ciasto na niedziele - 9234 przepisów (strona:22/616)

Maślane rogaliki z ekologicznym dżemem truskawkowym Symbio 155

dodajemy rozczyn, mieszankę: mleko, jajka, masło, cukier i wyrabiamy na gładkie, lśniące ciasto. Jeśli zbyt mocno się klei, dosypujemy więcej mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.4. Zagniecione ciasto dzielimy na 3 lub więcej części. Mamy pełną swobodę jeśli chodzi o wielkość rogalików - jeśli chcemy mniejsze rogaliki, zamiast na 3 części, podzielmy ciasto na 5-6. Rozwałkowujemy

Szefowa kuchni
Bürli – szwajcarskie bułki z drożdżową wodą z winogron 86

użycia. Składniki WINOGRONOWA WODA DROŻDŻOWA 50 g winogron 10 g miodu 200 g wody ZACZYN Z WODĄ DROŻDŻOWĄ 150 g  wody drożdżowej 150 g mąki pszennej typ 550 CIASTO WŁAŚCIWE zaczyn z wodą drożdżową 2 g świeżych drożdży 50 g mąki pełnoziarnistej 450 g mąki pszennej typ 550 260 g wody 12 g soli Wykonanie WINOGRONOWA WODA DROŻDŻOWA Wszystkie(...)CIASTO WŁAŚCIWE Następnego dnia do misy robota dodajemy zaczyn, mąki, wodę i drożdże. Wyrabiamy ciasto przez 4 minuty i odstawiamy na 15 – 30 minut. Po tym czasie dodajemy sól i wyrabiamy przez 6 minut. Przykrywamy ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce na 90 minut, składając je dwa razy co 30 minut na posypanej mąką stolnicy. Wyrośnięte ciasto dzielimy

Tajemnice Smaku
Miodownik z kremem z kaszy manny 157

dowolna posypka na polewę Wykonanie ciasta: Do garnka wkładamy margarynę, miód, cukier i rozpuszczamy na małym ogniu. Jak przestygnie dodajemy jajka sodę i mąkę. Całość mieszamy na jednolitą masę. Ciasto dzielimy na cztery części. Rozwałkowujemy je i pieczemy cztery równe placki w blasze na pergaminie. Każdy placek pieczemy osobno. Ponawiamy czynność czterokrotnie. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni(...)ostygnięcia. Masło ucieramy na jasną puszystą masę z cukrem. Następnie dodajemy porcjami przestudzoną, ale nie zimną kaszę cały czas miksując aby masa była jednolita. Gotową masę dzielimy na trzy części i przekładamy nią ciasto. Na wierzch ostatniego placka przygotowujemy polewę. Wykonanie polewy: Wszystkie składniki wkładamy do garnka i zagotowujemy cały czas mieszając. Gorącą polewę wylewamy na wierzch ciasta i posypujemy

Pomysłowa kuchnia
Ciasto łaciate z malinami 107

rozmrażania Przygotowanie: Całe jajka ucieramy z cukrem. Mąkę mieszamy z proszkiem i przesiewamy do masy jajecznej, dodajemy tarte orzechy i migdały. Dodajemy powoli olej i napój gazowany pomarańczowy. Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej miski ciasta dodajemy kakao, do drugiej opłukane i posypane mąką rodzynki, mieszamy. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Łyżką wlewamy na przemian jasne i ciemne ciasto

Zasmakuj Kuchni
ciasto fale dunaju z wiśniami 614

cukrem, następnie stopniowo dodajemy żółtka oraz mleko. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka, dodajemy je do ciasta i delikatnie mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie części. Do mniejszej części ciasta dodajemy kakao i mieszamy. Jasne ciasto wykładamy do foremki (ok. 21x32cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Na nie wykładamy ciasto ciemne. Na wierzchu układamy

Domowy Smak Jedzenia
Chleb z Vermont na zakwasie wg Hamelmana 135

godziny w ciepłe miejsce. Co 50 minut ciasto przełożyć na stolnicę, rozpłaszczyć i złożyć w kopertę. Z tak przygotowanego ciasta uformować bochenek albo dwa – ja zawsze dzielę ciasto na pół i z jednej części formuję okrągły bochenek, a z drugiej podłużny bochen, który wkładam do keksówki wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką. Okrągły bochenek wykładam na ściereczkę kuchenną obficie obsypaną

Pieguskowa Kuchnia
Ciasto metrowiec super przepis :-) 842

robić masy na ciasta za jednym razem czyli z 8 jajek i potem podzielić i do reszty dodać kakao, bo oba ciasta musza być takie same, a przy dzieleniu ciasta na oko, moze tak nie być :-) Ciasta pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni-do suchego patyczka. Wyciągamy z keksówek i studzimy. MASA 3 szklanki mleka wlewamy do garnka

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Jabłecznik z suszonymi morelami 169

opakowanie cukru waniliowego, 100g suszonych moreli, PRZYGOTOWANIE: 1. Mąkę przesiewam na stolnicę. Łączę z margaryną i drożdżami. Dodaję jajko, żółtka, cukier, proszek do pieczenia oraz śmietanę. Zagniatam ciasto. Ciasto dzielę na dwie równe części. Jedną część ciasta rozwałkowuję i wykładam na blaszkę o wymiarach 25cm x35cm. Do drugiej porcji ciasta dodaję kakao i dokładnie zagniatam. Ciasto wkładam na godzinę

Tradycyjna kuchnia Kasi
Szybkie ciasto morelowo- nektarynkowe 166

cukier puder. PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto: Mąkę przesiewam na stolnicę. Dodaję margarynę i wszystko razem siekam nożem. Następnie dodaję jajko, żółtka, cukry, śmietanę, poruszone drożdże oraz cukier waniliowy. Zagnitam ciasto. Ciasto dzielę na dwie równe części. Jedną część ciasta rozwałkowuję i wykładam na blaszkę o wymiarach 24cm x35cm. Ciasto posypuję bułką tartą.  2. Z nektaryn i moreli usuwam pestki. Owoce

Tradycyjna kuchnia Kasi
Jagodzianki 154

miski wsypujemy wszystkie suche składniki, następnie wbijamy jajko, wlewamy letnie mleko i olej. Zagniatamy ciasto. Jeśli jest zbyt klejące, można podsypać mąką. Ciasto przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie dzielimy ciasto na 8 części. Z każdej formujemy kulkę i rozpłaszczamy w dłoniach na placek. Na środek nakładamy jagody wcześniej wymieszane z cukrem i mąką ziemniaczaną. Zawijamy ciasto w kulkę

Aga w kuchni
Styropian z porzeczkami 157

porzeczki, 300-400g Przygotowanie Do miski wsypujemy mąkę. Dodajemy proszek do pieczenia, sól oraz cukier puder, mieszamy. Dodajemy margarynę, siekamy nożem. Następnie dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części- 2/3 i 1/3. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 1 godzinę. W dużej misce mieszamy jogurt z wiórkami kokosowymi i proszkiem budyniowym

Gotowanie moimi oczami
Szarlotka skubana z truskawkami 200

margarynę i razem siekam nożem. Następnie dodaję jajko, żółtka, cukier oraz proszek do pieczenia. Śmietanę mieszam z drożdżami (aż się rozpuszczą) i dodaję do reszty składników. Zagniatam ciasto. 2. Ciasto dzielę  na dwie równe części. Jedną część ciasta rozwałkowuję i wykładam na blaszkę o wymiarach 25cm x35cm. Ciasto posypuję bułką tartą. Truskawki obieram z szypułek i przekrawam na pół

Tradycyjna kuchnia Kasi
Miseczki chlebowe 163

trwa, jeśli ciasto nie będzie gładkie, Wasze miseczki też wyjdą chropowate. Kulę ciasta umieszczamy w czystej misce wysmarowanej olejem i wstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. Po tym czasie ciasto dzielimy na cztery części, zostawiając też odrobinę ciasta na te małe kuleczki na pokrywce chlebka. Z każdej części ciasta formujemy kulki, następnie każdą trochę rozpłaszczamy i brzegi podwijamy pod spód

Czerwona Porzeczka
Chałka 189

olejem miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy ręką, aby je odgazować. Dzielimy ciasto na 4 części , z każdej formujemy wałek i zaplatamy warkocz. I TUTAJ  odsyłam Was do instruktażu filmowego, który będzie bardzo pomocny. Zaplecioną chałkę przekładamy na blachę wyłożoną papierem

Smakowity Blog Kulinarny
Zakręcone ciasteczka 136

łyżki wody (ok. 50 ml) cukier puder olej do głębokiego smażenia Przygotowanie: Przesiewamy mąkę do miski, dodajemy jajka i wodę. Wyrabiamy ciasto rękami. Musi być jednolite i aksamitne. Dzielimy ciasto na 3 części, dwie odkładamy i przykrywamy ściereczką, by nie wyschły. Rozwałkowujemy ciasto do grubości około 1 milimetra i kroimy na długie wąskie paski. W jeden koniec paska wbijamy

Gotuj z Rumcajsem
Rogaliki maślane - w sam raz na śniadanie! 185

Ciasto musi być dobrze wyrobione, miękkie i elastyczne. Odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę, do podwojenia objętości. Po tym czasie wykładamy ciasto na blat opruszony mąką, chwilkę zagniatamy. Dzielimy ciasto na 12 równych części, miej więcej każda ma po 100g. Każdą z części wałkujemy na duży trójkąt, smarujemy masłem i zwijamy jak rogaliki. Sposób zwijania zależy już

Piekę, bo lubię
Ciasto Strzępiec 162

bułka tarta do wysmarowania formy Forma: tortownica o średnicy 27 cm, zalecana mniejsza Przygotowanie: Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia siekam z masłem. Dodaję żółtka i cukier puder. Zagniatam ciasto. Dzielę na 3 części. Jedną zabarwiam kakao. Ciasto wkładam do zamrażarki na 30 minut. Tortownicę smaruję tłuszczem i obsypuję bułką tartą. Jedną część ciasta ścieram na tarce o dużych oczkach

Kuchnia co dnia
Ciasto krucho- drożdżowe ze śliwkami i pianką kokosową 158

śliwek, cukier puder do posypania. PRZYGOTOWANIE: 1.Ciasto: Drożdże mieszam ze śmietaną. Mąkę łączę z masłem. Dodaję cukier, żółtka, proszek do pieczenia oraz drożdże ze śmietaną. Zagniatam ciasto. Ciasto dzielę na dwie równe części. Jedną cześć ciasta wkładam na godzinę do zamrażalnika. Drugą część ciasta rozwałkowuję i wykładam na tortownicę o średnicy 24cm. 2. Śliwki przekrawam na pół. Usuwam pestki. Owoce

Tradycyjna kuchnia Kasi
Bułki pszenne, śniadaniowe. 107

dodajemy olej i sól, wyrabiamy gładkie ciasto (około 8 minut), przykrywamy miskę ściereczką i odkładamy ciasto na około 60 minut, czyli aż ciasto podwoi swoją objętość. Po tym czasie dzielimy ciasto na 8 części i z każdej formujemy bułeczkę, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odkładamy na kolejne 20 minut, czyli aż bułki wyrosną. Nagrzewamy piekarnik

Rozpustne gotowanie
Bułki pszenne, jak z piekarni. 189

znów odkładamy ciasto w ciepłe miejsce, tym razem jednak na co najmniej godzinę (ma podwoić swoją objętość). Po tym czasie ciasto przekładamy na stolnicę, chwilę wyrabiamy, żeby odgazować ciasto, dzielimy na 8 części. Z każdego kawałka ciasta formujemy bułkę, układamy ją na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Gdy wszystkie bułki są gotowe za pomocą drewnianej łyżki robimy w bułkach nacięcia

Rozpustne gotowanie
Placek półkruchy z musem rabarbarowym i budyniem 240

opakowania i 500ml mleka. Moim zdaniem 3 budynie na 900ml mleka to idealna proporcja. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem. Smacznego. Przepis bierze udział w akcji Ciasto na niedzielę . Były dwie propozycje wypieku – Fale dunaju, ciasto z rabarbarem . W akcji wypieku ciasta na niedzielę uczestniczyli: (wykaz zostanie dodany po zakończeniu akcji) Wydrukuj przepis The post Placek półkruchy z musem

mojewypiekiinietylko
Szarlotka z rabarbarem 164

łyżka cukru cynamonowego ze sklepu SKWORCU . PRZYGOTOWANIE: 1. Mąkę przesiewam na stolnicę. Łączę z margaryną. Dodaję cukier, jajko, żółtka, proszek do pieczenia, pokruszone drożdże oraz śmietanę. Zagniatam ciasto. 2. Ciasto dzielę na dwie równe części. Jedną część ciasta wkładam na godzinę do zamrażalnika. Drugą część rozwałkowuję i wykładam na blaszkę o wymiarach 24cmx24cm. 3. Rabarbar obieram i kroję w kostkę

Tradycyjna kuchnia Kasi
Miodownik z orzechami 382

żółtka, 2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 150g masła. PRZYGOTOWANIE: Ciasto: Mąkę przesiewam na stolnicę. Łączę z masłem. Dodaję miód, cukier, jajka oraz sodę. Zagniatam ciasto. Ciasto dzielę na trzy równe części. Dwie części ciasta rozwałkowuję i wykładam na blaszki (wymiary 24x24cm). Piekę 15 minut w temperaturze 180 stopni. Masa orzechowa: Orzechy włoskie siekam. W garnuszku rozpuszczam masło

Tradycyjna kuchnia Kasi
Makarony 180

twarde i cięzko się wyrabiać. Tak przygotowane ciasto zostawiłem na 10 minut aby troszkę odpoczęło ponieważ przy wyrabianiu rozklejał się gluten i ciasto zrobiło się sprężyste. Po 10 minutach dzielę ciasto na 5 częsci. Ja do zrobienia makaronu użyłem najprostrzej maszynki do makaronów, którą kupicie w markecie za 40 zł. Dzisiaj przygotowałem jedynie kilka rodzajów ale możliwosci są ogromne. Zrobiłem

Full Smaku
Knedle ze śliwkami. 115

duże) WYKONANIE: Wszystkie składniki mieszamy i wyrabiamy ciasto, podsypując mąką tak długo, aż ciasto będzie odchodzić od ręki, następnie wkładamy do lodówki śliwki myjemy, drylujemy, zostawiamy do wyschnięcia następnie ciasto dzielimy na kulki, robimy z nich placki (ciasto jest elastyczne i im cieńsze tym lepiej) , wkładamy śliwkę i dokładnie kleimy ciasto(formujemy kulkę), żeby śliwką nie wypłynęła  W dużym

Kuchnia Beaty
Krucho- drożdżowa szarlotka z kisielem 388

Mąkę przesiewam na stolnicę. Łączę z margaryną. Dodaję jajko, żółtka, cukier, cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia. Drożdże rozpuszczam w śmietanie. Masę wlewam do ciasta. Zagniatam ciasto.  2. Ciasto dzielę na dwie równe części. Jedną część ciasta wkładam do zamrażalnika. Drugą część ciasta rozwałkowuję i wykładam na blaszkę wym. 24cmx30cm.  3. Jabłka obieram, ścieram na tarce o dużych

Tradycyjna kuchnia Kasi