy do pieczenia. Startą cukinię mieszamy z przyprawami, a następnie dzielimy na dwie części.  Jedną z nich wykładamy

Jeść, by żyć w zdrowiu
Drożdżowe ciasto z jagodami na noc z lodówki 121

ciastem z jagodami właśnie! Uroku dodaje tu dodatkowo dobrany pod kolor fioletowy lukier :) Drożdżowe ciasto z jagodami piekłam w ramach wspólnej, fejsbukowej akcji Jagodowo i borówkowo , organizowanej przez Ciasto na niedzielę . Składniki na 1 dużą keksówkę o wymiarach LxWxH 30x10x7cm:   CIASTO: 50g świeżych drożdży 1/2 szkl. cukru 1 mały cukier wanilinowy [16g]   3 jajka - małe   1/2 szkl

Grunt to przepis!
Cytrynowe ciasto drożdżowe bez wyrabiania na noc 123

zwrócić uwagę, to kolejność wykładania poszczególnych warstw składników do miski . Proste? No pewnie, że proste! Polecam wypróbować :) Ciacho piekłam w ramach fejsbukowej akcji Słodkości z bakaliami organizowanej przez Ciasto na niedzielę .   Składniki na 1 dużą keksówkę o wymiarach LxWxH 30x10x7cm:   CIASTO: 50g świeżych drożdży 1/2 szkl. cukru 1 cytrynowy cukier wanilinowy DELECTA [15g] 3 jajka 1/2 szkl. oleju

Grunt to przepis!
Keks s.Anastazji 78

Ciasto na niedzielę ..tym razem akcję prowadzi Asia..W ten wekeknd robiłyśmy ciasta przekładane, z dowolnymi owocami , ze śmietaną  itd..Ja wybrałam przepis podpatrzony tutaj ..w sumie to nie jest keks i nie ma nic wspólnego z keksem,ale taką nazwę dała s.Anastazja..Ja już od dawna piekę podobne ciasto -w sumie bardzo lubiane przez moją rodzinę i przepis

Moje domowe kucharzenie
Drożdżowa gwiazda z makiem 136

cukier, miód, aromat/amaretto, migdały, zmielone na pył herbatniki oraz drobno posiekaną skórkę pomarańczową. Możemy też dodać ulubione bakalie (drobno posiekane) – jeśli lubimy. Mieszamy. Gwiazda: Wyrośnięte ciasto uderzamy, aby je odgazować i dzielimy na trzy równe części. Każdą część ciasta rozwałkowujemy na kształt koła o średnicy ok. 24-25 cm. Na papierze do pieczenia układamy pierwsze koło. Rozsmarowujemy(...)Przykrywamy drugim kołem i ponownie smarujemy pozostałym makiem. Przykrywamy ostatnim krążkiem. Na środku układamy szklankę (do góry dnem) i lekko dociskamy. Będzie ona wyznaczała granice krojenia. Zdejmujemy szklankę i ciasto dzielimy podobnie jak tort na 12 kawałków (nie przecinając koła). Łapiemy za pomocą obu rąk dwa sąsiadujące kawałki i dwukrotnie je skręcamy do wewnątrz. Zostawiamy ciasto na 20 minut

Poezja smaku
Angielskie ciasto w biało-różową kratkę czyli Battenberg 127

zastąpić kakao - wówczas wyjdzie ciasto w biało-brązową kratkę. Kakao należy dodawać stopniowo, aż do uzyskania pożądanego koloru. Najpierw przygotowujemy formę do ciasta. Za pomocą folii aluminiowej kwadratowa foremkę* o rozmiarach 20cm x20 cm dzielimy na pół, tak by powstały dwie prostokątne formy 10cm x 20cm. Wystarczy wspomnianą wcześniej folię zagiąć w „przegródkę” i  umieścić na środku(...)Przygotowujemy dużą miskę, która ważymy. Umieszczamy w niej wszystkie składniki biszkoptu za wyjątkiem barwnika. Całość miksujemy robotem na gładką masę. Ważymy miskę z ciastem, odejmujemy wagę miski, a wagę ciasta dzielimy na pół. Połowę ciasta przekładamy do drugiego naczynia. Dodajemy do niego barwnik i mieszamy do uzyskania różowego koloru. Jasne ciasto przekładamy do jednej formy, a różowe do drugiej. Wstawiamy

Kolizje Smaków
Ciasto Jakuba 8876

ciasto wykładamy na stolnicę i zagniatamy jednolite ciasto, w razie potrzeby podsypujemy jeszcze mąką, aby się nam nie kleiło. Ciasto wkładamy do lodówki na 1 godzinę.Po tym czasie dzielimy ciasto na 6 równych kawałków. Wałkujemy pierwszą część na wielkość blaszki.2 białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy 1 kisiel wiśniowy i 4 łyżki cukru. Ubitą pianę wykładamy na wyłożony(...)mają nam wyjść 3 placki trójwarstwowe.Gotujemy budyń i odstawiamy do wystudzenia.Masło ucieramy na puszystą masę, a następnie stopniowo, po łyżce dodajemy zimny budyń. Gotową masę dzielimy na pół.Przełożenie :Pierwsze ciasto - 1/2 masy - drugie ciasto - druga część masy - trzecie ciastoWierzch posypujemy cukrem pudrem. Ja zostawiłam 3 łyżki masy na wierzch i polałam czekoladą, ale smak czekolady

charlotte gotuje
Rolada biszkoptowa 277

Rozwijamy roladę i ciepłe nadzienie przekładamy na biszkopt. Z powrotem zwijamy, owijamy roladę w folię i wkładamy do lodówki. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem Ciasto z jabłakmi Szybkie ciasto na niedzielę Rolada jabłkowa Ciasto zaserwowane na desce ze Sklep10x.pl Smacznego!!! Justyna Źródło wpisu: blog Di gotuje

Relaxtime
Przepis #50 Domowe FIT pączki - pieczone w piekarniku 131

mleka, mąką oraz cukrem i olejem. Wyrabiamy dość energicznie tak aby ciasto było plastyczne. Odstawiamy na około 1 godzinę w ciepłe miejsce - miskę przykrywamy ściereczką - aby ciasto wyrosło. Następnie dzielimy ciasto na mniejsze kulki z których formujemy pączki wkładając do każdego odrobinę nadzienia. Tak przygotowane pączki pieczemy w piekarniku w temperaturze 170 stopni przez około 20 -25 minut. Następnie zostawiamy

Health-Fit-Life
Ciasto pierogowe (100 pierogów) 49952

soli i lekko ostudzonego masła z mlekiem ( ale wciąż ciepłego) 3. Całość dokładnie ze sobą mieszamy i wyrabiamy ciasto.  4. Odstawiamy na 20 minut, aby ciasto odpoczęło. 5. Dzielimy ciasto na mniejsze kawałki i każdy rozwałkowujemy na około 3 mm i zaczynamy robić nasze pierożki z ulubionym farszem

Mój pomysł na
Drożdżówki z serem 120

mnie ok. 30 x 60 cm). Na rozwałkowanym prostokącie równomiernie rozsmarowujemy masę serową. Składamy 1/3 część ciasta wzdłuż dłuższego boku do środka, a następnie przykrywamy pozostałym ciastem (patrz zdjęcia). Dzielimy ciasto na 12 równych kawałków. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Każdy kawałek ciasta bierzemy w dłonie, obracamy w połowie i luźno kładziemy na blaszce, zachowując odstępy (ja piekłam w dwóch

Poezja smaku
Tacos śniadaniowe 80

cebuli czerwonej garść cebulki marynowanej Przygotowanie Mąki mieszamy z solą w misce, dodajemy olej i wodę. Szybko wyrabiamy ręcznie ciasto. Odstawiamy na około 20 minut, aby ciasto odpoczęło. Następnie dzielimy ciasto na 6 kul. Każdą rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy na grubość ok 0,5 cm. Jeśli nie wyjdą idealne krążki, można je wyciąć za pomocą małego talerzyka. Krążki smażymy

e-PrzepisyKulinarne
Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką 160

Niedziela, więc ciasto. Ten weekend był wyjątkowo gorący, dlatego ciasto musi być lekkie i pyszne. Postawiliśmy na drożdżowe z truskawkami i dużą ilością kruszonki. Idealne ciasto na taką pogodę :) Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką przepis na keksówkę o długości 20cm CIASTO: 400g mąki pszennej 2 jajka 30 g drożdży 80 g masła 0,3 l mleka pół szklanki

365 dni dookoła kuchni
Bułki pszenne 88

miski z mąką, dodajemy resztę wody i wyrabiamy elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto przekładamy do czystej miski i przykrywamy bawełnianą ściereczką, zostawiamy ok. 30 minut, aby ciasto wyrosło. Następnie dzielimy ciasto na 10 części i formułujemy bułki. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawiamy do napuszenia ok. 15-20 minut. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, wyrośnięte bułeczki smarujemy

Brulion spadochroniarza
Piernik staropolski dojrzewający cz.2 159

przygotowany minimum 4 tygodnie wcześniej (przepis: patrz tutaj)- marmolada do przełożenia piernika (smak wg uznania; można też użyć masy krówkowej)- polewa czekoladowaNastawiamy piekarnik na 170 stopni.Ciasto dzielimy na pół. Ciasto rozwałkowujemy na dość cienkie placki i wykładamy nim wcześniej natłuszczone, niewysokie blaszki do pieczenia (mnie wyszły dwie o wymiarach 33x23cm)Odcinamy wystające poza blaszkę ciasto i wstawiamy

W mojej holenderskiej kuchni
Chlebki nadziewane gutap 310

ogniu) i dusimy kilka minut. Następnie odciskamy nadmiar płynów. Odstawiamy do ostygnięcia. 2. Wszystkie składniki na ciasto wyrabiamy około 5 minut -mikserem- lub ręcznie dłużej aż ciasto będzie elastyczne. Dzielimy ciasto na 6 części, przykrywamy je ściereczką i zostawiamy na 10 minut. Następnie każdy kawałek rozwałkujemy na placek. 3. Na każdy placek nakładamy kawałki kurczaka, szpinak i ser -u mnie

UgotujmyTo.pl