ciasto na niedziele - 9234 przepisów (strona:26/616)

Domowy jabłecznik 199

cukier waniliowy i wszystko dokładnie ze sobą mieszam. Ciasto powinno być w miarę sypkie, jednak po ściśnięciu go w dłoni powinno się do siebie kleić jak mokry piasek. Przygotowane ciasto dzielimy na 2/3 i 1/3 porcji. 2/3 naszego ciasta układamy na tortownicy i uklepujemy tak, aby się z sobą skleiło. Następnie nakładamy na ciasto uprażone jabłka. Pozostałą częścią ciasta posypujemy

Cookery.pl
Ciasto Patriota 184

kruche: 2 szklanki mąki pszennej 4 żółtka 180 g margaryny do pieczenia 4 łyżki cukru pudru  cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy na 2 części jedną większą( ok. 2/3 ciasta) i jedną mniejszą( ok. 1/3 ciasta). Schładzamy 30 minut w zamrażalniku. Składniki na masę serowo- owocową: 850 g sera białego mielonego

Domowe ciasta
Mazurek Kajmakowy 185

margaryny 3 łyżki śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche. Formujemy w kule, owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na godzinę. Po wyjęciu ciasto dzielimy na 2 części ( jedna to 3/4 całego ciasta a druga 1/4). Większą z nich rozwałkowujemy do wymiarów dużej blachy do pieczenia.Drugą, mniejszą część wykorzystujemy do zrobienia ozdobnych zawijasów

Domowe ciasta
Ciasto na niedzielę – szybkie i łatwe #21 Biszkopt z jabłkami 170

Właściwie to nie wiem dlaczego nie wpadłam na ten przepis sama tylko musiałam podejrzeć u teściowej Przecież to chyba najprostsze i najszybsze ciasto świata (no dobra

Relaxtime
Ciasteczka migdałowe - najlepsze na świecie 234

jajko, śmietanę i olejek migdałowy, mieszamy. 3. Następnie przerzucamy ciasto z miski na omączony blat i zagniatamy. Ciasto jest dość tłuste, także można podsypywać mąką. Zagniecione ciasto formujemy w wałek, oprószamy go mąką, wkładamy do woreczka i chowamy do lodówki na 1 godzinę. 4. Po godzinie wyciągamy schłodzone ciasto, dzielimy je na pół. Połowę chowamy do lodówki.  Ciasto rozgniatamy

Kawa z mlekiem
Knedle ze śliwkami i ricotty (Canederli di prugne con ricotta) 178

Przygotowaliście kiedyś ciasto na knedle bez użycia ziemniaków? Jeżeli jeszcze nie, serdecznie polecam Wam mój dzisiejszy przepis. Do przygotowania ciasta wykorzystałam ricottę, która nadała knedlom niezwyk ł ej delikatności i lekkości . Tradycyjnie podałam je z masełkiem i bu ł k ą  tart ą , bez której nie wyobrażam sobie knedli ze śliwkami ;) Smacznego(...)myjemy, osuszamy,  nadkrawamy na p ó ł  i usuwamy  pestki. W środek każdej śliwki wsypujemy szczyptę cynamonu i 1/2 łyżeczki cukru. Ciasto dzielimy na 7 części; przypada ok. 80 gram ciasta na jednego knedla. Opr ó szonymi m ą k ą  dłońmi delikatnie rozpłaszczamy  każd ą  część ciasta

La grande e la piccola cuoca
Kruche ciastko z jabłkami i masą chałwową 130

powyższych składników wyrabiamy ciasto. Ciasto zostawiamy na noc w dużej misce. Rano wyrabiamy ciasto i dosypujemy tyle mąki ile zabierze ciasto. Powinno mieć konsystencję taką jak na pierogi. Dzielimy ciasto na 3 części i pieczemy w piekarniku nagrzanym na 180 stopni na złoty kolor.   Masa: 1/2 l mleka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki cukru

MojaQchnia.pl
Chlebki Pita 252

oraz drożdże, mieszamy. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto tak długo, aż przestanie lepić się do rąk. Pod koniec dodajemy oliwę i ponownie wyrabiamy. Warto wyrabiać jak najdłużej, by ciasto było jak najbardziej elastyczne. Miskę przykrywamy i odstawiamy w cieple do wyrośnięcia ciasta (na około 1-1,5 godziny). Następnie dzielimy ciasto na około 8 kawałków. Formujemy bułeczki i odstawiamy

Smaki Na Talerzu
Pierniczki przepis Doroty z MW 132

minut (długość pieczenia zależy od wielkości pierniczków, mniejsze pieczemy nawet krócej). Wyjąć, wystudzić na kratce. Udekorować np lukrem królewskim Notes Ciasto może być klejące,dlatego ułatwiając sobie pracę dzielę ciasto na kilka części i rozwałkowuje je porcjami, zawsze na papierze do pieczenia. Następnie wykrawasz kształty i usuwasz niepotrzebne ciasto do miski. Tak gotowe kształty pierniczków znajdują się już na papierze

Rusty Fork
Co zamiast uszek do Wigilijnego barszczu? // Kulebiaczki drożdżowe z pieczarką 254

ręki”. Ciasto drożdżowe wymaga, aby je chwilę powyrabiać. Gotowe ciasto w misce nakrywamy czystą ściereczkąi odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośniecia. Czekamy około 30-60 min. Gotowe ciasto dzielimy na 2 części. Z każdą częścią postępujemy tak samo. Ciasto rozwałkować ( możesz lekko posypać stolnicę mąką) na prostokąt, niech będzie długi około 40 cm.Dzielimy go wzdłuż na 2 części

Rusty Fork
Pszenne bułki z prażonym słonecznikiem – udawane grahamki :) 154

gładkie ciasto.  Przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 30 min. Jeszcze raz zagniatamy ciasto, w razie potrzeby dodajemy niewielką ilość mąki, ma być elastyczne i miękkie. Ciasto dzielimy na 10 równych części. Formułujemy bułeczki, składając ciasto do środka, aby jak najwięcej złapać powietrza (takie ciasto lepiej rośnie). Bułki układamy na blasze od piekarnika, podsypanej mąką. Wierzch zwilżamy

Moniki Smakołyki
CHLEB HUNZÓW 202

szklanki mąki ze skiełkowanych ziaren orkiszu, 100 ml wody,  szczypta soli. Wykonanie: Ziarna orkiszu kiełkujemy, następnie suszymy i mielimy na mąkę. Do mąki dodajemy wodę i formujemy ciasto. Dzielimy je na kulki wielkości orzechów włoskich. Kulkę ciasta umieszczamy pomiędzy papier do pieczenia lub folię i wałkujemy na cieniutki placek (patrz zdjęcie poniżej). Chlebki smażymy na suchej, bardzo rozgrzanej patelni

Jeść, by żyć w zdrowiu
Ciasto kruche z jabłkami i budyniową pianką 442

pieczenia i cukrem, dodaję posiekane masło i po jednym żółtku, zagniatam ciasto. Następnie dodaję śmietanę, u mnie potrzeba było 3 łyżki, dodajemy ją stopniowo, tyle, żeby wyrobić gładkie ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części (70% spód, 30% wierzch). Ciasto na wierzch zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do zamrażarki, większą część musimy rozwałkować, blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy

kruche babeczki
Ciasto na niedzielę szybkie i łatwe #11 Poduszkowiec 47812

Poduszkowiec Widziałam to ciasto na wielu blogach i zawsze wydawało mi się, że po prostu musi być trudne do wykonania. No bo jak zrobić niby te

Relaxtime
Drożdżówka ze śliwkami i kruszonką 211

drożdże wymieszane z ciepłą wodą i cukrem, oraz jajko roztrzepane widelcem z jogurtem, mieszamy hakiem robota aż składniki się połączą, wykładamy ciasto na stolnicę wyrabiamy przez kilka minut ręcznie, dzielimy ciasto na 4 części, z których rolujemy wałki równej długości. Z masła, mąki i cukru wyrabiamy kruszonkę, rozcierając składniki w palcach aż powstaną grudki. Śliwki kroimy na połówki i usuwamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pierogi z serem i rodzynkami 288

dolewając co chwilę odrobinę wody oraz zbierając mąkę ze stolnicy do środka ciasta. Wody dolewamy tyle, aby powstało miękkie i elastyczne ciasto. Nie powinno się lepić do rąk. 3. Dzielimy ciasto na porcje, rozwałkowujemy na cienkie placki. Podczas wałkowania podsypujemy stolnicę mąką. 4. Za pomocą szklanki lub foremką do robienia pierogów wykrawamy z rozwałkowanego ciasta koła. 5. Na wykrojonych kołach

W kuchni Katie
Ciasto na niedzielę – szybkie i łatwe #3 Ciasto ucierane z owocami lata i kruszonką 487

Ciasto ucierane z malinami, borówkami i kruszonką Dziś ciasto bardzo klasyczne, ale jednocześnie łatwe. Ciasto to będzie również szybkie, jeżeli spełnimy kilka warunków. Pierwszy i najważniejszy

Relaxtime
sernik z malinami 158

żółtko, wodę oraz masło. Wszystko siekamy nożem a następnie zagniatamy ciasto. Formujemy kulę.Wkładamy do woreczka spożywczego i schładzamy w lodówce przez ok. 30 min. Po tym czasie wyciągamy ciasto, dzielimy na dwie część mniejszą i większą. 2/3 ciasta rozwałkowujemy przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiekamy w 180 st. C aż się zrumieni. składniki na masę serową

Domowy Smak Jedzenia
Moldawskie placki leniwe 581

feta, cebulę i koperek. Starannie mieszamy widelcem. Przesiewamy mąkę z sodą i starannie mieszamy z kefirem. Posypujemy stolnice mąką i zagniatamy ciasto. Będzie trochę kleiste ze względu na ser. Dzielimy ciasto na 6 części. Każda z nich rozwałkowujemy na placuszek o średnicy 15 cm. Na patelni rozgrzewamy 50 ml oleju. Smażymy pojedynczo placki po 3 minuty z każdej strony. Jeśli

Dzieje kuchennej Wiewióry
Bułki pszenne z złotym siemieniem lnianym 135

wyrabiamy ciasto. Przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 30 min. Jeszcze raz zagniatamy ciasto, w razie potrzeby dodajemy niewielką ilość mąki, ma być elastyczne i miękkie.   Ciasto dzielimy na osiem równych części. Formułujemy bułeczki, składając ciasto do środka, aby jak najwięcej złapać powietrza (takie ciasto lepiej rośnie).  Układamy str. sklejoną.  Ciasto delikatnie spłaszczamy, zwilżamy wierzch

Moniki Smakołyki
Pierniczki świąteczne 2w1 – z tego samego ciasta na choinkę i z nadzieniem 253

Ciasto wyjmujemy z lodówki i dajemy mu się ogrzać do temperatury pokojowej – zajmie to przynajmniej 2-3 godziny, spokojnie możecie wyjąc ciasto na blat wieczorem i zacząć pieczenie rano. Dzielimy ciasto na 4 części, każdą po kolei rozpracowujemy w dłoniach i wałkujemy na bardzo lekko podsypanej mąką stolnicy (na stolnicy silikonowej nie trzeba tego ciasta podsypywać wcale – doskonale współpracuje

Karo in the Kitchen
Jagodzianki z mascarpone 255

zostawiamy na co najmniej godzinę do wyrośnięcia. Jagody myjemy, przebieramy i delikatnie mieszamy z cukrem pudrem i łyżeczką mąki ziemniaczanej. Wyrośnięte ciasto uderzamy pięścią i zagniatamy przez chwilę ponownie. Dzielimy ciasto na 18 równych części. Każdy kawałek rozpłaszczamy mocno w dłoniach i nakładamy czubatą łyżkę jagód. Zlepiamy brzegi i wykładamy łączeniem do dołu na największą blachę od piekarnika wyłożoną papierem

Poezja smaku
Tortilla wersja hot 231

przecier pomidorowy. Mieszamy najpierw drewnianą łyżką a następnie zagniatamy przez 5 minut ciasto. Robimy to bardzo ostrożnie, żeby się nie poparzyć! Ciasto odstawiamy pod przykryciem na 15 minut. Następnie dzielimy ciasto na 8 części z których wałkujemy okręgi (lub okręgo podobne) o średnicy naszej patelni. Placki smażymy na suchej patelni (najlepiej takiej, która jest przystosowana do smażenia bez tłuszczu) przez

paapilotkaa
Bułeczki 193

wlewamy drożdże, oliwę, a następnie stopniowo wodę. Zagniatamy ciasto. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 30–40 minut. Po tym czasie ciasto wyrabiamy ponownie i formujemy je w prostokąt. Dzielimy ciasto 9 kawałków (możemy nadać im okrągły kształt, ja zostawiłam kwadraciki) posypujemy słonecznikiem i układamy na blaszce wyłożonej pergaminem. Bułki odstawiamy na 30 minut. Pieczemy w 180 stopniach przez

NA MOIM TALERZU
Pleśniak + film 163

łyżeczki kakao 350 g jabłek prażonych przepis Do miski wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, pokrojoną miękką margarynę, żółtka oraz 1/2 szklanki cukru. Dłonią wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto dzielimy na trzy równe części. Do jednej części ciasta dodajemy kakao i chwilę wyrabiamy tak żeby połączyło się z ciastem. Wszystkie trzy części ciasta wkładamy do lodówki na 1/2 godziny

Smakowite Dania
Pleśniak z jabłkami 380

budyń waniliowy lub śmietankowy Dodatkowo: 1 kg potartych jabłek 1 łyżeczka cynamonu Miękki tłuszcz ucieramy z cukrem i żółtkami. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wyrobione ciasto dzielimy na dwie części: 2/3 i 1/3. 1/3 ciasta wkładamy do lodówki, a 2/3 wylepiamy spód średniej wielkości blaszki (około 23 x 34cm), wysmarowanej tłuszczem, po czym rozprowadzamy na nim równomiernie

Smakowy Raj
Słodkie środy - murzynek z kakaową bitą śmietaną 158

minut w 180 stopniach.  W tym czasie schłodzoną śmietaną ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder oraz kakao, następnie dodajemy schłodzoną, rozrobioną w szklance wody żelatynę.  Upieczone ciasto dzielimy na 3 krążki, przekładając uzyskaną masą.  Górę ciasta polewamy pozostałą czekoladą.  Odstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Smacznego

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Sękacz jabłkowo - bananowy. 171

kryształu 2 łyżki mąki ziemniaczanej Sposób wykonania :   Jabłka obieramy,wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w ćwiartki. Z mąki,margaryny,smalcu,żółtek,cukru oraz proszku do pieczenia robimy kruche ciasto. Dzielimy je na trzy równe części. Jedną część ciasta wałkujemy na szerokość blachy jaką mamy do pieczenia. Blaszkę wykładamy specjalnym papierem do pieczenia i wkładamy do niej rozwałkowane ciasto. Następnie

Przepisy i porady kulinarne
Makaron ręcznie robiony,włoski---Pasta fatta a mano, italian 191

woreczka foliowego i odkładamy do odpoczynku na około 30 minut. Po tym czasie ciasto nabierze elastyczności, ponieważ włókna glutenu napęcznieją i się rozprostują. 30 minut minęło i od poczęte ciasto ,dzielimy na 4 części Bierzemy jeden kawałek (resztę ciasta przykrywamy Bardzo ważne, aby ciasto nie obeschło ciasta) i rozwałkowujemy cieniutko na posypanej mąką stolnicy. lub przepuszczamy przez wałkowarke http://www.youtube.com

w mojej kuchni
czarno białe ----in bianco e nero 175

ciasto ręcznie. Jeżeli ciasto klei nam się podczas wyrabiania do stolnicy, to podsypujemy lekko mąką. Na samym początku wyrabiania, ciasto będzie twarde ,ale podczas dłuższego wyrabiania ciasto zrobi się sprężyste i gładkie . Można dodac łyżkę oliwy jeśli ciężko się zagniata.Składamy na pół podczas ugniatania, w ten sposób nabierze ono powietrza. Wyrabiamy od 15-20 minut. Gotowe gładkie ciasto wkładamy(...)woreczka foliowego i odkładamy do odpoczynku na około 30 minut. Po tym czasie ciasto nabierze elastyczności, ponieważ włókna glutenu napęcznieją i się rozprostują. 30 minut minęło i od poczęte ciasto ,dzielimy na 4 części Bierzemy jeden kawałek (resztę ciasta przykrywamy Bardzo ważne, aby ciasto nie obeschło ) i rozwałkowujemy cieniutko na posypanej mąką stolnicy. lub przepuszczamy przez wałkowarke

w mojej kuchni
Ciasto św. Jakuba 470

taki:2 budynie śmietankowe2,5 szklanki mleka3 łyżki cukru1 kostka masłaSposób przygotowania:1. Robimy ciasto: margarynę rozcieramy z mąką, dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto. Całość chłodzimy. Po schłodzeniu ciasto dzielimy na 6 równych części.2. Jedną część ciasta wałkujemy i wylepiamy blaszkę.3. 2 białka ubijamy na sztywno z 2 łyżkami cukru, dodajemy 1 kisiel, miksujemy. Piankę wykładamy

Kuchnia domowa Ani
Kruche ciasto z budyniową pianką, wiśniami i borówkami 180

każdy)1 opakowanie cukru waniliowego1/2 szklanki oleju Owoce:1 szklanka wydrylowanych wiśni z zalewy, np. takich - klik1 szklanka mrożonych borówekSposób przygotowania: 1. Z podanych składników na ciasto, zagniatamy kruche ciasto, dzielimy na dwie części wielkości 60% i 40 %. Ciasto mrozimy w zamrażalniku.2. Większą część ciasta ścieramy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko przyklepujemy i pieczemy na złoto

Kuchnia domowa Ani
Ciabatta czyli biały włoski chleb 227

Wszystkie następne czynności wykonujemy bardzo delikatnie, aby nie odgazować ciasta zbyt mocno.  Blat posypujemy grubo mąką. Wykładamy na tę powierzchnię ciasto i formujemy prostokąt o grubości ok.2 cm. Dzielimy ciasto na trzy bochenki i układamy na posypanych mąką ściereczkach. Świetny film polecony przez  "Zapach Chleba" pokazujący jak postępować z ciastem tutaj.  Pozostawiamy do wyrośnięcia

Stare Gary
Chleb piwny 196

jednej strony złożyć na drugą )- po dwóch godzinach wykładamy ciasto na dobrze  omączony blat składamy ciasto za pomocą łopatki (ciasto jest dość luźne ) do środka, po czym dzielimy ciasto na pół i formujemy okrągły lub prostokątny chleb. Uważamy, aby jak najmniej mąki dostało się do środka ciasta.  Jeżeli używamy foremek np. (keksówek ) delikatnie smarujemy olejem i wysypujemy mąką

Basia w kuchni
Kruche rogaliki 213

stolnicę. Dodajemy posiekane masło, śmietanę, żółtka, cukier puder, a następnie krótko zagniatamy gładkie ciasto.Dzielimy całość na 3 części i rozwałkowujemy na kształt koła, a następnie dzielimy na 8 trójkątów. Kładziemy nadzienie i zwijamy ciasto formując rogalik.Rogaliki układamy na natłuszczonej blaszce, smarujemy mlekiem i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170st. C ok. 20 - 25 min, a zależności od wielkości rogalików.Ostudzone

charlotte gotuje
CIASTKA ŚLIMACZKI 219

skorzystałam z podpowiedzi z bloga TUTAJSkładniki:120g margaryny210g mąki60g cukru (lub cukru pudru)1 żółtkołyżeczka proszku do pieczeniałyżka mlekałyżka kakaoWykonanie:Z mąki, margaryny, cukru, żółtka i mleka wyrabiamy ciasto. Dzielimy na dwie w miarę równe części, gdy ciasto nie będzie jeszcze mocno twarde. Do jednej z nich dodajemy kakao i obydwie części wyrabiamy do uzyskania jednolitej masy. Możemy włożyć

Walijskie Pichcenie
Tęczowy tort (rainbow cake) 220

jednym jajku. Maki mieszamy z proszkiem do pieczenia i razem z mlekiem dodajemy stopniowo do ciasta. Miksujemy na wolnych obrotach niezbyt długo. Ciasto dzielimy na 6 równych części. Najlepiej jest zważyć ciasto i potem podzielić na 6. Każda część ciasta przekładamy do osobnej miseczki, dodajemy odrobinę barwnika i dokładnie mieszamy

Kulinarne przygody Gatity
Mini tarty czekoladowe z powidłami śliwkowymi i bezą 180

ciasto wyrabiamy na gładką masę, owijamy folią i wkładamy do lodówki na 30 minut. Formę do tart smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą albo kaszą manną. Ciasto dzielimy na 10 części, każdą rozwałkowujemy i wykładamy ciastem  formę dociskając do spodu i ścianek, na każdą formę układamy papier pergaminowy i obciążamy np. fasolą. Pieczemy przez 20 minut

Niezły Młynek
Snikers na imieninowe przyjęcie 212

mleka 1 cukier waniliowy budyń śmietankowy 2 łyżki cukru 2.5 łyżki mąki pszennej kostka margaryny Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto kruche wysypujemy na stolnicy i zagniatamy z nich jednolite ciasto. Dzielimy je na dwie części o pieczemy dwa ciasta ok. 20 minut w 200 stopniach Białka ubijamy z cukrem i na koniec dodajemy kokos. Gotowe ciasto wlewamy do formy

ciastkarnia na kruchym spodzie
Jabłecznik z budyniem 262

jajka masło i śmietanę. Wszystko razem zagniatamy w jednolite ciasto. Gdy będzie gotowe wkładamy je do lodówki na 30 minut. W tym czasie jabłka obieramy i kropimy na plasterki. Ciasto dzielimy na dwie nie równe części. Większą część ciasta wykładamy na blaszkę. Następnie układamy na nim okrojone jabłka. W garnku na piecu gotujemy budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu

ciastkarnia na kruchym spodzie
Mazurek chałwowo-orzechowy 182

marshmallow lub z gotowej masy cukrowej 80 g pianek 180 g cukru pudru 1 1/2 łyżki wody Kruche ciasto: Zagniatamy kruche ciasto, wstawiamy do lodówki na 1 h. Ciasto dzielimy na dwie części: ¾ i ¼. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Wiekszą częścią ciasta wykładamy formę, obrzeża ciasta dekorujemy motylkami zrobionymi z pozostałego  ciasta. Motylki smarujemy pędzelkiem zanurzonym w wodzie(...)cukrem i palcami wyrabiamy jak ciasto. Gdy masa wchłonie cały cukier powinna przybrać formę zwartego ciasta. Owijamy ją w folię spożywczą i wkładamy do szafki na 24 h. W tym czasie masa stwardnieje i będzie nadawała się do dalszej obróbki. Po 24 h dzielimy masę na części i barwimy kolorowymi barwnikami. Masa przy obróbce znowu stanie się miękka i klejąca

Mia Cucina Sofieta
Przekładaniec orzechowy 707

waniliowy 2 żółtka 1 łyżka śmietany 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 350 g orzechów włoskich słoik kwaśnego dżemu lub marmolady Ciasto ciemne przygotowujemy tak jak ciasto białe. Dzielimy na 3 części i wkładamy do zamrażalnika na ok 30 minut. Ciasto jasne dzielimy na 3 równe części i rozwałkowujemy na wielkość blaszki (ok. 23,5x35,5). Smarujemy

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Domowa szarlotka na cieście półkruchym 296

dodajemy jajka i żółtko - wyrabiamy ciasto dłońmi. 4. Następnie dodajemy śmietanę i wyrabiamy ciasto w zgrabną kulkę. 5. Smarujemy dno i boki blaszki masłem, wysypujemy bułką tartą. 6. Kulę ciasta dzielimy na dwie części. Większą rozwałkowujemy i wykładamy nią dno i boki blaszki. 7. Na ciasto wykładamy uprażone jabłka, po czym mniejszą część ciasta rozwałkowujemy i przykrywamy nim jabłka. Nakłuwamy(...)widelcem, aby wilgoć z jabłek miała jak odparować. 8. Wkładamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy szarlotkę przez około 40 - 45 minut. Jabłka: 1. Jabłka obieramy ze skórki, dzielimy na ćwiartki, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie plasterki. 2. Do suchego, dużego garnka wsypujemy cukier, stawiamy na małym ogniu i karmelizujemy. 3. Następnie ostrożnie wsypujemy jabłka

W kuchni Katie
Babka drożdżowa 112

Czas czytania: 4 min Każde święta mają swoje wyjątkowe ciasta i tak Boże Narodzenie ma na przykład, pierniki i makowce , tłusty czwartek pączki i faworki , a Wielkanoc mazurki i serniki … Zapytacie, a co z ciastem drożdżowym? Odpowiedź jest prosta ciasto drożdżowe to punkt obowiązkowy każdych świąt bez wyjątku! Wielu z nas nie wyobraża sobie Wielkanocy bez lukrowanych bab drożdżowych(...)osuszyć przy pomocy ręcznika papierowego oraz posypać odrobiną mąki, ciasto wyrabiamy przez 5 minut, aż dokładnie połączy się z masłem i stanie się delikatne, gładkie i elastyczne. Miskę z ciastem przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto wykładamy na natłuszczony blat, wyrabiamy chwilę, a następnie dzielimy ciasto na dwie części, ja użyłam formy większej o pojemności

SprawdzonaKuchnia.pl
Bułeczki drożdżowo maślane 154

poszukam w sieci ciekawych i estetycznych naczyń z dziecięcymi motywami. Zupełnie przypadkiem trafiłam na sklep Liliko.pl , który w swojej ofercie posiada niesamowicie piękną serię dla dzieci od Bloomingville. Potrzebujemy: Ciasto: 40 g świeżych drożdży 100 g cukru 2 małe jajka 1 opakowanie cukru waniliowego 250 g mleka 500 g mąki pszennej 70 g roztopionego masła 1/2 łyżeczki soli Nadzienie(...)drożdże rozpuszczone w mleku. Zagniatamy ciasto. Ciasto na drożdżówki może lepić się do dłoni, gwarantuje to jego puszystość.  Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut przy obecnej aurze. Zasada jest taka, że ciasto musi podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat oprószony mąką i ostrym nożem dzielimy ciasto na około 9 równych części

MamaOskarka
Maślane ciasto z borówkami idealne na niedzielny deser 179

wsypujemy cukier, sól oraz proszek do pieczenia, mieszamy, następnie dodajemy pokrojone zimne masło i zaczynamy zagniatać ciasto, dodając stopniowo po jednym żółtku (staramy się zagnieść ciasto jak najszybciej). Otrzymane ciasto dzielimy na 2 części w proporcji ¾ i ¼ (większa część ciasta powinna ważyć około 250 g), części ciasta owijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażalnika na 1,5/2 godziny (ciasto

KulinarneImpresje.pl
Chlebki z pieca i co mają z nimi wspólnego Bake Rolls 256

składniki mokre i zagniatamy niezbyt luźne, ale miękkie ciasto przez około 10minut. W zależności od wielkości jajek regulujemy ilość mąki. Ciasto przykrywamy i pozostawiamy do wyrośnięcia na 2 godziny. Dzielimy ciasto na 10 części. 2 blachy z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Z każdej części ciasta rolujemy paluszki o średnicy około 4 -5cm i układamy na blasze, na każdej

Leśny Zakątek
Słodka tarta z kapustą kiszoną, dynią i cynamonem 202

miksujemy. Dodajemy przyprawy, miód i mieszamy. Przestudzoną kapustę siekamy, mieszamy z 2-3 łyżkami musu z dynii i doprawiamy solą, pieprzem i miodem. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Schłodzone ciasto dzielimy na 2 cześci (70 i 30%). Większą część ciasta rozwałkowujemy i wykładamy nią formę o średnicy ok. 26 cm. Przykrywamy kawałkiem papieru do pieczenia, posypujemy kuleczkami ceramicznymi do obciążania

Mienta blog
SZKOCKIE BUŁECZKI ŚNIADANIOWE 124

Formujemy kulę i przykrywamy miskę lekko natłuszczoną folią spożywczą. 6. Zostawiamy w ciepłym miejscu na 1h do wyrośnięcia. 7. Wykładamy ciasto na blat posypany mąką. Przekłuwamy je nożem. 8. Dzielimy ciasto na dziesięć kawałków. Każdy z nich lekko rozwałkowujemy na płaski owal. 10. Układamy na wyłożonej papierem lub natłuszczonej blaszce. 11. Ponownie nakrywamy natłuszczoną folią i zostawiamy

Marcepanowa kuchnia
Pierogi z kaszą jaglaną i serem 181

ostudzenia, ser rozgniatamy widelcem. Do ostudzonej kaszy dodajemy ser biały oraz bakalie, wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku cukrem. Z masy formujemy małe kuleczki.Z podanych składników zagniatamy gładkie ciasto, dzielimy na mniejsze części. Stolnicę posypujemy mąką, układamy kawałek ciasta i dość cienko wałkujemy, metalową obręczą wycinamy krążki. Na każdy krążek ciasta nakładamy kulkę farszu, zlepiamy brzegi ciasta robiąc falbankę, układamy

Bajeczna Kuchnia
makowe roladki w masie serowej 211

Mąkę przekładamy na stolnicę, dodajemy cukier, sodę, proszek do pieczenia oraz masło i siekamy nożem. Następnie robimy dołek i dodajemy żółtka, jajko oraz śmietanę. Wszystko siekamy a następnie zagniatamy ciasto. Dzielimy je na pięć równych części. Z dwóch pieczemy blaty a z pozostałych trzech roladki makowe. Blaty piekłam w blaszce (ok. 21x32cm) wyłożonej samo dno papierem do pieczenia(...)ucieramy z cukrem oraz masłem. Dodajemy do maku z pozostałymi składnikami i mieszamy. Na końcu dodajemy ubite białka i delikatne łączymy je z makiem. Masę dzielimy na trzy równe części. Każdą rozsmarowujemy na rozwałkowanych ciastach i zwijamy w rolady. Układamy w blaszce (ok. 21x32cm) wyłożonej papierem do pieczenia, jedna obok drugiej aby po upieczeniu tworzymy jedno ciasto pieczemy

Domowy Smak Jedzenia
Drożdżowe zawijaki makowe 191

koniec ciasto wyrabiamy ręką. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Ciasto przykrywamy bawełnianą ściereczką i pozostawiamy w ciepły miejscu do wyrośnięcia na ok. 15 min. Ponownie zagniatamy ciasto, dzielimy na dwie części, w razie potrzeby dodajemy mąki. Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o długości 60 cm i szerokości 30 cm (ciasto podsypujemy mąką). Na środku, po całej długości nakładamy łyżką połowę

Moniki Smakołyki
świąteczne ciasto krówka 425

łyżka śmietany wykonanie: Mąkę przesiewamy z sodą na stolnicę, dodajemy cukier, robimy wgłębienie, wpijamy jajka i siekamy nożem. Dodajemy masło, śmietanę oraz miód. Siekamy wszystko nożem a następnie zagniatamy ciasto. Dzielimy je na dwie części i rozwałkowujemy równomiernie. Pierwsze ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 15 min. w 170 st. C. Po upieczeniu wyciągamy

Domowy Smak Jedzenia
Bułeczki orkiszowe 136

rozczyn. Odstawiamy na ok 15 min. Z pozostałych składników wraz z rozczynem zagniatamy ciasto przez ok 10-15 min. Odstawiamy ciasto przykryte ściereczką do wyrośnięcia na 1-1,5h. Dzielimy ciasto na 9-10 części. Formujemy bułeczki, robiąc w nich nacięcie. Pieczemy bułeczki 10 min w 200 stopniach, potem 10 min w termoobiegu. 4.5.2.15 http://mieszamwgarnku.pl/chleby/z-drozdzami/buleczki-orkiszowe/ MieszamWGarnku Artykuł Bułeczki

Mieszam w Garnku
Makowiec z białym makiem na kruchym spodzie 182

odstawiam na dobę do lodówki. Następnie gotuję w mleku przez 45 minut, studzę i mielę trzykrotnie lub rozdrabniam blenderem na gładko. Składniki na kruche ciasto zagniatam na jednolitą masę. Ciasto dzielę na dwie części (2/3 i 1/3). Większą częścią ciasta wylepiam spód formy wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Pozostałą część ciasta umieszczam w lodówce. Zmielony mak mieszam z pozostałymi składnikami

Mango Papaja
Pizza bez sosu 316

spienione drożdże Całość wyrabiamy około 10 minut (można użyć maszyny z hakiem), przykrywamy i odstawiamy na około 1 ½ h. (Można też odstawić do lodówki na dłuższe wyrastanie). Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części i rękami rozciągamy na placki. Ciasto posypujemy solą, serem i oregano. Pieczemy około 12-13 minut w temperaturze 250 stopni (najlepiej na kamieniu ale nie jest

Mohiella
CHAŁKA DROŻDŻOWA 141

połowa. Ciasto musi odchodzić od ręki ale nie może być zbyt zwarte. Spryskujemy olejem, wkładamy do miski i przykrywamy ściereczką. Ciasto powinno wyrastać 1,5 godziny. Po tym czasie dzielimy ciasto na 2 części, a każdą jeszcze na 4. Formujemy wałki i pleciemy po 2 warkocze. Odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Warkocze smarujemy roztrzepanym jajkiem z wodą i posypujemy

KuchcikoweLove
Budyniowy przekładaniec 167

Wykonanie: Mąkę przesiewamy na stolnicy, dodajemy proszek do pieczenia żółtka cukier puder oraz pokrojoną w kawałki margarynę, zagniatamy ciasto, owijamy folią spożywczą wstawiamy na 30 min do lodówki. Schłodzone ciasto dzielimy na dwie równe części, rozwałkowujemy na prostokątne płat. Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Jeden prostokąt smarujemy dżemem truskawkowym, drugi dżemem porzeczkowym. Białka ubić na sztywną pianę

kgwjanczewo
razowy chleb z suszonymi pomidorami 178

centymetrowej grubości placek. Następnie zakładając kawałki ciasta na siebie, formujemy z niego okrągły bochenek. Chleb układamy na wysypanej mąką blasze, zostawiając go na godzinę, w ciepłym miejscu. Po godzinie ciasto dzielimy na dwie części i ponownie zagniatamy bochenki ( kawałki ciasta zakładamy na siebie dwu, trzykrotnie) Teraz każdy bochenek wkładamy do foremki, wyłożonej pergaminem. Wyrównujemy górę bochenka dłonią zwilżoną wodą

Miód i pieprz
chleb z pszennymi otrębami 168

centymetrowej grubości placek. Następnie zakładając kawałki ciasta na siebie, formujemy z niego okrągły bochenek. Chleb układamy na wysypanej mąką blasze, zostawiając go na godzinę, w ciepłym miejscu. Po godzinie ciasto dzielimy na dwie części i ponownie zagniatamy bochenki ( kawałki ciasta zakładamy na siebie dwu, trzykrotnie) Teraz każdy bochenek wkładamy do foremki, wyłożonej pergaminem. Wyrównujemy górę bochenka dłonią zwilżoną wodą

Miód i pieprz
mieszany razowy chleb z czarnuszką 165

centymetrowej grubości placek. Następnie zakładając kawałki ciasta na siebie, formujemy z niego okrągły bochenek. Chleb układamy na wysypanej mąką blasze, zostawiając go na godzinę, w ciepłym miejscu. Po godzinie ciasto dzielimy na dwie części i ponownie zagniatamy bochenki ( kawałki ciasta zakładamy na siebie dwu, trzykrotnie) Teraz każdy bochenek wkładamy do foremki, wyłożonej pergaminem. Wyrównujemy górę bochenka dłonią zwilżoną wodą

Miód i pieprz
Dwukolorowe ciasteczka z rumowym lukrem 210

pieczenia. Dokładnie mieszamy mikserem. W osobnej misce ubijamy białka z 5 jajek na sztywną pianę, następnie przenosimy je na wcześniej przygotowaną masę i mieszamy wszystko na niskich obrotach. Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy kakao. Jasne ciasto przenosimy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Dokładnie rozprowadzamy. Na wierzch przekładamy kakaową masę. Pieczemy w temp. 160 stopni Celsjusza

Kuchnia Pani Wiosny
Przepis na Domowe Solanki 177

ciastem ponownie nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na jeszcze 30 minut Po kolejnych 30 minutach : Ciasto wykładam na blat lekko oprószony mąką i przerabiam kilka razy . Ciasto dzielę na dwie w miarę równe części Każdy kawałek ciasta rozwałkowuję na prostokąt o długości około 40 cm i szerokości 15 cm- jeżeli rozwałkujemy prostokąt na szerokość 20 cm to solanki

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Snickers 176

gotujemy. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy na bok. Ciasto: Mąkę pszenną wraz z sodą oczyszczoną przesiewamy do dużej miski. Dodajemy masło/margarynę oraz pozostałe składniki i zagniatamy gładkie ciasto. Dzielimy je na 3 równe części (najlepiej zwarzyć kulę ciasta, podzielić na 3 i potem odpowiednio odważyć). Przygotowujemy 3 arkusze papieru do pieczenia. Każdy z nich wkładamy do formy

MyCookBook.pl
orkiszowy razowy chleb z suszonymi pomidorami 176

centymetrowej grubości placek. Następnie zakładając kawałki ciasta na siebie, formujemy z niego okrągły bochenek. Chleb układamy na wysypanej mąką blasze, zostawiając go na godzinę, w ciepłym miejscu. Po godzinie ciasto dzielimy na dwie części i ponownie zagniatamy bochenki ( kawałki ciasta zakładamy na siebie dwu, trzykrotnie) Teraz każdy bochenek wkładamy do foremki, wyłożonej pergaminem. Wyrównujemy górę bochenka dłonią zwilżoną wodą

Miód i pieprz
Krucha tarta z jagodami 140

łyżki kwaśnej śmietany 40 dag jagód cukier puder do posypania PRZYGOTOWANIE: 1. Mąkę przesiewam na stolnicę. Łączę z masłem. Dodaję żółtka, cukry, proszek do pieczenia oraz śmietanę. Zagniatam ciasto. Ciasto dzielę na dwie części większą i mniejszą. Większą część ciasta rozwałkowuję i wykładam na wysmarowaną tłuszczem foremkę na tartę. Spód nakłuwam widelcem. Foremkę z ciastem wkładam do piekarnika nagrzanego

Tradycyjna kuchnia Kasi
Gofry 204

weekend w akcji Ciasta na niedzielę  dla odmiany zamiast ciasta  są gofry...Oj dawno nie było u mnie gofrów...zrobiłam ...z bitą śmietaną, truskawkami , polane np. syropem czekoladowym  [ syrop szybko się robi] ..polecam...pycha..przepis od Majanki  .. 160 g mąki pszennej 15 g drobnego cukru szczypta soli 50 g stopionego masła 2 jajka, żółtka

Moje domowe kucharzenie
Pleśniak z masą budyniową z rabarbaru 487

Godzinę przed upływem czasu potrzebnego dla rabarbaru zarabiamy ciasto. Mąkę, cukier i proszek do pieczenia wsypujemy do misy, dodajemy żółtka, pokrojony w kostkę tłuszcz i zagniatamy ciasto.   Gotowe ciasto dzielimy na dwie części: 2/3 i 1/3. Mniejszą część ciasta, wkładamy do woreczka, a następnie do zamrażalnika. Średniej wielkości blaszkę (około 23x34cm) wykładamy papierem do pieczenia, po czym dno wylepiamy

Smakowy Raj
Lekkie pączki pieczone 149

wyrobić gładkie, sprężyste ciasto. Ja użyłam do tego celu haka do wyrabiania ciasta drożdżowego, więc zajęło mi to dosłownie chwilkę. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Następnie dzielimy ciasto na równe części i robimy placuszki, w które wkładamy 1/2 łyżeczki konfitury. Zaklejamy jak pieróg (musimy zrobić to dokładnie, żeby nadzienie nam nie wypłynęło) i formujemy kulkę. Nasze pączki

Wielki apetyt
Tarta z musem rabarbarowym 182

Zapraszam na pyszne ciasto z musem rabarbarowym i bitą śmietaną. Jest łatwe do przygotowania i mocno orzeźwiające. Przepis bierze udział w akcji " Ciasto na niedzielę ", do wyboru były dwie propozycje "Fale dunaju" oraz "Ciasto z rabarbarem" .  SKŁADNIKI: Ciasto: 1,5 szklanki mąki, 3 żółtka, 1/2 kostki margaryny, 1 łyżka cukru pudru, 1 opakowanie cukru waniliowego, 1,5 łyżeczki proszku(...)Wyrównuję.  3. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno z cukrem pudrem. Przekładam do rękawa cukierniczego. Śmietaną ozdabiam brzeg ciasta. Ciasto wstawiam na godzinę do lodówki. W akcji pieczenia "Ciasta na niedzielę" uczestniczyli": Dorota , Lidia, Kasia , Magda ,   Danuta , Bożena

Tradycyjna kuchnia Kasi
Piernik staropolski + film 143

etap Po 2 tygodniach ciasto wyjmujemy z lodówki, podsypujemy mąką i bardzo dokładnie wyrabiamy. Ciasto będzie dość twarde i gęste .Wyrobione ciasto dzielimy na 3 części i każdą część rozwałkowujemy .Płaty ciasta przekładamy kolejno do wyłożonej folią aluminiową formy i pieczemy około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. Upieczone i wystudzone płaty ciasta przekładamy powidłami śliwkowymi

Smakowite Dania
Sernik królewski 366

posmarowania blaszki + 1 łyżka kaszki manny do obsypania blaszki Wykorzystałam jako miarkę szklankę o poj. 250 ml. Składniki na ciasto dokładnie zagniatamy ja to zrobiłam hakiem robota, następnie dzielimy ciasto na 2 części, formujemy kulki, które wkładamy do woreczków i wkładamy na godzinę do zamrażalnika. Po tym czasie na wysmarowaną margaryną i obsypaną kaszką blaszkę ścieramy na tarce jarzynowej

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pizza z szynką, pieczarkami i papryką 159

trakcie zagniatania stopniowo dodajemy wodę. Gdy ciasto będzie elastyczne i gładkie, odstawiamy je na godzinę do wyrośnięcia. Wszystkie składniki na sos dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części (powstaną z niego dwie pizze). Ciasto wykładamy na dużą blachę, smarujemy sosem pomidorowym i układamy składniki. Na wierzchu układamy pokrojony w plastry ser mozzarella (jeśli ktoś lubi

KasiekGotuje
Pieczone pączki z polewą czekoladową 221

przykryte ściereczką na ok. 40 minut do wyrośnięcia w ciepłym miejscu – powinno rosnąć jak szalone. Po tym czasie wykładamy ciasto na blat podsypany mąką. Chwilkę zagniatamy po czym dzielimy ciasto na pół, następnie jeszcze raz na pół i tak do uzyskania 16 części. Każdą część rozpłaszczamy dłońmi na okrągły placek (jeśli bardzo się lepi można podsypać mąką, ale postarajmy

Poezja smaku
Pieczone pierogi serowe ze szpinakiem / Baked cheese dumplings with spinach 372

wkładam biały ser i i miksuję aż powstanie gładka masa, następnie dodaję szpinak i przeciśnięty czosnek. Blenduję aż do połączenia się składników następnie dosmaczam sola i pieprzem. Schłodzone ciasto dzielę na pół i rozwałkowuję na podsypanej mąka stolnicy. Ciasto nie może być zbyt cienkie, ja wałkowałam na 4-5 milimetrów. Z rozwałkowanego ciasta wykrawam krążki o średnicy

Magiczna kuchnia Darii
Kruche ciasteczka - prezenciki 275

miski przełożyć miękkie masło i cukier puder - zmiksować na gładką masę.Przesiewamy mąkę do osobnej miseczki, dodajemy sól - wszystko dodajemy do masła i dokładnie miksujemy.Ciasto dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy kakao. Zawijamy ciasto w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 1 godzinę.Każdą część ciasta rozwałkować na max. 3 mm.Pokroić ciasto na paseczki: 2 paski jasnego

Serce zamknięte w formie pyszności
Pierniczki z witrażami 278

wyrabiamy hakiem robota (lub ręcznie łyżką), aż ciasto stanie się błyszczące i gładkie.  Gotowe ciasto zawijamy w folię i schładzamy w lodówce ok. 1 godziny. Stolnicę delikatnie posypujemy mąką. Ciasto dzielimy na kilka części i rozwałkowujemy je cienko (im ciasto grubsze tym pierniczki będą miększe), wycinamy pierniczki za pomocą foremek o świątecznych kształtach, w środku również wycinamy otwór (ja wykorzystałam

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Szarlotka a może jabłecznik 421

cukrem, proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym, dodajemy pokrojoną margarynę i smalec - rozcieramy razem. Jajka i śmietanę mieszamy ze sobą, w mące robimy wgłębienie , wlewamy mieszaninę , zarabiamy i zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie części , na spód nieco większa. Wykładamy ciasto na blachę robiąc troszkę wyższe brzegi. Przygotowujemy jabłka.Nadzienie:1,5 kg jabłekcukiercynamonbułka tartaJabłka obieramy i kroimy na półplasterki dodajemy

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Rogaliki drożdżowe z konfiturą 300

owocowa, budyń lub czekolada jako nadzienie cukier puder do posypania Drożdże widelcem rozcieramy dodajemy cukier, a następnie wszystkie pozostałe składniki...I wyrabiamy ciasto.Odstawiamy na 60 min w ciepłe miejsce.Gotowe ciasto dzielimy na 3 części, każdą rozwałkowujemy na kształt koła ciasto kroimy na trójkąty tak jak pizze na każdą " podstawę trójkąta"  nakładamy konfiturę...Zwijamy a następnie boki ściskamy i formujemy

NaKońcuJęzyka
Orzechowo-karmelowe ciasto z doliny 243

cytryny. Doprowadzamy do wrzenia, dodajemy karmel, mieszamy i znowu doprowadzamy do wrzenia. Jeśli otworzą się grudki z karmelu, to gotujemy aż się rozpuści. Dodajemy orzechy i dobrze mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie części: 2/3 i 1/3. Dwie trzecia ciasta cienko rozwałkowujemy i wykładamy nim formę, przy czym podnosimy nieco brzegi. Nakładamy nadzienie, zakładamy do środka brzeg ciasta( tak aby leżał

Mia Cucina Sofieta
Cherry pie 214

myjemy i pozbawiamy pestek. Wydrążone czereśnie przekładamy do dużej salaterki, posypujemy je przygotowaną mieszanką i odstawiamy na 20 minut. W innym naczyniu  mieszamy mączkę migdałową z brązowym cukrem. Ciasto dzielimy na dwie części: 2/3 i 1/3. Dwie trzecie ciasta cieńko rozwałkowujemy i wykładamy nim formę (23cm), przy czym podnosimy nieco brzegi. Na spód ciasta sypiemy nadzienie migdałowe, lekko ugniatamy

Mia Cucina Sofieta