ciasto na niedziele - 9234 przepisów (strona:32/616)

Placek Swojak glinicki - kuchnia podkarpacka 642

masą z kaszy manny – trzeba zwiększyć podane wyżej proporcje o 1/4) 4 łyżki posiekanych orzechów włoskich Przygotowujemy ciasto. Margarynę siekamy z mąką, a następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Dzielimy je na 4 części (placki będą równe jeśli zważymy ciasto i równo je podzielimy). Brytfankę wykładamy papierem do pieczenia i rozwałkowujemy na niej 1 część ciasta (warto użyć małego

Trzeci talerz
Pierogi ruskie 184

rozgniatamy praską do ziemniaków. Na patelni podsmażamy drobno pokrojoną cebulę i boczek i całość dodajemy do ziemniaków. Dodajemy śmietanę, przeciśnięty czosnek, sól, pieprz i wyrabiamy, aż do połączenia składników. Ciasto dzielimy na 4 części i każdą z nich rozwałkowujemy. Grubość ciasta uzależniamy od własnych preferencji. Ja lubię lekko grubsze, ale też bez przesady Z rozwałkowanego ciasta wycinamy kółka (mój idealny

Jacob Tastes
QUESADILLA Z KURCZAKIEM, PAPRYKĄ I CZERWONĄ FASOLĄ 528

przesianej mąki w misce dodajemy sól oraz olej. Całość mieszamy. Dodajemy wrzącą wodę i wyrabiamy przez 10 minut aż ciasto będzie zwarte. Odstawiamy na 30 minut przykryte lnianą ściereczką. Dzielimy ciasto na 2 części i wałkujemy na cienkie placki. Smażymy przez 2 minut na stronę na mocno rozgrzanej, suchej patelni. Kładziemy pierwszą tortillę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ścieramy

chefintheforest
CYNAMONKI, DROŻDŻÓWKI, ŚLIMACZKI Z CYNAMONEM 144

uwolnimy gluten pszenny, na orkiszu wyrabiam zawsze tylko chwilę. Ciasto formujemy w kulę, oprószamy mąką i odstawiamy pod przykryciem do podwojenia objętości, trwa to ok.1,5h. Następnie wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części i każdą rozwałkowujemy na prostokąt. Rozwałkowane ciasto smarujemy połową stopionego, schłodzonego (ale ciągle jeszcze płynnego) masła. Posypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem (połową, druga część do drugiej połowy

Smaczne Zdrowe
Ciasto ptysiowe z kremem śmietanowo-truskawkowym 129

papierze do pieczynia odrysowujemy spód tortownicy (2 razy).Papier umieszaczamy na blaszce (najlepiej z wyposażenia piekarnika). Do ostudzonego ciasta wbijamy po kolei jajka i miksujemy do całkowitago połącznia. Dzielimy ciasto na pół i wkładamy do woreczka foliowego. Odcinamy koniec worka i delikatmie wypełniamy ciastem kontur narysowany na papierze (zostawiamy ok. 1/2 cm odstępu od linii). delikatnie wyrównujemy ciasto szpatułką

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Drożdżowe cynamonki z lukrem 167

potem dodajemy śmietanę wymieszaną dokładnie z drożdżami wszystko razem zagniatamy w gładkie ciasto(w razie potrzeby podsypujemy odrobiną mąki) ciasto wstawiamy na pół godziny do lodówki,po tym czasie dzielimy ciasto na 2 części i każdą rozwałkowujemy na prostokąt ,smarujemy roztopionym masłem i posypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem. Zwijamy w roladę i kroimy na ok 3 cm kawałki

Swojskie jedzonko
Fougasse - chleb z Prowansji 149

rozmaryn suszony 3,5 g - zioła prowansalskie Rozmaryn i zioła dodajemy do gotowego, wyrobionego ciasta. Wstępna fermentacja ciasta 75-90 minut w temperaturze 20-24oС, potem dzielimy ciasto na dwa kęsy, formujemy wstępnie w kule i zostawiamy na 10 minut aby odpoczęło. Ostateczne formowanie w kształt liści robiłem podobnie jak na tym filmiku Przekładamy na papier do pieczenia

Przepisy na domowy ser i chleb
ekspresowa chatka z piernika 127

przyprawę i podgrzewamy, aż wszystkie składniki się połączą, cały czas mieszamy, nie doprowadzamy do wrzenia. Odstawiamy do przestudzenia. Następnie dodajemy mąkę, proszek, sodę, kakao, cynamon, jajko i wyrabiamy. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części. Jeśli mieszanka miodowa będzie za ciepła, ciasto pochłonie więcej mąki. Wałkujemy cieniutko i wykrawamy kształt chatki, choinek z pozostałego ciasta wykrawamy ciasteczka, słomką do napojów robimy

Domowy Smak Jedzenia
Jabłecznik z nutą kokosową 109

niepełna szklanka cukru kokosowego ( look food – najlepszy ) można go kupić w Delikatesach Centrum 6 żółtek 2 całe jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Z powyższych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy je na 2 części, jedną część rozwałkowujemy i wykładamy ciastem formę wyłożoną papierem do pieczenia. Do drugiej części ciasta dodajemy 2 łyżki kakao. Zagniatamy. Układamy rozwałkowane ciasto na jasne ciasto

MojaQchnia.pl
Kluski na parze ze śliwkami 146

rozmącone jajka oraz mleko z roztopionym masłem i wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. W razie konieczności można dosypać niewielką ilość mąki lub wlać niewielką ilość oleju. Gotowe ciasto dzielimy na 12-14 części. Formujemy w dłoniach placuszek, pozostawiając ciasto na środku nieco grubsze. Układamy połówkę śliwki i zlepiamy. Uformowaną okrągłą kluskę kładziemy złączeniem do dołu, na podsypanej niewielką

Smaki Na Talerzu
Chałka " Trzy Kolory " 119

dodajemy do niego rozkruszone drożdże, 1 łyżeczkę cukru oraz 1 łyżeczkę maki. Odstawiamy do ruszenia. 2. Następnie z mąki, reszty cukru, rozczynu, masła, jajka i szczypty soli zagniatamy elastyczne ciasto. Dzielimy je na 3 równe części. 3. Do pierwszej części ciasta dodajemy kakao i zagniatamy. 4. Do drugiej części dodajemy mak i również zagniatamy. 5. Trzecia cześć ciasta pozostawiłam

Gotowanie...to proste !
Chleb z makiem 159

oliwa z oliwek i bułka tarta do wysypania blach Przygotowanie: Mieszam wszystkie składniki wraz z garścią maku, wyrabiam ciasto, odstawiam na godzinę w ciepłe miejsce. Po tym czasie dzielę ciasto na dwie części. Do wysmarowanej blaszki oliwą z oliwek i posypanej bułką tartą wlewam ciasto, smaruję jajkiem i posypuję makiem. Odstawiam jeszcze na 15 minut, by ciasto odpoczęło

Zasmakuj Kuchni
Ciasto drożdżowe z jabłkami 118

całymi jajami, dodajemy przesianą przesianą przez sito mąkę, aromaty waniliowy i rumowy, margarynę oraz wyrośnięty rozczyn drożdżowy i wyrabiamy ciasto. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste dodajemy pozostałe mleko. Ciasto wyrabiamy do momentu, aż będzie ładnie odchodzić od dłoni. Wyrobione ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (musi co najmniej podwoić objętość). W tym czasie myjemy jabłka(...)Osuszamy je, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Posypujemy cynamonem i 1 łyżką mąki i mieszamy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części. Jedną część wykładamy na spód blachy (ciasto możemy rozwałkować, ja użyłam do tej czynności dłoni przez co nie wyszło idealnie równe). Na ciasto wykładamy pokrojone jabłka i przykrywamy drugą częścią ciasta

peggiwkuchni
Domowe Faworki , Chrust – z ciasta zbijanego 236

dokładnie widać to na filmiku. Tak przygotowane ciasto wkładam do woreczka i odkładam w zimne miejsce na około 30 minut. Po 30 minutach wałkowanie ciasta na faworki i wykrawanie: Ciasto dzielę na pół aby łatwiej było mi je wałkować (pozostałe ciasto wkładam do woreczka żeby nie obsychało) . Blat lekko podsypuję mąką i rozwałkowuję na grubość około 3 milimetrów. Z rozwałkowanego

Uwaga Babcia Gotuje
chatka z piernika – Wesołych Świąt! 165

podgrzewamy przez ok. 8 min. cały czas mieszamy, nie doprowadzamy do wrzenia. Odstawiamy do przestudzenia na ok. 10-15 min. Następnie dodajemy mąkę, proszek, kakao, jajko i wyrabiamy. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części. Jeśli mieszanka miodowa będzie za ciepła, ciasto pochłonie więcej mąki. Wałkujemy na ok 3-5 mm, wycinamy poszczególne elementy chatki. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem

Domowy Smak Jedzenia
Drożdżowe bułeczki cynamonowe 112

posmarowania PRZYGOTOWANIE Przygotowujemy ciasto- mieszamy w misce mąkę, cukier, sól oraz drożdże. Masło roztapiamy i mieszamy z mlekiem i jajkiem. Wlewamy wszystko stopniowo do mąki i mieszamy. Następnie zagniatamy ciasto. Dzielimy na pół i każdą część wyrabiamy (oprószamy ręce i ciasto mąką). Gdy będzie gładkie i elastyczne - robimy dwie kule, które przykrywamy i pozostawiamy do wyrośnięcia na pół godziny

Moje Kuchenne Rewelacje
Wigilijne paszteciki z kapustą, grzybami i żurawiną (kapuśniaczki) 133

minut. Następnie dodaję masło, mąkę, jajko, maślankę oraz sól i wyrabiam jednolite ciasto przez kilka minut. Wyrobione ciasto odstawiam na godzinę by wyrosło (podwoiło swoją objętość), następnie dzielę ciasto na dwie części, wałkuję na kształt prostokąta i nakładam na jego środek część farszu, następnie zwijam ciasto w rulonik i kroję na 2-3 cm kawałki. Umieszczam na blaszce

Mango Papaja
Kruche ciasto czekoladowo - kokosowe z jabłkami 178

łyżki kwaśniej śmietany 18 % Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier, kakao, posiekaną margarynę, żółtka oraz śmietanę. Zagniatamy ciasto (gdyby było zbyt sypkie można dodać więcej śmietany). Ciasto dzielimy na dwie części ( ok. 2/3 i 1/3). Większą część ciasta wałkujemy i wykładamy na  wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. C i pieczemy

Słodka Kraina Wypieków
Drożdżówki z serem i owocami 103

czekam ....W misce tupperware trwa to około 30 minut. Masa serowa Do sera dodajemy żółtko, cukier, cukier waniliowy i wszystko mieszamy. Kształtowanie drożdżówek Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 części, najlepiej ręce posmarować odrobiną oleju, wtedy ciasto nie będzie się kleić do rąk. Z ciasta formujemy kulki, każdą rozciągamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i robimy

cucinare
Bułki do hamburgerów. 193

może kleić się do rąk. Miske z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę, musi podwoić swoją objętość.  Po tym czasie ciasto dzielimy na 8 równych części i formujemy bułki. Każdy kawałek ciasta przez chwile ugniatamy w dłoniach, kształtujemy ładne, gładkie kulki i delikatnie je spłaszczamy. Bułki układamy w odstępach na blaszce

Symfonia smakowa
Szarlotka 110

łyżki śmietany 18% - 1,5 kg jabłek - cynamon, cukier Do robota wsypujemy przesianą mąkę i cukier puder. Następnie wrzucamy po kolei inne składniki i miksujemy do ich połączenia. Gotowe ciasto dzielimy na 2 części. Jedną częścią wykładamy formę i na ciasto dajemy jabłka starte na tarce o grubych oczkach (odciśnięte z soku). Jabłka posypujemy cukrem i cynamonem. Na wierzch dajemy

Kuchenne Wariacje
Pierogi z kapustą i grzybami 108

więc jej nie gotuję, w przypadku gdy kapusta jest kwaszona należy ją pogotować w wodzie 2 minuty, odcedzić i dopiero poszatkować. Przygotowujemy ciasto: składniki wkładamy do malaksera, dobrze wyrobione ciasto dzielimy na 2 części, rozwałkowujemy na bardzo cienkie placki. Z ciasta wykrawamy krążki, na każdy nakładamy farsz, zlepiamy. Układamy na oprószonej maka desce.  Gotujemy w dużej ilości wody

Kuchenne aromaty
Piaskowiec z owocami 134

śliwkami) 2 łyżeczki proszku do pieczenia Sposób Masło ucieramy z cukrem na jednolita masę, dodajemy po jednym jajku. Gdy masa jest już gładka, wsypujemy proszek, mąkę i budyń. Ciasto dzielimy na dwie części. Tortownicę smarujemy masłem, wykładamy jedną cześć ciasta, na nią owoce i przykrywamy drugą częścią ciasta. Ciasto dość źle się wykłada, po jest bardzo klejące, przykleja się

Kuchenne aromaty
Sernik czarno-biały 380

cukrem, żółtkami, ekstraktem z wanilii, roztopionym i przestudzanym masłem oraz budyniem i skórką z pomarańczy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i powoli mieszamy z masą serową. Ciasto dzielimy  na 2 części.  Blaszkę do pieczenia wykładamy pergaminem. Połowę ciasta ścieramy na tarce o grubych oczkach na spód blaszki. Wylewamy masę serową i na wierzch masy ścieramy

W kuchennym oknie Ewy
Kruche ciastka ślimaki z marmoladą. 201

dodajemy zimne masło, nożem rozdrabniamy i mieszamy z resztą składników. Kolejno dodajemy jajka, jogurt i dość szybko zagniatamy ciasto. Odstawiamy na około godzinę do lodówki.  Po tym czasie dzielimy ciasto na 4 kawałki i każdy rozwałkowujemy na prostokąt. Smarujemy marmoladą, zawijamy w rulony, a potem kroimy je nożem na małe roladki  Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem. Pieczemy

Symfonia smakowa
Ciasto kruche przekładane 111

białka 1/2 szklanki cukru Zarabiamy mąkę z proszkiem do pieczenia i margaryną Dodajemy 3 jajka, cukier puder i zagniatamy. Ciasto ma być mokre Wkładamy do lodówki na godzinę Następnie dzielimy ciasto na dwie części Nastawiamy piecyk na 180 stopni Ubijamy białka z 1/2 szklanki cukru Połową ciasta wykładamy foremkę Nakładamy połowę ubitej piany z białek Na pianę małą łyżeczką nakładamy

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Pączki nadziewane marmoladą różaną na Tłusty Czwartek i nie tylko. 145

jakie chcemy mieć nasze ciasto rzadsze lub twardsze. gdy ciasto jest wolniejsze szybciej nam będzie później wyrastało. Gdy nasze ciasto jest już gotowe zabieramy się do formowania naszych pączków. Dzielimy ciasto na kawałki o wadze około 6 dkg jeden. Przygniatamy dłonią kawałek ciasta, dociskamy lekko do stolnicy i kulistymi ruchami kręcimy kulki, aby były jednolite i gładkie. Układamy

Przepisy i porady kulinarne
Chleb orkiszowy ubijany czyli Lutowa Piekarnia i ja :) 157

ciasto z lodówki i pozostawiamy w temperaturze pokojowej na 2-3h dla ocieplenia przed dalszym formowaniem. Delikatnie wyjmujemy ciasto na omączony blat i oprószamy je mąką po wierzchu. Dzielimy ciasto na cztery równe prostokąty. Ostrożnie, żeby nie naruszyć struktury ciasta, skręcamy ze sobą po dwa paski na kształt warkocza. W ten sposób powstaną dwa bochenki. Chleby przekładamy na blaszki

Dzieje kuchennej Wiewióry
Tartaletki z malinami i borówkami 170

ciasto zaczyna być bardziej lepkie i należy je na koniec wyrobić rękami, by jajko dobrze się rozprowadziło.Gotowe ciasto wkładamy na min. 30 min. do lodówki.Po wyjęciu dzielimy ciasto na 4 porcje i rozwałkowujemy na wielkość foremek do tart. Wykładamy nim foremki, nadmiar odcinamy wałkiem. Koniecznie dokładnie nakłuwamy spód ciasta. Pieczemy 20-25 min. do zarumienienia się. Następnie wykładamy

W kuchni wieczorem
Róże Karnawałowe - Faworkowe Róże 162

Sposób przygotowania:Wszystkie składniki łączymy ze sobą i dobrze wyrabiamy ciasto. Następnie przykrywamy miską, tak aby ciasto nie miało dostępu powietrza i odstawiamy na ok. 30 minut.Po tym czasie ciasto dzielimy na 2-3 części i rozwałkowujemy (bardzo cienko).Z ciasta wykrawamy 3 wielkości kółek. Następnie każde z nich przecinamy wzdłuż krajów, tak aby powstały "płatki". Na blacie

Słodka Strona
Świąteczne ciasteczka - amoniaczki: Grudniowe Wyzwanie Blogerek 230

dolewałam po kilka kropli i zagniatałam aż ciasto nabrało jednolitej barwy. Użyłam barwnika zielonego i żółtego.Odstawić do lodówki na minimum pół godziny - czym dłużej tym lepiej.Zimne ciasto dzielić na kawałki i rozwałkowywać na ulubioną grubość. Ja część ciasta rozwałkowałam na grubość ciasta makaronowego, a część na grubszą. Wykrawać dowolne kształty foremkami lub radełkiem.(Po upieczeniu cieńsze ciasteczka

Codzienna kuchnia niecodzienna
Szarlotka tatrzańska 148

szara reneta 3 łyżeczki cynamonu 3 łyżki płatków migdałów Masło siekamy z mąką przesianą z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodajemy  żółtka i maślankę i  zagniatamy na gładkie ciasto. Dzielimy je na 2 części (ok. 40% i 60%). Większym ciastem wykładamy blaszkę o wymiarach 22 x 33 cm i wkładamy do lodówki. Mniejsze przekładamy do woreczka i wkładamy

Mienta blog
Sernik królewski 399

mielonego5 jajek250 g masła1 szklanka cukru pudru1 opakowanie cukru waniliowego1 opakowanie budyniu waniliowego (proszku budyniowego)Przepis na kruche ciasto:Masło kroimy na małe kosteczki i dodajemy do reszty składników na ciasto kruche. Całość zagniatamy do momentu połączenia wszystkich składników. Następnie dzielimy ciasto na dwie równe części i zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażalki na 2 godziny.Przepis na masę

Emcia Pichci
Ciasto na pierniki 213

ostatni dzwonek jesli mamy zamiar upiec je z ciasta dojrzewajacego. Tradycyjnie takie ciasto lezakuje okolo 6 tygodni, ale ja znalazlam przepis gdzie czas lezakowania skrocony jest o polowe. W sam raz by ciasto dojrzalo, a upieczone pierniczki zdaza nabrac kruchosci do swiat przechowane w metalowych puszkach.Pierniczki - ciasto dejrzewajace IIskladniki: 1 kg maki 1/2 kg miodu 2 szklanki cukru 3 lyzeczki(...)tego przesiana make + kakao, jajka, sol oraz sode rozpuszczona w zimnym mleku. Na koncu dodajemy przyprawy. Wszystko dokladnie mieszamy.Gotowe ciasto odstawiamy w chlodne miejsce na 3 tygodnie.Po tym czasie dzielimy ciasto na porcje, walkujemy i za pomoca foremek wycinany wzorki. Ciasto nie moze byc zbyt cienko rozwalkowane, bo pierniczki beda twarde.Pieczemy je od 10 do 15 minut w temperaturze

Przysmaki Karolki
39.Rumiane, walentynkowe serca: czyli pierogi pieczone w nieco buraczkowo-orientalnym wydaniu! 239

szczypta słodkiej papryki świeżo zmielona sól i pieprz  szczypta cukru łyżka świeżych, posiekanych ziół (u mnie oregano)  Przygotowanie : Ciasto: Mąkę przesiewamy do dużej i głębokiej miski, dodajemy sól, curry i kurkumę - dokładnie mieszamy. Drożdże dzielimy na pół: jedną połówkę dodajemy do szklanki ciepłego mleka, a drugą do połowy szklanki ciepłej wody. Do drożdży z mlekiem dodajemy pół łyżeczki(...)czosnkiem. Umytą i odsączoną natkę pietruszki siekamy drobno i dodajemy do farszu wraz z przyprawami: solą, gałką muszkatołową i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy. Farsz odstawiamy na bok.  Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie równe części. Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkowujemy pierwszą część do uzyskania ok. 1 cm grubości placka. Kolejno foremką wykrawamy kształty serca. Na co drugi kształt nakładamy

Symfonia Smaków
Zosia. 940

mieszamy z sodą oczyszczoną oraz kakao, dodajemy masę jajeczną i zagniatamy gładkie ciasto. Z racji tego, że ciasto jest lepiące i miękkie należy je schłodzić (około 1 godziny). Schłodzone ciasto dzielimy na 5 części i wałkujemy na cienkie placki o wymiarach formy czyli w moim przypadku 28x40 cm. Ciasto przykleja się do wałka, więc najlepiej wałkować je pomiędzy dwoma arkuszami(...)mleku, pastę waniliową lub ekstrakt i mieszając zagotowujemy, odstawiamy.      Masę dzielimy na 4 części, formę wykładamy folią spożywczą lub papierem do pieczenia. Na spód wykładamy pierwszy blat, smarujemy 1/4 masy, na nią kolejny blat, porcja masy i tak do wykorzystania składników (kończymy blatem ciasta). Formę z ciastem zawijamy folią spożywczą lub aluminiową i pozostawiamy na kilka godzin

Rozpustne gotowanie
Przepis #185 Domowe batoniki Fig Bar - bez laktozy, glutenu oraz cukru 156

lodówki na około 20 minut. W tym czasie śliwki oraz żurawinę moczymy w gorącej wodzie przez około 15 minut. Następnie odsączamy i blendujemy na jednolitą masę. Z lodówki wyciągamy ciasto. Dzielimy na pół. Każdą część rozwałkowujemy na kształt prostokąta (najlepiej zrobić(...)przez papier do pieczenia by ciasto się nie przyklejało do wałka). Na środek wykładamy połowę farszu i składamy obie strony. Podobnie robimy z drugą częścią ciasta. Tak przygotowane rulony przekładamy na formę do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15-20 minut. Po upieczeniu pozostawiamy do wystudzenia a następnie dzielimy na mniejsze kawałki. Zamiast masła migdałowego

Health-Fit-Life
Pleśniak z wiśniami 151

zawsze będzie dla mnie wyjątkowy. Nie mniej jednak moja wersja została zaakceptowana przez mistrzyni słowami: "Umiesz". I tym oto sposobem dzielę się z Wami moim przepisem, bo skoro umiem to znaczy, że babci smakował. Reszta rodziny pochłonęła owe ciasto w mgnieniu oka i dobrze, że zdążyłam zrobić kilka zdjęć.   Składniki (na blachę 20x22cm): 3 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki(...)alkoholu) 3 białka + szczypta soli + 3łyżki cukru pudru cukier puder do posypania  Z mąki, cukru pudru, masła, proszku do pieczenia, cukru wanilinowego, żółtek, śmietany i szczypty soli zagnieść ciasto. Ciasto dzielimy na 3 części (jedna większa i dwie równe), do jednej z mniejszych części dodajemy kakao i zagniatamy by kolor był jednolity. Wkładamy do zamrażarki na 1 godzinę

Mango Papaja
Domowy makaron 185

żółtka. Zagniatamy ciasto, w razie potrzeby dolewamy troszkę wody i podsypujemy mąką. Sprężyste choć twardawe ciasto owijamy folią spożywczą i odstawiamy na 30 min. aby odpoczęło. To tym czasie dzielimy ciasto na mniejsze części i rozwałkowujemy, obficie obsypujemy ciasto mąką. Pozostałe części ponownie owijamy folią lub  nakrywamy ściereczką żeby nie wyschło. Rozwałkowane placki zwijamy w rulon i kroimy - grubość

Miksturownik
Wielkanocna strucla serowa z czekoladową nutką 355

małych oczkach. Masę serową dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy czekoladę mleczną, mieszamy. Analogicznie postępujemy z czekolada białą. Dalsze etapy: Po upływie 45 minut jeszcze raz wyrabiamy krótko ciasto. Dzielimy je na dwie równe części. Każdą z nich rozwałkujemy na lekko podsypanej mąką stolnicy na dwa prostokąty. Na każdy prostokąt wykładamy połowę serowej masy (na środku, wzdłuż dłuższego boku

Słodkie okruszki
Domowa pizza na grubym cieście 140

kroję w drobną kostkę.  Sos: Przecier przekładam do garnka o grubym dnie , dodaję czosnek i przyprawy. Całość mieszam i odparowuje aż sos będzie gęsty. Studzę.  Pizza: Wyrośnięte ciasto dziele na 4 kulki. Foremkę wykładam papierem do pieczenia a następnie ciasto rozwałkowuje i przekładam do formy. Sosem smaruje ciasto. Następnie przekładam ser tarty , szpinak ,mięso i ogórki. Piekę

Gotowanie Patki
KRUCHE CIASTO Z CZEREŚNIAMI (WEGAŃSKIE, BEZGLUTENOWE) 126

sodę dokładnie mieszamy. W osobnej misce łączymy składniki mokre, a następnie wlewamy do miski z suchymi. Ugniatamy ciasto, które nie musi być zwarte, może być w formie kruszonki. Dzielimy ciasto na dwie części. Jedną z nich wylepiamy spód formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wykładamy na nie wydrylowane czereśnie. Wierzch wysypujemy równomiernie pozostałą kruszonką i delikatnie dociskamy. Ciasto pieczemy 35 minut

Jeść, by żyć w zdrowiu
Miodownik z masą budyniową 220

oleju Dodatkowo: Orzechy do posypania wierzchu Papier do pieczenia Forma 23x23 cm. Sposób przygotowania: Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy, jajko, masło, cukier, rozpuszczony miód i sodę, wszystko razem zagniatamy. Ciasto dzielimy na dwie części, blachę wykładamy papierem do pieczenia, spód wylepiamy ciastem wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 15-20 minut w temperaturze 180 stopni. Drugi placek pieczemy

Bajeczna Kuchnia
KRUCHE CIASTO Z ARONIAMI, KOKOSOWĄ PIANKĄ I KRUSZONKĄ 397

proszek do pieczenia – 1 szczypta * jogurt grecki – ok. 1 szkl ( można zastąpić śmietaną kwaśną gęstą ) SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: KRUCHE CIASTO: Mąkę przesiewamy, dodajemy pozostałe składniki, zagniatamy gładkie zwarte ciasto. Dzielimy na 2 części, jedną wylepiamy blachę, drugą wkładamy do mrożenia. ( Ciasto możemy delikatnie posypać kaszą manną, by owoce nie przesiąkły ). OWOCE: Aronie przesmażamy z cukrem do momentu aż będą

Ostra na Słodko
Czebureki 112

mięso, które doprawiamy, paprykę pokrojoną w kosteczkę i pieczarki wcześniej pokrojone i ugotowane. 5. Kiedy wyrobimy ponownie ciasto, a farsz przestygnie dodajemy  do niego kefir i mieszamy. 6. Dzielimy ciasto na kulki wielkości jajka i rozwałkujemy. 7. Nakładamy plaster sera żółtego, przygotowany farsz i lepimy jak dużego pieroga. 8. Smażymy na głębokim oleju. Świetnie smakują z sosem jogurtowo-czosnkowym

FITBUuK
Szarlotka z marcepanem i truskawkami 112

dodajemy żółtka i jogurt. Zagniatamy na gładkie ciasto i odstawiamy do lodówki na 15-20 minut. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Schłodzone ciasto dzielimy na 2 części. Jedną rozwałkowujemy i wykładamy nią formę do ciasta (natłuszczoną i podsypaną kaszą manną lub kukurydzianą) o średnicy ok. 26 cm. Na ciasto przekładamy pokrojone jabłka oraz

Mienta blog
Najlepsza szarlotka z cynamonkami 129

dodajemy żółtka i jogurt. Zagniatamy na gładkie ciasto i odstawiamy do lodówki na 15-20 minut. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Schłodzone ciasto dzielimy na 2 części. Jedną rozwałkowujemy i wykładamy nią formę do ciasta (natłuszczoną i podsypaną kaszą manną lub kukurydzianą) o średnicy ok. 26 cm. Na ciasto przekładamy pokrojone jabłka. Drugi

Mienta blog
Rogaliki 3 składniki 220

Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy, następnie chowamy do lodówki na 1 godzinę.  Twaróg ugniatamy z żółtkami, następnie mieszamy z danio i cukrem, tak abyśmy uzyskali jednolitą masę. Ciasto dzielimy na części i rozwałkowujemy w kształt koła. Następnie koło z ciasta kroimy na trójkąty (jak pizze). Na każdy trójkącik układamy 1-2 łyżeczki nadzienia, następnie zwijamy.  Pieczemy

IMPRESJA SMAKU
BABKA RÓŻANA 191

Miękkie masło wrzucamy do miski i ucieramy mikserem z cukrem na puszystą masę, dodajemy po jednym jajku. Następnie dodajemy po trochu mąkę z proszkiem na przemian z wodą różaną. Ciasto dzielimy na połowę do jednej dajemy kakao a drugą pozostawiamy. Wkładamy ciasto do wysmarowanej formy i pieczemy ok 50 min w temperaturze 180 st. Gdy wyjmiemy ciasto z piekarnika smarujemy

harrisa
Pleśniak ze śliwkami 207

łyżki domowej bułki tartej Po przyprawy i dodatki zajrzyjcie na stronę  www.Skworcu.com.pl . 1. Z podanych składników szybko zagniatamy ciasto, ważne jest aby margaryna była mocno schłodzona. Powstałe ciasto dzielimy na trzy części i do jednej dodajemy kakao. Każdą część ciasta owijamy folią spożywczą i wkładamy na minimum godzinę do zamrażalki. 2. Śliwki myjemy, wyjmujemy pestki i kroimy w drobne

Apetyczna babeczka
Bułki z parówką 142

mleka sól ziołowa Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, olej i drożdże rozpuszczone w wodzie, a następnie zagniatamy ciasto - powinno być gładkie, jednolite i swobodnie odchodzić od ręki. Następnie dzielimy ciasto na tyle kulek ile mamy parówek. Każdą kulkę formujemy w prostokąt, rozwałkowujemy go i zawijamy w ciasto parówki. Układamy je na blasze łączeniem ciasta do dołu, smarujemy mlekiem

Czary - gary w kuchni
Czekoladowa strucla z serem i gruszkami 150

składniki będą dobrze połączone przekładamy na tortownicę, lekko posypaną mąką i ugniatamy przez 10 minut aż ciasto będzie miękkie, elastyczne i nie będzie się przyklejać do rąk.  Dzielimy ciasto na dwie części i robimy z nich dwie kule. Zostawiamy je na posypanej mąką stolnicy i przykrywamy miskami na co najmniej pół godziny. W miedzy czasie obieramy gruszki i kroimy

Kulinarne życie
Jabłkowe westchnienie 150

pieczenia 2 kg kwaśnych jabłek szklanka cukru Z mąki, masła, żółtek i proszku do pieczenia zagniatamy kruche ciasto i wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie dzielimy ciasto na pół i jedną z połówek jeszcze raz na pół. Jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach i wyciskamy z soku. Połowę ciasta ścieramy na dno blachy*. Na cieście rozkładamy

Moje Pyszne Siódme Niebo
Pizza z salami i rukolą 119

dodajemy cukier, sól i oregano – mieszamy. Wlewamy rozpuszczone drożdże – wyrabiamy robotem z hakiem na gładkie, elastyczne ciasto ( ok. 10 minut). Odstawiamy na 10 minut. Dodajemy oliwę i ponownie wyrabiamy ciasto. Dzielimy na porcje, w zależności od tego jaką dużą chcemy pizzę. Ciasto przygotowałam z podwójnej porcji (z 680g mąki), ponieważ przygotowałam dwie pizze – prostokątną i okrągłą. Formujemy kule, przykrywamy folią

mojewypiekiinietylko
Chrust - chrusty, faworki 96

ciasta!. Mocne uderzenia wałkiem w ciasto i składanie go w kopertę sprawi, że pojawią się pęcherzyki powietrza, po. ok. 15 minutach intensywnych uderzeń ciasto będzie gotowe do wałkowania. 2. Ciasto dzielimy na połowę i wałkujemy bardzo cienko podsypując mąką. Gotowy płat ciasta kroimy w wąskie pasy o długości ok. 8-10 cm, nacinamy na środku i przewlekamy ciasto przez dziurkę

Apetyczna babeczka
Przepis na Bułki Maślane – puszyste i smaczne 244

odstawiam w ciepłe miejsce jeszcze na 30 minut . Po kolejnych 30 minutach – formowanie bułeczek maślanych: Wyrośnięte ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką i przerabiam kilka razy. Następnie ciasto dzielę na 12 kawałków aby łatwiej było mi je podzielić z ciasta robię wałek na blacie i kroję nożem na dwanaście w miarę równe kawałków . Teraz z każdego kawałka ciasta formuję

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Pierogi z ziemniakami 166

wyrabiamy, aż ciasto stanie się miękkie, sprężyste i przestanie lepić się do rąk. Tak przygotowane ciasto przykrywamy ściereczką i  odkładamy na 15 minut, aby odpoczęło. Po tym czasie ciasto dzielimy na 2 części. Blat lekko posypujemy mąką i kolejne partie ciasta cieniutko rozwałkowujemy. Z ciasta wykrajamy krążki. Na środku każdego krążka układamy łyżeczkę farszu i zlepiamy brzegi

Smak mojego domu
Misiankowa szarlotka, czyli jabłecznik z całymi jabłkami 123

cukier puder Wykonanie: Mąkę siekamy z masłem, dodajemy żółtka, cukier, śmietanę i sól. Szybko zagniatamy ciasto, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie ciasto dzielimy na 2 części. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Jedną część ciasta cienko wałkujemy i wykładamy nim dno i i boki tortownicy. Malujemy białkiem, nakłuwamy widelcem i podpiekamy w piekarniku

Kulinarne przygody Gatity
Kopytka z dyni z szałwią i mięsem mielonym w pomidorach 163

mąki, jajko, sól i posiekane listki szałwii. Wszystkie składniki razem wyrabiamy ale tylko do połączenia składników. Jeżeli ciasto za bardzo klei się do rąk to trzeba dosypać troszkę mąki. Ciasto dzielimy na 4 części. Stolnicę posypujemy mąką i z każdej części ciasta robimy wałeczki które kroimy pod skosem na mniejsze kawałki. Kopytka wrzucamy na gotującą się wodę z dodatkiem soli

Kuchenne Wariacje
Szarlotka na kruchym cieście 156

zagniatamy za pomocą rąk ciasto ( Czasami ciasto nie chce się zagniatać, wtedy należy dodać trochę wody (2-3 łyżeczki)). Chłodzimy w lodówce przez ok. 30-60 min.  Schłodzone ciasto dzielimy na dwie nie równe części (3/4 i 1/4). Większą częścią ciasta wykładamy dno formy do pieczenia (25x25cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Na to układamy jabłka i wierzch ciasta przykrywamy

Kuchnia Łukasza
Bułeczki z otrębami owsianymi 123

ruszyły. Nastepnie łączymy z pozostałymi składnikami i wyrabiamy ciasto. Nastepnie ręce natłuszczamy olejem i formujemy z ciasta kulę. Odkładamy ją do miski do podwojenia swojej objętości ( ok godziny ) Wyrośniete ciasto dzielimy na 8 części i formujemy z nich bułki ( klik ). Jeżeli ciasto za bardzo się klei, nie podsypujemy mąka, a smarujemy delikatnie ręce olejem. Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem

Atlas Smaków
Malinianki :) 133

Następnie wszystko mieszamy, wysypujemy na blat i wyrabiamy przez jakieś 10 minut aby ciasto było elastyczne. Tak wyrobione ciasto wkładami do miski zostawiamy na godzinkę żeby urosło. Po wyrośnięciu dzielimy ciasto na 4/5 części, które lekko spłaszczamy, następnie nakładamy nasze pyszne malinki, posypujemy cukrem i zawijamy tworząc bułeczki. Formujemy kształty i zostawiamy jeszcze jakieś pół godziny na blasze zanim wrzucimy

Kuchenne Wariacje
Bułki śniadaniowe III 85

składniki za wyjątkiem jajka łączymy ze sobą i wyrabiamy gładkie ciasto. Musimy wyrabiać 15-20 minut. Następnie zostawiamy ciasto do wyrośnięcia pod przykryciem na 1 godzinę. Po tym czacie dzielimy ciasto na 12 części i formujemy okrągłe bułki. Ponownie pozostawiamy na 1 godzinę pod przykryciem do wyrośnięcia. Po drugim rośnięciu nacinamy na grzbiecie każdą bułkę w dwóch miejscach i smarujemy

Marder&Marder Manufacture
Ciasto rabarbarowo-bezowe 145

jednym żółtku i wlać kilka kropel olejku waniliowego. Następnie wsypywać partiami mąkę z proszkiem do pieczenia dolewając mleko. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste można dodać więcej łyżek mleka. Ciasto dzielimy na pół. Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Połowę ciasta wykładamy do formy i wygładzamy. Wkładamy je do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i podpiekamy przez 10 minut

My simple kitchen
Ciasto o smaku truskawkowym z jabłkami 162

ciasto. Zagniatamy ciasto, aż będzie odchodzić nam od rąk (ewentualnie podsypujemy odrobiną mąki) i będziemy mogli z niego utworzyć kulę. Uwaga - ciasto będzie lepkie, ale powinno odchodzić od rąk. Ciasto dzielimy na dwie części w proporcjach 2/3 i 1/3. Większą częścią ciasta wałkujemy i wykładamy blachę (wcześniej wysmarowaną tłuszczem i obsypaną mąką). Mniejszą część ciasta wkładamy na chwilę do zamrażalnika

Słodkie okruszki
Orzechowiec z powidłami 209

mleka 1 budyń waniliowy 1 łyżka mąki pszennej 1 kostka masła 1 słoik powideł 20 dkg łuskanych orzechów włoskich 100 ml wódki Wykonanie: Z podanych składników zagniatamy ciasto dzielimy na dwie części. Wykładamy na 2 prostokątne formy do pieczenia ciasta smarujemy powidłami. Białka ubijamy ze szklanką cukru na sztywną pianę nakładamy na powidła, posypujemy posiekanymi orzechami. Pieczemy

kgwjanczewo
Kebab z kurczaka w wersji domowej 169

olej. Wszystkie składniki mieszamy razem widelcem lub szpatułką i pozostawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto drożdżowe jeszcze raz wyrabiamy, tym razem ręcznie. Jeśli się lepi do rąk, podsypujemy mąką. Ciasto dzielimy na 4 części i z każdej formujemy bułkę. Pamiętajcie, że ciasto po upieczeniu podwoi swoją objętość. Zwykle robię bułki około centymetrowej grubości, po wyrośnięciu są w sam raz. Jeśli chcecie

Smakowy Raj
PIZZA Z SALAMI 187

wsypać cukier, sól, wkruszyć drożdże,dodać połowę wody i 3  łyżki mąki. Pomieszać, odstawić w ciepłe miejsce na podrośnięcia. Do mąki dodajemy wyrośnięty zaczyn,wodę, olej i zagniatam. Ciasto dziele na 2 części. Jedną część rozwałkowuję, układam na  okrągłej blasze. Ciasto smaruję koncentratem. Na pizze wykładam połowę mozzarelli, połowę fasoli, połowę kukurydzy. Układam plastry salami,  z niektórych

Z Majeczką w kuchni
PIZZA Z PODWÓJNYM KURCZAKIEM 285

miski wsypac cukier, sól, wkruszyć drożdże,dodać połowę wody i 3 łyżki mąki. Pomieszać, odstawić wciepłe miejsce na podrosnięcia. Do mąki dodajemy wyrosnięty zaczyn,wodę, olej i zagniatam. Ciasto dziele na 2 części. Jedną część rozwałkowuję, układam na okrągłej blasze. Ciasto smaruję koncentratem. Pieczarki kroje w plasterki podsmażam. Paprykę kroję w paseczki, mozzarelle w plastry, pomidorki przekrawam na połowę. Kurczaka

Z Majeczką w kuchni
Calzone. 126

mąki. Na koniec wlewamy olej i nadal wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie. Gotowe ciasto przykryte ściereczką odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 40 minut w ciepłe miejsce  Ciasto dzielimy na 4 części i każdą wałkujemy na kształt owalny. Na ciasto nakładamy farsz i sklejamy jak pierogi. Łączenie można docisnąć widelcem, żeby ciasto nie rozkleiło się. Piekarnik nagrzewamy

Symfonia smakowa
Prosta szybka szarlotka 195

międzyczasie łączymy: mąkę, olej, pozostały cukier (2 łyżki), sodę, jajko, wodę i olej i wygniatamy ciasto ręką. Ja to robię w misce- można na stolnicy. 3. Uzyskanie ciasto dzielimy: do ilości wielkości około pięści dodajemy kakao i wygniatamy, aż ciasto będzie brązowe w miarę jednolicie. 4. Następnie oba kawałki ciasta wrzucamy do zamrażalnika w papierze do pieczenia na około

Kwarek - mocno minimalistyczne przepisy
chlebki tureckie 102

nadzienie: Mięso mielone smażymy na oleju, aż będzie kruche, doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy. Dodajemy do niego dymkę, pomidory, paprykę, tymianek i nasiona czarnuszki, mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto dzielimy na 8 części, z każdej formujemy owalny placek. Nakładamy farsz, ciasto zawijamy w formę łódki. Pieczemy ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 225°C. Smacznego ! źródło: Podróże kulinarne

w mojej kuchni
Wegańska domowa PIZZA/CALZONE + drożdżowe BUŁECZKI Z KAPUSTĄ/PIEROŻKI Z PIECZARKAMI + inne wariacje na temat ciasta drożdżowego 337

kiedy wszystko już pod ręką, NASTAWIAMY PIEKARNIK (220 stopni, pieczenie góra-dół) i wracamy do wyrośniętego już ciasta. Z ilości podanej w przepisie wychodzą 2 blachy piekarnikowe, więc dzielimy ciasto na pół i 1 część rozwałkowujemy - najwygodniej od razu na blaszce, posmarowanej wcześniej lekko olejem. Zawijamy brzegi, smarujemy sosem, układamy co tam chcemy i pierwsza pizza leci do pieca. Pizza

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
ROGALIKI Z DŻEMEM 185

mąki dodajemy proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy, przyprawę Kamis, starkowujemy margarynę, dodajemy jajka i zaczyn drożdżowy, wyrabiamy ciasto. Zagniatamy, odstawiamy na 3 godz do lodówki. Schłodzone ciasto dzielimy na 3 częsci. Bierzemy piewszą część rozwałkowujemy w koło. Rozwałkowane ciasto układamy na rogalomanii Tuppeware. Wałkujemy po niej po cieście.Działaniem takim wykrawamy gotowe trójkąty do rogalików. Teaz możemy kłaśc

Z Majeczką w kuchni
CIASTECZKA MAŚLANO-KAROBOWE, NA MĄCE ORKISZOWEJ, BEZ CUKRU 195

wyręcza w tej czynności mikser. Otrzymane ciasto podzielić na 3 części. Dwie zostawiamy jasne, do trzeciej dodajemy karob (lub kakao) i zagniatamy (nie musi być bardzo dokładnie). Następnie ciemne ciasto dzielimy jeszcze na trzy części.Jedną część (z dwóch otrzymanych) jasnego ciasta rozwałkować na blacie, rozwałkować także osobno jedną część ciemnego ciasta. Na jasnym ułożyć ciemny blat ciasta i przy

Smaczne Zdrowe
Rogalomania 154

urządzenie bardzo proste...ja zawsze miałam problem z wycinaniem rogalików, aby były proste i równe..najpierw wałkowałam ciasto, a potem za pomocą talerza wycinałam równy okrąg i potem dzieliłam ciasto na części..i nie zawsze rogaliki wychodziły równe..Przy pomocy takiego urządzenia wystarczy rozwałkować ciasto i przełożyć na rogalomanię..i wałkiem "przejechać"po cieście..a wtedy mamy już równo wycięte

Moje domowe kucharzenie
Ślimaczki drożdżowe z konfiturą malinową, migdałami i brązowym cukrem. Pyszne! 197

zbyt twarde, ani za żadkie, najlepsze określenie: ma być puszyste. Po wyrobieniu odstawiamy w ciepłe miejsce. Po około 30 minutach ciasto powinno podwoić swoją objętość. Możemy formować ślimaczki.  Ciasto dzielimy na 3 części, każdą część wałkujemy na duży prostokąt. Na cieście rozprowadzamy pędzlem troszeczkę roztopionego masła, nadzienie, rolujemy, i odcinamy nożem około 5-7 cm kawałki. Odwracamy i układamy

SMYKWKUCHNI