ciasto na niedziele - 9234 przepisów (strona:41/616)

Marcinek . 202

masła dodać śmietanę i jajka. Utrzeć do połączenia składników. Wsypać mąkę i połączyć całość formując kulę. Ciasto jest miękkie. Jeśli zbyt mocno klei nam się do rąk podsypujemy mąką. Dzielimy ciasto na 12 w miarę równych części. Przygotowujemy sobie najlepiej spody od tortownicy, lub na papierze do pieczenia odrysowujemy koło o potrzebnej średnicy  (u mnie 26 cm) Rozgrzewamy piekarnik

Malinowa Kawiarenka
Bułeczki śniadaniowe – podwójnie serowe 178

dodane ‘ekstra’, tym bardziej miękkie i puszyste będą Wasze bułki. Wyrobionemu ciastu dajemy kilka minut odpocząć na blacie.   Ścieramy na tarce o drobnych oczkach żółty ser. Gotowe ciasto dzielimy (najlepiej z pomocną kuchennej wagi) na 6 lub 8 porcji. Każdą porcję ciasta formujemy w małą, okrągłą bułkę. Rozpłaszczamy porcję ciasta na stolnicy w okrąg, następnie składamy do środka brzegi

Karo in the Kitchen
Szarlotka pod owsianą kruszonką z jagodami 180

ciasto wsypuje do miski i zagniatam do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotowe ciasto chłodzę w lodówce ok. 30 minut.  Przygotowuję tortownicę (20 cm średnicy), smaruję ją olejem kokosowym. Ciasto dzielę na dwie części (jedna na wyłożenie tortownicy, druga na kruszonkę). Wykładam tortownice ciastem, na ciasto wykładam gotowe jabłka, na jabłka kruszę ciasto na kruszonkę. Całość posypuję mrożonymi jagodami. Szarlotkę należy

Pause Gotowanie!
Bułeczki drożdżowe z czarnymi porzeczkami 141

minuty i wkładamy do wysypanej mąką miski na około godzinę (oczywiście ponownie przykrywamy ściereczką). W międzyczasie porzeczki myjemy i przebieramy, po czym łączymy z kilkoma łyżkami cukru waniliowego. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 16 kawałków. Każdy lekko rozwałkowujemy, w środek nakładamy nadzienie i zasklepiamy ciasto formując bułeczkę. Tak przygotowane bułeczki kładziemy na blasze wyłożonej papierem, łączeniem do dołu. Wstawiamy do piekarnika

W poszukiwaniu inspiracji
Mini pizze. 156

godzinkę, żeby wyrosło podwajając swą objętość.      Przygotowujemy dodatki. Cebulkę kroimy w kostkę, szklimy na oleju, dodajemy pokrojone pieczarki i chwilę smażymy, doprawiamy sola i pieprzem. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części i każdą z nich jeszcze na 4, otrzymane kawałki ciasta formujemy w małe placuszki i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Każdą pizzerkę smarujemy sosem

Rozpustne gotowanie
Półfrancuskie rogaliki z marmoladą z płatków róży i truskawek. 120

wzór kruszonki odkładamy mikser i szybko zagniatamy ciasto, by powstała zwarta kula. Ciasto wkładamy do zamrażarki na 30 minut lub do lodówki na co najmniej 60 minut. Schłodzone ciasto dzielimy na 4 części, każdą formujemy w kulę, a następnie rozwałkujemy na dość cienki placek. Powstałe koło dzielimy na 8 równych części. Łyżeczkę nadzienia nakładamy na każdy trójkąt i zwijamy ciasto

Rozpustne gotowanie
Pleśniak 158

pieczenia (ułatwia wyciąganie ciasta z formy), można też zrobić w okrągłej tortownicy 23-24 cm. Mąkę przesiewamy, dodajemy masło, 4 żółtka oraz proszek do pieczenia i wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto dzielimy na 3 części i do jednej dodajemy kakao i jeszcze chwilę wyrabiamy. Ciasto wkładamy do zamrażalnika na ok. godzinę. Najpierw wyciągamy jasną część ciasta i ścieramy na tarce

Kuchenne Wariacje
Ulubiona szarlotka! 107

kostkę, część ścieramy na tarce. Dosypujemy do nich cynamon, cukier waniliowy i cukier puder i dokładnie mieszamy. Mąkę siekamy z masłem. Dodajemy żółtka, cukier, proszek do pieczenia - zagniatamy ciasto, dzielimy na 3 części i wkładamy na 30 minut do lodówki. 1 częścią ciasta wylepiamy dno formy (ja użyłam o średnicy 24 cm), nakłuwamy i podpiekamy 10-15 minut w temperaturze

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Tradycja w formie pleśniaka 164

smażone z cukrem i laską wanilii; sprawdzą się też z węgierek, porzeczek i innych kwaskowych owoców) Z mąki, masła, cukru pudru, żółtek i proszku do pieczenia zagniatamy szybko kruche ciasto. Dzielimy je na trzy równe części i do jednej wrabiamy kakao. Z kawałków ciasta formujemy walce i chowamy do zamrażarki na około godzinę.  Prostokątną formę wykładamy papierem do pieczenia

les mirabelles
Faworki Neli Rubinstein po raz pierwszy czyli Slodki Czwartek odc.71 i Maly Lakomczuch w Kuchni odc.33 168

wrzucenie kawałka ciasta. W dobrze rozgrzanym tłuszczu faworki od razu wypływają na powierzchnię, a wokół smażącego się ciasta robi się bardzo dużo bąbelków powietrza. Duży talerz wykładamy ręcznikami papierowymi. Ciasto dzielimy na 4-5 części. każdą, kolejno, wykładamy na blat podsypany mąką. Resztę ciasta zawijamy ponownie w folię. Rozwałkowujemy ciasto najcieniej jak potrafimy. W razie potrzeby podsypujemy je jeszcze mąką

Dzieje kuchennej Wiewióry
Piernikowe gofry 258

wyrabiamy hakiem robota (lub ręcznie łyżką), aż ciasto stanie się błyszczące i gładkie.  Gotowe ciasto zawijamy w folię i schładzamy w lodówce ok. 1 godziny. Stolnicę delikatnie posypujemy mąką. Ciasto dzielimy na tyle części ile chcemy zrobić gofrów. Rozwałkowujemy je cienko i układamy ciasto na formie od gofrów, przygniatamy je wałkiem, możemy pomóc sobie trochę palcami, aby ciasto weszło

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Razowe krakersy, chlebki 109

wodę, olej, miód- połączyć ze sobą wszystkie składniki i wyrobić jednolite ciasto- zawinąć cisto w folię spożywczą i odstawić na ok 20 minut- rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni- gotowe ciasto dzielimy na części 3-4- natłuszczamy olejem blat stołu lub stolnicy i rozwałkujemy ciasto na grubość ok 3-4  milimetry- wykrawamy prostokąty np. radełkiem na wielkość jaka nam odpowiada

Basia w kuchni
Piernik staropolski ETAP II i III 154

ETAP II 4-5 dni przed świętami -  Ciasto dzielimy na 3 równe części, rozwałkowujemy na kształt blaszki na papierze do pieczenia (ciasto ma mieć nie więcej niż 5 mm), pieczemy w 180st C. przez 15-20 min. Takk robimy z każdym kawałkiem ciasta.POWIDŁA ŚLIWKOWE:1 słoiczek powideł śliwkowych (410g)150 g suszonych śliwekstarta skórka z 1/2 pomarańczy1/3

charlotte gotuje
TURECKIE CHLEBKI Z KURCZAKIEM 193

płyn odparuje. Łyżką cedzakową (aby jeszcze dodatkowo odcedzić ew.płyn) przekładamy kurczaka do miski. Dodajemy odcedzoną kukurydzę oraz starty na drobnych oczkach ser. Mieszamy, ewentualnie doprawiamy do smaku solą. Ciasto dzielimy na 5 części, każdą z nich lekko rozwałkowujemy na kształt prostokąta (moje ciasto było klejące, musiałam więc podsypać dodatkowo mąką). Każdy prostokąt smarujemy łyżeczką ketchupu i układamy

Walijskie Pichcenie
Kruchy placek ze śliwkami 227

śliwek, 3 łyżki cukru. Przygotowanie:       Do miski wkładamy wszystkie składniki na ciasto oprócz kakao. Ciasto zagniatamy ręcznie, aż powstanie nam kulka. Następnie ciasto dzielimy na 3 części. Do jednej dodajemy kakao i ponownie zagniatamy. Każdy kawałek ciasta owijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażarki na 20 minut. W tym czasie ze śliwek usuwamy pestki

Aga w kuchni