ciasto na niedziele - 9234 przepisów (strona:30/616)

Ciasto Puchatek 155

łyżeczka proszku do pieczenia Margarynę miksujemy z cukrem waniliowym i cukrem pudrem na puszystą masę, dodając stopniowo żółtka. Na końcu dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Dokładnie ucieramy. Ciasto dzielimy na 2 równe części i wykładamy do 2 blach 25x36 cm. wyłożonych papierem do pieczenia .  Składniki na bezy z migdałami: 8 białek 200 g cukru 100 g płatków(...)migdałowych Białka miksujemy na sztywno, stopniowo dodając cukier. Ubijamy na sztywną bezę.   Dzielimy na 2 równe części i wykładamy do blach z ciastem żółtym: Wierzch obu posypujemy płatkami migdałowymi: Pieczemy po 35-40 minut w temp. 180 stopni. Studzimy. Składniki na masę I: 500 ml kremówki 3 łyżki cukru pudru ( lub do smaku) 3-4 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej

Domowe ciasta
Miodownik z budyniowo - orzechowym kremem. 145

olej, jajko oraz przestudzoną masę, następnie zagniatamy miękkie ciasto. Ciasto nie może nam wyjść za twarde, a gdy wyjdzie nam zbyt rzadkie dosypujemy trochę mąki i zagniatamy. Tak przygotowane ciasto dzielimy na 4 równe części.  2. Pieczenie: Następnie każdą część ciasta osobno wałkujemy na posypanej mąką stolnicy. Wykładamy do tortownicy o średnicy 23 cm, nakłuwamy widelcem. Za pierwszym razem

Izabelawkuchni
Placek Swojak glinicki - kuchnia podkarpacka 642

masą z kaszy manny – trzeba zwiększyć podane wyżej proporcje o 1/4) 4 łyżki posiekanych orzechów włoskich Przygotowujemy ciasto. Margarynę siekamy z mąką, a następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Dzielimy je na 4 części (placki będą równe jeśli zważymy ciasto i równo je podzielimy). Brytfankę wykładamy papierem do pieczenia i rozwałkowujemy na niej 1 część ciasta (warto użyć małego

Trzeci talerz
Pierogi ruskie 184

rozgniatamy praską do ziemniaków. Na patelni podsmażamy drobno pokrojoną cebulę i boczek i całość dodajemy do ziemniaków. Dodajemy śmietanę, przeciśnięty czosnek, sól, pieprz i wyrabiamy, aż do połączenia składników. Ciasto dzielimy na 4 części i każdą z nich rozwałkowujemy. Grubość ciasta uzależniamy od własnych preferencji. Ja lubię lekko grubsze, ale też bez przesady Z rozwałkowanego ciasta wycinamy kółka (mój idealny

Jacob Tastes
QUESADILLA Z KURCZAKIEM, PAPRYKĄ I CZERWONĄ FASOLĄ 528

przesianej mąki w misce dodajemy sól oraz olej. Całość mieszamy. Dodajemy wrzącą wodę i wyrabiamy przez 10 minut aż ciasto będzie zwarte. Odstawiamy na 30 minut przykryte lnianą ściereczką. Dzielimy ciasto na 2 części i wałkujemy na cienkie placki. Smażymy przez 2 minut na stronę na mocno rozgrzanej, suchej patelni. Kładziemy pierwszą tortillę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ścieramy

chefintheforest
CYNAMONKI, DROŻDŻÓWKI, ŚLIMACZKI Z CYNAMONEM 144

uwolnimy gluten pszenny, na orkiszu wyrabiam zawsze tylko chwilę. Ciasto formujemy w kulę, oprószamy mąką i odstawiamy pod przykryciem do podwojenia objętości, trwa to ok.1,5h. Następnie wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części i każdą rozwałkowujemy na prostokąt. Rozwałkowane ciasto smarujemy połową stopionego, schłodzonego (ale ciągle jeszcze płynnego) masła. Posypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem (połową, druga część do drugiej połowy

Smaczne Zdrowe
Ciasto ptysiowe z kremem śmietanowo-truskawkowym 129

papierze do pieczynia odrysowujemy spód tortownicy (2 razy).Papier umieszaczamy na blaszce (najlepiej z wyposażenia piekarnika). Do ostudzonego ciasta wbijamy po kolei jajka i miksujemy do całkowitago połącznia. Dzielimy ciasto na pół i wkładamy do woreczka foliowego. Odcinamy koniec worka i delikatmie wypełniamy ciastem kontur narysowany na papierze (zostawiamy ok. 1/2 cm odstępu od linii). delikatnie wyrównujemy ciasto szpatułką

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Drożdżowe cynamonki z lukrem 167

potem dodajemy śmietanę wymieszaną dokładnie z drożdżami wszystko razem zagniatamy w gładkie ciasto(w razie potrzeby podsypujemy odrobiną mąki) ciasto wstawiamy na pół godziny do lodówki,po tym czasie dzielimy ciasto na 2 części i każdą rozwałkowujemy na prostokąt ,smarujemy roztopionym masłem i posypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem. Zwijamy w roladę i kroimy na ok 3 cm kawałki

Swojskie jedzonko
Fougasse - chleb z Prowansji 149

rozmaryn suszony 3,5 g - zioła prowansalskie Rozmaryn i zioła dodajemy do gotowego, wyrobionego ciasta. Wstępna fermentacja ciasta 75-90 minut w temperaturze 20-24oС, potem dzielimy ciasto na dwa kęsy, formujemy wstępnie w kule i zostawiamy na 10 minut aby odpoczęło. Ostateczne formowanie w kształt liści robiłem podobnie jak na tym filmiku Przekładamy na papier do pieczenia

Przepisy na domowy ser i chleb
ekspresowa chatka z piernika 127

przyprawę i podgrzewamy, aż wszystkie składniki się połączą, cały czas mieszamy, nie doprowadzamy do wrzenia. Odstawiamy do przestudzenia. Następnie dodajemy mąkę, proszek, sodę, kakao, cynamon, jajko i wyrabiamy. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części. Jeśli mieszanka miodowa będzie za ciepła, ciasto pochłonie więcej mąki. Wałkujemy cieniutko i wykrawamy kształt chatki, choinek z pozostałego ciasta wykrawamy ciasteczka, słomką do napojów robimy

Domowy Smak Jedzenia
Jabłecznik z nutą kokosową 109

niepełna szklanka cukru kokosowego ( look food – najlepszy ) można go kupić w Delikatesach Centrum 6 żółtek 2 całe jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Z powyższych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy je na 2 części, jedną część rozwałkowujemy i wykładamy ciastem formę wyłożoną papierem do pieczenia. Do drugiej części ciasta dodajemy 2 łyżki kakao. Zagniatamy. Układamy rozwałkowane ciasto na jasne ciasto

MojaQchnia.pl
Kluski na parze ze śliwkami 146

rozmącone jajka oraz mleko z roztopionym masłem i wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. W razie konieczności można dosypać niewielką ilość mąki lub wlać niewielką ilość oleju. Gotowe ciasto dzielimy na 12-14 części. Formujemy w dłoniach placuszek, pozostawiając ciasto na środku nieco grubsze. Układamy połówkę śliwki i zlepiamy. Uformowaną okrągłą kluskę kładziemy złączeniem do dołu, na podsypanej niewielką

Smaki Na Talerzu
Chałka " Trzy Kolory " 119

dodajemy do niego rozkruszone drożdże, 1 łyżeczkę cukru oraz 1 łyżeczkę maki. Odstawiamy do ruszenia. 2. Następnie z mąki, reszty cukru, rozczynu, masła, jajka i szczypty soli zagniatamy elastyczne ciasto. Dzielimy je na 3 równe części. 3. Do pierwszej części ciasta dodajemy kakao i zagniatamy. 4. Do drugiej części dodajemy mak i również zagniatamy. 5. Trzecia cześć ciasta pozostawiłam

Gotowanie...to proste !
Chleb z makiem 159

oliwa z oliwek i bułka tarta do wysypania blach Przygotowanie: Mieszam wszystkie składniki wraz z garścią maku, wyrabiam ciasto, odstawiam na godzinę w ciepłe miejsce. Po tym czasie dzielę ciasto na dwie części. Do wysmarowanej blaszki oliwą z oliwek i posypanej bułką tartą wlewam ciasto, smaruję jajkiem i posypuję makiem. Odstawiam jeszcze na 15 minut, by ciasto odpoczęło

Zasmakuj Kuchni